fbpx
notino popust

Zubni aparatići: vrste, cijene i prednosti saznajte sve ono što vas zanima

zubni aparatic

Svima je poznato da su zubni aparatići sredstvo za ispravljanje nepravilnosti u položaju zubi, ali jeste li znali da su neki od prvih zubnih aparatića bili napravljeni od zlata i bakra?

Danas postoji mnogo različitih vrsta zubnih aparatića, od tradicionalnih metalnih do modernih nevidljivih opcija. Saznajte sve o tome kako zubni aparatići mogu poboljšati vaše oralno zdravlje i pružiti vam prekrasan osmijeh.

Što je ortodoncija?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i korekcijom anomalija zuba i čeljusti. Cilj ortodoncije je ispraviti nepravilnosti u položaju zuba i čeljusti kako bi se postigao pravilan zagriz i osigurala funkcionalnost zubi, ali i estetika osmijeha.

Ortodoncija se koristi za korekciju nepravilnosti kao što su nepravilan položaj zuba, prekobrojni zubi, nedostatak zuba, nepravilan zagriz, prevelik razmak između zubi, prekomjerno izbočena čeljust i drugo.

Postoje različite metode ortodoncije koje se koriste za ispravljanje nepravilnosti. Najčešće korištene metode uključuju fiksnu ortodonciju (brackete i žice), mobilnu ortodonciju (pokretni aparati), Invisalign (prozirne folije koje se stavljaju na zube) i lingvalnu ortodonciju (brackete i žice postavljene na unutarnjoj strani zuba).

Ortodoncija je važna ne samo za ispravljanje nepravilnosti, već i za opću oralnu higijenu i zdravlje. Ispravan zagriz i pozicija zuba mogu pomoći u sprječavanju problema poput parodontalne bolesti, karijesa i problema sa žvakanjem hrane.

ortodoncija

Zubni aparatići

Aparatići za zube su ortodontski uređaji koji se koriste za ispravljanje nepravilnosti u položaju zuba i čeljusti. Postoje različite vrste aparatića za zube, a najčešći su fiksni ortodontski aparati (bracketi i žice), mobilni aparatići (pokretni aparati) i prozirni aparatići (Invisalign).

Fiksni ortodontski aparati sastoje se od metalnih ili keramičkih bracket-a koji se lijepe na prednju stranu zuba i povezuju se metalnim ili plastičnim žicama koje se postavljaju na bracket-e. Ovi aparatići djeluju na zube pomoću lagane sile koja se primjenjuje preko žice. Pacijenti moraju posjetiti svog ortodonta kako bi se redovito podešavali i mijenjali žice kako bi se osigurao napredak u ispravljanju nepravilnosti.

Mobilni aparatići su manji i jednostavniji od fiksnih aparatića za zube. Ovi aparatići se obično koriste za ispravljanje manjih nepravilnosti, poput laganih problema s zagrizom. Mobilni aparatići su obično napravljeni od plastičnog materijala i nose se samo nekoliko sati dnevno ili noću dok se spava.

Prozirni aparatići za zube poput Invisalign-a su popularna opcija kod pacijenata koji žele diskretnu opciju za ispravljanje svojih zuba. Invisalign se sastoji od prozirnih folija koje se stavljaju na zube i mijenjaju se svaka dva tjedna. Ovi aparatići su udobni i lako se skidaju kako bi se omogućilo lakše čišćenje zuba.

Svaki pacijent ima jedinstvenu situaciju i potrebe, pa je važno konzultirati se s ortodontom kako bi se utvrdilo koji je najbolji ortodontski tretman za svakog pojedinca.

nevidiljivi zubni aparatic

Kako održavati oralnu higijenu tijekom postavljanja zubnog aparatića?

Oralna higijena je ključna za zdravlje zuba i usne šupljine, a posebno je važna tijekom ortodontskog liječenja zuba. Kada nosite ortodontske aparatiće, zubi su skloniji zadržavanju hrane i plaka, što može dovesti do problema kao što su karijes i parodontalna bolest.

Kako bi se osiguralo da se zubi i desni održavaju zdravima tijekom ortodontskog liječenja, važno je slijediti nekoliko koraka:

 1. Redovito četkanje zubi – Zubi se trebaju četkati najmanje dva puta dnevno, a tijekom nošenja zubnih aparatića preporučuje se četkanje nakon svakog obroka.
 2. Korištenje zubnog konca – Zubni konac je važan za uklanjanje hrane i plaka između zuba i ispod žica.
 3. Korištenje interdentalne četkice – Interdentalne četkice su korisne za čišćenje teško dostupnih područja između zuba i žica.
 4. Korištenje antimikrobnog sredstva za ispiranje usta – Ova sredstva mogu pomoći u ubijanju bakterija koje uzrokuju karijes i parodontalnu bolest.
 5. Redoviti posjeti stomatologu – Redoviti posjeti stomatologu ili ortodontu mogu pomoći u otkrivanju problema u ranoj fazi i spriječiti daljnje oštećenje zuba i desni.

Važno je napomenuti da tijekom ortodontskog liječenja, zubi mogu biti osjetljivi i osjetljivi na pritisak. U tom slučaju, četkanje zubi treba biti nježno kako bi se izbjeglo daljnje oštećenje zuba i desni. Ortopedski aparatići trebaju se održavati čistima i na pravilan način kako bi se izbjeglo nakupljanje hrane i bakterija koje mogu dovesti do karijesa i parodontalne bolesti.

zubni aparatic pregled

Prednosti zubnih aparatića

Zubni aparatići su ortodontski uređaji koji se koriste za ispravljanje nepravilnosti u položaju zuba i čeljusti. Postoji nekoliko prednosti koje dolaze s nošenjem zubnih aparatića, uključujući:

 1. Ispravljanje nepravilnosti u položaju zuba – Zubni aparatići su učinkoviti u ispravljanju različitih vrsta nepravilnosti, poput nepravilnog položaja zuba, prekobrojnih zuba i drugih problema s zubima i čeljustima.
 2. Poboljšanje funkcije zubi – Ispravan zagriz i položaj zuba mogu poboljšati funkciju zubi i olakšati žvakanje hrane i govorenje.
 3. Poboljšanje estetike osmijeha – Zubni aparatići mogu poboljšati izgled osmijeha, što može poboljšati samopouzdanje i samopoštovanje.
 4. Sprječavanje budućih problema – Ispravljanje nepravilnosti u položaju zuba može spriječiti buduće probleme s oralnim zdravljem, kao što su karijes i parodontalna bolest.
 5. Prilagođeni tretman – Svaki pacijent ima jedinstvenu situaciju i potrebe, pa se zubni aparatići prilagođavaju individualno svakom pacijentu kako bi se osigurao najbolji mogući tretman.
 6. Različite opcije za svakog pacijenta – Postoje različite vrste zubnih aparatića koje se mogu koristiti, od klasičnih metalnih bracket-a do prozirnih folija kao što je Invisalign, što pacijentima pruža više opcija i fleksibilnosti.

Važno je napomenuti da nošenje zubnih aparatića zahtijeva disciplinu i predanost kako bi se postigao najbolji mogući rezultat. Redoviti posjeti stomatologu i održavanje dobre oralne higijene ključni su za uspješno ortodontsko liječenje i postizanje željenih rezultata.

Koje su razlike u zubnim aparatićima kod odraslih i kod djece?

Iako su zubni aparatići slični za odrasle i djecu, postoje neke razlike u liječenju zubnih nepravilnosti između odraslih i djece.

 1. Razlike u vrsti problema – Djeca i odrasli mogu imati različite vrste problema s zubima i čeljustima koje treba ispraviti. Kod djece se često radi o rastućim zubima i čeljustima, a kod odraslih se često radi o ispravljanju postojećih zuba i čeljusti.
 2. Različiti ortodontski uređaji – Budući da je čeljust i lubanja djeteta još uvijek u razvoju, dječji zubni aparatići obično su izrađeni od mekšeg materijala koji se može prilagoditi rastućim čeljustima i zubima. Odrasli zubni aparatići su obično napravljeni od čvršćeg materijala, jer se čeljust i lubanja ne mijenjaju u istoj mjeri kao kod djece.
 3. Trajanje liječenja – Kod djece se ortodontsko liječenje obično provodi u ranim tinejdžerskim godinama, kada su zubi i čeljust još uvijek u razvoju. Kod odraslih, liječenje može trajati duže jer su zubi i čeljust već u potpunosti razvijeni.
 4. Različiti pristupi – Kod djece se obično pristupa ortodontskom liječenju kada se zubi i čeljusti još uvijek razvijaju i postoji mogućnost da će se problemi ispraviti sami od sebe. Odrasli imaju manje šanse da će se problemi sami ispraviti, pa se ortodontsko liječenje obično provodi kako bi se riješili postojeći problemi.
 5. Različiti ciljevi – Ciljevi ortodontskog liječenja kod djece i odraslih mogu biti različiti. Kod djece se često cilja na prevenciju i ispravljanje problema s rastom, dok se kod odraslih često cilja na poboljšanje estetike osmijeha i funkcije zubi.

U svakom slučaju, važno je da se ortodontsko liječenje prilagođava pojedinačnim potrebama pacijenta, bez obzira na dob. Važno je konzultirati se s ortodontom kako bi se utvrdilo koji je najbolji tretman za svakog pacijenta.

djecji zubni aparatic

Cijene zubnih apratića

Cijene zubnih aparatića variraju ovisno o vrsti aparatića, mjestu i trajanju liječenja.

 • Cijena nevidljivih / prozirnih aparatića za zube: 540 Eura
 • Cijena aparatića za zube s metalnim bravicama: 774 Eura
 • Cijena aparatića za zube s keramičkim bravicama: 1006 Eura
 • Ortodontska terapija mobilnom napravom košta oko 332 Eura Ova metoda se naziva i mobilni aparat, a koristi se kada postoji blaga nepravilnost u položaju zubi ili kao pomoć u održavanju postignutog položaja nakon uklanjanja fiksnog aparatića.

Napomena: cijene su samo ilustrativne i mogu varirati ovisno o zemlji, regiji, pružatelju usluga i drugim čimbenicima.

Cijene nevidljivih zubnih aparatića, poput Invisaligna, obično su nešto više u odnosu na cijene fiksnih zubnih aparatića. Međutim, ovisno o individualnom slučaju, nevidljivi aparatići mogu biti opcija za neke pacijente.

Kako bi se utvrdila točna cijena liječenja zubnih aparatića, najbolje je konzultirati se s ortodontom, koji će utvrditi potrebne korake i tretmane za ispravljanje vaše specifične situacije.

Također, važno je istaknuti da je ispravljanje nepravilnosti u položaju zubi važno za oralno zdravlje i kvalitetu života, te se ne bi smjelo odgađati zbog cijene. Mnoge stomatološke klinike nude različite mogućnosti plaćanja, uključujući i plaćanje u ratama, kako bi pacijenti lakše mogli financirati liječenje.

Često postavljena pitanja

Da li samo djeca i tinejdžeri nose fiksne aparatiće za zube?

Fiksne aparatiće za zube mogu nositi i odrasli, a ne samo djeca i tinejdžeri. Ovisno o individualnom slučaju, zubni aparatići mogu biti potrebni za ispravljanje nepravilnosti u položaju zuba i kod odraslih pacijenata.

Koliko prosječno traje tretman ortodontskim aparatićima?

Prosječno trajanje tretmana ovisi o vrsti nepravilnosti koju treba ispraviti i individualnom pacijentu. Tretman može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina.

Da li proces stavljanja i nošenja zubnih aparatića boli?

Stavljanje zubnih aparatića može izazvati privremenu nelagodu i osjetljivost, ali većina pacijenata se prilagodi aparatićima u roku nekoliko dana.

Da li svi mogu nositi nevidljivi aparatić?

Nevidljivi aparatići poput Invisalign-a su opcija za ispravljanje zubi koja je dostupna većini pacijenata, ali ne za sve. Ovisno o vrsti nepravilnosti, drugi tipovi aparatića možda su potrebni za ispravljanje zubi.

Koliko često se mijenja žica kod zubnih aparatića?

Žice se mijenjaju redovito, ali ne kod svakog pregleda. Važno je pratiti raspored pregleda kod ortodonta i mijenjati žice kada se preporučuje.

Da li metalni detektori reagiraju na zubni aparatić?

Zubni aparatići mogu izazvati reakciju metalnih detektora, ali to nije uvijek slučaj.

Da li će se hrana lijepiti i zapinjati za zubni aparatić?

Hrana se može zapeti u aparatićima, ali redovito četkanje i korištenje interdentalne četkice može pomoći u sprječavanju problema.

Da li je teže održavati dentalnu higijenu sa zubnim aparatićem?

Održavanje oralne higijene može biti izazovnije s aparatićima, ali redovito četkanje, korištenje zubnog konca i interdentalne četkice mogu pomoći u održavanju zdravlja zubi i desni.

Da li ljubljenje sa zubnim aparatićem stvara probleme?

Ljubljenje s aparatićem može biti neugodno, ali to nije nužno problem.

Može li se “headgear” (obrazni luk) nositi kada god to želite?

Headgear je vrsta aparata koja se obično koristi u djece i tinejdžera, a ne u odraslih. Headgear se koristi za ispravljanje problema s rastom čeljusti i položaja zuba.

Komentariši