fbpx
notino popust

Kako rade prenosivi klima uređaji?

kako rade prenosivi klima uredjaji

Prenosivi klima uređaji su vrlo praktični za upotrebu u malim prostorima ili za usmjereno hlađenje određenog dijela prostorije. Mnogi se odluče za kupovinu ovog tipa klime za prostore kao što su potkrovlje, manje odvojene sobe i kancelarije. Lako se instaliraju, mogu se premještati i skladištiti. Također su prilično efikasni, a u slučaju prenosivih toplotnih pumpi, mogu se koristiti tokom cijele godine!

U ovom tekstu ćemo objasniti kako prenosivi klima uređaji rade, uključujući jednocevne i dvocjevne modele. Također ćemo odgovoriti na druga često postavljena pitanja, kao što su da li prenosivi klima uređaji mogu raditi bez prozora ili da li je potrebno odvoditi kondenzat.

Šta su prenosivi klima uređaji?

Prenosivi klima uređaj, poznat i kao uspravni klima uređaj, je vrsta klima uređaja koji se vrlo lako može premještati prema potrebi i može postaviti bilo gdje uz uslov da ima izlaz za odvod vrućeg zraka i utičnicu. Prenosivi modeli imaju točkove pričvršćene na dnu koji olakšavaju premještanje. Smatra se jednim od najpraktičnijih klima uređaja zbog jednostavnog postavljanja i premještanja.

Kako rade prenosivi klima uređaji?

Rad prenosivih klima uređaja sličan je radu svih drugih klima uređaja. Glavna funkcija je usisavanje zraka iz prostorije, hlađenje na postavljenu temperaturu izvlačenjem toplote i ponovno puštanje ohlađenog zraka nazad u prostoriju.

Osnovni komponenti koji su uključeni u rad prenosivog klima uređaja su:

  • Spirala isparivačka i rashladno sredstvo (plin): odgovorni za hlađenje zraka.
  • Spirala kondenzatorska: za hlađenje vrućeg rashladnog sredstva.
  • Kompresor: podiže temperaturu rashladnog sredstva za proces kondenzacije.
  • Ventilator: pokreće cirkulaciju zraka prema potrebi.

Ventilator usisava vrući i vlažan zrak iz prostorije u prenosivi klima uređaj. Spirale unutar uređaja smanjuju temperaturu zraka i izvlače vodu iz njega kondenzacijom. Ohlađeni zrak se ponovno prenosi unutar prostorije.

Rashladno sredstvo igra ključnu ulogu u cijelom procesu. Ono hladi zrak u prostoriji i koristi se kao medij za razmjenu toplote. 

Ovo ohlađeno rashladno sredstvo apsorbira toplinu iz zraka u prostoriji. Kako se rashladno sredstvo komprimira, generira se toplota koja treba biti izbačena. Stoga prenosivi uređaji imaju crijevo za ispuštanje topline izvan prostorije.

Prenosivi klima uređaj može ukloniti kondenzat iz zraka na tri načina:

Samoisparavanje: Prenosivi klima uređaji uklanjaju kondenzat putem ispušnog otvora zajedno s toplim zrakom. Novi modeli uglavnom koriste ovu značajku.

Gravitacijsko odvodnja: Kondenzat se uklanja putem crijeva.

Interna posuda: Voda se skuplja u posudu koju morate ručno isprazniti. Ovu značajku koriste samo stariji modeli.

Glavna razlika između prenosivih i drugih vrsta klima uređaja je da oni kombiniraju sve procesne jedinice u jedan samostalan uređaj. Najmanji prenosivi klima uređaji rade na isti način grupirajući ciklus rashladnog sredstva što je moguće bliže.

Kako rade prenosivi klima uređaji sa jednom i dvije cijevi?

Postoje dva tipa prenosivih klima uređaja: sa jednom cijevi i sa dvije cijevi. U nastavku ćemo pogledati razliku između ova dva tipa i kako rade ovi prenosivi klima uređaji.

Rad prenosivog klima uređaja sa jednom cijevi?

Prenosivi klima uređaji sa jednom cijevi imaju jedan ispušni otvor. To ih čini lakšim za instalaciju, jeftinijim i stoga popularnijim.

Uređaj usisava zrak iz prostorije i hladi ga. Vlaga i toplina generirana procesom hlađenja izbacuju se van kroz jednu cijev.

Budući da uređaj konstantno usisava zrak iz prostorije, stvara se negativan pritisak unutar prostorije. Kao rezultat toga, zrak može prodirati kroz vrata, prozore ili druge pukotine kako bi zamijenio izgubljeni zrak. To omogućava ulazak vrućeg zraka iz drugih dijelova kuće, zbog čega klima uređaj radi jače kako bi ohladio prostoriju. To se može spriječiti pravilnom izolacijom i držanjem vrata zatvorenima kako bi se povećala učinkovitost uređaja.

Rad prenosivog klima uređaja sa dvije cijevi?

Prenosivi klima uređaji sa dvije cijevi sastoje se od dvije odvojene cijevi. To ih čini malo složenijim za instalaciju i skupljim. Međutim, njihova energetska efikasnost je puno veća, a mogu dovesti svježi zrak izvana umjesto recikliranja unutarnjeg zraka.

Jedna cijev se koristi za izbacivanje topline i vlage generirane procesom klimatizacije, baš kao i kod klima uređaja sa jednom cijevi. Druga cijev se koristi za usisavanje svježeg zraka izvana kako bi se riješio problem negativnog tlaka. Vanjski zrak se oslobađa u prostoriju nakon što se dovede na željenu temperaturu.

Dvocijevni klima uređaj zahtijeva manje napora za hlađenje prostorije, povećavajući njegovu učinkovitost. Također, može brže unositi svježi zrak i izbacivati unutarnji zrak, čime se postupak ukupno ubrzava s dvije cijevi.

Održavanje prenosivih klima uređaja

Da biste održali svoj prenosivi klima uređaj u vrhunskom stanju, važno je brinuti o njegovom održavanju. To ne samo da će produžiti vijek trajanja uređaja, već će ga i održavati efikasnim.

Prvi korak u održavanju svakog klima uređaja bez kanala je čišćenje i zamjena filtera zraka. Preporučuje se čišćenje filtera zraka svako dvije sedmince ili mjesečno, ovisno o količini upotrebe uređaja. Ako imate kućne ljubimce, tada biste trebali češće čistiti otvore za zrak i filtere jer dlaka kućnih ljubimaca može blokirati protok zraka. Možete koristiti pametni kontroler uređaja kako biste dobili pravovremene obavijesti kada je vrijeme za čišćenje filtera.

Posudu s vodom treba isprazniti prije nego što počne praviti nered u vašoj sobi. Ako vaš prenosivi klima uređaj nije inverter ili ga ne planirate koristiti zimi, morate ga pravilno pohraniti. Očistite uređaj i osušite posudu za vodu kako biste spriječili rast plijesni.

Koristite blaga sredstva za čišćenje i meku krpu za vanjskog dijela vašeg prenosivog klima uređaja. Izbjegavajte izlaganje direktnom sunčevom svjetlu, jer će inače boja vremenom izblijediti.

Prednosti i mane prenosivih klima uređaja

 Sada kada znate kako prenosivi klima uređaji rade, usredotočimo se na njihove prednosti i mane kako biste odlučili je li ova vrsta klima uređaja najbolja opcija za vas.

Prednosti prenosivih klima uređaja

Prenosivi klima uređaj je jednostavan za instalaciju i sami ga možete postaviti, bez potrebe da pozivate instalatera. Jedina stvar što trebate da uradite jeste pronaći otvor za izbacivanje vrućeg zraka i instalirati ga koristeći alat koji dolazi s uređajem.

Većina prenosivih klima uređaja ima točkove pričvršćene na dnu. Također su lagani i lako se mogu premještati iz jedne sobe u drugu prema potrebi.

Prenosivi klima uređaji su najbolji izbor za male prostorije i prostorije gdje nije moguće instalirati standardni split klima uređaj. Također ako nemate stalno prebivalište i često se selite, to je najbolja opcija za vas.

Prenosivi klima uređaji imaju nisku početnu cijenu i sve su više dostupni na tržištu.

Mane prenosivih klima uređaja

Budući da se sav proces hlađenja odvija u jedinici, prenosive klime su jako bučne u usporedbi s drugim vrstama klima uređaja.

Prenosivi klima uređaji općenito imaju manju energetsku učinkovitost. Razlog je što im treba više vremena da rashlade prostoriju u odnosu na druge klima uređaje istog kapaciteta. Prenosivi klima uređaji mogu generirati toplinu tokom cijelog procesa hlađenja. To nije primjetno, ali usporava cjelokupni proces hlađenja prostorije.

Voda koja se izvlači iz zraka mora se odvoditi. Dok neki prenosivi klima uređaji imaju crijeva, drugi imaju spremnik za vodu. Spremnik s vodom treba redovito prazniti da bi uređaj pravilno funkcionirao.

Dugoročni operativni troškovi prenosivih klima uređaja ih ne čine ekonomičnom opcijom.

Često postavljana pitanja o prenosivim klima uređajima

Možda još uvijek imate neka pitanja koja zahtijevaju dodatno pojašnjenje. Pročitajte odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja o prenosivim klima uređajima kako biste donijeli konačnu odluku.

Da li prenosivi klima uređaji mogu raditi bez prozora?

Prenosivi klima uređaj koji dolazi s ispušnim crijevima mora biti izveden izvan prostorije odnosno vani. Međutim, nije potrebno ispuštati odvod vrućeg zraka kroz prozor. Ovisno o mogućnostima i prostoru, možete ispuštati kroz ventilaciju ili otvor za dimnjak .

Da li svi prenosivi klima uređaji moraju biti ispušteni kroz prozor?

Neki prenosivi klima uređaji dolaze i bez ispušnih crijeva. Oni hlade zrak uklanjanjem vlage. Imaju spremnik za vodu koji morate redovito prazniti. Ovi uređaji su prikladni samo za prostorije bez prozora.

Da li trebate staviti vodu u prenosivi klima uređaj?

Nije potrebno napuniti standardni prenosivi klima uređaj vodom. Međutim, ako imate prenosivi evaporativni klima uređaj, također poznat kao rashlađivač zraka, morate nadopuniti spremnik s ledom i vodom. Budući da nema ispušnog crijeva, umjesto kondenzacije, zrak se hladi procesom isparavanja. Radi drugačije nego klima uređaj.

Šta se događa ako ne ispraznite prenosivi klima uređaj?

Ako imate prenosivi klima uređaj s automatskim isparavanjem ili gravitacijskim odvodom, ne morate brinuti o pražnjenju vode. Oba tipa uređaja se brinu o tome isparavanjem ili odvođenjem. Ali ako imate model s posudom za vodu, morate paziti na to. Ako se ne isprazni kada je potrebno, voda može preliti iz spremnika i oštetiti namještaj. Ako ne koristite prenosivi klima uređaj svakodnevno i dozvolite da voda stoji u spremniku nekoliko dana, postoji rizik od rasta plijesni.

Da li termostati rade s prenosivim klima uređajima?

Ako vaš prenosivi klima uređaj dolazi s IR daljinskim upravljačem, možete ga upariti s pametnim kontrolerom klima uređaja. Pomoću mini-termostata možete automatizirati okolinu u vašem domu. Osim toga, pomaže vam uštedjeti novac na električnim računima tako što vam omogućuje postavljanje rasporeda i praćenje izvješća o upotrebi.

Da li su prenosivi klima uređaji previše bučni?

Jedan od nedostataka prenosivih uređaja je da su vrlo bučni. Ako ste upravo kupili prenosivi klima uređaj, možda će vam smetati spavanje pored glasnog uređaja. Budući da se obično postavljaju na čvrste podove, područje za vibraciju je povećano, što povećava buku. Pokušajte staviti tepih ispod prenosivog klima uređaja kako biste smanjili tu buku. Također možete provjeriti decibels razinu modela prije nego što ga kupite. Odaberite model s nižom decibelskom razinom.

Da li su prenosivi klima uređaji energetski učinkoviti?

Općenito govoreći, prenosivi klima uređaji nisu energetski učinkovito rješenje. Kao što je već spomenuto, prenosivi klima uređaji neprestano generiraju toplinu dok hlade prostoriju, što produžava proces hlađenja i to rezultira povećanom potrošnjom električne energije.

Na što trebam obratiti pažnju prilikom kupovine prenosivog klima uređaja?

Prije nego što kupite prenosivi klima uređaj, odredite budžet. Zatim filtrirajte opcije koje se uklapaju u vaš budžet. Nakon toga, provjerite koji bi bio pravi kapacitet za vašu sobu, ovisno o prostoru u njoj. Dajte prednost dvocjevnim modelima ovisno o prostoru u vašoj sobi. Na kraju, odaberite model koji također nudi mogućnost grijanja za upotrebu tijekom cijele godine.

Komentariši