fbpx
notino popust

Kako odabrati najbolje ljepilo ako nešto želite zalijepiti?

ljepila

Šta je ljepilo

Ljepilo je ljepljiva supstanca (obično tekućina) koje može lijepiti i spajati dvije ili više stvari. Ljepilo se može napraviti od biljnih ili životinjskih dijelova, ili može biti od hemikalija na bazi ulja.

Bez obzira da li ste drvoprerađivač, električar, izumitelj robota, zanatlija, uradi sam, majstor za obradu metala, haker ili nešto slično, vjerovatno ćete se u nekom trenutku svog rada suočiti s potrebom da nešto zalijepite. To može biti popravak slomljene vaze ili možda popravak naočala.

Što god da je, za to će vam trebati ljepilo. Ako krenete tražiti, naći ćete mnoštvo ljepila različitih marki i različitih imena. Zbunit će vas pri odabiru onog koji vama treba. 

Odabir ispravnog ljepila za vašu primjenu vrlo je važan jer ćete odrediti čvrstoću veze i njegovu trajnost. Novac možete uštedjeti odabirom odgovarajućeg ljepila.ljepljiva supstanca

Kako izabrati ljepilo

Nekoliko je stvari koje utječu na izbor ljepila:

 1.  Materijal
 2. Vrsta površine
 3. Izgled površine (hrapava,glatka)
 4. Vrijeme stezanja

S obzirom na ove faktore objasnit ćemo vam razne vrste ljepila. Naravno da nikad ne možemo pokriti sva ljepila, a ima ih toliko, ali detaljno ćemo pokriti ona važna.

Kategorije ljepila

Ljepila smo podijelili u tri kategorije

1 Osnovna 

Ovo su ona ljepila koje bi svaka kuća trebala imati

 • Super ljepilo
 • Univerzalno ljepiloosnovna ljepila

2 Orijentirana na nanošenje

Ova ljepila su posebna i specifična za svoju posebnu primjenu. Svako bi ih trebao imati pri ruci.

 • ljepilo za gumu
 • ljepilo za drvo
 • silikon ljepilo
 • vruće ljepilo
 • epoksidna smola (spora)
 • epoksidna smola (brza)kolje ljepilo koristiti u zavisnosti od podloge

3 Specijalna

Ovo su posebna ljepila ona koja će vam trebati samo ako znate šta vam tačno treba i šta tačno lijepite. Neće ih biti lako pronaći i neće biti dostupni svugdje.

 • Plastični cijanoakrilatni cement
 • Super ljepilospecijalna ljepila

Super ljepilo

Ahhh da Super ljepilo. Jedno od najčešće korištenih ljepila na planeti. Svaka kompanija koja se bavi ljepilom ih izrađuje i zove se Super ljepilo. Koristi se tamo gdje su površine u kontaktu. Koristite samo onoliko koliko je potrebno jer ako stavite previše možete zalijepiti vaše ruke što je stvarno neugodno i teško se uklanja. 

Ako koristite ovako ljepilo na drvetu, možda će vam trebati velika količina zbog porozne prirode drva. Ovo je vrlo jeftino i osnovno ljepilo i trebalo bi ga biti u svim domaćinstvima. Koristno je za brze popravke, izradu robota, različite zanate, drvene radove itd.

LijepiStezanjeStvrdnjavanje
Drvo, keramiku, Plastiku, Gumu, Metal30 sekundi5 minuta

Primjer br. 1: Ako imate slomljenu ručku od porculana, možete koristiti super ljepilo za to. Ili slomljeni ukras.

Primjer br. 2: Možete ga koristiti za lijepljenje dijelova od plastike.super ljepilo

Univerzalno ljepilo

Univerzalno ljepilo je takođe vrlo poznato. To je bistro tečno ljepilo koje se može vezati za širok raspon materijala. Najviše se koristi u zanatstvu i radu sa papirom. Također je osnovno lepilo. Korisno je za manje popravke.

LijepiStezanjeStvrdnjavanje
drvo, papir, plastiku, gumu, metal, karton10 minuta2 – 3 sata

Primjer br. 1: Ako želite ljepiti karton na drveni okvir.

Primjer br. 2: Ako želite popraviti labavu gumenu potplatu na cipelama.Univerzalno ljepilo

Ljepilo za gumu

Ljepilo za gumu specijalno je dizajnirano za gumu. Dolazi u žutoj ili ponekad bistroj tekućini. Najbolje djeluje na hrapavim površinama. Nanesite na obje površine i ostavite da se osuše, a zatim se ih zajedno zalijepite.

LijepiStezanjeStvrdnjavanje
Gumu 5 minuta sušenje gume, stezanje 1 sat5 -6 sati

Primer br. 1 : Zamjena gumene potplate.

Silikon ljepilo

Silikon ljepilo koristi se za zaptivanje stakla na prozorima. Takođe se može koristiti za lepljenje stakla na drvo ili stakla na metal. Formira gumu i fleksibilna je, vodootporna i izdržljiva. Koristi se i za brtvljenje aluminijskih prozora.

Postoje mnoge vrste, a neke su dizajnirane za upotrebu na visokim temperaturama, kao što je motor u automobilu za brtvljenje. Takođe se može koristiti na plastici, ali dobro ga je koristiti samo tamo gdje možete staviti veliku količinu.

LijepiStezanjeStvrdnjavanje
drvo, metal, staklo, plastiku1 dan1 dan

Primjer br. 1: popunjavanje praznina između okvira prozora i cjementnog zida.
Primer br. 2: Izrada staklenog akvarija.

Vruće ljepilo

Vruće ljepilo je također uobičajeno među zanatima i samostalnim radovima. To je u osnovi pištolj za vruće ljepilo u kojem se štapići ljepila rastope i nanose na materijal. To je gel kao kad se rastopi i kad se ohladi, očvrsne se do krute tvari. Prilično je jako i najbolje je kada se nanosi u većoj količini.

LijepiStezanjeStvrdnjavanje
drvo, plastiku, gumu, metal, tkaninu, papir, karton1 minuta 5 minuta

Primjer br. 1: Lijepljenje kartonske kutije.

Primjer br. 2: Lijepljenje različitih ukrasa.Ljepilo i pistolj

Dvokomponentno ljepilo

Epoksidna smola (spora)

Epoksi su druga porodica ljepila i prilično jaka. Dolaze u dvije odvojene epruvete, jedna je smola, a druga je čvrsta smjesa. Za upotrebu ih moramo miješati u omjeru 1 prema 1. Postoje dvije klase epoksida, sporo učvršćivanje i brzo stvrdnjavanje. 

Oboje su bistre i crne boje. Uglavnom se koriste za punjenje. Ispunjavanje praznina i pukotina. Sporima treba jedan dan da se stegnu, a drugi dan da potpuno se stvrdnu, ali kada se pravilno spoje, teško će se odvojiti.

LijepiStezanje Stvrdnjavanje
drvo, plastiku, metal, kompozitni materijal1 dan 2 dana

dvokomponentno ljepiloPrimer br. 1: Pričvršćivanje čekića na plastičnu dršku.

Primjer br. 2: Popravak labave drvene stolice ulijevanjem smole u pukotine.

Epoksidna smola (brza)

Ovo je druga klasa smola koja se brzo stvrdnjava i spaja stvari za nekoliko minuta. Ova ljepila su korisna kada je vrijeme od presudnog značaja. Postoje različiti oblici. Bistra tečna forma kao i oblik crnog gela. Također se isporučuju u dva dijela i mogu se lijepiti većinu materijala.

LijepiStezanjeStvrdnjavanje
drvo, plastiku, metal, kompozitni materijali15 minuta 30 minuta

Specijalna ljepila

Mnogo je specijalnih ljepila. Većina brendova ima svoje specijalno ljepilo.

Bondic ljepljiva smjesa je prvi džepni 3D tečni plastični zavarivač na svijetu koji vam omogućuje fiksiranje, popunjavanje, oblikovanje, pa čak i izgradnju gotovo svega. To je bukvalno alat za zavarivanje koji koristi jedinstvenu formulu za izgradnju nove plastike oko dva predmeta, umjesto da “lijepi” dvije ravne površine zajedno.

Kad se potpuno osuši, Bondic je 100% vodootporan, otporan na toplinu i netoksičan. Suši se bistro i može se brusiti ili farbati nakon što  očvrsne.  Koristi se za popravljanje pokvarenih stvari poput tkanine, plastike, stakla, elektronskih žica niskog napona i bilo čega drugog što se lomi u samo 4 sekunde.specijalno ljepilo

Osnovne upute za lijepljenje

 1. Najprije morate očistiti površine bez masnoće, prljavštine i labavih čestica koje mogu umanjiti učinkovitost ljepila.
 2. Gruba površina za to koristite papir od sitnog pijeska i nakon brušenja očistite ga. Grubo povećava površinu u dodiru, a samim tim i povećava čvrstoću veze.
 3. Vrijeme stezanja je vrijeme kada trebate da držite materijale zajedno ili ako ih nije potrebno držati, to je vrijeme u kojem ne biste trebali uopće dirati materijale. Rano bi diranje oslabilo snagu i trajnost veze.
 4. Kontrolirajte sebe što može biti teže nego što zvuči. Ne upotrebljavajte zalijepljene stvari dok se potpuno ne zalijepe. Naoružajte se strpljenjem.
 5. Ponekad dođe do popravka kod koje će spoj morati podnijeti veliki napor. U tom trenutku nijedno ljepilo ne može učiniti ono što se traži. Na primjer, moram popraviti plastični točak za pokretanje generatora. Morao je da podnese sva ponovljena naprezanja povlačenja žice. U takvim je popravcima najbolje koristiti kompozitni pristup. Pređite na sljedeći korak za više detalja.

Kompozitni pristup

Ovo je metoda popravka gdje će spoj morati podnijeti puno ponovljenih naprezanja, a površina kontaktne površine nije tamo gdje nam je potrebno.

Ovaj pristup ako se pravilno izvrši rezultirat će trajnom i jakom vezom koja može podnijeti mnogo sile.

Prednosti ljepila

 • Lijepljenje širokog spektra podloga
 • Ravnomjerna raspodjela napona pri opterećenju
 • Zaštita od korozije
 • Sposobnost fleksibilnosti i odupiranja vibracijama
 • Minimalno povećanje težine
 • Laka automatizacija
 • Minimalno skupljanje nakon stvrdnjavanja
 • Izvrsna kohezivna čvrstoća
 • Izvrsna hemijska i toplotna otpornost
 • U području elektronike obično se koriste posebna ljepila pripremljena za provođenje električne energije ili kao električnu izolatori
 • Ljepila se široko koriste u medicinskom svijetu
 • Koriste se u automobilskoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji
 • Moderni način prodaje i samoposluživanja hrane s gotovim jelima, smrznutim proizvodima i instant namirnicama bio bi nezamisliv bez ljepila za proizvodnju nepropusnih materijala za pakiranje ili za hermetičko zatvaranje ambalaže.

medicinska ljepila

Zaključak

Nadam se da ste otkrili koliko je ovo korisno. Iskreno, svi mi kad bih imali ovaj vodič kad smo nešto započeli, spasili bi svoje živce i napravili bi puno manje grešaka.

REFERENCE:
 1. https://www.instructables.com/id/Choosing-the-Best-Adhesive-for-the-Job/
 2. https://www.adhesives.org/adhesives-sealants/benefits-of-adhesives-sealants

Komentariši