fbpx
notino popust

Čišćenje roštilja: Savjeti za besprijekoran roštilj svaki put

rostilj na ugalj

Mnogi kuhari smatraju roštilj nezaobilaznim dijelom opreme za kuhanje, iako se obično nalazi na terasi ili u dvorištu, a ne unutar kuhinje. Razlog leži u tome što direktno izlaganje hrane plamenu zadržava vlagu i ističe okuse marinada i začina zahvaljujući visokotemperaturnoj obradi. Dodatno, roštilj dodaje jedinstveni okus dima koji je teško postići drugim metodama kuhanja. Na roštilju se može pripremiti gotovo sve, od mesa, morskih plodova, pizze, palačinki, povrća i čak voća. Većina recepata za roštilj je jednostavna i brza za pripremu, a tajna dobrog i ukusnog roštilja leži u početku s čistim roštiljem.

Zašto je važno čistiti roštilj?

Čišćenje roštilja nije samo estetsko pitanje, već ključna mjera za sigurno i ukusno kuhanje. Masnoća i ostaci hrane koji se nakupljaju na roštilju mogu postati leglo bakterija, utječući ne samo na okus već i na sigurnost hrane. Visoke temperature mogu ubiti neke bakterije, ali ne mogu ukloniti sve štetne tvari, uključujući kancerogene koje se oslobađaju izgorjelim mastima. Osim toga, zanemareni roštilj može predstavljati rizik od požara zbog nakupljene masnoće.

Održavanje roštilja u čistom stanju također osigurava njegovu efikasnost i trajnost. Zapečena prljavština može ometati postizanje i održavanje željene temperature, dok vanjski otpad može uzrokovati neravnomjerno kuhanje i lijepljenje hrane. Redovito čišćenje nakon svake upotrebe, uz temeljito čišćenje jednom ili dva puta godišnje, osigurava da vaš roštilj uvijek bude spreman za pripremu ukusnih obroka bez dodatnih rizika ili neugodnih okusa.

Alati potrebni za učinkovito čišćenje roštilja

Za učinkovito čišćenje vašeg roštilja, nekoliko ključnih alata neophodno je imati pri ruci. Najvažniji među njima je kvalitetna četka za roštilj. Četke sa žičanim vlaknima od mesinga su odličan izbor jer su dovoljno jake da uklone tvrdokorne ostatke, ali dovoljno nježne da ne oštete površinu rešetki. Jedan od najpopularnijih modela kombinuje četku i strugač, pružajući dvostruku funkcionalnost uz dodatnu prednost duge i čvrste drške koja štiti ruke od vrućine.

Ako vaš roštilj ima rešetke od porculana ili keramike, bitno je izbjegavati četke od nehrđajućeg čelika jer mogu biti previše abrazivne. Mesingane četke su izdržljive, ali nježnije prema osjetljivijim površinama. Za one s rešetkama od lijevanog željeza, važno je odabrati četku koja neće oštetiti površinsku obradu i potaknuti hrđanje. Četka koja je čvrsta, ali ima mekša vlakna, idealna je za očuvanje integriteta vaših rešetki bez kompromitiranja njihove dugovječnosti.

Strugalo

Kada četke jednostavno ne mogu obaviti posao, posebno nakon intenzivnog roštiljanja ili korištenja zajedničkog roštilja koji nije redovito čišćen, strugalo za roštilj postaje nezamjenjiv alat. 

Također strugalo od tvrdog drveta predstavlja odličan izbor zbog svoje izdržljivosti i sposobnosti da nježno ukloni ostatke hrane i masnoće bez oštećenja površine roštilja. S vremenom, drveno strugalo će se prilagoditi obliku vaših rešetki, stvarajući žljebove koji omogućavaju još učinkovitije čišćenje.

Hvataljke za roštilj

Za one koji često roštiljaju, hvataljke su već standardni dio opreme. Međutim, važno je odabrati hvataljke od nehrđajućeg čelika za najbolju izdržljivost i sigurnost pri radu na visokim temperaturama. Hvataljke s vrhovima od najlona mogu se istopiti ili oštetiti pri visokim temperaturama, što ih čini nepogodnima za upotrebu tijekom čišćenja roštilja. Izborom pravih materijala osiguravate sigurnost i efikasnost, bilo da se radi o pripremi hrane ili o čišćenju nakon roštiljanja.

Kako očistiti plinski roštilj?

Nakon svake upotrebe

Da biste očistili plinski roštilj, prvo ga postavite na visoku temperaturu i pustite da se zagrije nekoliko minuta. To će omekšati zagorenu prljavštinu na rešetkama. Zatim ga isključite i pustite da se malo ohladi prije nego što grebanjem otpadne hrane s toplih rešetki očistite četkicom za roštilj.

Kada se potpuno ohladi, presavijeni papirnati ručnici ili krpa umočeni u biljno ulje, držeći ručnike ili krpu pomoću dugih hvataljki, utrljajte ulje preko vaših sada glatkih rešetki. To sprječava da se hrana zalijepi, čineći čišćenje bržim sljedeći put. I ne zaboravite posudu za masnoću. Koristite metalnu strugačicu da biste se riješili mulja koji skuplja nakon svake upotrebe. To će olakšati dubinsko čišćenje.

Detaljno čišćenje

Navucite par kuhinjskih rukavica i započnite tako da rešetkama pročešljate četkicom za roštilj. Podignite ih, i ako nešto ostane, koristite metalnu strugačicu ili metalnu špatulu da to uklonite. Ako primijetite ljuskice završnog premaza ili metal kako izlazi (ne samo zagoreni komadići), prestanite s čišćenjem. Vrijeme je da potpuno zamijenite rešetke.

Ako vaš roštilj ima dva ili tri trokutasta pokrova plamenika, njih također četkajte i ostrugajte. Pustite da sav otpad koji četkate i stružete padne u dno vašeg odvojivog dna roštilja (ako ga ima) i njegovu posudu za masnoću ispod, koju ćete kasnije isprazniti i očistiti.

Zatim, pomiješajte veliku kantu, dovoljno veliku da drži vaše rešetke barem djelomično uronjene sapunaste vode. Vaš omiljeni deterdžent za pranje posuđa bit će dovoljan. Izvadite rešetke i pokrove plamenika i stavite ih u kantu i ostavite ih da se namaču nekoliko sati.

Dok se ovi predmeti namaču, obratite pažnju na unutrašnjost roštilja. Sigurno možete očistiti unutrašnjost. Koristite četkicu za roštilj i strugačicu (ako je potrebno) da biste uklonili masnoću i ostatke hrane s bočnih strana i unutrašnjosti poklopca roštilja. Sve gurnite na dno roštilja i/ili posudu za masnoću.

Dok ste tamo, očetkajte plinske cijevi za plamenike, ali budite oprezni. Pomičite četkicu gore-dolje, a ne s lijeva na desno, što bi moglo prisiliti čestice da padnu u rupe cijevi.

Ako vaš roštilj ima odvojivo dno, izvadite ga, istresite nedavno strugotine u smeće, koristite metalnu strugačicu da biste gurnuli bilo kakav masni mulj u smeće i operite ga toplom sapunicom i spužvom. Isto učinite s vašom posudom za masnoću: Izvadite je, istresite labave otpatke, strugajte bilo kakvu nakupljenu masnoću i operite toplom sapunicom.

Konačno, koristeći spužvu, obrišite unutarnje strane vašeg roštilja i unutrašnjost poklopca sapunicom, a zatim koristite crijevo na niskom tlaku da sve isperete. Gurnite sve stajaće vode prema dolje četkom ili spužvom.

Kada završite s natapanjem rešetki i šipki, koristite spužvu da uklonite sve vidljive ostatke, a zatim isperite. Zatim ih osušite mekanom krpom i koristite spužvu i sredstvo za odmašćivanje da ih dobro obrišete. Završni korak (osim sušenja) nije neophodan, ali uklanja uporne tragove ulja, hrane i prljavštine.

Na kraju, očistite vanjski dio. Kupka sapunice odgovara svim vanjskim površinama, ali površine od nehrđajućeg čelika možda zahtijevaju konačno brisanje sredstvom za čišćenje stakla ili nehrđajućeg čelika kako bi se spriječili tragovi.

Kako očistiti roštilj na drveni ugljen

Nakon svake upotrebe:

 • Ispraznite pepeo: Redovito praznjenje pepela ključno je za održavanje ventilacijskih otvora neblokiranim, što omogućava bolju kontrolu temperature.
 • Čišćenje hvatača masnoće: Očistite ga nakon svaka tri korištenja kako biste spriječili nakupljanje masnoće.
 • Čišćenje rešetki: Dok su još tople, očistite rešetke četkom za roštilj. Zatim ih natrljajte uljem pomoću kuhinjskog papira ili krpe i dugih hvataljki za dodatnu zaštitu od hrđe i održavanje čistoće.

Za detaljno  čišćenje:

 • Priprema: Obucite rukavice i sastružite vidljive ostatke sa rešetki koristeći četku za roštilj. Za tvrdokorne ostatke koristite metalni strugač ili nož za kit.
 • Namakanje rešetki: Namočite rešetke za kuhanje i za ugljen u toploj sapunici. Ako ne stanu u kantu, koristite veliki plastični spremnik.
 • Čišćenje roštilja i poklopca: Nakon što ste očistili i odstranili ostatke u hvatač pepela, upotrijebite četku i spužvu s toplom sapunicom za čišćenje unutarnjih strana roštilja i poklopca, zatim sve brzo isperite crijevom.
 • Sušenje i ponovno sastavljanje: Nakon što voda omekša i odstrani ostatke, obrišite sve dijelove spužvom, isperite i dopustite da se dobro osuše prije ponovnog sastavljanja. Posebno pažljivo osušite kutove i pukotine kako biste spriječili hrđu.

Čišćenje vanjskog dijela roštilja:

 • Za nehrđajući čelik koristite sredstvo za čišćenje nehrđajućeg čelika i krpu od mikrovlakana.
 • Za porculanske površine koristite sredstvo za čišćenje stakla.
 • Topla voda s malo sapunice dobro djeluje na sve materijale. Upotrijebite meku krpu za nanošenje i papirnate ručnike ili drugu krpu za sušenje.

Redovito čišćenje i održavanje vašeg roštilja na drveni ugljen osigurava sigurno kuhanje, produžuje vijek trajanja roštilja i poboljšava ukus hrane.

Čišćenje plinskog roštilja s glatkom pločom

Nakon svake uporabe:

Roštilj s glatkom pločom donosi jednostavnost u čišćenje zahvaljujući svojoj ravnoj površini bez rešetki. Nakon svakog roštiljanja i uklanjanja hrane, iskoristite priliku za brzo čišćenje:

 • Uklanjanje čestica hrane: Upotrijebite metalni strugač ili nož za kit za skidanje ostatka hrane, masti i tekućina prema koritu za mast.
 • Čišćenje zagorenih komadića: Na zagorene ostatke nanesite malo vruće vode da ih omekšate, a zatim ponovno ostružite.
 • Brisanje površine: Dok je površina još topla, obrišite je s papirnatim ručnicima ili čistom krpom kako biste uklonili preostale masnoće.
 • Premazivanje uljem: Nanesite tanak sloj jestivog ulja preko cijele površine, zatim kratko zagrijte roštilj da se ulje stvrdne, što će spriječiti hrđu i očuvati neprianjajuću površinu.

Detaljno čišćenje:
Za dubinsko čišćenje, koje možda neće biti često potrebno uz redovito održavanje, postupite ovako:

 • Zagrijavanje roštilja: Prvo zagrijte roštilj kako biste omekšali tvrdokorne ostatke.
 • Isključivanje i čišćenje: Nakon zagrijavanja, isključite roštilj i slijedite korake za čišćenje nakon upotrebe, ali izostavite premazivanje uljem.
 • Pranje i sušenje: Kad se površina ohladi, temeljito je operite spužvom i toplom sapunicom. Dobro osušite, zatim lagano nanesite ulje i utrljajte ga u površinu.

Čišćenje korita za mast:
Ne zaboravite na korito za mast, posebno ako ste ga zanemarili. Ostrugajte nakupljenu mast, operite korito sapunicom i vodom, a zatim dobro osušite.

Održavanjem čistoće plinskog roštilja s glatkom pločom osigurat ćete sigurno kuhanje, produžiti vijek trajanja uređaja i uživati u boljem okusu hrane. Redovito čišćenje i povremeno dubinsko čišćenje ključni su za postizanje tih ciljeva.

Savjeti za održavanje

Za sve vrste roštilja, dva koraka održavanja mogu produžiti vrijeme vašeg roštilja u kojem će vaš roštilj napraviti sočne hamburgere i odreske i hrskavo mekano povrće. Također će pojednostaviti rutinsko i dubinsko čišćenje.

Prvo, uložite u dobar pokrov za roštilj kako biste zaštitili svoj roštilj od vremenskih nepogoda kada se ne koristi, osobito ako je vaš roštilj pohranjen na otvorenom. Potražite navlake izrađene od izdržljivog materijala otpornog na vremenske uvjete koji su u pravom obliku i potpuno pokrivaju vaš roštilj. Najbolje su one s nekom vrstom ventilacije jer smanjuju mogućnost kondenzacije. Zapamtite, vlaga znači hrđu.

Drugo, ključno je često nauljiti vaše rešetke ili ravnu površinu prije i nakon upotrebe roštilja. 

Nakon upotrebe sačekati da se rešetke ohladi pa tek onda nanijeti ulje kako bi se spriječilo stvaranje hrđe. Ovo će produžiti vijek vašeg roštilja.

Komentariši