fbpx
notino popust

Top 5 zubnih proteza: Usporedba najboljih opcija za zamjenu zuba

nabolje-zubne-proteze

Zubne proteze predstavljaju odlično rješenje za ljude koji su izgubili jedan ili više zuba, poboljšavajući estetiku osmijeha, funkciju žvakanja i govora. Najbolje zubne proteze kombiniraju visokokvalitetne materijale, precizno prilagođavanje i udobnost kako bi osigurale optimalne rezultate i zadovoljstvo pacijenata.

Na tržištu su dostupne razne vrste proteza, uključujući fiksne, mobilne, potpune i parcijalne, nudeći rješenja za različite potrebe i želje pacijenata. Odabir prave zubne proteze ključan je za postizanje dugotrajne funkcionalnosti i zadovoljstva.

Totalne zubne proteze

Totalne zubne proteze, također poznate kao potpune proteze, koriste se za zamjenu svih zuba u gornjoj ili donjoj čeljusti. One su posebno dizajnirane za pacijente koji su izgubili sve svoje zube zbog različitih razloga, kao što su parodontalna bolest, traume ili zubna karijes.

Totalne proteze sastoje se od akrilne baze koja imitira desni, te umjetnih zuba, koji su obično izrađeni od akrilata ili porcelana. Ove proteze odmaraju se na gingivi i usnoj sluznici, te se prilagođavaju konturama pacijentovih desni kako bi osigurale udobnost i stabilnost. Stabilnost i zadržavanje proteza dodatno se poboljšava korištenjem proteznih ljepila.

Izrada totalnih zubnih proteza zahtijeva precizan i detaljan postupak koji uključuje uzimanje otisaka, određivanje odgovarajuće veličine, oblika i boje umjetnih zuba, te nekoliko probnih faza kako bi se osiguralo dobro pristajanje i udobnost proteza.

Dok totalne zubne proteze nude mnoge prednosti, uključujući poboljšanje izgleda, govora i sposobnosti žvakanja, može biti potrebno vrijeme za privikavanje na njih. Pacijenti bi trebali redovito posjećivati stomatologa kako bi prilagodili proteze i osigurali njihovu optimalnu funkciju i udobnost.

Djelomične proteze

Djelomične proteze koriste se za zamjenu jednog ili više nedostajućih zuba, poboljšavajući funkciju žvakanja i estetiku pacijentovog osmijeha. One također sprječavaju preostale zube da se pomiču ili naginju u prazne prostore.

Djelomične proteze mogu biti izrađene od različitih materijala, uključujući akrilat, metal i fleksibilne termoplastične materijale. Akrilne djelomične proteze sastoje se od akrilne baze koja imitira desni i umjetnih zuba.

Metalne djelomične proteze, s druge strane, koriste metalnu strukturu s kopčama koje se pričvršćuju na preostale zube, čime se osigurava stabilnost i zadržavanje proteza. Fleksibilne termoplastične djelomične proteze nude veću udobnost i estetiku zbog svoje prozirne i fleksibilne prirode.

Djelomične proteze prilagođavaju se pacijentovim potrebama, a stomatolog će odabrati najbolju vrstu proteze ovisno o broju nedostajućih zuba, njihovom položaju i specifičnim zahtjevima pacijenta. Izrada djelomičnih proteza uključuje uzimanje otisaka i nekoliko probnih faza kako bi se osigurala optimalna udobnost i funkcija.

Pacijenti koji nose djelomične proteze trebaju ih redovito čistiti i održavati, kao i posjećivati stomatologa za redovite kontrole i prilagodbe.

Zubna proteza na vakum

Vakuumski zadržavajuće zubne proteze, poznate kao vakuum-fit ili vakuum-zadržavajuće proteze, su vrsta totalne ili djelomične proteze koje koriste prirodan vakuum ili sisanje kako bi se osigurala bolja stabilnost i prijanjanje proteze na desni i nepce. Ovaj vakuumski efekt postiže se preciznim prilagođavanjem proteze desnama i nepcu, čime se minimizira prodiranje zraka između proteze i tkiva usne šupljine.

Vakuum-fit proteze nude nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne proteze:

 1. Bolje prijanjanje: Vakuum-fit proteze pružaju bolje prijanjanje i stabilnost, smanjujući mogućnost pomicanja ili ispadanja proteze tijekom govora ili jedenja.
 2. Veća udobnost: Precizno prilagođavanje proteze desnama i nepcu smanjuje iritaciju i nelagodu, što čini proteze ugodnijim za nošenje.
 3. Povećana funkcija: Bolje prijanjanje i stabilnost omogućuju nositeljima vakuum-fit proteza da jedu raznovrsniju hranu i govore s više samopouzdanja.
 4. Smanjenje upotrebe adheziva: Vakuum-fit proteze smanjuju potrebu za upotrebom adheziva ili ljepila za proteze, što može biti neugodno i zahtijeva redovitu upotrebu.

Međutim, vakuum-fit proteze mogu biti skuplje od tradicionalnih proteza zbog složenijeg postupka izrade i prilagođavanja. Također, neki pacijenti možda neće biti kandidati za ovu vrstu proteze, ovisno o stanju njihove čeljusne kosti, desni i ostalih faktora. Kao i kod svih vrsta proteza, važno je konzultirati se sa stomatologom kako biste utvrdili najprikladniju opciju za vaše potrebe i očekivanja.

Proteze na implantatima

Proteze na implantatima predstavljaju inovativno rješenje za ljude koji trebaju zamjenu za sve ili većinu svojih zuba. Ove proteze kombiniraju stabilnost i funkciju zubnih implantata s mogućnošću nošenja i uklanjanja proteza.

Proteze na implantatima koriste zubne implantate koji su kirurški postavljeni u čeljusnu kost. Implantati služe kao sidra za proteze, pružajući čvrstu osnovu koja osigurava poboljšanu stabilnost, udobnost i funkciju u odnosu na konvencionalne proteze. Proteze na implantatima mogu biti fiksne ili prenosive (odnosno, pacijent ih može samostalno ukloniti i vratiti).

Proteze na implantatima

All-on-4 ili all-on-6

Fiksne proteze na implantatima, poznate i kao all-on-4 ili all-on-6, koriste četiri do šest implantata po čeljusnom luku za pričvršćivanje proteza. Ove proteze ostaju trajno pričvršćene na implantate i mogu se ukloniti samo od strane stomatologa.

All-on-4

All-on-8

All-on-8 predstavlja metodu fiksne protetske rehabilitacije koja se koristi kada pacijent nema nijedan zub u čeljusti. Ovaj pristup omogućava stomatologu da postavi osam zubnih implantata, koji će poslužiti kao osnova za pričvršćivanje cijelog niza umjetnih zuba.

Budući da nema preostalih zuba, stomatolog ima više prostora i fleksibilnosti za postavljanje implantata na optimalne pozicije, osiguravajući ravnomjernu raspodjelu žvačnih sila i bolje funkcionalne rezultate. Također, veći broj implantata pruža veću stabilnost i podršku za protetski rad, što rezultira dugotrajnijim i pouzdanim rješenjem.

All-on-8 metoda može biti pogodna za pacijente koji traže trajno i estetski ugodno rješenje za potpunu odsutnost zuba. Međutim, važno je konzultirati se s kvalificiranim stomatologom kako bi se procijenila individualna situacija i odredila najprikladnija metoda liječenja.

Prenosive proteze na implantatima, često nazivane overdenture, koriste dva do četiri implantata koji se spajaju s posebnim mehanizmom, kao što su lokatorski nastavci ili bar-retained sustav. Pacijent može ukloniti i vratiti proteze za čišćenje i održavanje.

Proteze na implantatima nude brojne prednosti u odnosu na konvencionalne proteze, uključujući bolju stabilnost, poboljšanu funkciju žvakanja, smanjenje kosti i desni te poboljšanje govora i izgleda. Međutim, ovaj tretman zahtijeva kirurški zahvat i može biti skuplji od tradicionalnih proteza.

overdenture

Zubna proteza na lokatorima ili kugličnim vezama

Zubne proteze na lokatorima ili kugličnim vezama su vrsta protetskog rada gdje se proteza fiksira na implantate u čeljusti. Kod donje čeljusti, često su potrebna dva implantata, dok gornja čeljust zahtijeva četiri implantata. Proteza se pričvršćuje na lokatore, a pacijent ju može samostalno skidati i postavljati. Ovaj koncept se razlikuje od prečke jer implantati nisu međusobno povezani, što omogućuje veću fleksibilnost i jednostavnost korištenja za pacijenta.

Keramički most na implantatima

Keramički most na implantatima predstavlja vrhunsko rješenje za potpuno bezube čeljusti. Ovaj protetski rad zahtijeva ugradnju 6 implantata u svaku čeljust, na koje se potom postavlja 12 keramičkih krunica. Most se može fiksirati cementiranjem ili zavijanjem.

Jedna od opcija za bazu ovog protetskog rada je upotreba cirkona, prozirnog i lakšeg minerala. Korištenje cirkona rezultira vrlo prirodnim izgledom zuba, čime se postiže estetski učinak koji je teško primijetiti kao protetski rad. Ovaj pristup osigurava visokokvalitetnu, funkcionalnu i estetski ugodnu zamjenu za pacijente koji su izgubili sve svoje zube.

Keramički most na implantatima

Proces izrade zubnih proteza

Proces izrade zubnih proteza može se podijeliti u nekoliko faza:

 1. Konzultacija i planiranje: Stomatolog procjenjuje pacijentovo stanje zuba, razgovara o potrebama i željama pacijenta te preporučuje vrstu proteze koja najbolje odgovara pacijentovoj situaciji. Također se obavlja detaljan pregled, rentgenske snimke i analiza kako bi se osigurao temeljit plan liječenja. Analizira CT snimke kako bi procijenio kvalitetu kosti i mogućnosti za postavljanje implantata.
 2. Ekstrakcija zuba i postavljanje implantata: Ako je moguće, stomatolog može istovremeno izvaditi preostale zube i postaviti implantate.
 3. Osteointegracija: Kost i implantat moraju srasti u procesu zvanom osteointegracija. Ovaj proces traje nekoliko mjeseci.
 4. Privremena proteza: Dok traje osteointegracija, pacijenti koriste privremenu mobilnu totalnu protezu ili svoju postojeću protezu.
 5. Uzimanje otiska: Stomatolog će uzeti otiske pacijentovih zuba i desni kako bi se napravila precizna replika čeljusti. Otisci će se poslati u zubotehnički laboratorij gdje će tehničar izraditi model pacijentovih zuba i desni kako bi se izradila individualna proteza.
 6. Izrada proteze: Na temelju otisaka i modela, zubni tehničar izrađuje protezu koristeći odgovarajuće materijale. Materijali se biraju ovisno o vrsti proteze i specifičnim zahtjevima pacijenta. Tijekom ovog procesa, tehničar će pažljivo oblikovati protezu kako bi se osigurao prirodan izgled i pravilna funkcija.
 7. Probni rad i prilagodba: Kada je proteza izrađena, pacijent će se vratiti stomatologu na probu. Stomatolog će provjeriti pravilno prianjanje proteze, udobnost, funkciju i estetiku. Ako je potrebno, stomatolog će napraviti manje prilagodbe kako bi osigurao savršeno prianjanje.
 8. Završni rad i isporuka: Nakon što su sve prilagodbe završene i pacijent je zadovoljan izgledom i osjećajem proteze, stomatolog će završiti rad i isporučiti protezu pacijentu. Pacijent će dobiti upute o pravilnom održavanju i čišćenju proteze kako bi se osigurala njena dugotrajnost i očuvalo oralno zdravlje.
 9. Praćenje i kontrola: Stomatolog će preporučiti redovite kontrole kako bi se osiguralo da proteza i dalje dobro funkcionira, te da se očuva zdravlje desni i preostalih zuba. Ako se s vremenom proteza istroši ili se promijeni oblik čeljusti, možda će biti potrebno prilagoditi ili zamijeniti protezu.

Cijene najboljih zubnih proteza

U Hrvatskoj su cijene za različite opcije sljedeće:

 1. Toronto Bridge – Fiksni zubi na 4 implantata: 5.346 Eura
 2. Originalni All-on-4 – Fiksni zubi na 4 implantata: 7.307 Eura (najpopularniji izbor)
 3. All-on-6 – Fiksni zubi na 6 implantata: 9.495 Eura
 4. Metalno-keramički most preko 6 implantata: 1.800 Eura
 5. Cirkonijumski zubi na bazi Hpp: 3.500 Eura

Cijene ovih opcija variraju ovisno o vrsti zubnih implantata, broju implantata i materijalima koji se koriste u protetskim radovima. Svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke, a odabir prave opcije ovisi o individualnim potrebama i preferencijama pacijenta.

Preporučuje se konzultirati se s stomatologom kako biste odredili najbolju opciju za vašu situaciju i vaš budžet.

Komentariši