fbpx
notino popust

iRobot Roomba i7+ recenzija

iRobot Roomba i7+ recenzija

Kada je 2018. godine stigao na tržište, iRobot Roomba i7+ postavio je visoke standarde za robot usisivače. Iako su se od tada pojavili jeftiniji konkurenti sličnih karakteristika, i dalje tvrdimo da je i7+ najsofisticiranije i najljepše iskustvo koje možete doživjeti s robotskim usisivačem – naravno, ako možete priuštiti ovu luksuznu spravicu.

U nastavku ćemo istražiti zašto je iRobot Roomba i7+ i dalje neosporni lider u svijetu robotskog čišćenja.

Roomba i7+ opis

iRobot Roomba i7+ ima jednostavan i funkcionalan dizajn. Evo šta se sve nalazi na njemu:

Sve ove komponente zajedno čine Roomba i7+ jednostavnim za upotrebu i funkcionalnim za efikasno čišćenje prostora.

Foto: iRobot
 1. Veliko dugme za pokretanje, pauziranje i zaustavljanje čišćenja: Na vrhu usisivača nalazi se veliko dugme koje vam omogućava da jednostavno pokrenete, pauzirate ili zaustavite čišćenje. Ovo dugme je centralno za upravljanje robotom.
 2. Bijeli svetlosni prsten: Oko dugmeta za pokretanje nalazi se bijeli svetlosni prsten koji svijetli dok je robot u upotrebi i pulsira tokom punjenja. Ovo svijetlo može biti korisno za praćenje statusa uređaja.
 3. Dugme za početak i dugme za čišćenje mjesta: Sa obje strane glavnog dugmeta nalaze se dodatna dugmad. Dugme za početak omogućava vam da brzo pokrenete čišćenje, dok dugme za čišćenje mjesta omogućava robotu da se usredsredi na čišćenje određenog područja.
 4. Kamera: U sredini uređaja nalazi se kamera koja pomaže robotu da precizno mapira svoju okolinu i navigira kroz prostor.
 5. RCON senzor: Na prednjoj strani uređaja nalazi se RCON senzor koji pomaže robotu da pronađe svoju pristanište (docking station) i virtualne granične markere kako bi se kretao unutar svojih postavljenih granica.
 6. Fleksibilni branik: Duž prednje strane Roomba i7+ prolazi fleksibilni branik. Ovaj branik je dizajniran da zaštiti robot od sudara i omogući mu da se lakše kreće oko prepreka bez oštećenja sebe ili namještaja.

Roomba i7 specifikacije

Evo nekih od važnih specifikacija Roomba i7:

 • Dimenzije: Roomba i7 ima prečnik od približno 33,9 centimetara i visinu približno 9,2 centimetra. Ove dimenzije se odnose na veličinu samog robota.
 • Težina: Težina Roomba i7 iznosi približno 3,38 kilograma. Ovo je važno za lakoću prenošenja i manipulaciju robotom.
 • Trajanje baterije: Roomba i7 može raditi kontinuirano oko 90 minuta na jednom punjenju baterije. Ovo vam omogućava da obavite prilično opsežno čišćenje prije nego što se robot vrati na svoju bazu za punjenje.
 • Vrijeme punjenja: Za brzo punjenje, Roomba i7 može doseći oko 80 posto kapaciteta baterije u 90 minuta punjenja. Za potpuno punjenje baterije od 0 do 100 posto potrebno je oko 3 sata.
 • Kompatibilni glasovni asistenti: Roomba i7 je kompatibilan s glasovnim asistentima kao što su Amazon Alexa i Google Home. To znači da možete koristiti glasovne naredbe da biste kontrolirali rad robota, kao što je nalaženje da počne s čišćenjem određene sobe ili da se vrati na svoju bazu.
 • Dock dimenzije: “Dock” se odnosi na baznu stanicu na kojoj Roomba i7 puni svoju bateriju i prazni svoju kantu za smeće. Dimenzije te baze iznose približno 30,99 cm x 30,99 cm x 48,26 cm (širina x dubina x visina), što označava da će trebati određeni prostor u vašem domu za postavljanje ove stanice.

Kako postaviti i kontrolirati Roombu i7+

Za pokretanje i uparivanje Roomba i7+ sa svojom priključnom stanicom i Wi-Fi mrežom slijedite ove korake:

 1. Postavite priključnu stanicu: Prvo, postavite priključnu stanicu na željeno mjesto u svojoj kući. Ova stanica služi kao mjesto na koje će se Roomba vratiti radi punjenja i pražnjenja kante za smeće.
 2. Punjenje: Nakon što ste postavili priključnu stanicu, postavite Roombu i7+ na stanicu tako da se spoji s priključkom za punjenje. Robot će se tada početi puniti. Preporučuje se da ga pustite da se puni najmanje sat vremena, iako je bolje ostaviti ga da se puni tri sata kako biste bili sigurni da je potpuno napunjen.
 3. Preuzmite aplikaciju: Na svom pametnom telefonu preuzmite besplatnu aplikaciju iRobot. Aplikacija je dostupna za Android i Apple uređaje.
 4. Povezivanje s Wi-Fi mrežom: Nakon što je robot napunjen, možete ga upariti s aplikacijom putem kućne Wi-Fi mreže. Slijedite upute u aplikaciji kako biste stvorili vezu između robota i vašeg pametnog telefona.
 5. Slijedite upute: Aplikacija će vas voditi kroz postupak uparivanja i postavljanja vašeg Roomba i7+. Slijedite upute na ekranu kako biste završili konfiguraciju.
 6. Završeno: Nakon što je postupak završen, vaš Roomba i7+ će biti povezan s aplikacijom i moći ćete ga upravljati i kontrolirati putem pametnog telefona.

Nakon što je postupak postavljanja završen, možete koristiti aplikaciju i7+ za planiranje čišćenja, upravljanje sobama, praćenje stanja baterije i mnoge druge funkcije.

Navigacijski sustav mapiranje  i održavanje

Navigacijski sustav iRobot Roomba i7+ je izuzetno pametan i praktičan, čineći ovaj robot usisivač iznimno učinkovitim u čišćenju vašeg doma. Evo kako ovaj sustav funkcionira i zašto ga smatramo posebno korisnim:

Pametno mapiranje i učenje okoliša:

Roomba i7+ koristi kameru koja gleda prema gore kako bi pratila orijentire u vašoj sobi, poput zidova i stropova. Prilikom prvih vožnji u novom prostoru, robot radi i uči sve o vašem domu.

To uključuje prepoznavanje gdje se nalaze zidovi, vrata, ormar, veliki komadi namještaja i drugi prepreke.

Navigacijski sustav iRobot Roomba i7
Foto: iRobot

Pametno mapiranje s ciljem čišćenja prostorija:

Jedna od ključnih prednosti Roomba i7+ je mogućnost ciljanog čišćenja određenih soba. Kada robot ima kartu vašeg doma, možete mu reći da čisti samo određene prostorije, bilo putem aplikacije, kontrolne liste ili glasovnim naredbama putem asistenata poput Alexe ili Google Assistant-a. Ovo je izuzetno korisno ako želite fokusirati čišćenje na određenim područjima, kao što je kuhinja ili dnevna soba.

Samostalno mapiranje: Roomba i7 može se spustiti bilo gdje u vašem domu, bez obzira na to koristi li se s priključnom stanicom ili ne. Nakon što je spuštena, Roomba će koristiti svoje pametne funkcije mapiranja kako bi shvatila u kojoj se prostoriji nalazi. Ovo omogućava korisnicima da iskoriste prednosti preciznog mapiranja čak i ako ne pokreću i7 sa svoje priključne stanice.

Više pametnih mapa: Roomba i7 može sačuvati do 10 različitih pametnih mapa, što znači da možete prilagoditi njegovo čišćenje različitim prostorijama u vašem domu. Ovo je korisno za ljude koji imaju različite potrebe za čišćenjem u različitim dijelovima svoje kuće.

Dodavanje granica: U aplikaciji možete dodavati virtualne granice između soba kako biste odvojili područja koja želite da Roomba čisti ili izbjegava.

Nazivi soba: Možete dodavati nazive soba na kartu kako biste jasno označili različite prostorije u svom domu.

Kuće s više spratova: Roomba i7 je posebno prikladan za višespratne kuće. Iako će vam biti potrebna jedna bazna stanica za punjenje i7, možete ga koristiti na bilo kojem nivou vaše kuće, s ili bez priključne stanice. Robot će i dalje koristiti svoje pametne mape kako bi efikasno čistio svaki sprat. Ova funkcija može biti izuzetno korisna za one koji imaju kuće s više nivoa ili koriste Roombu u više domova.

Pauziranje i nastavak: Ako se Roomba i7 zaglavi usred sesije, možete ga lako spasiti i ponovo pokrenuti. I7 će zapamtiti gdje je stao i završiti sesiju onako kako je planirano. Ovo je korisno ako želite prekinuti čišćenje kako biste premjestili robota ili riješili neku prepreku. S drugim robotima, ponovno pokretanje može dovesti do gubitka informacija o njihovoj lokaciji i ponovnog čišćenja.

Prednost pametnog mapiranja i ciljanog čišćenja

Ovaj sustav pametnog mapiranja i ciljanog čišćenja čini Roombu i7+ izuzetno praktičnim za svakodnevno korištenje. Evo nekoliko prednosti ovog pristupa:

 1. Economical Cleaning: Možete planirati čišćenje samo prostorija koje su stvarno potrebne, što ekonomično koristi trajanje baterije i produžuje vijek trajanja samog robota.
 2. Izbjegavanje problema: Ako imate prostorije koje su pune prepreka poput kablova za napajanje, igračaka ili namještaja, Roomba će ih izbjegavati jer ima preciznu mapu vašeg doma.
 3. Praktičnost: Ne morate se brinuti o ručnom postavljanju fizičkih barijera ili prepreka kako biste usmjerili robota. Samo mu recite što treba očistiti, a on će to samostalno obaviti.

U konačnici, iRobot Roomba i7+ nudi pametno i učinkovito iskustvo čišćenja, a njegov navigacijski sustav čini ga iznimno praktičnim uređajem za održavanje vašeg doma čistim bez nepotrebnog napora ili gnjavaže.

iRobot Roomba i7+ ciscenje
Foto: iRobot

Sposobnost samopražnjenja

iRobot Roomba i7+ donosi revolucionarnu funkcionalnost – sposobnost samopražnjenja svoje kante za smeće putem Clean Base stanice.

Ovaj inovativan sistem donosi mnoge prednosti u svakodnevnom održavanju čistoće vašeg doma.

Evo detaljnijeg objašnjenja kako to funkcioniše:

iRobot Roomba i7+ samopraznjenje
Foto: iRobot

Clean Base stanica: Clean Base je uređaj visok oko 50 cm koji obavlja dvostruku ulogu – to je stanica za punjenje i usisivač za vaš Roomba i7+. Kada se Roomba i7+ vrati na pristanište, Clean Base preuzima kontrolu nad pražnjenjem kante za prašinu.

Automatsko praznjenje: Kada Roomba i7+ stigne na Clean Base, uređaj automatski prepoznaje potrebu za pražnjenjem kante. Kroz otvor za zamke, Clean Base usisava ostatke prašine, prljavštine i otpada iz Robotove kante i prenosi ih u jednokratnu vrećicu za usisavanje.

Praktičnost: Ova funkcija samopražnjenja značajno olakšava održavanje vašeg robota usisivača. Više ne morate ručno ispražnjavati Roombinu kantu svaki put nakon čišćenja. To čini čitavu rutinu održavanja iRobota mnogo prikladnijom.

Kapacitet vrećice: Vrećica za usisavanje koja se koristi za prikupljanje otpada iz Roomba i7+ ima znatan kapacitet. Prema iRobot-u, može prihvatiti puno otpada – čak do 30 punih kanti prašine prije nego što je trebate zamijeniti. Ovo znači da vam vrećica može trajati i nekoliko mjeseci, ovisno o tome koliko često koristite robota i koliko prljavštine skuplja.

Praktična zamjena: Zamjena vrećice za usisavanje je jednostavna, iako to nije potrebno često. Uz praktične zamjenske vrećice dostupne na tržištu, održavanje ovog sistema je bez problema.

U konačnici, samopražnjenje kante za smeće kod iRobot Roomba i7+ čini čišćenje još praktičnijim i manje napornim za korisnike. Ova inovativna tehnologija čini Roombu i7+ atraktivnim izborom za one koji žele uštedjeti vrijeme i napor u svakodnevnom održavanju čistoće svog doma.

iRobot Roomba i7+ prednosti u odnosu na druge robotske usisivače

Roomba i7 donosi i neka ugodna iznenađenja u vezi s bukom i sposobnostima čišćenja na određenim površinama:

Tihi rad: Roomba i7 se pokazala relativno tihom u usporedbi s drugim vrhunskim robotima za usisavanje. Njegova buka iznosi otprilike 60 decibela na tepihu, što ga čini nekoliko decibela tišim od nekih drugih popularnih modela kao što je Neato D7 ili starija Roomba 980. Iako i dalje možete primijetiti prisutnost buke ako ste blizu robota, općenito je podnošljiva i neće biti previše naporna za uobičajeno korištenje.

Rad na crnim tepisima: Roomba i7 je sposobna raditi na crnim tepisima, što nije slučaj sa svim robotima za usisavanje. iRobot je koristio napredne senzore pada koji bolje razlikuju tamne površine od stvarnog stepeništa. Ovo omogućava Roombi i7 da se sigurno kreće po crnim tepisima bez straha da će pasti s njih ili se zaglaviti.

Dizajn glave za čišćenje Roomba i7 je istaknut kao odličan iz nekoliko razloga:

Suprotno rotirajući valjci s gumom: Roomba i7 koristi dva suprotno rotirajuća valjka s gumom umjesto tradicionalnih četkica i oštrica.

Ovi valjci su posebno efikasni u čišćenju tepiha i uklanjanju dlaka. Također su manje podložni zapetljavanju dlaka u usporedbi s četkama, što čini održavanje i čišćenje robota lakšim.

robotske cetke
Foto: iRobot

Otpornost na zapetljavanje dlaka: Zahvaljujući dizajnu valjaka s gumom, Roomba i7 je otpornija na zapetljavanje dlaka u usporedbi s modelima koji koriste četke. Ovo je posebno korisno ako imate kućne ljubimce s dugom dlakom ili ako se često suočavate s problemom zapetljanih dlačica na četkicama.

3Poboljšane izbočine na valjcima: Valjci s gumom na Roombi i7 imaju nešto dulje izbočine u usporedbi s starijim modelima serija 800 i 900. Ove izbočine bi trebale pomoći u efikasnijem prikupljanju većih krhotina s podova. Iako ovu tvrdnju niste provjerili, iRobot je napravio poboljšanja kako bi valjci bili učinkovitiji u prikupljanju krhotina.

Sve ove karakteristike dizajna glave za čišćenje doprinose boljem performansama Roomba i7 u prikupljanju prašine, dlaka i drugih nečistoća s različitih vrsta podova i površina u vašem domu.

Cijene Roomba i7+ robotskog usisavača

 • IRoomba i7+ (model i7558): 849,90 €
 • Roomba i7+ (model i7550): 849,90 €
 • Roomba i7158: 599,90 €
 • Roomba i7150: 599,90 €
Cijene Roomba i7+

Zaključak – Luksuz koji se isplati

Da zaključimo, iRobot Roomba i7+ je bez sumnje jedan od najboljih robot usisivača na tržištu. Svojim impresivnim značajkama kao što su samopražnjenje i ciljano čišćenje, pruža nevjerojatno praktično i ugodno iskustvo čišćenja.

Iako je cijena visoka, ako imate financijski prostor za ovakav luksuz, Roomba i7+ je investicija koja će vam uštedjeti vrijeme i trud. Ovaj robot usisivač postavlja nov način čišćenja bez napora i sigurno je jedan od najboljih izbora na tržištu.

Dvostruki gumeni valjci koje koristi Roomba i7+ su efikasni u prikupljanju dlaka kućnih ljubimaca s različitih površina, uključujući tepihe i tvrde podove. Ovi valjci su posebno dizajnirani da spriječe zapetljavanje dlaka, što je čest problem kod tradicionalnih četki.

Komentariši