fbpx
notino popust

Grijanje na klimu: saznajte da li je isplativo

Grijanje na klimu

Vjerojatno ste čuli za ljude koji koriste klima uređaje za grijanje svojih kuća ili stanova uz izuzetno niske mjesečne troškove. Pitate se kako je to moguće? U ovom tekstu istražit ćemo kako moderni klima uređaji, posebno oni s inverter tehnologijom, postaju sve popularniji izbor za grijanje prostora, nudeći visoku energetsku učinkovitost i znatno smanjenje računa za energiju.

Posljednjih godina, klima uređaji nisu samo više za hlađenje prostora, već su postali ozbiljna opcija za grijanje. Moderni, visokoučinkoviti klima uređaji označeni energetskim klasama A+, A++ i A+++ troše znatno manje električne energije nego klasične grijalice.

Osim toga, inverter tehnologija ugrađena u ove uređaje omogućava im da održavaju ugodnu temperaturu i pri ekstremno niskim vanjskim temperaturama, čak i do -20°C ili niže.

grijanje zima

Prednosti klima uređaja u odnosu na grijalice i radijatore

Klasične električne grijalice, kao što su kaloriferi, infracrvene grijalice, konvektori i uljni radijatori, troše električnu energiju u potpunosti u skladu s njihovom snagom. Na primjer, grijalica snage 1 kW potrošit će 1 kWh električne energije za svaki sat rada.

S druge strane, klima uređaji ne koriste klasičnu električnu spiralu za grijanje, već koriste kompresor za pretvaranje energije kako bi proizveli toplinu. Ovaj proces ima izuzetno povoljan omjer: trošak električne energije u odnosu na toplinsku energiju koju pružaju iznosi otprilike 1:3,5, ovisno o energetskoj učinkovitosti i kvaliteti samog klima uređaja. To znači da klima uređaj koji troši 1 kW električne energije može proizvesti čak 3,5 kW toplinske energije.

Kao rezultat toga, klima uređaj postaje izrazito učinkovitija opcija za grijanje u usporedbi s klasičnim grijalicama. Čak i kad klima uređaj pruža 1 kW toplinske energije, troši samo otprilike 285 W električne energije.

Ovo čini klima uređaje iznimno povoljnim izborom za grijanje, čak i u usporedbi s drugim sustavima poput termoakumulacijskih peći koje se pune jeftinom noćnom strujom. U nastavku ovog članka, detaljnije ćemo istražiti prednosti korištenja klima uređaja za grijanje i kako ih optimalno koristiti za maksimalnu uštedu na energiji.

elektricna grijalica

Kako odabrati pravu klimu za grijanje?

Da bi grijanje klima uređajem bilo efikasno, važno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih čimbenika i aspekata. Evo nekoliko glavnih stvari na koje treba obratiti pažnju:

 1. Izbor odgovarajućeg klima uređaja: Prvo i osnovno, trebate odabrati klima uređaj koji je prikladan za vaš prostor. To znači da trebate uzeti u obzir veličinu prostorije, njenu izolaciju i specifične potrebe za grijanjem. Ako je prostor veći ili ima lošiju izolaciju, možda će biti potrebna jača jedinica.
 2. Omjer potrošnje i učinka: Prilikom odabira klima uređaja, važno je razumjeti omjer između potrošnje električne energije i isporučene toplinske energije. Idealan omjer je najmanje 1:3, što znači da za svaki kilovat električne energije koji potroši uređaj, proizvodi najmanje tri kilovata toplinske energije.
 3. Energetska učinkovitost: Kvalitetni klima uređaji s visokom energetskom učinkovitošću (označeni A+, A++ ili A+++) troše manje električne energije za proizvodnju iste količine toplinske energije. Ovo je ključno za smanjenje troškova grijanja.
 4. Veličina prostorije: Treba uzeti u obzir veličinu prostorije koju želite grijati ili hladiti. Veće prostorije zahtijevaju jače klima uređaje s većim kapacitetom.
 5. Izolacija i kvaliteta otvora: Kvaliteta izolacije i otvora u prostoriji igra ključnu ulogu u efikasnosti klima uređaja. Dobro izolirani prostori zadržavaju toplinu ili hladnoću bolje, što može smanjiti opterećenje na klima uređaju.
 6. Broj osoba u prostoriji: Broj osoba koje borave u prostoriji također može utjecati na potrebu za grijanjem ili hlađenjem. Veći broj ljudi generira više toplote, što može zahtijevati snažniji klima uređaj.
 7. Podneblje: Razmotrite klimatske uvjete u vašem području. Ako živite na području s vrlo niskim zimskim temperaturama, trebate klima uređaj koji može učinkovito grijati i pri tim uvjetima.
 8. Utjecaj vlage: Vlažnost zraka također može utjecati na učinkovitost klima uređaja. Visoka vlaga može otežati grijanje, pa razmislite o modelima koji se dobro nose s tim uvjetima.
 9. Inverter tehnologija: Klima uređaji s inverter tehnologijom prilagođavaju brzinu kompresora prema stvarnim potrebama grijanja. To omogućava precizniju kontrolu temperature i veću energetsku učinkovitost.
 10. Snaga klima uređaja: Ako živite na području s vrlo niskim zimskim temperaturama, razmislite o klima uređaju koji ima veću snagu. To će osigurati da i pri ekstremno niskim temperaturama uređaj može održavati željenu temperaturu u prostoru.
 11. Održavanje uređaja: Redovito održavanje klima uređaja izuzetno je važno. To uključuje čišćenje filtera i redovite provjere sustava kako bi se osiguralo da radi ispravno.
 12. Prevencija stvaranja leda: Na hladnijim područjima, gdje vlaga u zraku može brzo kondenzirati i smrznuti se na vanjskoj jedinici klima uređaja, važno je pažljivo pratiti uvjete rada. Kvalitetni uređaji imaju bolju kontrolu nad stvaranjem leda, ali ponekad može biti potrebno ručno otopiti led s vanjske jedinice kako bi se osiguralo kontinuirano grijanje.
 13. Pravilno postavljanje: Klima uređaj treba biti pravilno instaliran kako bi maksimizirao učinkovitost. Ovo uključuje pravilnu montažu unutarnje i vanjske jedinice te osiguranje da nema propuštanja zraka ili toplinske izolacije.

U konačnici, odabir odgovarajućeg klima uređaja i pravilno vođenje brige o njemu ključni su faktori za osiguravanje efikasnog grijanja klima uređajem. Kvalitetni uređaji s inverter tehnologijom i visokom energetskom učinkovitošću mogu značajno smanjiti troškove grijanja i osigurati udobnost u vašem domu ili prostoru tijekom hladnih mjeseci.

kako izabrati klimu

Inverter klima uređaji

Važno je razumjeti kako inverter klima uređaji rade i kako se razlikuju od konvencionalnih klima uređaja. Evo dodatnih pojašnjenja:

 • Senzori za praćenje uvjeta: Inverter klima uređaji su opremljeni više senzora koji neprestano prate uvjete u prostoru. To uključuje mjerenje temperature u prostoru, usisnu temperaturu zraka koji ulazi u unutarnju jedinicu te temperaturu radnog medija u cijevima.
 • Prilagodba snage kompresora: Na temelju podataka koje senzori prikupljaju, upravljački sklop klima uređaja prilagođava snagu kompresora kako bi postigao najveću učinkovitost i udobnost. To znači da snaga kompresora kontinuirano varira kako bi održao stabilnu temperaturu u prostoru.
 • Zadana temperatura i brzina grijanja: Kada postavite željenu temperaturu putem daljinskog upravljača, kompresor će raditi maksimalnom snagom kako bi što brže postigao tu temperaturu ako je temperatura u prostoru niža od zadane. Kako se temperatura u prostoru približava zadanoj vrijednosti, kompresor će postupno smanjivati snagu, a brzina ventilatora će se prilagođavati.
 • Mod održavanja temperature: Kada se postigne zadana temperatura, kompresor će preći u mod održavanja temperature. U ovom modu kompresor radi minimalnom snagom, a klima uređaj troši najmanje struje kako bi održao konstantnu temperaturu u prostoru. Ako se temperatura u prostoru spusti za 0,5 do 1°C ispod zadane vrijednosti, kompresor će ponovno pojačati snagu kako bi održao temperaturu.
 • Razlika između jeftinijih i kvalitetnijih uređaja: Jeftiniji klima uređaji u modu održavanja temperature često ispuhuju zrak niže temperature nego kada griju, što može stvoriti dojam da klima uređaj hladi prostor. Kvalitetniji i skuplji uređaji, s druge strane, obično ispuhuju znatno topliji zrak, ali s nižom brzinom ventilatora, pa se bolje održava ugodna temperatura.
 • Brže zagrijavanje: Ako želite brzo zagrijati prostor, možete postaviti nekoliko stupnjeva višu temperaturu na daljinskom upravljaču i kasnije je smanjiti kada se prostor zagrije. To će potaknuti kompresor da radi većom snagom i ubrza grijanje.
 • Zaštita od promjene modova rada: Važno je napomenuti da se klima uređaji sa inverter tehnologijom ne preporučuju da se često mijenja mod rada (npr., s grijanja na hlađenje ili obrnuto). Svaki put kad se mod promijeni, uređaj ulazi u “zaštitni mod” kako bi se zaštitio od kvarova, što može trajati 5 do 10 minuta.

S ovim dodatnim objašnjenjima, korisnici će bolje razumjeti kako inverter klima uređaji rade i kako ih ispravno koristiti za učinkovito grijanje i hlađenje prostora.

inverter klima

Nemojte gasiti svoj klima uređaj

Ostavljanje klima uređaja uključenim donosi niz prednosti iz razloga što održava stabilnu temperaturu i vlažnost u vašem domu. Isključivanjem klima uređaja, dolazi do narušavanja te ravnoteže, prisiljavajući uređaj da raditi napornije kako bi ponovno uspostavio udobne uvjete, što rezultira većom potrošnjom energije i manjom učinkovitošću.

Osim toga, čuvate kvalitetu zraka i udobnije je kada se vratite u prostoriju koja već ima ugodnu temperaturu. Moderne inverter klima uređaje automatski prilagođavaju svoj rad kako bi održali stabilne uvjete uz minimalnu potrošnju energije, dodatno poboljšavajući efikasnost.

Kako podesiti klimu za grijanje?

Podešavanje klima uređaja za optimalno grijanje je relativno jednostavno i obično se vrši putem daljinskog upravljača. Evo korak po korak kako to učiniti:

 1. Promjena načina rada na grijanje: Nakon što je završila ljetna sezona hlađenja, prvo što trebate učiniti je promijeniti način rada klima uređaja na grijanje. To možete obaviti putem daljinskog upravljača. Tražite tipku “MODE” (režim) i pritisnite je dok ne vidite oznaku grijanja, koja obično može biti označena kao “HEAT” ili možda znak sunca.
 2. Uključivanje klima uređaja: Nakon što ste postavili režim grijanja, klima uređaj je spreman za rad u tom režimu. Sada ga možete uključiti putem daljinskog upravljača. Potražite tipku za uključivanje ili isključivanje (obično označenu kao “ON” ili “OFF”) i pritisnite je da biste uključili uređaj.
 3. Postavljanje željene temperature: Sada trebate postaviti željenu temperaturu za prostor. To možete učiniti putem daljinskog upravljača, gdje ćete obično vidjeti oznaku “TEMP” (temperatura) i strelice gore i dolje za podešavanje temperature. Pritisnite strelice prema gore ili dolje dok ne postignete željenu temperaturu. Uobičajene temperature za grijanje su obično između 25°C i 28°C, ali možete prilagoditi prema svojim preferencijama.
 4. Ventilator i brzina: Ovisno o modelu klima uređaja, možda ćete moći odabrati brzinu ventilatora. Ako želite brže zagrijati prostor, možete odabrati veću brzinu ventilatora. To obično možete prilagoditi putem daljinskog upravljača.
 5. Auto režim ili kontinuirani rad: Također možete odabrati hoće li klima uređaj automatski regulirati rad kako bi održao postavljenu temperaturu (auto režim) ili će raditi neprekidno (kontinuirani rad). Ovo također možete prilagoditi putem daljinskog upravljača, obično pod opcijom “FAN” ili “MODE”.
kako podesiti klimu

Nakon što ste postavili sve ove parametre prema vašim potrebama i željama, klima uređaj će početi raditi na grijanju i održavati željenu temperaturu u prostoru. S ovim postupkom osigurat ćete optimalno grijanje uz pomoć klima uređaja.

kako podesiti temepraturu na klimi

Na šta posebno obratiti pažnju pir kupovini klima uređaja?

Naljepnica energetske učinkovitosti:

Na svakom klima uređaju trebala bi biti naljepnica energetske učinkovitosti. Ova naljepnica sadrži informacije o energetskoj učinkovitosti uređaja, uključujući prosječnu potrošnju energije. (A++ ili A+++)

Pronalaženje energetske oznake:

Na naljepnici ćete vidjeti energetsku oznaku koja obično sadrži slova od A do G. A predstavlja najvišu energetsku učinkovitost, dok G predstavlja najnižu.

Provjerom naljepnice energetske učinkovitosti možete donijeti informirane odluke o kupnji klima uređaja i osigurati da odaberete uređaj koji će zadovoljiti vaše potrebe uz minimalnu potrošnju električne energije. Tamnozelena boja naljepnice znači proizvode s najmanjom potrošnjom energije i najvišom tehnologijom.

energetska efikasnost klime

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) i SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) su dva važna pokazatelja koja se koriste za mjerenje energetske učinkovitosti klima uređaja, ali u različitim režimima rada.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio):

 • SEER se primjenjuje za mjerenje energetske učinkovitosti klima uređaja u hlađenju.
 • Izračunava se kao omjer hlađenja (koliko toplinske energije uklanja iz prostora) i potrošnje električne energije.
 • Formula za SEER je: SEER = Hlađenje (BTU/h) / Potrošnja energije (Watt)
 • Što je SEER veći, to je klima uređaj učinkovitiji u hlađenju. To znači da za svaki uloženi vatom električne energije, uređaj uklanja više BTU (British Thermal Units) topline iz prostora.

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance):

 • SCOP se koristi za mjerenje energetske učinkovitosti klima uređaja u grijanju.
 • Izračunava se kao omjer isporučene toplinske energije u grijanju i potrošnje električne energije.
 • Formula za SCOP je: SCOP = Toplina (Watt) / Potrošnja energije (Watt)
 • Što je SCOP veći, to je klima uređaj učinkovitiji u grijanju. To znači da za svaki uloženi watt električne energije, uređaj isporučuje više topline.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) – SEER ocjenjuje energetsku učinkovitost klima uređaja tijekom ljetnih mjeseci, odnosno kako dobro uređaj hlađenje obavlja u različitim uvjetima tijekom sezone hlađenja. Što je SEER vrijednost viša, to je klima uređaj energetski učinkovitiji pri hlađenju. To je važan podatak ako želite smanjiti potrošnju energije za hlađenje u toplim mjesecima.

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) – SCOP ocjenjuje energetsku učinkovitost klima uređaja tijekom zimskih mjeseci, odnosno kako dobro uređaj grijanje obavlja u različitim uvjetima tijekom sezone grijanja. Što je SCOP vrijednost viša, to je klima uređaj energetski učinkovitiji pri grijanju. To je važno ako planirate koristiti klima uređaj za grijanje prostora tijekom hladnijih mjeseci.

Ove dvije oznake pomažu potrošačima da razumiju koliko će klima uređaj biti učinkovit u različitim vremenskim uvjetima i pomažu im da donesu informirane odluke pri odabiru klima uređaja koji će odgovarati njihovim potrebama za hlađenjem i grijanjem.

Važno je napomenuti da viši SEER i SCOP koeficijenti ukazuju na bolju energetsku učinkovitost klima uređaja u njihovim specifičnim režimima rada. To znači da uređaji s većim SEER-om i SCOP-om troše manje električne energije za postizanje istih ili boljih rezultata u hlađenju ili grijanju.

Prilikom odabira klima uređaja, preporučuje se obratiti pažnju na SEER i SCOP ocjene jer će vam to pomoći da procijenite koliko će uređaj biti ekonomičan u pogledu potrošnje električne energije. Klima uređaji s visokim SEER-om i SCOP-om često su bolji izbor za dugoročnu uštedu na energiji i niže troškove grijanja ili hlađenja vašeg doma ili poslovnog prostora.

Prednosti i mane grijanja na klimu

Grijanje putem klima uređaja, osobito inverter klima uređaja, ima svoje prednosti i mane, koje ovise o specifičnim potrebama i uvjetima korisnika. Evo pregleda nekoliko prednosti i mana grijanja na klima uređaj:

Prednosti:

 1. Energetska učinkovitost: Inverter klima uređaji su često energetski učinkovitiji od drugih metoda grijanja, poput električnih grijalica ili uljnih radijatora. Inverter tehnologija omogućava prilagodbu snage kompresora prema stvarnim potrebama, što znači da troše manje električne energije za proizvodnju iste količine toplinske energije.
 2. Brzo zagrijavanje: Klima uređaji s inverter tehnologijom mogu brzo zagrijati prostoriju jer mogu raditi s maksimalnom snagom dok se ne postigne željena temperatura, a zatim prelaze u mod održavanja temperature.
 3. Dvofunkcionalnost (upotreba tijekom cijele godine): Klima uređaji su često dvofunkcionalni i mogu se koristiti i za hlađenje ljeti i grijanje zimi, što može smanjiti potrebu za dodatnim uređajima.
 4. Precizna kontrola temperature: Klima uređaji omogućavaju preciznu kontrolu temperature u prostoru putem daljinskog upravljača, što omogućava udobnost prilagođenu osobnim željama.
 5. Nema potrebe za skladištenjem: Za razliku od nekih drugih sustava grijanja, klima uređaji ne zahtijevaju skladištenje goriva poput drva, ugljena ili plina.
 6. Nema emisija stakleničkih plinova: Moderni inverter klima uređaji su energetski učinkoviti i manje štetni za okoliš u usporedbi s nekim drugim metodama grijanja koje koriste fosilna goriva.
 7. Sigurnost: Klima uređaji su sigurniji za upotrebu u usporedbi s nekim drugim metodama grijanja, posebno za obitelji s djecom ili kućne ljubimce. Nema otvorenih plamenika ni vrućih površina koje bi mogli dodirnuti.
 8. Dodatne opcije: Klima uređaji često dolaze s dodatnim opcijama poput programabilnih timer-a, Wi-Fi upravljanja, noćnog načina rada i drugih funkcija koje poboljšavaju udobnost i praktičnost.
 9. Investicija za dugoročnu udobnost: Klima uređaji predstavljaju dugoročnu investiciju jer nude i grijanje i hlađenje s istim uređajem. Također, kvalitetniji uređaji imaju dulji vijek trajanja i bolju pouzdanost.
prednosti grijanja na klimu

Mane:

 1. Početni troškovi: Inverter klima uređaji obično imaju više početne troškove u usporedbi s drugim metodama grijanja, uključujući kupnju i instalaciju.
 2. Potrebna instalacija: Za grijanje putem klima uređaja potrebna je profesionalna instalacija, što dodatno povećava troškove i zahtijeva određeni napor.
 3. Ovisnost o električnoj energiji: Grijanje klima uređajem ovisi o dostupnosti električne energije. Ako dođe do prekida struje ili kvara na uređaju, grijanje će biti onemogućeno.
 4. Utjecaj vlažnosti zraka: Visoka vlažnost zraka može uzrokovati nakupljanje leda na vanjskoj jedinici klima uređaja i stvaranje izolacijskog sloja na izmjenjivaču topline. To smanjuje kapacitet uređaja i može dovesti do privremenog prekida grijanja tijekom postupka otapanja leda. Ali se to dešava samo kod jeftinijih klima.
 5. Suzbijanje vlage: Klima uređaji često uklanjaju vlagu iz zraka tijekom procesa grijanja, što može uzrokovati suh zrak u prostoru. To može biti problematično za neke ljude i zahtijevati dodatnu opremu za ovlaživanje zraka.
 6. Učinak na okoliš: Klima uređaji koriste električnu energiju, koja može potjecati iz fosilnih goriva i pridonositi emisijama stakleničkih plinova. Međutim, moderni inverter klima uređaji su energetski učinkoviti i manje štetni za okoliš od nekih drugih metoda grijanja.
 7. Puhanje zraka izravno u glavu: Unutarnja jedinica klima uređaja često je smještena na način da struja toplog zraka puše izravno na mjesta gdje ljudi često borave, kao što su stolovi, kauči ili stolice. Ovo može biti neugodno i stvarati nelagodu zbog osjećaja toka zraka.

Sve ove prednosti i mane treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o tome koristiti li klima uređaj za grijanje ili se odlučiti za druge metode grijanja, kao što su plinsko grijanje, centralno grijanje ili drva. Važno je prilagoditi odabir vlastitim potrebama, budžetu i uvjetima prostora.

odrzavanje klime

Isplati li se grijanje putem klima uređaja?

Pitanje isplati li se grijanje putem klima uređaja ovisi o različitim faktorima, uključujući vaše potrebe za grijanjem, klimatske uvjete u vašem području, energetsku učinkovitost klima uređaja te cijenu električne energije. Evo nekoliko faktora koje trebate uzeti u obzir prilikom odlučivanja je li grijanje klima uređajem isplativo:

 1. Klimatski uvjeti: Ako živite u području s blagim zimama i niskim troškovima električne energije, grijanje putem klima uređaja može biti ekonomski isplativo i praktično tijekom cijele godine.
 2. Energetska učinkovitost: Odabir visoko energetski učinkovitih klima uređaja, posebno onih s inverter tehnologijom, može značajno smanjiti troškove grijanja. Klima uređaji s visokim COP-om (Coefficient of Performance) troše manje električne energije u odnosu na količinu toplinske energije koju proizvode.
 3. Veličina i izolacija prostora: Učinkovitost grijanja klima uređajem ovisi o veličini prostora koji želite grijati i o kvaliteti izolacije. Bolja izolacija rezultirat će manjim gubicima topline i manjom potrebom za grijanjem.
 4. Cijena električne energije: Troškovi električne energije variraju ovisno o regiji i ponuđaču. Ako je električna energija jeftina u vašem području, grijanje putem klima uređaja može biti isplativije.
 5. Inicijalni trošak: Inicijalni trošak kupnje i instalacije klima uređaja može biti viši u usporedbi s drugim metodama grijanja. Međutim, dugoročno gledano, uštede u energiji mogu nadmašiti taj trošak.
 6. Održavanje: Klima uređaji zahtijevaju redovito održavanje kako bi zadržali visoku energetsku učinkovitost. Troškovi održavanja trebaju se uzeti u obzir.
 7. Dodatne funkcije i značajke: Kvalitetniji klima uređaji često dolaze s dodatnim funkcijama koje poboljšavaju udobnost, ali mogu povećati i cijenu. Važno je razmotriti što vam je stvarno potrebno.

Pri donošenju odluke trebali biste uzeti u obzir sve ove faktore i razgovarati s profesionalnim instalaterom ili stručnjakom za grijanje kako biste dobili savjet prilagođen vašim specifičnim potrebama i uvjetima. Također, vodite računa o energetskim oznakama uređaja i izračunima potrebnim za određivanje isplativosti.

Potrošnja električne energije kod grijanja na klima uređaje

Važna napomena: Prosjek potrošnje električne energije klima uređaja možete pronaći na naljepnici energetske učinkovitosti. Ova informacija pomaže u odabiru energetski učinkovitog uređaja i planiranju potrošnje električne energije za grijanje ili hlađenje vašeg prostora.

Ako preporučena snaga za grijanje za prostor od 60 četvornih metara iznosi 5 kW i koristite klima uređaj snage 5 kW (5000 W) osam sati dnevno, izračunat ćemo dnevnu i mjesečnu potrošnju električne energije za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

potrosnja struje klima

Hrvatska:

 • Dnevna potrošnja: 8 sati x 5 kW = 40 kWh dnevno
 • Dnevni trošak: 40 kWh x 0,070276 EUR/kWh = 2,81104 EUR/dan

Mjesečna potrošnja:

 • Mjesečna potrošnja: 40 kWh/dan x 30 dana = 1200 kWh/mjesečno
 • Mjesečni trošak: 1200 kWh x 0,070276 EUR/kWh = 84,3312 EUR/mjesečno

Bosna i Hercegovina:

Pretpostavimo da se i dalje nalazite u prvom tarifnom razredu do 500 kWh mjesečno:

 • Dnevna potrošnja: 8 sati x 5 kW = 40 kWh dnevno
 • Dnevni trošak: 40 kWh x 0,0544 KM/kWh = 2,176 KM/dan

Mjesečna potrošnja:

 • Mjesečna potrošnja: 40 kWh/dan x 30 dana = 1200 kWh/mjesečno
 • Mjesečni trošak: 1200 kWh x 0,0544 KM/kWh = 65,28 KM/mjesečno

Ako premašite 500 kWh mjesečno u Bosni i Hercegovini, primijenit će se viša cijena električne energije za dodatne kilovate.

Imajte na umu da su ovo približni izračuni i stvarna potrošnja može varirati ovisno o postavkama uređaja, izolaciji i drugim faktorima.

Zaključak

Zaključak je da kvalitetan inverter klima uređaj, u usporedbi s tradicionalnim ON/OFF klima uređajem bez invertera, može značajno smanjiti potrošnju električne energije i ostvariti uštedu od 20 do čak 60%.

Ova ušteda ovisi o raznim faktorima poput uvjeta u prostoru i vani, postavljenoj temperaturi, izolaciji prostora. Stoga je odabir kvalitetnog inverter klima uređaja važan korak prema energetski učinkovitijem grijanju i hlađenju, što može rezultirati smanjenjem troškova električne energije i boljim komforom u vašem domu.

grijanje klima uredjaji

Komentariši