fbpx
notino popust

6 najboljih štapnih usisavača za vaš dom

najbolji stapni usisavaci

Tražite praktično rješenje za čišćenje vašeg doma koje će vam uštedjeti vrijeme i trud? Štapni usisivači su sve popularniji izbor među potrošačima koji žele brzo i učinkovito očistiti svoje prostorije bez nepotrebnog opterećenja teškim tradicionalnim usisivačima. Ovi kompaktni uređaji pružaju svestranost i praktičnost, omogućujući vam da dosegnete i najteže dostupna mjesta bez nepotrebnog napora. No, s toliko različitih modela na tržištu, kako odabrati najbolji štapni usisivač za vaše potrebe? U nastavku ćemo istražit neke od najboljih opcija koje trenutno možete pronaći, ističući njihove značajke, prednosti i nedostatke kako biste donijeli informiranu odluku pri kupnji. Bez obzira tražite li usisivač za brzo čišćenje svakodnevnih mrvica ili snažan uređaj koji će temeljito očistiti vaš dom, ovdje ćete pronaći nešto što odgovara vašim potrebama.

1. Najbolji bežični štapni usisivač: Dyson V15 Detect

Dyson V15 Detect je najbolji bežični usisavač na štap koji možete dobiti za svoj novac. Pruža izvanredne performanse na goloj podlozi, kao i na niskim i visokim tepisima, iako snažna usisna sila može otežati guranje po nekim tepisima. Može automatski prilagoditi snagu usisavanja ovisno o vrsti površine koju čistite. Također ima senzor za prljavštinu koji mjeri i broji veličinu čestica usisanu u usisivač, što će biti korisno ako želite znati o prisutnosti finih čestica u vašem domu.

I dok ovaj usisivač može raditi više od 70 minuta s trajanjem baterije u najučinkovitijoj konfiguraciji, trajanje mu se smanjuje na manje od 10 minuta kada se koristi u ‘Boost’ načinu usisavanja, tako da ćete morati brzo raditi prilikom čišćenja velikih nereda. Također djeluje krhko na nekim mjestima, što je razočaravajuće za usisavač s premijernom cijenom.

dyson v15 detect usisivac
Photo: Dyson
dyson v15 detect stapni usisivac
Photo: Dyson

Ako vam nije potreban sustav automatskog otkrivanja površine Dyson usisavača ili senzor finih čestica, Samsung Jet 90 Complete je odlična alternativa koja pruža slično snažne performanse na širokom rasponu vrsta površina.

2. Shark Stratos Cordless

Shark Stratos Cordless predstavlja izuzetan izbor među štapnim bežičnim usisavačima u višem srednjem cjenovnom rangu. Uspoređujući ga s Dysonom V15 Detect, Shark Stratos je značajno teži i opremljen je većom podnom glavom s dvostrukim valjkom, što čini manevriranje kroz uske prostore izazovnim. Ipak, njegova prednost leži u povoljnijoj cijeni uz zadržavanje impresivnih performansi na različitim površinama.

Shark Stratos Cordless
Photo: Shark

To je djelomično zahvaljujući inovativnom sustavu Clean Sense IQ koji koristi infracrveni senzor za detekciju količine prljavštine i automatski prilagođava snagu usisavanja prema potrebama.

Kapacitet posude za prašinu veći je od Dysonovog, što smanjuje učestalost potrebe za pražnjenjem. Sharkov MultiFlex štap dizajniran je tako da se savija na sredini, omogućavajući lako čišćenje ispod većine stolova i stolica bez potrebe za pretjeranim pogrbljivanjem. Posebnost ovog modela je i zamjenjivi spremnik unutar podne glave koji oslobađa miris sličan deterdžentu kako bi neutralizirao neugodne mirise tijekom čišćenja, iako to može stvoriti neugodnosti za one koji često koriste usisavač. Baterija traje približno sat vremena, što je zadovoljavajuće, ali vrijeme potrebno za punjenje premašuje četiri sata, znatno duže u usporedbi s Dysonovim modelom, što može biti nepraktično bez rezervne baterije.

Za korisnike koji se suočavaju s problemima prilikom usisavanja debljih tepiha, Miele Triflex HX1 predstavlja solidnu alternativu, iako dolazi s manjom posudom za prašinu i kraćim trajanjem baterije. Ako vam je potreban jači štapni usisavač i nije problem izostanak Sharkovog sustava automatskog prilagođavanja snage, Samsung Jet 75 zaslužuje pažnju.

3. Samsung Jet 60 Pet

Samsung Jet 60 Pet predstavlja atraktivnu opciju za one koji traže povoljniji štapni usisavač. U usporedbi s modelom Shark Stratos Cordless, Jet 60 Pet ima kraće trajanje baterije, otprilike 40 minuta, i možda se neće činiti jednako robustan. Međutim, unatoč nižoj cijeni, ovaj model impresionira bogatim spektrom značajki. Posebno se ističe s petostupanjskim filtracijskim sustavom koji efikasno zadržava alergene tijekom čišćenja, iako treba biti svjestan da pražnjenje posude za prašinu može rezultirati ispuštanje prašine i otpadaka u zrak.

Samsung Jet 60 Pet
Photo: Samsung

Jet 60 Pet također dolazi s minijaturnom turbo četkom, izuzetno učinkovitom u uklanjanju dlaka kućnih ljubimaca s tkanina, iako se može činiti nezgrapnom u usporedbi s drugim dodacima.

U pogledu performansi, Jet 60 Pet se dobro snalazi na tepisima i tvrdim podovima, no valja napomenuti da priložena Jet Fit podna glava ponekad može samo gurati veće komade otpada umjesto da ih usisa. Za razliku od Shark Stratos modela, Jet 60 Pet ne nudi mogućnost automatskog prilagođavanja snage usisavanja, što može biti mana za neke korisnike. Ako je ta funkcija ključna, Tineco PURE ONE S11 može biti bolji izbor, premda se može pokazati izazovnim pronaći ga kod većine trgovaca u usporedbi s Samsungovim usisavačem.

4. Wyze Štapni Usisivač

Wyze štapni usisivač izdvaja se kao najbolja opcija u segmentu pristupačnih štapnih usisavača koje smo pronašli. Ovaj model impresionira snažnim performansama u čišćenju, efikasno uklanjajući čvrste otpatke i dlake kućnih ljubimaca s golog poda i tepiha. Posebno je vrijedno istaknuti da, unatoč svojoj pristupačnoj cijeni, uključuje HEPA ispušni filter koji efektivno zadržava fine čestice poput prašine i dlaka kućnih ljubimaca tijekom čišćenja.

Wyze Štapni Usisivač
Photo: Wzye

Za bežični štapni usisivač u ovom cjenovnom rangu, trajanje baterije je izuzetno, s mogućnošću rada do skoro sat vremena u najučinkovitijem načinu rada, što ga čini superiornijim u odnosu na skuplji Samsung Jet 60 kada radi u sličnim uvjetima.

Međutim, kvaliteta izrade nije na istoj razini kao kod Samsungovog modela, pri čemu se plastični dijelovi osjećaju prilično tanko i krhko na određenim mjestima. Unatoč tome, održavanje usisavača ne predstavlja veliki izazov, može se lako rastaviti i sastaviti bez većih poteškoća, olakšavajući redovno održavanje.

5. Dyson Omni-glide

Dyson Omni-glide ističe se kao iznimno lagani i praktični bežični usisavač na štap, idealan za one koji traže uređaj koji je jednostavan za nošenje i manevar. S težinom od nešto manje od 2 kilograma, ovaj model je znatno lakši od većine tradicionalnih štapnih usisavača, uključujući Wyze model. Njegova inovativna podna glava opremljena s dva valjka omogućava kretanje u gotovo svim smjerovima, olakšavajući čišćenje teško dostupnih mjesta i navigaciju oko prepreka poput nogu namještaja. Međutim, valja napomenuti da su valjci mekani i ne osiguravaju agitaciju na tepisima, čineći Omni-glide prikladnim primarno za čišćenje tvrdih površina poput drveta ili pločica.

dyson omni glide
Photo: Dyson

Iako je trajanje baterije relativno kratko, omogućujući rad do skoro pola sata u standardnom načinu ili oko deset minuta u intenzivnijem ‘MAX’ načinu, to bi moglo biti dovoljno za brza čišćenja manjih površina. Njegov kompaktni dizajn donosi i neke izazove, uključujući uski usisni otvor koji može imati problema s većim komadima otpada i mali spremnik za odpadke. Ipak, pokazao se efikasnim u usisavanju manjih čestica veličine zrna riže i dlaka kućnih ljubimaca, što ga čini korisnim alatom za održavanje čistoće u domovima s tvrdim podovima.

6. Samsung Bespoke Jet

Samsung Bespoke Jet predstavlja izvanredan izbor među štapnim usisavačima, osobito za one koji su osjetljivi na pelud ili dlake kućnih ljubimaca. Unatoč čestoj predrasudi da usisavači bez vrećice nisu najbolja opcija za alergičare zbog problema s prašinom prilikom pražnjenja, Bespoke Jet nudi inovativno rješenje.

Samsung Bespoke Jet
Photo: Samsung

Opremljen je s kombiniranom stanicom za punjenje i samo-praznenje koja automatski prenosi otpatke iz spremnika usisavača u jednokratnu vrećicu za smeće, omogućavajući hermetički zatvoreno pražnjenje i time smanjujući izloženost alergenima. Osim toga, njegov petostupanjski filtracijski sustav efikasno zadržava alergene, čineći zrak u vašem domu čišćim tokom usisavanja.

U pogledu performansi, Samsung Bespoke Jet pokazuje izvrsne rezultate kako na golim podovima, tako i na tepisima, iako možda ne dostiže performanse Dyson V15 Detect na niskim tepisima i golim podovima. Prednost ovog modela leži u tome što dolazi s dvije punjive baterije koje se mogu puniti istovremeno, efektivno produžavajući ukupno trajanje baterije i pružajući veću fleksibilnost za duže čišćenje bez prekida. Ipak, treba imati na umu da je podna glava s dva valjka nešto veća i teža za manevriranje u usporedbi s manje obimnom podnom glavom Dysonovog usisavača, što može predstavljati izazov u skučenim prostorima ili prilikom čišćenja oko namještaja.

Komentariši