fbpx
notino popust

8 Najboljih akumulatorskih kosilica za 2024. godinu

najbolje akumulatroske kosilice

Za mnoge ljude, košnja trave nije na popisu omiljenih aktivnosti u vrtu. Ovaj neugodan zadatak često se prepušta drugima, budući da su kosilice obično vrlo teške i bučne. Također, kada se koriste električne kosilice, mrežni kabel ih čini vrlo nepraktičnima. U našoj usporedbi akumulatorskih kosilica za travu za 2024. godinu, otkrit ćete posebno lagane i okretne modele koji ne zahtijevaju korištenje napojnog kabela. Ipak, čak i među ovim proizvodima važno je odabrati najbolju akumulatorsku kosilicu za travu kako bi se osiguralo precizno i dugotrajno košenje.

1. Metabo ‎RM 36-18 LTX BL 46

Metabo RM 36-18 LTX BL 46 odlikuje se učinkovitošću i zadovoljstvom korištenja, zahvaljujući svojoj radnoj širini od 46 centimetara koja olakšava brzo i efikasno košenje. Kvaliteta izrade, težina od 26 kilograma zbog upotrebe čeličnog lima u mjenjaču, te veliki kotači s ojačanim obodom i gumiranim premazom, pridonose osjećaju izdržljivosti i stabilnosti. Zakrivljena oštrica, koja povećava protok zraka, dodatno poboljšava učinkovitost košenja.

Korisničko iskustvo je udobno, s lakoćom manevriranja, mogućnošću vožnje unatrag i praktičnošću postavljanja ili uklanjanja košare zahvaljujući širokom razmaku između držača. Sedmostupanjsko podešavanje visine košenja, čvrsto fiksirano u metalu, omogućuje precizno prilagođavanje visine trave. Inteligentni motor koji prilagođava svoju snagu ovisno o opterećenju, smanjuje snagu tijekom lakšeg košenja ili prikupljanja lišća, čime se štedi energija i smanjuje buka.

Jedini nedostatak ovog modela je potreba za vučom umjesto nošenja, što može biti nezgodno za osobe prosječne visine zbog potrebe za saginjanjem, unatoč velikim stražnjim kotačima koji olakšavaju ovaj proces.

Brzo punjenje baterija pomoću zračno hlađenog dualnog brzog punjača (ASC 145 DUO, 12-36 V) koje za 42 minute napuni dvije baterije od 5,2 Ah zahvaljujući snazi od osam ampera, te uspravan položaj za parkiranje, koji štedi prostor, su značajne prednosti.

Iako je vrijeme rada od 33 minute s baterijama od 2 x 5,2 Ah (18 volti) tijekom košenja mahovine nakon vertikuliranja, gdje je motor bio na Eko načinu rada 95% vremena, nešto kraće nego što bi bilo idealno, Metabo RM 36-18 LTX BL 46 ostaje izvrstan izbor za one koji traže efikasnost, kvalitetu izrade i udobnost u korištenju.

2. Kärcher akumulatorska kosilica 36 V

Kärcherova akumulatorska kosilica s naponom od 36 V ističe se svojom pouzdanom izradom, dugotrajnom baterijom i visokom razinom udobnosti prilikom rukovanja, omogućavajući korisnicima da uvijek budu informirani o statusu baterije. Ova kosilica koristi bateriju od 5 ampera, s posebnim naglaskom na udobnost rukovanja, nudeći informacije ne samo o preostalom vremenu rada, izraženom u minutama, već i o vremenu potrebnom za punjenje. Dizajnirana za svakodnevnu uporabu, opremljena je čvrstim teleskopskim držačem i može se brzo sklopiti za skladištenje.

Ono što Kärcher izdvaja od konkurencije jest detaljan prikaz informacija o bateriji putem malog LCD ekrana, pružajući precizne informacije o preostalom vremenu rada i punjenja, što je korak naprijed u odnosu na tradicionalne LED indikatore. Unatoč tome što može raditi oko jedan sat s jednim punjenjem, što je solidno ali ne i izvanredno za 36-voltni sustav, fleksibilnost upotrebe sistemskih baterija s drugim uređajima istog proizvođača predstavlja dodatnu vrijednost. Kosilica se može kupiti s ili bez baterije i punjača, ovisno o potrebama korisnika.

Kosilica dolazi montirana, što znači veće dimenzije paketa pri dostavi. Iako ima visoku težinu od 18,6 kilograma, zahvaljujući potpuno plastičnom podvozju i gumiranim kotačima, pruža stabilan kontakt s tlom i kvalitetan osjećaj vožnje. Metalno ojačano tijelo dodatno povećava izdržljivost.

Teleskopski držač omogućava laku prilagodbu visine i brzo sklapanje za parkiranje, a brze stezaljke omogućavaju pripremu kosilice za skladištenje za svega deset sekundi. Velika praktičnost se ogleda i u jednostavnom postavljanju košare za travu, dugotrajnosti zahvaljujući debelim plastičnim nosačima i tekstilnoj košari s poklopcem od plastike.

Centralno podešavanje visine košenja s pet stupnjeva i opcija za mulčiranje dodatno povećavaju funkcionalnost uređaja. Iako postoji nedostatak u vidu relativno dugog vremena punjenja od 135 minuta, Kärcher LMO 36-40 preporučuje se svima koji već koriste 36-voltni sustav istog proizvođača i cijene udobnost i pouzdanost akumulatorskog sistema.

3. Bosch Universal Rotak 37-550

Bosch Universal Rotak 37-550 predstavlja korak naprijed u pogledu snage za akumulatorske kosilice, zahvaljujući upotrebi dviju 18v baterija koje zajedno osiguravaju 36V. Ova konfiguracija omogućava kosilici da se učinkovito nosi s visokom travom, pod uvjetom da trava nije mokra ili izrazito visoka.

Međutim, uprkos ovoj snazi, kosilica se susreće s određenim izazovima tijekom korištenja. Ponašanje tijekom vožnje može ostaviti dojam nezgrapnosti, pri čemu najmanje neravnine mogu narušiti ravnotežu uređaja.

Ovo je djelomično zbog niske prednje zaštite, malih kotača i niskog težišta, što može biti prikladno za male i ravne površine, ali može ograničiti užitak korištenja na zahtjevnijem terenu.

Bosch Universal Rotak 37-550 koristi standardne 18V baterije proizvođača, a s obzirom na to da se u paketu nalazi samo jedan punjač, baterije se moraju puniti jedna po jedna, što može biti vremenski zahtjevno. S vremenom rada od 42 minute, kosilica pruža prihvatljivo trajanje rada, što bi trebalo biti dovoljno za obavljanje većine zadataka košenja na manjim do srednjim površinama.

Ukupno gledajući, Bosch Universal Rotak 37-550 predstavlja solidnu opciju za korisnike koji traže kombinaciju snage i praktičnosti akumulatorske kosilice, pod uvjetom da su svjesni njezinih ograničenja u pogledu terena i trajanja punjenja baterija.

4.  Makita DLM432PT2 2x18V

Makita akumulatorska kosilica DLM432PT2, koja radi na dvije 18V baterije, predstavlja pristupačnu opciju za obrtnike ili kućne majstore koji već posjeduju odgovarajuće baterije i punjač od Makite. Ovaj model, bez baterija i punjača, nudi se po izuzetno povoljnoj cijeni. Iako je adekvatno izrađen, ne može se pohvaliti industrijskom kvalitetom na razini proizvoda poput onih od Kärcher. Držač je čvrsto pričvršćen za šasiju, ali za kompaktno skladištenje potrebno je potpuno odvrnuti drške.

Ovaj model kosilice najbolje funkcionira na redovito održavanim travnjacima koji nisu pretjerano gusti ili visoki. S vremenom rada od 20 do 40 minuta, pri čemu u gustoj travi baterija traje samo 20 minuta, efikasnost pokrivanja površine je ograničena. Stoga se ne preporučuje za površine veće od 400 m².

5. Bosch EasyRotak 36-550

Bosch EasyRotak 36-550 dolazi opremljen impresivnom 36V baterijom, ali rad s ovim uređajem ne donosi očekivano zadovoljstvo. Glavni problem leži u loše stabilnoj konstrukciji koja nije namijenjena dugotrajnoj upotrebi. Pet stupnjeva podešavanja visine, koje se regulira plastičnom ručicom i zupčanicima, izvedeno je na nezadovoljavajući način. Krhka kutija za spajanje predstavlja dodatan problem. U cilju uštede prostora pri pakiranju, Bosch je odabrao konstrukciju koja omogućava slaganje dijelova jednih u druge, što rezultira kompaktnim dimenzijama paketa.

Iako je vrijeme rada od 56 minuta izuzetno dobro i nadmašuje očekivanja, postoji znatan nedostatak, kada je baterija umetnuta u uređaj, nije moguće vidjeti njezinu razinu napunjenosti zbog njene duboke pozicije u šasiji. S vremenom punjenja od 132 minute, korisnici moraju pričekati prilično dugo prije nego što mogu nastaviti s korištenjem kosilice.

Iako Bosch EasyRotak 36-550 posjeduje neke impresivne karakteristike, poput dugog vremena rada, nedostatci u konstrukciji i ergonomiji značajno umanjuju ukupno korisničko iskustvo.

6. Gardena PowerMax 32/36V P4A

Gardena PowerMax 32/36V P4A je kompaktna kosilica koja se izdvaja svojom sposobnošću da se prilagodi gotovo svakom prostoru zahvaljujući svojoj uskoj konstrukciji. S 12 stupnjeva podešavanja visine, niskom težinom i impresivnim vremenom rada od 48 minuta, ova kosilica se čini kao idealan izbor za košnju u uskim uvjetima. Međutim, korisničko iskustvo je umanjeno zbog loše i nestabilne konstrukcije koja vibrira i gubi stabilnost pri susretu s usponima ili zavojima.

Korištenjem dva akumulatora od po 18 volti (ukupno 36 volti), koji se moraju istovremeno trošiti i biti potpuno napunjeni za optimalnu upotrebu, Gardena uvodi dodatni izazov. Budući da nije moguće koristiti kosilicu dok se akumulatori pune (s vremenom punjenja od 74 minute po akumulatoru), to može ograničiti kontinuiranu upotrebu. Dodatno, akumulatori ne nude indikator stanja napunjenosti na samim jedinicama, već se status oba akumulatora prikazuje na upravljačkoj ručki. Ovo može biti nedostatak jer ne omogućuje lako utvrđivanje stanja pojedinačnih akumulatora bez njihova postavljanja na punjač.

Iako Gardena PowerMax 32/36V P4A nudi neke značajke koje bi mogle biti privlačne za određene korisnike, kao što su kompaktnost i dobro vrijeme rada, izazovi u stabilnosti konstrukcije i upravljanju akumulatorima mogu utjecati na ukupnu zadovoljstvo korisnika.

7. Einhell GP-CM 36/47 S HW Li

Einhell GE-CM 36/47 S HW Li ističe se u mnogočemu, ali ne bez određenih izazova. S težinom od 36 kilograma, koja nadmašuje čak i mnoge benzinske kosilice, i korištenjem metalnog okvira karakterističnog za benzinske modele, ovaj uređaj nudi izuzetnu stabilnost. Međutim, ta ista težina i nezgrapna radna širina od 47 centimetara, uz košaru kapaciteta 75 litara, čine varijabilni pogon na kotačima neophodnim za njegovu praktičnu upotrebu. Bez tog pogona, upotreba Einhell kosilice na neravnom terenu bila bi nepraktična.

Jedan od ključnih problema ovog modela je njegova funkcionalnost na neravnom terenu. Metalna prečka koja povezuje zadnje kotače i služi za centralno podešavanje visine košenja često predstavlja prepreku, ostavljajući samo 2-3 centimetra prostora od tla, što može dovesti do zapinjanja kosilice na malim neravninama, kamenju ili korijenjima.

Kada je u pitanju košenje mokre trave, Einhell se susreće s dodatnim izazovima. Iako se suha, visoka trava lako prebacuje u košaru, s mokrom travom to nije slučaj. Mokra trava ostaje zaglavljena u izlaznom putu do točke začepljenja, što nije problem kod drugih snažnijih uređaja.

Nedostatak centralnog prikaza za provjeru stanja napunjenosti četiri baterije predstavlja još jednu manjkavost. Za rad je potrebno koristiti dvije baterije, a iako vrijeme rada od 42 minute može biti dovoljno za neke korisnike, ne odražava potpuni potencijal i kapacitet koji bi četiri baterije mogle pružiti.

Uzimajući u obzir sve navedeno, Einhell GE-CM 36/47 S HW Li može biti dobar izbor za one koji traže stabilnost i snagu metalnog okvira benzinske kosilice u električnom modelu, pod uvjetom da su svjesni i spremni prilagoditi se izazovima koje nudi rad na neravnom terenu i s mokrom travom.

8. Einhell GE-CM 43 Li M Kit

Einhell GE-CM 43 Li M Kit predstavlja pristupačnu opciju za one koji traže efikasnost i dugotrajnost u električnoj kosilici. Dolazeći s dva akumulatora i dva punjača, ovaj model nudi impresivno vrijeme rada koje se kreće od 44 do 106 minuta, ovisno o načinu rada. U ekonomičnom načinu, kosilica može raditi do 106 minuta, što je idealno za korisnike s redovito održavanim i niskim travnjakom, omogućavajući im da košnjom pokriju velike površine i više puta prazne košaru kapaciteta 63 litre, jednu od najvećih u svojoj klasi.

S radnom širinom od 43 centimetra, ovaj model je sposoban efikasno obrađivati velike travnjake, dok se istovremeno dobro nosi i s gustim te višim travama. Važno je napomenuti da, iako kosilica ima dobre performanse, korisnici bi trebali izbjegavati košenje mokre i izrazito visoke trave, jer to može dovesti do zapinjanja noževa i značajno smanjiti vrijeme rada zbog povećanog opterećenja na kosilicu.

Ukratko, Einhell GE-CM 43 Li M Kit predstavlja izvrsnu opciju za korisnike koji traže pouzdanu i pristupačnu električnu kosilicu sposobnu za dugotrajnu upotrebu na velikim površinama, uz uvjet da se pridržavaju preporuka za optimalno košenje.

Koju akumulatorsku kosilicu kupiti?

akumulatorska kosilica baterija

Kada birate akumulatorsku kosilicu, ključno je uzeti u obzir nekoliko faktora koji mogu utjecati na vašu odluku. Prvo, provjerite dolazi li kosilica s baterijom i punjačem, jer njihova odvojena kupnja može znatno povećati ukupne troškove. Ako već posjedujete baterije određenog proizvođača, potražite kosilice koje su kompatibilne s tim baterijama. Međutim, važno je imati na umu da baterije obično odgovaraju samo uređajima istog proizvođača, a neki proizvođači nude više baterijskih sistema.

Također, pogodnost je ako baterije od vaše kosilice mogu biti korištene s drugim uređajima istog proizvođača, ne samo unutar vrtnog asortimana. Kada su u pitanju razlike u naponu, neke kosilice omogućavaju kombiniranje više baterija za povećanje snage, na primjer, dvije baterije od 18 volti mogu se kombinirati za dobivanje 36 volti.

U pogledu buke, akumulatorske kosilice su usporedivo tiše od benzinskih kosilica, s razinom buke sličnom normalnom prometu. To ih čini boljim izborom za urbane i stambene oblasti gdje je smanjenje buke poželjno.

Što se tiče performansi košenja, neke akumulatorske kosilice omogućuju dodavanje dodatne baterije za produženo vrijeme rada, omogućavajući košenje većih površina bez potrebe za promjenom baterije. Naš testni pobjednik, na primjer, može pokriti površinu veću od 1200 četvornih metara bez promjene baterije.

Za velike vrtove, benzinske kosilice mogu biti bolji izbor zbog njihove visoke učinkovitosti i sposobnosti da pokrivaju velike površine s manje truda. Međutim, za manje površine, akumulatorske kosilice nude prednosti poput manje buke, lakše težine, odsustva ispušnih plinova i manje potrebe za održavanjem, što ih čini izvrsnim izborom za manje vrtove i one koji cijene ekološki prihvatljivije opcije.

Komentariši