fbpx
notino popust

Vrtne škare za voće i grane: 10 najboljih modela (uključujući akumulatorske)

najbolje skare za vrt

Oblikovanje ukrasnih grmova, orezivanje voćnjaka, rezidba ruža, priprema cvijeća za vazu, i uklanjanje mrtvih te suvišnih mladih izdanaka predstavljaju samo neke od brojnih aktivnosti koje su dio redovne brige o vrtu. Upravo zbog ovih raznovrsnih zadataka, vrtne škare postaju nezaobilazan alat kako za entuzijaste u vrtlarstvu tako i za profesionalce. Dostupne kroz cijelu godinu, vrtne škare s zakrivljenim oštricama služe kao univerzalni alat unutar bogatog asortimana alata za rezidbu i održavanje vrta, ne ograničavajući svoju upotrebu isključivo na vanjske prostore, već nalazeći primjenu i u brojnim kućanskim zadacima.

Osim standardnih škara, predstavit ćemo vam i nekoliko opcija akumulatorskih škara koje su se pokazale izuzetno korisnim među vrtlarima. Akumulatorske škare pružaju dodatnu slobodu kretanja, eliminirajući potrebu za fizičkim naprezanjem prilikom rezanja debljih grana ili duljeg vremena rada. S obzirom na to, one predstavljaju savršen izbor za one koji traže učinkovitost i jednostavnost u obavljanju vrtlarskih zadataka.

1. Wolf-Garten Comfort Plus RR 2500

Wolf-Garten RR 2500 ističe se svojom integriranom “neizgubivom” oprugom, što je značajka koju će svi cijeniti. Ovaj model škara, koji je prilagođen korištenju sa obje ruke, posebno je prikladan za osobe s manjim dlanovima zahvaljujući svom ergonomskom dizajnu. Dvokomponentna gornja ručka omogućava sigurno držanje prilikom rezidbe.

Antiprijanjajuće oštrice omogućavaju glatko rezanje grana debljine do 22 milimetra. Oštrice se, po potrebi, mogu jednostavno odvojiti i zamijeniti.

Sustav za jednoručno zaključavanje osigurava dodatnu sigurnost sprječavajući neželjeno otvaranje, što je potvrđeno u brojnim testovima otpornosti na pad.

2. Wolf-Garten RS 2500

Model Wolf-Garten RS 2500, poznat kao Amboss vrtne škare, dolazi s integriranom “neizgubivom” oprugom. Njegova reziva sposobnost impresivno doseže promjer grana do 25 milimetara. Dizajnirane za korištenje kako u lijevoj tako i u desnoj ruci, ove škare su opremljene sigurnosnim zatvaračem, omogućavajući jednostavno jednoručno korištenje. Testiranja su pokazala izvrsnu sposobnost rezanja, što korisnicima olakšava rad. Posebnost ovog modela leži u antiprijanjajućoj oštrici te takozvanom kraft-ambosu koji olakšava rezanje čak i tvrđih vrsta drveta.

Svi dijelovi škara RS 2500 su zamjenjivi, što dodatno doprinosi njihovoj dugovječnosti i praktičnosti u održavanju.

3. GARDENA Secateurs B / SM

GARDENA Classic Secateurs B/SM ističe se lakoćom korištenja, uključujući jednostavno zaključavanje i prilagodljivu širinu ručke koja odgovara kako velikim tako i malim rukama.

Ovaj model predstavlja izdržljivu i pristupačnu opciju škara za rezidbu. Karakterizira ga čvrsta izrada i mogućnost prilagođavanja širine ručke, čineći ga prikladnim alatom za različite korisnike.

Gardena nudi izdašno jamstvo od 25 godina, dodatno potvrđujući kvalitetu i dugovječnost proizvoda.

Bypass škare posebno su dizajnirane za korisnike s manjim rukama, nudeći laganu težinu od samo 219 grama i oprugu koja osigurava lako otvaranje škara uz minimalni otpor. Zbog ovih karakteristika, čak i zahtjevniji i dugotrajniji radovi mogu se obavljati bez velikog napora.

4. GARDENA B / S-XL

GARDENINA vrtna škara pripada kategoriji manjih škara s ukupnom duljinom od 25,4 centimetra, što omogućava lako rezanje dostupnih grana. Zahvaljujući težini od približno 200 grama i pažljivo osmišljenoj geometriji ručki, ovaj vrtlarski alat odlično leži u ruci. GARDENA je, kako bi škare učinila još fleksibilnijima, opremila ovaj model s prilagodljivim otvorom za rukovanje, osiguravajući time udobnost upotrebe čak i za osobe s manjim rukama.

Sveukupno, ove vrtne škare preporučuju se za povremeno obavljanje vrtlarskih poslova. Međutim, neki ističu da škare nisu u potpunosti prilagođena za ljevoruke korisnike.

5.FISKARS SingleStep

FISKARS SingleStep škare ubrajaju se među najprodavanije alate u svojoj kategoriji i uspješno osvajaju većinu vrtlara svojom izvrsnom ergonomijom i preciznim rezovima. Vrtne škare iz serije SingleStep istaknule su se dobivanjem Red Dot nagrade za dizajn 2011. godine.

Poznati finski proizvođač FISKARS stavlja poseban naglasak na ergonomiju i izdržljivost, ističući čvrsto tijelo od stakloplastike. Model FISKARS SingleStep P26 Bypass karakterizira dvostruko oštrenje oštrica, s gornjom oštricom premazanom materijalom koji sprječava lijepljenje, čineći ih idealnima za rezanje svježeg drva.

Ovim vrtlarskim alatom moguće je rezati grane debljine do maksimalno 2,2 centimetra, čime škare postižu solidan prosjek u svojoj kategoriji. Proizvođač je opremu ovih Bypass škara svjesno reducirao na osnovno, ne žrtvujući pritom njihovu funkcionalnost.

6. WOLF-Garten RR-EN

Vrtne škare tvrtke WOLF-Garten, model RR-EN, ističu se svojom jednostavnom konstrukcijom i pristupačnom cijenom, ali njihova popularnost među korisnicima nije samo zbog niske cijene. Mnogi korisnici ih cijene zbog njihove trajnosti i pouzdane sposobnosti rezanja.

Model RR-EN odlikuje se svojim pragmatičnim dizajnom, koji stavlja naglasak na funkcionalnost. Duljine 39,5 centimetara, ove škare omogućavaju precizno rezanje grana promjera do 1,9 centimetara. Kao škare s dvostrukim oštricama, RR-EN su posebno prikladne za rezanje svježeg drva, ruža i drugog cvijeća.

Dva ključna aspekta ovog modela posebno ističe proizvođač. Prvo, škare sadrže ugrađenu oprugu unutar tijela škare, koja je, za razliku od onih kod tradicionalnih modela, zaštićena od gubitka. Drugo, škare se mogu jednostavno zaključati korištenjem samo jedne ruke. Također, valja spomenuti i sjajno pocinčano tijelo škare, koje ne samo da pruža atraktivan izgled, već osigurava i dugovječnost proizvoda.

Najbolje akumulatorske škare

elektricne skare za voce i grane

1. Einhell GE-LS 18 Li akumulatorske skare

Einhell GE-LS 18 Li akumulatorske škare ocijenjene su s visokih 4.3 od 5 zvjezdica, ističući se svojom efikasnošću i kvalitetom rezanja. Ove škare imaju maksimalnu debljinu rezanja grana od 2,8 cm, dimenzije 35,4 x 59 x 10 cm i težinu od 860 g bez baterije. Što ih čini praktičnim alatom za vrtlarske potrebe.

Zahvaljujući opciji narudžbe s ili bez baterije, koja je kompatibilna sa svim Power-X-Change uređajima Einhell-a, škare su vrlo prilagodljive i cijenjene zbog svoje snažne izvedbe. Kupci ističu kako škare s lakoćom režu kroz grane, ostavljajući iza sebe glatke i čiste rezove, što uvelike štedi snagu u usporedbi s tradicionalnim vinogradarskim ili vrtlarskim škarama.

Težina škara, ovisno o bateriji, varira između 1,0 i 1,5 kg, što neki korisnici nalaze pomalo opterećujućim za dugotrajnije korištenje. Također, spomenuta je i sporija brzina rezanja, što može biti izazov prilikom obrade većeg broja grana, dovodeći do umora ruku zbog kontinuiranog pritiskanja sigurnosne ručice i okidača.

Einhell GE-LS 18 Li akumulatorske skare

Iako su neki korisnici istaknuli da škare mogu biti teške za duži rad i da njihova brzina može otežati obimnije rezidbe, smatraju ih idealnima za povremene rezne zadatke u vrtu, posebno za osobe koje imaju poteškoća s rukovanjem većim teleskopskim škarama zbog zdravstvenih problema. Pozitivno je i to što se oštrice mogu lako zamijeniti kad postanu tupi, što dodatno povećava funkcionalnost i dugovječnost ovog alata.

2. Bosch Home and Garden EasyPrune

Bosch Home and Garden EasyPrune akumulatorske škare dolaze s impresivnim značajkama, uključujući maksimalnu debljinu rezanja grana od 2,5 cm, integriranu bateriju od 3,6 volta, kompaktne dimenzije od 25 x 8,5 x 3,1 cm i laganu težinu od 490 g (uključujući integriranu bateriju). Ova kombinacija čini ih izuzetno praktičnim za korištenje u vrtu.

Jedan od ključnih atributa škara je integrirana baterija, koja pruža jednostavnost i praktičnost bez potrebe za zasebnim baterijama.

Međutim, neki korisnici su izvijestili da dizajn ručke može biti nezgodan za osobe s manjim rukama, posebno za žene, što može otežati upotrebu.

Unatoč ovome, mnogi su zadovoljni funkcijom motorne podrške koja se aktivira pritiskom, olakšavajući rezanje grana. Trajnost baterije također dobiva pohvale, omogućujući korisnicima duge periode rada prije potrebe za ponovnim punjenjem. Međutim, neki su naišli na probleme s punjenjem, pri čemu su uređaji prestali pravilno naplaćivati nakon kratkog vremenskog perioda.

Škare su posebno učinkovite pri rezanju mekšeg drva, ali mogu doživjeti poteškoće i zaglaviti se pri rezanju debljih grana, zahtijevajući ponovno otvaranje i zatvaranje za nastavak rada. Također je važno napomenuti da pri radu s tvrđim drvetom ili bambusom, škare najbolje funkcioniraju s grana manjeg promjera, tipično između 1,5 i 2 cm.

Ukupno gledano, Bosch EasyPrune električne vrtlarske škare predstavljaju koristan alat za povremene rezne zadatke u vrtu, pružajući kombinaciju praktičnosti i efikasnosti, unatoč nekim ograničenjima u pogledu ergonomije i performansi s tvrđim materijalima.

3. Gardena EasyCut 110/18V P4A

Gardena akumulatorske škara za grane EasyCut 110/18V P4A Ready-To-Use Set olakšava rezanje grana na drveću i grmlju zahvaljujući svojoj lakoći i efikasnosti. Sa ukupnom težinom od samo 2,3 kg, uključujući bateriju, ovaj alat udobno leži u rukama tijekom obavljanja vrtlarskih zadataka. Mogućnost dosezanja grana do visine od 2,5 metara s tla čini ga izuzetno praktičnim za održavanje stabala.

Zahvaljujući podršci snažne POWER FOR ALL baterije, rezanje se obavlja bez potrebe za velikom primjenom snage.

Kvalitetni Gardena noževi od kaljenog čelika, proizvedeni u Njemačkoj, jamče čist i glatak rez na svježem drvu promjera do 28 mm. Noževi su premazani protiv ljepljenja i precizno brušeni, čime se osigurava da rezani materijal ne ostaje zalijepljen za glavni nož.

Ergonomski oblikovana ručka i savršena ravnoteža osiguravaju udobno rukovanje, a integrirani LED pokazatelj prikazuje stanje napunjenosti baterije. Kada je baterija potpuno napunjena, moguće je izvršiti do 400 rezova. Set dolazi s brzim punjačem i 18V POWER FOR ALL baterijom, što je dio POWER FOR ALL ALLIANCE, jednog od najvećih prekograničnih saveza baterija vodećih proizvođača. To znači da istu bateriju možete koristiti za mnoge proizvode različitih proizvođača, čime se štedi novac i izbjegava potreba za kupovinom zasebnih baterija za svaki uređaj.

Nakon jednostavne online registracije, Gardena nudi trogodišnje jamstvo na akumulatorsku škare, pružajući dodatnu sigurnost i povjerenje u kvalitetu proizvoda. S Gardena EasyCut 110/18V P4A akumulatorskim škarama, imate snagu baterija za realizaciju svih vaših ideja i projekata u vrtu, uz podršku sustava baterija prilagođenog svim vašim vrtlarskim potrebama.

4. Kärcher 18-32 akumulatorske skare za grane

Kärcher TLO 18-32 akumulatorske škare za grane odlikuju se lakoćom i okretnošću, što omogućava brzo i učinkovito obavljanje rezanja u maslinicima, vinogradima, voćnjacima, pružajući izvrsne performanse.

Zahvaljujući ergonomski dizajniranoj dršci, mogućnosti preciznog rezanja grana do promjera od 32 mm, praktičnoj ručki i laganom dizajnu, rad s ovom škarom je ugodan i ne zahtijeva veliki napor.

Starter Kit Battery Power 18/25 set dolazi s baterijom od 18 V i 2.5 Ah te Kärcher punjačem baterija. Baterija je dizajnirana da izbjegava samopražnjenje i efekt memorije, pružajući konstantne performanse. Vrijeme punjenja baterije je 44/83 minute, a baterija je zaštićena od prskanja vode.

Glavne značajke ovog alata uključuju njegovu izuzetnu lakoću i ergonomski dizajn, maksimalni promjer rezanja od 32 mm za meko drvo i 28 mm za tvrdo drvo, te prosječno vrijeme rada s baterijom do 375 rezova. Gumena ručka osigurava čvrsto držanje čak i u složenim uvjetima rada.

Litij-ionska baterija pruža brojne prednosti, uključujući duže vrijeme rada, konstantnu snagu tijekom cijelog ciklusa rada, dug vijek trajanja, laganu težinu, zaštitu okoliša bez teških metala, odsustvo efekta memorije za maksimalnu snagu čak i nakon mnogo ciklusa punjenja, nisko samopražnjenje i energetski učinkovite punjače.

Ovaj alat predstavlja idealno rješenje za one koji traže učinkovito, ekološki prihvatljivo i lako rješenje za rezanje grana.

Komentariši