fbpx
notino popust

All on 4 metoda: Sve što trebate znati o ovom postupku ugradnje implantata

Danas ćemo govoriti o inovativnoj metodi All-on-4 koja predstavlja rješenje za nedostatak zubi u čeljusti. Ova metoda uključuje ugradnju implantata na specifične pozicije u čeljusti te izradu protetske konstrukcije koja će zamijeniti sve zube u čeljusti.

All-on-4 metoda omogućava brzo rješenje za osobe koje su izgubile sve zube ili imaju zube u lošem stanju. U ovom razgovoru ćemo istražiti kako metoda funkcionira, kojim se materijalima koristi te kakvi se rezultati mogu očekivati.

Šta je All-on-4 metoda?

All-on-4 je metoda dentalne implantologije koja se koristi za postavljanje svih zubi u čeljusti pomoću samo 4 dentalna implantata. Ova tehnika omogućava pacijentima s izgubljenim zubima ili lošim zubima da ponovno dobiju zube i osmijeh bez potrebe za individualnim implantima za svaki zub.

Postupak se sastoji od postavljanja 4 implantata u čeljusti, a zatim postavljanja fiksne protetske konstrukcije koja služi kao zamjena za zube. Ova metoda može biti brža, učinkovitija i jeftinija od tradicionalne implantologije s više implantata.

Postupci u primjeni All-on-4 metode

All on 4 metoda uključuje ugradnju 4 zubna implantata u čeljust u samo jednom danu. Prije zahvata, stomatolog detaljno analizira gustoću i debljinu kosti te planira pozicije implantata uz pomoć digitalne tehnologije ili kirurških šablona.

Implantati se postavljaju na isplanirane pozicije, a prednja 2 implantata postavljaju se okomito, a zadnja dva pod kutom od 35 do 45 stupnjeva. Zahvaljujući ovoj tehnici, osobe koje nemaju dovoljno kosti za klasičnu implantaciju također mogu biti kandidati za ovaj postupak.

Nakon ugradnje implantata, pacijentu se privremeno postavljaju zubi kako bi mogao normalno žvakati već isti dan. Nakon nekoliko mjeseci, kada se implantati integriraju s kosti, postavlja se trajni fiksni rad koji omogućuje savršeno funkcioniranje i izgled zuba.

all on 4 ugradnja

Tko je kandidat za All-on-4 metodu?

Metoda All-on-4 je idealno rješenje za osobe koje su izgubile sve zube ili imaju zube u jako lošem stanju te su prisiljeni vaditi ih. Također, metoda je pogodna za osobe koje imaju problema s zubnim protezama. Ugradnja implantata se provodi prema najnovijim terapijskim konceptima te je moguća čak i kod osoba s malo kosti u usnoj šupljini.

Kvaliteta kosti utječe na mogućnost ugradnje implantata, no čak i u slučaju manje kvalitetne kosti, oralni kirurg može izvesti dodatne zahvate kako bi se omogućila primjena All-on-4 metode. Metoda je najefikasnija kod potpune bezubosti i nudi brzo rješenje isplativija je u usporedbi s klasičnim protetskim i implantološkim zahvatima.

Prednosti All-on-4 metode

All-on-4 metoda nudi brojne prednosti u usporedbi s klasičnim protetskim i implantološkim zahvatima. Prije svega, u samo jednom danu, u jednoj posjeti, ugrađuju se 4 zubna implantata u čeljust, što znači da pacijent odmah dobiva fiksni protetski rad, bez potrebe za dugotrajnim procesima i čekanjem. Drugo, ova metoda pruža stabilnost i sigurnost, što omogućuje pacijentima normalno žvakanje i govorenje nakon zahvata.

Metoda je također isplativija u usporedbi s klasičnim postupcima, jer uključuje manji broj implantata, a učinkovitost i trajnost rada je jednaka.

Također, All-on-4 metoda omogućuje ugradnju čak i kod osoba s manjkom kosti u usnoj šupljini, što je često ograničavajući faktor kod klasične implantacije. Ova metoda također pruža bolji estetski rezultat i veću stabilnost fiksnog protetskog rada, što pacijentima omogućuje sigurnije i ugodnije žvakanje hrane te povratak samopouzdanja.

Je li All-on-4 zahvat bezbolan?

All-on-4 zahvat uključuje ugradnju implantata u čeljust, a kao takav, može biti povezan s određenim stupnjem boli i nelagode. Međutim, s obzirom na to da se radi o kirurškom zahvatu, stomatolozi će koristiti lokalnu anesteziju kako bi pacijent osjetio minimalnu bol tijekom zahvata.

Osim toga, stomatolozi mogu propisati analgetike ili druge lijekove za ublažavanje boli nakon postupka. Važno je da pacijenti prate upute stomatologa o njezi nakon zahvata kako bi se smanjio rizik od komplikacija i nelagode.

All-on-4 zahvat da li boli

Garancija na All-on-4 zahvat

All-on-4 metoda uključuje ugradnju implantata i protetskog rada te većina dentalnih klinika koja nudi ovaj zahvat pruža garanciju na uspješnost tretmana. Garancije variraju od klinike do klinike, no uobičajeno je da garancija traje oko 3 godine i obuhvaća popravak ili zamjenu implantata ili protetskog rada u slučaju da dođe do neuspjeha.

Važno je da se pacijenti pridržavaju uputa i preporuka stomatologa nakon zahvata te redovito dolaze na kontrole kako bi se osiguralo dugoročno uspjeh i zadržao zdravi osmijeh.

Rezultati zahvata

Nakon uspješno provedenog zahvata All-on-4, pacijenti mogu očekivati vrlo dobre rezultate. Zahvaljujući ugradnji implantata, pacijenti dobivaju potpunu funkciju zuba te mogu normalno žvakati hranu, što poboljšava probavu i općenito kvalitetu života. Također, estetski rezultati su izvrsni, jer se fiksni protetski radovi prilagođavaju pacijentovom izgledu i obliku lica, što daje prirodan izgled osmijehu.

Kako bi se postigao najbolji mogući rezultat, važno je pažljivo pratiti postoperativne upute oralnog kirurga, što uključuje pravilnu oralnu higijenu i redovne posjete stomatologu radi održavanja zdravlja usne šupljine. Također, redoviti pregledi kod oralnog kirurga mogu pomoći u otkrivanju eventualnih problema i sprječavanju komplikacija.

All-on-4 rezultati

Materijali i proizvođači u izradi All-on-4

Pri izradi All-on-4 protetskih radova koriste se visokokvalitetni materijali poput titanija, cirkonije, akrilata i porculana. Ovisno o specifičnim potrebama pacijenta, dentalni stručnjaci mogu koristiti implantate i materijale različitih proizvođača, poput Nobel Biocare, Bego, Straumann, Zimmer i drugih.

Važno je naglasiti da svaki proizvođač ima svoje specifičnosti i prednosti, a odluka o korištenju određenog materijala i proizvođača ovisi o individualnom slučaju i odluci stomatologa.

All-on-6 i All-on-8

All-on-6 i All-on-8 su slični postupci poput All-on-4 metode, ali se razlikuju po broju implantata koji se ugrađuju u čeljust. Kod All-on-6 metode, ugrađuju se šest zubnih implantata, dok se kod All-on-8 metode, ugrađuju osam zubnih implantata.

Oba postupka su namijenjena osobama s potpunom bezubosti, ali se razlikuju po tome što se kod All-on-6 i All-on-8 postupaka mogu koristiti veći protetski radovi te je učvršćenje zubi još čvršće. Osim toga, ove metode mogu se primijeniti i na osobe s manje kvalitetnom kosti u usnoj šupljini.

All-on-6

Cijena All-on-4 metode

Cijena All-on-4 metode u Bosni i Hrvatskoj može varirati ovisno o klinici, gradu te materijalima koji se koriste u procesu izrade i ugradnje implantata. U prosjeku, cijena se kreće od 4.000 do 10.000 eura po čeljusti.

Važno je napomenuti da cijena može biti niža ako se radi o privremenim zubima, a viša ako se radi o trajnim zubima. Također, cijena može ovisiti o eventualnim dodatnim postupcima koji su potrebni prije same ugradnje implantata, kao što su vađenje zuba ili dodatni oralni kirurški zahvati.

Stoga je važno provjeriti sve detalje i informacije prije same ugradnje implantata kako bi se izbjegla nepotrebna financijska iznenađenja.

Zaključak

All-on-4 metoda je izvrsno rješenje za pacijente koji su izgubili sve zube ili imaju zube u lošem stanju. Zahvat nudi brze i uspješne rezultate, a većina pacijenata vraća se na ugradnju protetske konstrukcije s integriranim implantatima. Ova metoda omogućuje vraćanje osmijeha i samopouzdanja u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

All-on-4 metoda je postala popularna zbog svoje brzine i učinkovitosti u rješavanju problema bezubosti ili loših zubi. Osim toga, predstavlja i financijski povoljniju opciju u usporedbi s klasičnim protetskim i implantološkim zahvatima.

Korištenje vrhunskih materijala i proizvođača implantata kao što su Nobel Biocare i Bego, dodatno osigurava kvalitetu i dugotrajnost rada.

Uz to, dostupne su i druge metode poput All-on-6 i All-on-8, koje su također uspješne u rješavanju problema nedostatka zubi. Sve ove metode omogućuju pacijentima da se vrate normalnom životu s osmijehom koji izgleda i funkcionira kao prirodni zubi.

Komentariši