fbpx
notino popust

Kako se riješiti stršljenova u dvorištu?

kako se rijesiti strsljenova

Ako primijetite papirnato leglo koje visi s obližnje grane stabla, unutar stabla ili ruba vašeg doma, vjerovatno se suočavate s problemom stršljenova, problematičnom vrstom osa koje su posebno agresivne. Saznajte kako se riješiti stršljenova u svom dvorištu.

Stršljenovi možda imaju svoje mjesto u ekosustavu jer oprašuju cvijeće i love štetočine u vrtu, ali ako ih primijetite u svom dvorištu, sigurnije je riješiti se njih, posebno ako imate djecu, kućne ljubimce ili netko od obitelji ima alergiju. Ako imate stršljenove, nemojte čekati da se razmnože i povećaju svoju brojnost u blizini vašeg doma!

Kako prepoznati stršljenove

Stršljeni i njihova legla na prvi pogled mogu podsjećati na pčele, žute ose ili druge vrste osa. Važno je znati s kojom vrstom insekata imate posla kako biste mogli odabrati najbolji način postupanja i odgovarajuće proizvode. Evo nekoliko savjeta kako prepoznati stršljenove i razlikovati ih od drugih insekata.

Stršljenovi

stršljen u prirodi

Postoje dvije glavne vrste stršljenova koje mogu utjecati na vaše dvorište: europski stršljenovi i crnobijeli stršljenovi. Evropski stršljenovi, s kojim se mi susrećemo, obično su dugi 2,5 do 3,8 cm, imaju crvenkastosmeđa tijela, žute prstenove oko stražnjeg kraja i žuto lice. Ovi stršljenovi vole izgraditi svoja legla najmanje 6 metara iznad tla i mogu biti aktivni noću ili tijekom dana, iako je dnevna aktivnost češća.

Ose

crna osa

Ose su obitelj insekata koja uključuje stršljene, žute ose i druge vrste. Papirnate ose su najčešća američka vrsta, s crnobijelim prugastim tijelom i tankim prsima. Crvene ose, posebno agresivni tip s crveno-narančastom bojom, posebno su uobičajene na jugu i zahtijevaju profesionalno uklanjanje.

Žute ose

osa

Žute ose su agresivna vrsta osa. Na prvi pogled mogu podsjećati na pčele svojim crnim i svijetložutim prugama, ali imaju glatku površinu i mogu ubosti više puta ako se osjećaju ugroženo. Gnjijezda žutih osa obično su pod zemljom.

Pčele

medonosna pčela

Pčele su korisni insekti s okruglim i dlakavim crno-žutim tijelima i tupim ubodima koji nisu uvijek vidljivi. Nisu agresivne, osim ako ih izravno ugrozite, i vrlo su važne zbog oprašivanja u prirodi. Ako morate ukloniti pčelinje leglo iz svog dvorišta, potražite uslugu pčelara kojia će preseliti košnicu na sigurnije mjesto.

Sredstva potrebna za uklanjanje stršljenova

Sredstva koji će vam trebati za uklanjanje stršljenova ovisi o tome planirate li koristiti sintetički insekticidni sprej za stršljenove ili kemijski slobodnu zamku za stršljenove. Ova tablica prikazuje što će vam trebati za oba načina:

Sprej za stršljenove/insekticid za uklanjanjeUklanjanje bez kemikalija/Klopka za stršljenove
Sprej za stršljenoveZaštitna odjeća
Zaštitna odjeća (dugi rukavi, debele čarape, sigurnosne naočale, maska za lice)Mamac (poput prezrelog voća, soka, hrane za kućne ljubimce, sode)
boca od soka zapremine 2l Maskirna traka
Vreća za smećeKupljena klopka za stršljenove ili ose (ako ne pravite sami)

Kako se riješiti stršljenova pomoću spreja za stršljenove

sprej za strsljenove

Sprej za stršljenove je jednostavan i učinkovit način za rješavanje stršljenova kod kuće. Ovaj isprobani i pouzdani način će ubiti stršljenove pri samom kontaktu, omogućujući sigurno uklanjanje njihovog legla. Najbolji aerosolni sprejevi imat će domet prskanja do 5m, tako da se ne morate previše približavati. Potražite “daljinske” ili “sprejeve za leteće insekte”.

Napomena: Za teške najezde stršljenova ili legla koja su smještena na visokom mjestu, gdje bi trebali koristiti ljestve, ne preporučuje se upotreba spreja za stršljenove. Stručnjak za suzbijanje štetočina ili kontrolu štetočina može izvršiti uklanjanje gnijezda koristeći postupke koji uzimaju u obzir sigurnost.

Korak 1: Prvo pazite na sigurnost

Prije nego što upotrijebite sprej za stršljenove, razmislite o sigurnosti. Prvo pogledajte gdje je leglo stršljenova smješteno. Ako je dovoljno visoko da bi vam trebala ljestva kako biste ga dosegnuli, odložite sprej i nazovite stručnjaka. Velike visine i stršljenovi u letu nisu dobra kombinacija!

Zatim, prije nego što krenete prema leglu, nabavite zaštitnu opremu. Obucite odjeću s dugim rukavima i hlače, debele rukavice, zaštitne naočale i masku za lice i maramu oko vrata kako biste se zaštitili od mogućih uboda.

Korak 2: Priđite leglu

Kada ste dobro obučeni, uzmite sprej za stršljenove. Najbolje vrijeme za prskanje stršljenova je noću, kada će se više stršljenova nalaziti u leglu i miruju. Priđite gnijezdu polako i pažljivo, jer stršljenovi se lako uznemire,  brzo razmjenjuju informacije putem feromona i brzo postaju agresivni ako ih uznemiri aktivnost blizu legla. Budite posebno oprezni ako prskate tijekom dana, jer će stršljenovi biti posebno aktivni.

Savjet stručnjaka: Nemojte prskati izravno ispod otvora legla. Ne želite biti na putu ako neki stršljenovi izađu vidjeti što se događa!

Korak 3: Prskajte i udaljite se

Prskajte leglo pazeći da izbjegnete mugući povratak tekućine spreja putem vjetra i stršljenova koji budu izlazili iz legla. Koristite sprej prema uputama i potpuno pokrijte područje.

Zatim ostavite leglo na miru nekoliko sati ili preko noći ako je moguće. Opasno je uklanjati gnijezdo ako niste prilično sigurni da su svi stršljenovi ubijeni.

Korak 4: Provjerite i uklonite

Kada se vratite da provjerite leglo, pregledajte ima li stršljenova koji lete oko njega. Ako ih ima, ponovno prskajte i ponovite postupak dok ne budete sigurni da su svi stršljenovi ubijeni.

Leglo stršljenova koje je prskano puno je insekticida, što je opasno za korisne insekte u vašem dvorištu ako se ostavi iza sebe. Nakon što su stršljenovi ubijeni, srušite leglo štapom ili metlom i odmah ga stavite u vrećicu za smeće. Zatim ga pravilno odbacite prema uputama na spreju.

Kako se riješiti stršljenova pomoću zamke za stršljenove (bez kemikalija)

Sprej za stršljenove je insekticid koji može biti opasan za druge korisne insekte u vašem dvorištu. Također je rješenje na bazi ulja koje može završiti po vašim biljkama tijekom upotrebe. 

Srećom, stršljenove možete također ukloniti zamkom za stršljenove. Ove zamke lako se mogu pronaći u centrima za vrtlarstvo i marketima, ali ih također možete brzo izraditi sami.

Evo kako napraviti vlastitu zamku za stršljenove i kako je koristiti da se oprostite od stršljenova u svom dvorištu.

Korak 1: Skupite materijale

Odlučite želite li sami izraditi zamku za stršljenove ili je kupiti i pripremite potrebne materijale za svaku od tih opcija. Za vlastitu zamku, trebat će vam prazna plastična boca od 2 litre i nešto ljepljive trake. Za obje opcije trebat će vam mamac koji će privući stršljenove. Pokušajte nešto slatko, kao zrelo ili prezrelo voće, ili posebno mirisnu hranu poput hrane za mačke.

Ako izrađujete vlastitu zamku, nastavite čitati kako biste saznali kako je sastaviti. Ako se odlučite za zamku za stršljenove iz trgovine, otvorite je, umetnite mamac na dno kroz otvor i prijeđite na korak 3 za postavljanje.

Korak 2: Izradite svoju zamku za stršljenove

boca kao zamka za strsljenove

Da biste napravili zamku za stršljenove, odrežite vrh dvolitarske boce, izrežite gdje počinje sužavati prema vratu i otvoru. Zatim stavite mamac na dno i ponovno umetnite vrh boce naopako u otvor, tako da stvori široki lijevak prema dolje. Stršljeni će biti privučeni mirisom mamca, ali uski otvor će im otežati povratak van.

Zapečatite zamku ljepljivom trakom duž rubova i time ste napravili vlastitu kućnu zamku za stršljenove!

Korak 3: Postavite zamku

zamka za strsljenove

Kada je vaša zamka spremna za upotrebu, postavite je vani u dvorište kako biste privukli stršljenove. Gledajte da postavite na mjesto koje je blizu legla kako bi ga lako pronašli, ali pazite da ne postavite zamku na mjesto koje često posjećujete vi i vaša obitelj. 

Zamku ostavite bez nadzora 24 sata i provjerite je idući dan. Ako je puna stršljenova, vrijeme je za uklanjanje.

Korak 4: Uklanjanje stršljenova

zamka puna strsljenova

Ako je vaša zamka za stršljenove puna stršljenova, obucite zaštitnu opremu i pripremite se za uklanjanje. Zapečatite zamku ljepljivom trakom preko vrha ili nanesite plastično pakiranje na zamku s otvorom, ili zatvorite vrh ako koristite višekratnu zamku. Zatim stavite zamku u vrećicu za smeće i ostavite je vani ili u zamrzivaču preko noći. Hladnoća će brzo ubiti stršljenove, a zatim ih možete sigurno zbrinuti.

Veliko leglo stršljenova možda će zahtijevati pražnjenje zamke i do nekoliko puta. Ako ste već odbacili zamku, ali još uvijek vidite stršljenove, napravite novu zamku ili ponovno napunite višekratnu zamku i ponovite postupak.

Napomena: Pazite da je vaša zamka za stršljenove potpuno zapečaćena prije nego je stavite u smeće ili u zamrzivač. Na taj način ćete zadržati stršljenove unutra i spriječiti njihov izlazak van.

Kako spriječiti povratak stršljenova

Nakon što ste se riješili gnijezda stršljenova, posljednje što želite jeste suočiti se s još jednim. Evo nekoliko načina kako spriječiti povratak stršljenova u vaše dvorište.

Uklonite izvore hrane

trulo voće kompost

Stršljenove privlači cvijeće i voćnjaci, stoga redovito održavajte i držite biljke na sigurnoj udaljenosti od mjesta gdje se često krećete. Također, lisne uši će ih privući, pa redovito tretirajte svoj vrt protiv štetočina.

Pokrijte kante za smeće

Možda neće mirisati tako slatko, ali stršljenove također privlači otpad hrane, pa čvrsto zatvorite svoje smeće i bilo koji vanjski kompost kako bi ih odbili. Čvrsto zatvorite vrećice i izbjegavajte pretrpavanje kanti.

Održavajte svoj dom

Stršljenovi vole graditi legal u blizu domova, posebno ako postoje pukotine i udubine na zabatima koje im omogućavaju boravak. Popunite i zatvorite sve ulaze na temeljima, područjima oko prozora i vanjskim zidovima vašeg doma. Mala pukotina može postati veliki problem!

Posadite biljke koje odbijaju stršljenove

Pravi izbor biljaka u vrtu može prirodno odbiti stršljenove od naseljavanja u vašem dvorištu. Biljke poput pelina, mente, eukaliptusa i timijana imaju jake mirise koje ljudi vole, ali koje stršljenovi ne podnose. Sadnjom ovih začinskih biljaka u blizini vašeg doma možete odbiti stršljenove.

Objesite lažno leglo

Čak i stršljenovi shvaćaju koliko su agresivni i teritorijalni njihovi vlastiti članovi. Postavljanje lažnog legla stršljenova može signalizirati stršljenovima da ostanu podalje uvjeravajući ih da je drugi roj preuzeo vaše dvorište. Ova lažna legla, koja obično izgledaju kao papirnate svjetiljke, dostupne su na internetu ili u trgovinama za vrtlarenje.

Kako se riješiti stršljenova ako ne možete pronaći leglo?

Ako ne možete pronaći ili dosegnuti gnijezdo stršljenova u svom dvorištu, privlačenje u zamku za stršljenove je jedan način da ih se riješite. Za ozbiljan problem s stršljenovima ili gnijezdom na visokom mjestu, ipak, možda biste trebali nazvati stručnjaka.

Da li su stršljenovi aktivni noću?

Stršljenovi su aktivni tijekom dana i odmaraju se noću, pa je noć najbolje vrijeme za pokušaj prskanja gnijezda stršljenova.

Kada stršljenovi odlaze?

Stršljenovi ne podnose hladnoću, pa će većina rojeva umrijeti tijekom zime. Međutim, nove kraljice će preživjeti i započeti nova legla u proljeće. Ako se suočavate s teškom infestacijom, važno je rano proljeće uhvatiti u koštac s problemom i spriječiti razmnožavanje novih rojeva.

Zaključak

Riješiti se stršljenova u svom dvorištu može biti izazovan zadatak, ali s pravim pristupom i oprezom, to je moguće postići. Kada radite s insekticidima, uvijek slijedite upute na proizvodu i koristite odgovarajuću zaštitnu opremu. Ako se suočavate s ozbiljnom infestacijom ili nemate mogućnost sigurnog uklanjanja gnijezda stršljenova, obratite se stručnjaku za suzbijanje štetočina kako biste dobili pomoć u rješavanju problema.

Komentariši