fbpx
notino popust

Kako zaštiti svoje voćke od štetočina i bolesti: korisni savjeti za uspješan i pravilan uzgoj

kako zastiti svoje voce

Kad posadite voćke u svom vrtu, želite osigurati da dobijete zdravo i ukusno voće. Ali kako zaštititi svoje voće od štetnika i bolesti? Prvi korak je pravilno održavanje i obrezivanje voćki, kako bi se osigurao dobar protok zraka i smanjio rizik od infekcije.

Također, tlo oko voćki treba biti čisto i bez korova. Upotreba prirodnih gnojiva i gnojiva koja su posebno formulirana za voćke također mogu pomoći u jačanju biljaka i sprečavanju bolesti.

Međutim, ako se pojavi problem, ne oklijevajte koristiti prirodne pesticide i fungicide kako biste sačuvali svoje voće. Pravilna njega i pažljivo praćenje vašeg voćnjaka mogu osigurati zdravo i ukusno voće koje će uživati svi u vašoj obitelji.

Osim pravilnog održavanja i obrezivanja voćki, postoje i prirodni preparati koji mogu pomoći u zaštiti vašeg voća od štetnika i bolesti.

insekti i vocke

Biljke koje štite voće i povrće: Prirodni načini zaštite u vašem vrtu

Evo liste biljaka koje mogu pomoći u zaštiti vašeg voća i povrća:

 1. Kopriva – ubrzava rast, obogaćuje i gnoji tlo.
 2. Gavez – jača biljke i smanjuje infekcije.
 3. Komorač – pomaže u zaštiti od lisnih uši.
 4. Volovski jezik – odbija kukce koji napadaju voćke.
 5. Lišće paradajza – pomaže u borbi protiv gljivičnih infekcija.
 6. Lišće cikle – također pomaže u borbi protiv gljivičnih infekcija.

Ove biljke mogu se koristiti kao dodatak tlu, u prirodnim preparatima ili kao sprejevi koji se raspršuju po biljkama. Svaka od ovih biljaka ima svoje prednosti u zaštiti vašeg voća i povrća od štetnika i bolesti.

Međutim, važno je napomenuti da su ovi prirodni preparati manje učinkoviti od sintetičkih pesticida, stoga ih treba koristiti kao dodatak ili kao alternativu kada su pesticidi neprihvatljivi ili neprikladni za uporabu. Također je važno pridržavati se pravila za njihovu primjenu i doziranje kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost zaštite vašeg vrta.

kopriva

Prirodna zaštita vašeg voćnjaka: Biljke koje pomažu u borbi protiv nametnika

Evo liste biljaka koje mogu pomoći u borbi protiv nametnika u vašem voćnjaku:

 1. Kopriva – odbija lisne uši i insekte koji oštećuju voće i povrće.
 2. Hrastov list skupljen u jesen – odbija gusjenice i druge štetnike.
 3. List rabarbare – odbija puževe.
 4. Vratić – odbija lisne uši i insekte koji napadaju voće i povrće.
 5. Neven – odbija muhe, komarce i insekte koji oštećuju lišće i cvijeće.
 6. List bazge – odbija lisne uši i druge štetnike.
 7. Ljupčac – odbija štetnike koji oštećuju korijenje biljaka.
 8. Pelin – odbija kukce i gusjenice.
 9. Kamilica – odbija lisne uši i druge štetnike.
 10. Biljke koje sadrže mnogo tanina (hrastova kora, orahovo lišće…) – odbijaju mnoge vrste insekata.

Ove biljke mogu se koristiti kao prirodni repelenti protiv nametnika u vašem vrtu. Svaka od ovih biljaka ima svoje specifične prednosti u borbi protiv štetnika, od odbijanja lisnih uši i komaraca do zaštite korijenja biljaka.

Međutim, važno je napomenuti da su ovi prirodni preparati manje učinkoviti od sintetičkih pesticida, stoga ih treba koristiti kao dodatak ili kao alternativu kada su pesticidi neprihvatljivi ili neprikladni za uporabu. Također je važno pridržavati se pravila za njihovu primjenu i doziranje kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost zaštite vašeg vrta.

kamilica

Zaštita vašeg voćnjaka prirodnim putem: Biljke koje mogu pomoći u sprečavanju bolesti

Evo liste biljaka koje mogu pomoći u sprečavanju bolesti u vašem voćnjaku:

 1. Preslica – pomaže u sprečavanju bolesti na povrću poput rajčice i krastavaca.
 2. Brezov list skupljen u jesen – pomaže u sprečavanju bolesti na voćkama poput jabuka i krušaka.
 3. Paprat – sadrži antibakterijska svojstva i pomaže u sprečavanju bolesti biljaka.
 4. Orlovska paprat – pomaže u sprečavanju širenja gljivičnih infekcija.
 5. Češnjak – ima antimikrobna svojstva i pomaže u sprečavanju bolesti biljaka.
 6. Poriluk – sadrži fitonutrijente koji pomažu u jačanju imunološkog sustava biljaka.
 7. Luk – ima antimikrobna svojstva i pomaže u sprečavanju bolesti biljaka.

Ove biljke mogu se koristiti kao prirodni način za sprečavanje bolesti biljaka. Svaka od ovih biljaka ima svoje specifične prednosti u sprečavanju bolesti, od sprečavanja širenja gljivičnih infekcija do jačanja imunološkog sustava biljaka.

Međutim, važno je napomenuti da ove biljke neće u potpunosti zaštititi vaše biljke od bolesti, stoga ih treba koristiti kao dodatak ili kao alternativu kada su pesticidi neprihvatljivi ili neprikladni za uporabu. Također je važno pridržavati se pravila za njihovu primjenu i doziranje kako bi se osigurala sigurnost i učinkovitost zaštite vašeg vrta.

cesnjak bijeli luk

Biljke kao prirodni pesticidi, gnojiva i lijekovi za biljke: Pregled 20 najkorisnijih biljaka za vaš voćnjak

Evo pregleda nekih biljaka koje se mogu koristiti kao biljni pesticid, gnojivo ili sredstvo za liječenje bolesti na biljkama:

 1. Bazga – list ove biljke sadrži sastojke koji mogu odbiti biljne uši, vrtne mušice i muhe.
 2. Boražina – cijela biljka se može koristiti kao prirodni pesticid protiv raznih vrtnih nametnika i kukaca.
 3. Bosiljak – list ove biljke djeluje protiv biljnih uši, vrtne mušice, muha i moljaca.
 4. Buhač – cvijet ove biljke se koristi za borbu protiv komaraca, uši i grinja, muha i buha, zohara i mrava, paukova i stjenica.
 5. Češnjak – lukovica ove biljke sadrži alicin koji je učinkovit protiv zelenih muha, biljnih uši i raznih biljnih nametnika.
 6. Dragoljub – list ove biljke se može koristiti za borbu protiv biljnih uši.
 7. Gavez – list ove biljke može se koristiti kao gnojivo jer sadrži dušik, fosfor, kalij, minerale i lajev karbonat.
 8. Hren – list ove biljke se koristi za borbu protiv truleži.
 9. Kadifica – cijela biljka ove biljke se koristi kao prirodni pesticid protiv glista, crva, vrtnih kukaca i biljnih uši.
 10. Kamilica – cvjetna glavica ove biljke djeluje protiv biljnih uši i moljaca, a također liječi trulež i plijesan.
 11. Kopar – cijela biljka ove biljke se koristi kao prirodni pesticid protiv vrtnih kukaca i raznih nametnika.
 12. Kopriva – cijela biljka ove biljke se može koristiti kao gnojivo jer sadrži željezo, dušik, minerale, mikroelemente i kalijev karbonat. Također je učinkovita u borbi protiv raznih vrsta štetočina.
 13. Lavanda – cvijet i list ove biljke se koriste za borbu protiv muha i moljaca.
 14. Lovor – list ove biljke djeluje protiv žiđaca, buha, biljnih ušiju, moljaca i vrtnih kukaca.
 15. Maslačak – cijela biljka ove biljke se koristi kao gnojivo jer sadrži bakar.
 16. Metvica/Menta – list ove biljke djeluje protiv biljnih uši, mrava, muha, buha, miševa i moljaca.
 17. Odoljen (valeriana officinalis) – cijela biljka – Odoljen može djelovati kao gnojivo jer sadrži fosfor i minerale, a također se može koristiti za zaštitu biljaka od nekih vrsta nametnika.
 18. Neven je jedna od biljaka koja se može koristiti kao biljni pesticid, gnojivo ili sredstvo za liječenje bolesti na biljkama. Ova biljka je posebno učinkovita u zaštiti biljaka od nametnika poput lisnih uši, puževa i gusjenica. Također, neven se može koristiti kao prirodni gnojivo jer pomaže u poboljšanju kvalitete tla i potiče rast biljaka. Uz to, neven se može koristiti i kao sredstvo za liječenje biljaka, pogotovo u slučajevima kada su biljke zaražene raznim bolestima ili gljivicama.
 19. Pelin je još jedna biljka koja se može koristiti kao biljni pesticid, gnojivo ili sredstvo za liječenje bolesti na biljkama. Listovi pelina sadrže tujon, koji ima snažan učinak na insekte i druge nametnike u vrtu. Ova biljka se može koristiti za suzbijanje gusjenica, lisnih uši, puževa i drugih vrsta insekata koji mogu naštetiti vašim biljkama. Također, pelin se može koristiti kao gnojivo, jer je bogat kalijem, dušikom i drugim hranjivim tvarima koje poboljšavaju rast biljaka. Osim toga, pelin se može koristiti i kao sredstvo za liječenje biljaka koje su zaražene gljivicama ili drugim bolestima.
 20. Borovnica se može koristiti kao prirodni insekticid za zaštitu voća i povrća, a također sadrži puno hranjivih tvari koje poboljšavaju rast biljaka.

Najčešće štetočine koje napadaju voćke u vrtu

Neke od najčešćih štetočina koje napadaju voćke su:

 1. Voćna muha – napada voće poput jabuka, krušaka, šljiva i bresaka. Uliježe se u plodove i unutrašnjost oštećuje, što dovodi do propadanja plodova.
 2. Krvave vaši – napadaju stabljike i lišće voćaka i isisavaju sokove iz biljaka. To može dovesti do slabog rasta i smanjenja prinosa.
 3. Voćni savijači – ova štetočina napada voćke poput jabuka i krušaka. Gusjenice se hrane lišćem i cvjetovima, što može smanjiti količinu plodova.
 4. Rđa – ovo je gljivična bolest koja se obično javlja na listovima voćaka, a može utjecati na njihov rast i konačni urod.
 5. Smeđa trulež – ovo je još jedna gljivična bolest koja može utjecati na plodove voćaka, a uzrokuje trulež i propadanje plodova.

U vrtu, neke od najčešćih štetočina koje napadaju voćke su kruškina buva, kruškina osica, cigaraš, dudovac, lisne uši i šljivine osice. Kruškina buva i kruškina osica uzrokuju oštećenja na lišću i plodovima kruške, dok cigaraš napada plodove jabuka. Dudovac napada lišće voćki, a lisne uši i šljivine osice mogu uzrokovati deformaciju plodova i oštećenje lišća. Ove štetočine se mogu kontrolirati primjenom prirodnih metoda kao što su uporaba korisnih insekata, uporaba prirodnih pesticida i redovito uklanjanje oštećenih dijelova biljaka.

U vrtu se još često susrećemo sa štetnicima poput jabučne zlatne lisne ose, jabučnog savijača, kukuruznog plamenca, maslininog moljca, mrkvinog zlatnog žižka, američkog cvrčka na vinovoj lozi, zlatne žiže na vinovoj lozi i žižka jabuke. Važno je prepoznati ove štetnike kako biste poduzeli mjere zaštite i zaštitili svoje biljke.

Životinje koje pomažu u zaštiti voćnjaka

Evo nekoliko životinja koje mogu pomoći u zaštiti vašeg voćnjaka:

 1. Ptice – ptice poput vrabaca, lastavica, kosova i sjenica jedu insekte koji bi inače napadali vaše voće. Također, mogu se postaviti kućice za ptice u vašem voćnjaku kako bi privukli ove korisne ptičje stanovnike.
 2. Ose i stršljeni – iako su obično smatrani štetnicima, ose i stršljeni mogu pomoći u kontroli populacije drugih štetnika, kao što su gusjenice, paukovi i moljci.
 3. Gušteri i žabe – ove životinje mogu jesti insekte koji bi inače oštetili vaše biljke, poput crva, muha i mrava. Također, gušteri mogu jesti i male gmazove koji mogu biti štetni za vaš voćnjak.
 4. Pčele – pčele su ključne za oprašivanje vašeg voća, što može poboljšati kvalitetu i količinu vašeg uroda. Također, pčele mogu pomoći u oprašivanju biljaka koje se koriste kao prirodni pesticidi, poput nevena i kadulje.

Važno je napomenuti da se neke životinje, poput jelena i srna, mogu pretvoriti u štetnike ako se njihov broj prekomjerno poveća. Stoga, treba paziti na ravnotežu u ekosustavu vašeg voćnjaka i koristiti ove životinje kao prirodne pomoćnike u zaštiti vašeg voća.

Komentariši