fbpx
notino popust

Otkrijte kako odabrati zimske gume?

kako odabrati zimske gume

Svaki profesionalni vozač reći će vam da je automobil dobar koliko i njegove gume. Zimske gume su impresivni tehnički podvig: voda, bljuzga, snijeg i sol kontroliraju se i ispumpavaju odozdo kroz zamršene kanale između gaznih slojeva, dok mekani gumeni sastav oblikuje i hvata površinu ceste, uprkos niskim temperaturama.

Zbog toga zimske gume izgledaju mnogo ekstremnije u dizajnu od ljetnih guma. Tamo gdje bi gotovo glatka površina ljetne gume jednostavno akvaplanirala (prijanjanje i klizanje), gazni sloj zimske gume ispumpava vodu, čvrsto se hvatajući da biste nastavili u dobrom smjeru. 

S druge strane, zimske gume koriste specijalizirane gumene smjese i dizajne profila koji su napravljeni tako da maksimiziraju vuču pri temperaturama smrzavanja i na zaleđenim površinama.

Gazeći slojevi zimskih guma imaju posebno dizajnirane žljebove, kanale i ivice dizajnirane za uranjanje u snijeg i potiskivanje vode od kontaktnog dijela gume.zimske gume

Kako izabrati zimske gume?

Vožnja po snijegu ili hladnom vremenu neizbježna je. No, više nije potrebno isticati važnost nabavke zimskih guma – svi automobili po zakonu moraju imati ugrađene zimske gume od 15. novembra do 15. marta. Dubina gaznog sloja gume mora biti minimalno 4mm i pritisak u gumama treba biti veći za 0,15 bara.

Kao i svaki odgovorni vozač, vjerojatno se pitate koje zimske gume odabrati. Evo savjeta – od presudne je važnosti prilikom odabira guma uzeti u obzir vrstu vozila i vaše vozačke navike.

Evo 12 savjeta koji će vam pomoći da uspostavite pravi balans između svojih potreba i svog proračuna prilikom kupnje sljedećeg seta zimskih guma.Dubina sare zimske gume

1Znajte svoju veličinu gume

Prvo i najvažnije, budite sigurni da znate veličinu svojih guma – jedno je od prvih pitanja koja ćete postaviti u trgovini. Vaše zimske i ljetne gume moraju biti iste veličine.

Da biste saznali veličinu svojih guma, samo pogledajte bočnu stranu. Pronaći ćete brojeve slične ovom: P225 / 60 R17. Evo kako pročitati te brojeve kod gume:

 • 225 – Ovaj broj odgovara širini gaznoga sloja ili dijelu gume koji dodiruje cestu, u milimetrima.
   
 • 60 – Ovaj broj predstavlja omjer (u postocima) između vrha gume (visina bočne stijenke) i širine. 
 • 17 – Ovaj broj označava unutarnji promjer gume, u inčima.

oznake na gumama

2Znajte vrste cesta kojima vozite

To je presudno pri odabiru zimskih guma. Vozite li se uglavnom gradskim cestama, sporednim cestama ili autocestama?

Ako puno vozite, pobrinite se da ulažete u visokokvalitetne gume. To je osobito važno ako vozite kompaktni automobil, za koji je vjerojatnije da će se pokliznuti u lošim uvjetima. Ako vozite uglavnom po gradu, posao će odraditi gume s dobrim omjerom cijene i kvalitete.

zimski uvjeti

3Pogledajte gume

Možda se čini očito, ali odvojite svoje vrijeme da odete do trgovine. Možete vizualno usporediti kvalitetu različitih dostupnih guma, posebno utora, fleksibilnost i bočnu krutost.

Imajte na umu da veliki žljebovi pružaju bolju vuču na zimskim površinama, istodobno pomažući istiskivanju snijega i bljuzgavice.

Također možete provjeriti kvalitetu guma kineske proizvodnje. Možda su jeftinije, ali se brže troše i nude slabije mogućnosti upravljanja.

4Postavite prava pitanja pri kupovini

Dobar prodavač postavit će vam prava pitanja koja će vam pomoći da odaberete zimske gume. Osim rutinske upotrebe vašeg vozila, pitat će vas o vašoj godišnjoj kilometraži, mjestu stanovanja i, što je najvažnije, vašem budžetu.

Također će vas pitati želite li ojačane gume, za bolju kontrolu pri okretanju, te će vam objasniti različite vrste gazećih slojeva (sa ili bez klinova), kao i prednosti i nedostatke svake od njih, posebno u pogledu razine buke.balansiranje guma

5Inzistirajte na nekoliko različitih ponuda

Mnogi trgovci rado će vam ponuditi svoju najbolju ponudu, ali nemojte se zadovoljiti samo jednim prijedlogom – pogotovo jer je to često povezano s nekom vrstom promocije i zbog toga ta ponuda nije baš najbolja guma za vaše vozilo.

Inzistirajte na dobivanju nekoliko ponuda. Na taj ćete način između nekoliko modela moći odabrati zimske gume, ovisno o cijeni, značajkama i vašim specifičnim potrebama.

6Birajte između guma za snijeg i led

Koje su bolje, gume za snijeg ili gume za led? Općenito govoreći, gume za led smatraju se superiornima, jer nude izvrsnu vuču na snijegu, kao i na ledu, dok suprotno nije uvijek slučaj.

Gume za led preporučuju se ako vozite uglavnom po autocestama i suhim površinama. Ako se uglavnom vozite gradsku vožnju, odlučite se na gume s boljim prianjanjem koje će vam pomoći da prođete kroz snježne nanose.gume za led i snjeg

7Saznajte sve o upravljanju i kočenju tokom zimskih uvjeta

Vaše zimske gume imaju velik utjecaj na upravljanje i kočenje, što je jedan od glavnih razloga zašto su zimske gume obvezne. Kad temperatura padne ispod 7 ° C, vaše ljetne gume gube previše vuče i fleksibilnosti za sigurnu vožnju.

S boljim gumama vaše će vozilo biti učinkovitije i pouzdanije kočiti, a ujedno ćete i bolje upravljati pri okretanju.savjeti kako voziti u zimskim uvjetima

8Izbjegavajte miješanje različitih guma

Imati različite marke guma na vozilu nikada nije dobra ideja. To može utjecati na vašu vožnju, dovesti do lošeg upravljanja i uzrokovati prerano trošenje nekih dijelova. Izbjegavajte miješanje različitih guma.

Ako vozite 4×4, ovo je još važnije. Obavezno instalirajte četiri identične gume iste marke ili ćete dodati dodatni pritisak na diferencijal vašeg vozila.proklizavanje

9Držite se budžeta

Vaš je proračun važan čimbenik u odabiru guma. Odvojite vrijeme za usporedbu cijena. Ne bojte se posjetiti nekoliko trgovina. Pretraživanje putem interneta također vam može pomoći u donošenju odluke.

Pripazite na ponude i promocije. Zimske gume trebale bi odgovarati vašim potrebama i ne bi se trebale temeljiti na preporukama vaših prijatelja i obitelji. Odvojite vrijeme i razmislite o svojim vozačkim navikama i prenesite ove podatke trgovcima s kojima se susrećete. Oni će vam pomoći.

Imajte na umu da ne postoji savršena guma! Čak i najskuplje i specijalizirane gume imaju svoje prednosti i nedostatke. Kupnja zimskih guma uvijek uključuje element kompromisa.

I na kraju, ali ne najmanje važno, nemojte predugo čekati da odaberete zimske gume i instalirate ih. Nakon 1. novembra potražnja se obično povećava – i cijena zajedno s tim.

10Uzmite dodatni set točkova

Par čeličnih zimskih kotača dugoročno će vam uštedjeti vrijeme i novac. To je zato što gumama koje su već postavljene na točkove treba oko 15 minuta da se prebace, dok prebacivanju samo guma treba 60 do 90 minuta. Uz to, produžit ćete život svojih ljetnih kotača ne izlažući ih zimi, soli, šljunku i ogrebotinama.dodatni set zimskih guma

11Provjerite pritisak u gumama

Kako temperatura opada, tako pada i pritisak u gumama, zato ga provjeravajte barem jednom mjesečno (ne zaboravite na rezervni toačak) – više ako temperature variraju, jer možete izgubiti dva do pet PSI kada su temperaturne promjene drastične.pritisak u gumama

12Zimske gume ili gume ljeto – zima

Iako su gume ljeto – zima pogodne za vožnju po blagim uvjetima i kiši, zimske gume poboljšavaju upravljivost i sigurnost na temperaturama nižim od 7 C.

To je zato što se guma tokom svih sezona ukrućuje ispod 7 C, smanjujući vuču. Ali zimske gume konstruirane su da održavaju kovnost u hladnim uvjetima, pružajući im bolje prianjanje. Imaju i veće blokove gaznoga sloja, pa više površina guma “zagrize” u snijeg.gume ljeto zima

Izdvajamo za vas kako voziti u zimskim uvjetima

 • Smanjite brzinu da biste se mogli zaustaviti na vrijeme
 • Lagano pritisnite papučicu gasa kako biste izbjegli iznenadni trzaj. Ovo bi moglo dovesti do proklizavanja vašeg automobila
 • Tačna brzina kojom biste trebali ići ovisi o uvjetima. Za snježne ili ledene uvjete, najbolje je držati brzinu ispod 50 km / h
 • Držite se razmaka između ostalih vozila
 • Lagano pritisnite papučice kočnice da biste se glatko zaustavili te izbjegli klizanje. Ako su ceste zaleđene, mogli biste proklizati ako prejako kočite. Kada se morate zaustaviti, postupno pritiskajte papučicu kočnice i usporite do potpunog zaustavljanja.
 • Izbjegavajte ubrzavanje kad se približite uzbrdici, nemojte snažno pritisnuti papučicu za gas. To može dovesti do proklizavanja. Umjesto toga, napravite malo ubrzanje, a zatim se vratite na normalnu brzinu kada se penjete uz uzbrdicu. Ne zaustavljajte se ako to možete izbjeći ili ćete proklizati.
 • Kad proklizate sve što morate učiniti je pustiti papučicu gasa dok gume ne povrate vuču. Nakon što ponovo uspostavite kontrolu, okrenite upravljač u smjeru u kojem želite ići i polako ponovo pritisnite gas.
 • Nikada ne pritiskajte kočnicu dok klizite.
 • Zaustavite se ako se vrijeme pogoršava.
 • Stalno držite spremnik za gorivo barem napola napunjenim
 • Provjerite vrijeme prije nego što negdje vozite
 • Recite nekome kamo idete
 • Suzdržite se vožnje ako ste umorni ili rastreseni
 • Neka vam mobitel uvijek bude napunjen

lanci za snjeg

8 najboljih zimskih guma 

 1. Bridgestone Blizzak WS80. Blizzak WS80 jedna je od najpopularnijih i najučinkovitijih guma za snijeg na tržištu
 2. Michelin X-Ice Xi3
 3. Pirelli Winter Sottozero 3
 4. Firestone Winterforce 2
 5. Goodyear Ultra Grip Ice WRT
 6. Yokohama iceGUARD iG52c
 7. Dunlop Winter Maxx
 8. Continental Wintercontact SI

najbolje zimske gume

Pet prednosti prelaska na zimske gume

Zašto su vam zimske gume apsolutno potrebne

 • Specijalni spojevi. Na oko 7 C i niže, guma u sezonskim i ljetnim gumama počinje se stvrdnjavati, drastično smanjujući njihovu sposobnost sigurnog hvatanja puta.
 • Superiorna vuča
 • Bolje kočenje
 • Bolji otpor
 • Manevrisanje snijegom

REFERENCE:

 1. https://www.autoguide.com/8-best-winter-tires
 2. https://openroadautogroup.com/blog/five-benefits-switching-winter-tires

Komentariši