fbpx
notino popust

Najbolji zubni implantati: Vrhunski izbori za zamjenu izgubljenih zuba

najbolji-zubmi-implantati

Zubni implantati predstavljaju savremeno i dugotrajno rešenje za zamjenu izgubljenih zuba, a danas se smatraju najboljom opcijom u stomatološkoj praksi. U ovom uvodu, upoznaćemo vas sa osnovnim informacijama o zubnim implantatima, vrstama implantata, materijalima koji se koriste, postupcima ugradnje, prednostima i nedostacima, kao i sa faktorima koji utiču na uspeh implantacije.

Godina 1913. je značajna u povijesti dentalne implantologije, jer je tada dr. E. J. Greenfield dizajnirao i izradio prvi uspješan primjerak zubnog implantata, poznat kao Greenfieldov implant. Njegov radikalan dizajn uključivao je cijevasti implantat od iridij-platinaste legure, koji je bio ugrađen u kost kako bi zamijenio izgubljeni zub.

Zubni implantati – zašto su najbolji izbor za zamjenu izgubljenih zuba

Zubni implantati su vještački koreni zuba, obično napravljeni od titanijuma, koji se hirurški postavljaju u čeljusnu kost pacijenta. Na implantat se nakon procesa zarastanja, koji traje nekoliko mjeseci, postavlja veštački zub, odnosno krunica.

Postoji više vrsta zubnih implantata, a najčešće korišćeni su endostealni (postavljeni direktno u kost) i subperiostealni (postavljeni iznad kosti, ali ispod desni).

Materijali koji se koriste za izradu zubnih implantata uključuju titanijum, cirkonijum i razne titanijumske legure. Titanijum je najčešće korišćen materijal zbog svoje biokompatibilnosti, čvrstoće i otpornosti na koroziju. Cirkonijum se sve više koristi zbog svoje estetike i biokompatibilnosti, ali je manje čvrst u poređenju sa titanijumom.

Postupak ugradnje zubnog implantata uključuje nekoliko faza: detaljno planiranje, hiruršku intervenciju, period zarastanja i postavljanje krunice. Proces može trajati od nekoliko mjeseci do godinu dana, u zavisnosti od vrste implantata i stanja pacijenta.

Prednosti zubnih implantata

Prednosti zubnih implantata dakle uključuju dugotrajnost, funkcionalnost, estetiku i očuvanje čeljusne kosti. Međutim, postoje i nedostaci kao što su visoka cijena, potreba za hirurškim zahvatom i mogućnost komplikacija ili neuspjeha implantacije.

Faktori koji utiču na uspeh implantacije uključuju stanje čeljusne kosti, oralno zdravlje pacijenta, vještina i iskustvo stomatologa, kao i kvalitet implantata i materijala.

Sve u svemu, zubni implantati predstavljaju najbolju opciju za zamjenu izgubljenih zuba kod većine pacijenata. Prije nego što se odlučite za ovu vrstu tretmana, posavjetujte se sa stomatologom kako biste razumjeli sve aspekte postupka i odlučili da li su zubni implantati najbolje rešenje za vas.

Prednosti zubnih implantata ukratko uključuju:

 1. Prirodan izgled i osjećaj: Zubni implantati izgledaju i funkcioniraju poput prirodnih zuba, što omogućuje normalno žvakanje i govor, te poboljšava samopouzdanje pacijenata.
 2. Dugotrajnost: Kvalitetni zubni implantati, uz pravilnu njegu i održavanje, mogu trajati desetljećima, čineći ih dugotrajnijim rješenjem od mostova ili proteza.
 3. Očuvanje kosti i desni: Zubni implantati potiču rast kosti i sprječavaju gubitak kosti koji se često javlja nakon gubitka zuba. Također pomažu u očuvanju zdravlja desni.
 4. Ne uništavaju susjedne zube: Za razliku od mostova, zubni implantati ne zahtijevaju brušenje susjednih zdravih zuba, što pomaže u očuvanju njihove strukture i funkcije.

Važnost brenda u odabiru zubnog implantata

Brend zubnih implantata ima važnu ulogu u uspjehu i dugotrajnosti implantata. Kvalitetan brend garantuje visoke standarde proizvodnje, istraživanja i razvoja, kao i kliničku podršku. Razmotrimo zašto je važan brend implantata:

 1. Kvalitet materijala: Renomirani brendovi koriste visokokvalitetne materijale, poput medicinskog titanijuma ili cirkonijuma, koji su biokompatibilni, čvrsti i otporni na koroziju. Ovi materijali smanjuju rizik od alergijskih reakcija, infekcija i odbacivanja implantata.
 2. Istraživanje i razvoj: Poznati brendovi ulažu znatna sredstva u istraživanje i razvoj kako bi unapredili dizajn implantata, poboljšali tehniku ugradnje i smanjili moguće komplikacije. Ovo rezultira naprednim tehnologijama i boljim terapijskim rešenjima za pacijente.
 3. Klinička iskustva i uspješnost: Proizvođači implantata sa dobrim reputacijama imaju veliku bazu kliničkih iskustava i dokazanih uspjeha u praksi. Ovo znači da su njihovi implantati testirani na velikom broju pacijenata, a rezultati su potvrdili njihovu efikasnost i pouzdanost.
 4. Održivost i podrška: Kvalitetan brend implantata garantuje podršku u slučaju potrebe za zamjenskim delovima ili dodatnim tretmanima. Također, renomirani proizvođači pružaju obuke i edukaciju za stomatologe, što doprinosi uspješnosti implantacije.
 5. Standardi proizvodnje: Veliki brendovi obično proizvode implantate u skladu sa strogim međunarodnim standardima kvaliteta, kao što su ISO standardi ili FDA odobrenja. Ovo osigurava da proizvodi ispunjavaju visoke zahtjeve u pogledu sigurnosti, sterilnosti i kvaliteta.

Uprkos važnosti brenda zubnih implantata, treba imati na umu da uspeh implantacije zavisi od niza faktora, uključujući vještinu i iskustvo stomatologa, oralno zdravlje pacijenta i adekvatno postoperativno održavanje.

Stoga je važno odabrati stomatologa sa iskustvom u implantologiji i dobro se informisati prije nego što se odlučite za ovaj tretman.

Ključni faktori pri odabiru zubnog implantata

Prilikom odabira zubnog implantata, važno je razmotriti nekoliko ključnih faktora kako biste osigurali najbolje moguće rezultate. Evo nekoliko aspekata na koje trebate obratiti pozornost:

 1. Brend implantata: Kao što smo već spomenuli, važno je odabrati renomirani brend implantata koji koristi kvalitetne materijale i ima dokazanu uspjeh u praksi. Provjerite reference proizvođača i njihove međunarodne certifikate.
 2. Materijal implantata: Materijali koji se koriste za izradu implantata moraju biti biokompatibilni, čvrsti i otporni na koroziju. Najčešće se koristi titanijum ili cirkonijum. Razgovarajte sa stomatologom o prednostima i nedostacima svakog materijala kako biste donijeli informisanu odluku.
 3. Dizajn implantata: Implantati dolaze u različitim oblicima i veličinama. Neki dizajni nude bolju stabilnost, dok drugi omogućavaju brže zarastanje. Stomatolog će vam pomoći da odaberete implantat koji najbolje odgovara vašim potrebama i anatomiji čeljusti.
 4. Stomatolog: Iskustvo i stručnost stomatologa koji će postaviti implantat su ključni za uspješan ishod. Odaberite stomatologa koji ima obuku i iskustvo u implantologiji, i informirajte se o njihovoj stopi uspješnosti i zadovoljstvu pacijenata.
 5. Postupak ugradnje: Različiti stomatolozi mogu koristiti različite tehnike za ugradnju implantata. Upoznajte se s tehnikama koje vaš stomatolog koristi, kao što su konvencionalna ili kompjuterski vođena implantacija, te kako će to uticati na vrijeme oporavka i dugotrajnost implantata.
 6. Planiranje tretmana: Dobar stomatolog će provesti detaljno planiranje prije ugradnje implantata, uključujući 3D snimke i analizu čeljusne kosti. Ovo će pomoći u određivanju optimalne pozicije implantata i povećanju šansi za uspješan ishod.
 7. Cijena: Cijena zubnih implantata može varirati u zavisnosti od brenda, materijala i složenosti postupka. Iako je važno da budete svjesni troškova, ne dozvolite da cijena bude jedini faktor pri donošenju odluke. Imajte na umu da kvalitetan implantat može imati višu početnu cijenu, ali će vjerovatno trajati duže i pružiti bolje rezultate.
 8. Garancija: Provjerite nudi li proizvođač implantata garanciju na svoje proizvode. Garancija može biti dodatni pokazatelj kvaliteta implantata i pružiti vam dodatnu sigurnost u slučaju komplikacija.
 9. Postoperativna njega i održavanje: Razgovarajte sa stomatologom o pravilnoj postoperativnoj njezi i dugotrajnom održavanju implantata. Redoviti pregledi, čišćenje zuba i održavanje oralne higijene ključni su za očuvanje funkcije i dugotrajnosti implantata.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, možete napraviti najbolju odluku o odabiru zubnog implantata i pronaći rešenje koje najbolje odgovara vašim potrebama i željama.

odabir zubnog implantata

Top 15 proizvođača zubnih implantata

Upoznajte top proizvođače zubnih implantata koji se ističu po vrhunskoj kvaliteti i inovacijama u dentalnoj industriji. Ovi lideri u implantologiji, Straumann, Nobel Biocare i Alpha, kontinuirano ulažu u istraživanje i razvoj kako bi pružili najbolja rješenja za pacijente i stomatologe širom svijeta.

Njihovi proizvodi osiguravaju dugotrajnost, estetiku i pouzdanost, čime značajno poboljšavaju kvalitetu života pacijenata koji zahtijevaju zamjenu zuba. Osim ovih koji su najzastupljeniji kod nas evo liste proizvođača zubnih implantata:

 1. Straumann je švicarska implantološka kompanija osnovana 1954. godine, poznata po inovativnim i sigurnim proizvodima. Suradnja s istraživačkim centrima i univerzitetima čini ih vodećim na tržištu, ali njihovi proizvodi mogu biti skuplji.
 2. Nobel Biocare sa sjedištem u Švicarskoj, pruža visokokvalitetne zubne implantate u preko 80 zemalja. Posvećeni su poboljšanju kvalitete života pacijenata i osnaživanju stomatoloških stručnjaka.
 3. Zimmer Biomet: Vodeći proizvođač zubnih implantata s dugom poviješću inovacija i razvoja proizvoda.
 4. Hiossen je popularan američki proizvođač zubnih implantata, posvećen zadovoljstvu kupaca. ulažu u istraživanje i razvoj, te izvoze implantate u preko 70 zemalja širom svijeta.
 5. MIS: Ova izraelska tvrtka nudi širok spektar zubnih implantata i prateće opreme s naglaskom na jednostavnost i pouzdanost.BioHorizons: Poznati proizvođač koji nudi vrhunske implantate s inovativnim dizajnom i naprednim površinskim tretmanima za brzu osteointegraciju.
 6. AstraTech (Dentsply Sirona): Dio Dentsply Sirona grupe, AstraTech nudi implantate s jedinstvenim dizajnom koji potiče stabilnost i dugotrajnost.
 7. Dentsply Sirona: Jedan od najvećih svjetskih proizvođača dentalnih proizvoda, koji nudi širok spektar zubnih implantata i protetskih rješenja.
 8. Bicon Dental Implants: Pionir u razvoju kraćih implantata, poznat po jedinstvenom dizajnu koji omogućava smanjenje kirurških zahvata.
 9. MegaGen Implant: Korejska tvrtka koja nudi inovativne implantate s naprednom tehnologijom površinskog tretmana za poboljšanu osteointegraciju.
 10. Neodent: Brazilska tvrtka koja se fokusira na pružanje kvalitetnih implantata s konkurentnim cijenama.
 11. CAMLOG: Njemački proizvođač koji se fokusira na preciznost i kvalitetu svojih implantata te pruža jednostavna rješenja za različite kliničke situacije.
 12. Osstem Implant: Još jedan korejski proizvođač, poznat po svojim kvalitetnim implantatima i naprednim tehnologijama.
 13. Keystone Dental: Američka tvrtka koja nudi širok spektar zubnih implantata i regenerativnih rješenja za različite kliničke potrebe.
 14. ADIN Dental Implant Systems: Izraelska tvrtka koja se fokusira na pružanje pristupačnih i visokokvalitetnih implantata s inovativnim dizajnom.
 15. DTI, vodeći turski brend zubnih implantata, nudi izdržljive, funkcionalne opcije po pristupačnim cijenama, uz suradnju s globalnim stručnjacima u implantološkom sektoru.

Straumann zubni implantati

Straumann je švajcarski proizvođač zubnih implantata koji je jedan od vodećih brendova u oblasti dentalne implantologije. Kompanija je osnovana 1954. godine i od tada je postala poznata po kvalitetu, inovacijama i pouzdanosti svojih proizvoda. Straumann zubni implantati su cenjeni zbog svojih visokih standarda, napredne tehnologije i dugotrajnih rezultata.

Evo nekoliko karakteristika koje izdvajaju Straumann zubne implantate:

 1. Materijali visokog kvaliteta: Straumann koristi visokokvalitetne materijale, kao što su medicinski titanijum i cirkonijum, za svoje implantate. Ovi materijali su biokompatibilni, čvrsti i otporni na koroziju.
 2. Inovativna tehnologija: Straumann kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj kako bi unapredio svoje proizvode i tretmane. Na primjer, kompanija je razvila jedinstvenu površinsku tehnologiju pod nazivom SLActive, koja poboljšava proces zarastanja implantata i smanjuje vrijeme oporavka.
 3. Širok asortiman proizvoda: Straumann nudi širok spektar zubnih implantata, abatmenta (veze između implantata i krunice) i protetskih rešenja, pružajući stomatolozima fleksibilnost da odaberu najbolju opciju za svakog pacijenta.
 4. Klinički dokazani rezultati: Straumann zubni implantati imaju veliku bazu kliničkih iskustava i dokazanih uspjeha u praksi. Ovo znači da su implantati testirani na velikom broju pacijenata, a rezultati su potvrdili njihovu efikasnost i pouzdanost.
 5. Obuka i podrška: Straumann pruža obuku i edukaciju za stomatologe, osiguravajući da su upoznati s najnovijim tehnikama i proizvodima. Također, kompanija pruža kliničku podršku i garantuje održivost svojih proizvoda.

Uzimajući u obzir sve ove karakteristike, Straumann zubni implantati predstavljaju vrhunski izbor za pacijente koji traže pouzdano i dugotrajno rješenje za zamjenu izgubljenih zuba.

Međutim, važno je napomenuti da uspeh implantacije zavisi od niza faktora, uključujući vještinu i iskustvo stomatologa, oralno zdravlje pacijenta i adekvatno postoperativno održavanje.

Straumann zubni implantati

Prednosti

 • Straumann proizvodi za regeneraciju oralnog tkiva koriste se u podršci implantološkim zahvatima ili za očuvanje prirodnih zuba nakon paradentoze.
 • Straumann se ističe kao jedina vodeća tvrtka u industriji koja nudi kompletnu ponudu rješenja, uključujući kirurške, restaurativne i regenerativne proizvode.

Nobel Biocare zubni implantati

Nobel Biocare je švicarska tvrtka koja predstavlja pionira u području dentalne implantologije, poznata po inovacijama i vrhunskim zubnim implantatima za trajna, estetska rješenja.

Tvrtka je osnovana 1978. godine kroz partnerstvo između švedske kompanije Bofors i profesora Per-Ingvara Brånemarka, uglednog švedskog medicinskog istraživača. Od tada je postala jedan od lidera u industriji zahvaljujući inovacijama, kvalitetu proizvoda i pouzdanim rezultatima.

Evo nekoliko karakteristika koje izdvajaju Nobel Biocare zubne implantate:

 1. Inovativna tehnologija: Nobel Biocare je poznat po razvoju naprednih tehnologija, kao što je TiUnite, jedinstvena površinska tehnologija implantata koja poboljšava proces zarastanja i smanjuje vreme oporavka. Kompanija također nudi rešenja za brzo opterećenje implantata (npr., All-on-4), što omogućava pacijentima da dobiju funkcionalne i estetske zube brže nego kod tradicionalnih tretmana.
 2. Visokokvalitetni materijali: Nobel Biocare upotrebljava vrhunske materijale, poput medicinskog titanijuma i cirkonijuma, u proizvodnji svojih implantata. Ovi materijali su biokompatibilni, izdržljivi i otporni na koroziju.
 3. Raznovrsnost proizvoda: Nobel Biocare nudi brojne vrste zubnih implantata, abatmenta (spojnice između implantata i krunice) i protetskih opcija, omogućavajući stomatolozima da prilagode terapije prema specifičnim potrebama svakog pacijenta.
 4. Potvrđena klinička efikasnost: Zubni implantati Nobel Biocare imaju obimnu osnovu kliničkih iskustava i uspešnih rezultata u praksi. To znači da su implantati testirani na velikom broju pacijenata, čime su potvrđena njihova delotvornost i pouzdanost.
 5. Edukacija i podrška: Nobel Biocare pruža obrazovanje i stručno usavršavanje za stomatologe kako bi se osiguralo da su upućeni u najnovije metode i proizvode. Pored toga, kompanija nudi kliničku podršku i garancije za trajnost svojih proizvoda.
Nobel Biocare zubni implantati

Prednosti

 • Tvrtka proizvodi zubne implantate i individualiziranu protetiku koristeći najsuvremeniju CAD/CAM tehnologiju. Također, proizvode softver i skenere koji služe za kreiranje prilagođene dentalne protetike za pacijente.
 • Jedna od glavnih prednosti ovih implantata je doživotno jamstvo na kvalitetu proizvoda koje nudi Nobel Biocare.
 • Tvrtka također proizvodi softver i skenere koji se koriste u procesu dizajniranja dentalne protetike za pacijente.
 • Profesor Branemark je otkrio oseointegraciju, proces u kojem se titanski implantat sjedinjuje s čeljusnom kosti.

Alpha Bio zubni implantati

Alpha Bio je globalni proizvođač zubnih implantata sa sjedištem u Izraelu. Kompanija je osnovana 1988. godine i stekla je reputaciju zahvaljujući svojim kvalitetnim proizvodima, inovativnom dizajnu i konkurentnim cenama. Alpha Bio zubni implantati nude pouzdano i dugotrajno rešenje za pacijente kojima je potrebna zamena izgubljenih zuba.

Evo nekoliko karakteristika koje izdvajaju Alpha Bio zubne implantate:

 1. Vrhunski materijali: Alpha Bio upotrebljava materijale izuzetnog kvaliteta, kao što je medicinski titanijum, u izradi svojih implantata. Ovi materijali su biokompatibilni, čvrsti i ne podležu koroziji.
 2. Jedinstven dizajn: Alpha Bio implantati su osmišljeni tako da imaju idealnu geometriju i teksturu površine, što omogućava veću stabilnost i bolju integraciju s kostima. Zbog ovog dizajna, vreme zarastanja i oporavka može biti skraćeno.
 3. Raznovrsnost proizvoda: Alpha Bio nudi različite tipove zubnih implantata, abatmenta (spojnice između implantata i krunice) i protetskih opcija, omogućavajući stomatolozima da prilagode terapije prema specifičnim potrebama svakog pacijenta.
 4. Potvrđena klinička efikasnost: Zubni implantati Alpha Bio imaju obimnu osnovu kliničkih iskustava i uspešnih rezultata u praksi. To znači da su implantati testirani na velikom broju pacijenata, čime su potvrđena njihova delotvornost i pouzdanost.
 5. Edukacija i podrška: Alpha Bio pruža obrazovanje i stručno usavršavanje za stomatologe kako bi se osiguralo da su upućeni u najnovije metode i proizvode. Pored toga, kompanija nudi kliničku podršku i garancije za trajnost svojih proizvoda.

Titanijumski vs. keramički implantati – usporedba:

 1. Cijena: Keramički implantati su skuplji od titanskih, budući da je proizvodnja keramike zahtjevnija i skuplja.
 2. Spajanje s kostima i zacjeljivanje mekih tkiva: Titan i cirkonij su biokompatibilni materijali koji se dobro uklapaju u meka tkiva. Dok se titanski implantati pokazuju izdržljivima i tijekom 20 ili više godina, keramički implantati još uvijek prolaze kroz istraživanja, stoga njihova dugoročna uspješnost još nije potvrđena. Međutim, preliminarni rezultati istraživanja pokazuju velik potencijal za dugotrajnost. Titanski implantati imaju odličnu sposobnost integracije s kostima, što rezultira stabilnim i dugotrajnim rješenjima za zamjenu zuba. Međutim, kada se javi peri-implantitis, upalna bolest koja pogađa tkiva oko implantata, može doći do komplikacija. Peri-implantitis može uzrokovati gubitak kosti oko implantata i, ako se ne liječi, može dovesti do gubitka implantata.
 3. Estetski izgled: Keramički implantati pružaju izvanrednu estetiku. Kada su u pitanju pacijenti s tankim kostima ili zubnim mesom, titanski implantati mogu uzrokovati sivu liniju oko krunice. S druge strane, keramički implantati ne stvaraju sivu boju kroz desni.
 4. Izdržljivost: Iako su titanski implantati iznimno čvrsti i otporni na lomljenje, cirkonij također pokazuje veliku čvrstoću. Cirkonij, koji se koristi u zamjeni kuka već desetljećima, ima izvrsnu nosivost i biokompatibilnost, s impresivnim svojstvima integracije s kostima. Zbog svoje velike čvrstoće, cirkonijeva keramika dobila je naziv “keramički čelik”. Keramički implantati su snažni, ne reagiraju s pljuvačkom ili drugim tvarima u ustima i ne korodiraju, što ih čini idealnim za sveobuhvatne stomatološke tretmane.

Rizici kod keramički implantata

Keramički implantati nude fleksibilnost u dizajnu i estetske prednosti, ali također imaju potencijalne rizike. Iako su ne-integracija i prijelomi implantata ili abutmenta rijetki, mogu se dogoditi u manje od 2% slučajeva.

Keramički implantati također mogu biti skloni hidrolizi, procesu apsorpcije vode, koji može povećati rizik od loma, iako su takvi slučajevi rijetki. S druge strane, keramički implantati imaju znatno nižu stopu peri-implantitisa u usporedbi s titanskim implantatima.

Rizici kod titanijumskog implantata

Titanijumski zubni implantati, iako popularni i široko korišteni, mogu imati svoje nedostatke. Postoji mogućnost alergijskih reakcija na metalne sastojke legure, poput nikla, što može stvoriti probleme kod nekih pacijenata.

Estetski, titanijumski implantati mogu biti manje poželjni, jer srebrna boja titana može biti vidljiva kroz tanko tkivo desni u prednjem dijelu usta, čime se smanjuje vizualna privlačnost.

Također, postoji rizik od galvanizacije, fenomena sličnog bateriji, koji može narušiti biološke procese u tijelu kad metalne komponente zubnog implantata dođu u kontakt sa slinom, krvnim stanicama, stanicama tkiva i koštanim česticama.

Unatoč ovim rizicima, titanski implantati i dalje su najpopularniji izbor zbog svoje čvrstoće i dugotrajnosti.

Odabir idealnog zubnog implantata: titanijumski ili keramički?

Svaka osoba ima jedinstvene potrebe i želje kada je riječ o zubnim implantatima, stoga je važno razmotriti sve faktore prije donošenja odluke. Titanijumski i keramički implantati imaju svoje prednosti i nedostatke, a ovdje istražujemo kako bi vam pomogli u odabiru najbolje opcije za vaš osmijeh.

Titanski implantati su poznati po svojoj dugotrajnosti, izdržljivosti i širokoj primjeni. Ipak, mogu se pojaviti problemi s estetikom i potencijalnim alergijskim reakcijama. S druge strane, keramički implantati pružaju vrhunsku estetiku i manju vjerojatnost peri-implantitisa, ali su skuplji i njihova dugoročna uspješnost još uvijek nije u potpunosti istražena.

Ključ uspjeha leži u otvorenom razgovoru s vašim stomatologom. Oni će uzeti u obzir vaše individualne potrebe, zdravstveno stanje, estetske želje i financijske mogućnosti. Sveobuhvatno razmatranje svih dostupnih informacija omogućit će vam donošenje najbolje odluke koja najbolje odgovara vašoj situaciji i osigurava prekrasan i zdrav osmijeh.

Cijene najboljih zubnih implantata

Ovdje su navedene cijene za različite zubne implantate i njihove nadogradnje (suprastrukture):

 1. Implantat Nobel Biocare: 495 Eura
 2. Implantat Astra Tech ili Straumann: 621 Eura

Suprastruktura (na vijak) za Astra Tech, Nobel ili Straumann: 306 Eura

Cijene zubnih implantata variraju ovisno o proizvođaču i materijalima koji se koriste. Nobel Biocare implantati koštaju 495 Eura, dok Astra Tech i Straumann implantati imaju nešto višu cijenu od 621 Eura.

Suprastruktura, koja je dio zubnog implantata koji se pričvršćuje na implantat i podržava zubnu nadogradnju, košta dodatnih 306 Eura za Astra Tech, Nobel ili Straumann implantate.

Važno je uzeti u obzir da cijene mogu varirati ovisno o stomatološkoj praksi, regiji i individualnim potrebama pacijenta. Konačnu cijenu možete saznati konzultacijom sa svojim stomatologom.

Komentariši