fbpx
notino popust

10 najboljih usisavača za vaš dom

najbolji usisavac

Tražite usisivač? Srećom za vas, testirali smo vrhunske usisavače koji su danas dostupni i podvrgli ih rigoroznoj usporedbi kako bismo pronašli najbolje. Testirali smo ove mašine u svakom zamislivom scenariju, na svim veličinama i vrstama krhotina, kako bismo pronašli njihove prednosti i slabosti. U nastavku ćete vidjeti najbolje usisivače iz nekoliko kategorija i dat ćemo vam savjete za kupnju za svaku vrstu. Naše preporuke temelje se na našem opsežnom praktičnom testiranju koje će vam pomoći pronaći savršen usisavač za vaše potrebe i budžet.

Najbolji uspravni usisivač: Shark Stratos

shark-stratos

Shark Stratos ističe se kao jedan od najboljih uspravnih usisavača koji su danas dostupni na tržištu zahvaljujući svojim iznimnim performansama čišćenja, manevriranju bez napora i praktičnoj značajci podizanja. Shark kontinuirano unapređuje svoju duo clean tehnologiju, opremajući Stratos dvostrukim valjkom s četkom koji učinkovito uklanja prljavštinu i ostatke s raznih površina, uključujući tvrde podove i tepihe. Bez obzira na vrstu poda, možete očekivati lijepo čišćene površine. Značajka podizanja povećava upotrebljivost omogućavajući jednostavno čišćenje stepenica, pristup uskim prostorima ispod namještaja i dosezanje izazovnih mjesta.

Jedina mala kritika što imamo je to da bi mogao imati koristi od blagog poboljšanja njegove sposobnosti čiščenja rubova i smanjenja težine. Ipak, tepisi i dalje izgledaju vrlo dobro čisti, a malo je vjerojatno da ćete primijetiti probleme na rubovima. Sve u svemu, Shark Stratos je izniman usisavač, ostavljajući malo prostora za poboljšanje.

Prednosti

 • Odlično čišćenje tepiha
 • Spektakularno čišćenje tvrdih površina
 • Praktičan za korištenje
 • Vrlo pokretljiv

Mane

 • Skup

Najekonomičniji uspravni usisavač: Shark Navigator Lift Away

shark navigator lift away

Shark Navigator Lift Away zauzeo je prvo mjesto u našem testiranju zbog svoje pristupačnosti i impresivnih performansi. Ovaj model je izuzetno jednostavan za rukovanje i kretanje po uglovima. Dodatne vrhunske značajke ovog modela uključuju HEPA filter (tako da prašina i krhotine ne izlete iz usisavača) i način rada ‘Lift Away’, koji korisnicima omogućuje da rastave usisivač i koriste ga kao ručni usisivač. Ove dvije značajke obično se vide na vrhunskim uspravnim usisavačima, a rijetko ćete ih vidjeti po ovoj cjenovnoj razini.

Iako je Shark Lift Away bolji u radu, primijetili smo nekoliko nedostataka. Trebalo nam je nekoliko dodatnih pokušaja da pokupimo krhotine na podovima od tvrdog drva i na tepisima. To će doduše zahtijevati malo više vašeg vremena, ali ne puno. Općenito, ovaj je usisivač izvrstan za svakoga s ograničenim budžetom koji ne želi žrtvovati kvalitetne značajke.

Prednosti

 • Velika manevarska sposobnost
 • Pokupio gotovo svu dlaku kućnih ljubimaca
 • Razumna cijena

Mane

 • Zahtijeva da se više puta pređe preko krhotina

Najbolji bežični uspravni usisivač: Shark Rocket Pet Pro

shark rocket pet pro

Shark Rocket Pet Pro radi kao i veliki usisivač — ali je mnogo lakši za rukovanje — ostavljajući nam samo nekoliko kritika o njegovim performansama. Ova mašina izuzetno dobro rukuje dlačicama jer četka prodire u tepih i izvlači dlačice dok se mješalica sama čisti. Pet Pro dolazi s četkom i alatima za kućne ljubimce, namještaj i stepenice. Takođe, usisivač se može razdvojiti, pretvarajući ga u ručni usisavač — pravi plus za čišćenje vozila. Usisivač je težak samo 3.6 kila, ima bateriju koja se lako mijenja i koja traje do 21 minut (u ekonomičnom načinu rada) i ima brzo vrijeme punjenja od samo 2,5 sata. Shark Rocket Pet Pro se dobro snalazi kako na tvrdim tako i na mekim površinama, velikim i malim krhotinama, a njegova savitljiva cijev od 93 cm olakšava čiščenje ispod kauča ili kreveta bez držanja na rukama i koljenima.

Performanse Shark Pet Pro prilično su impresivne. Jedina naša zamjerka je što je ova mašina malo glasna u odnosu na druge modele, a guranjem usisivača ravno u zid ostavlja se mali razmak koji miješalica nije mogla dohvatiti. Međutim, pokrenite mješalicu okomito na zid i gotovo da nema zazora. Kao bonus, Pet Pro je samostojeći – rijetkost među usisivačima na štapiću – tako da će stajati uspravno do sljedeći put kada vam zatreba.

Prednosti

 • Jednostavan za korištenje
 • Odličan u uklanjanju dlaka od kućnih ljubimaca

Mane

 • Skup
 • Relativno glasan

Najbolji premium bežični uspravni usisivač: Dyson V15 Detect Absolute

dyson v15 detect absolute

Dyson V15 Detect uspješno se nosi s bilo kojim neredom koji mu se stavi pred nos, bez obzira na površinu. Ovaj model daje tešku konkurenciju drugim bežičnim uspravnim usisavačima, budući da je uspio pokupiti gotovo sve mrvice kruha i granule kave koje smo prosuli po našem testnom području. Jednostavnim pritiskom na gumb sustav se pretvara u ručni model za čišćenje površina koje nisu podovi, poput jastuka na kaučima ili autosjedala. Manevarabilnost mu je prosječna, ali ne biste trebali imati problema s kretanjem oko namještaja i kroz uske kutove. Pohvaljuje se impresivnom trajanjem baterije, s postavkama snage koje se kreću od eko do boost. Kada završite sa svim čišćenjem i spremni ste se opustiti, ovaj se sustav preklapa i lako se pakuje na uska mjesta.

Dyson V15 Detect Absolute trebao bi trajati cijelo vrijeme čišćenja, osim ako ga neprestano koristite na boost modu. Kada je priključen za punjenje, nema indikatora koji bi vam pokazao razinu napunjenosti. Umjesto toga, morate ga uključiti da biste vidjeli postotak baterije koji ima. Pokretanje nije najjednostavnije zbog nezgodno postavljenog gumba, a težak je 3.08 kilograma. Međutim, većina težine nalazi se u glavi s četkom. Osim toga, spada u skuplje modele. Ovo je prilično impresivan stroj i mislimo da će ulaganje biti vrijedno dodatne snage čišćenja i performansi.

Prednosti

 • Vrhunska izvedba čišćenja
 • Moguće razdvojiti u mali ručni usisavač
 • Višestruke postavke snage

Mane

 • Skup

Najbolji klasični usisivač: Miele Complete C3 Flex

Miele complete C3 flex

Ako želite jedan od najboljih klasičnih usisavača po pristupačnoj cijeni, Miele Complete C3 Flex je izvrstan izbor. Ovaj model bio je jedan od najboljih u našoj recenziji usisavača. Bili smo impresionirani njegovom sposobnošću da se probije kroz razne vrste prljavštine, od krušnih mrvica do finog brašna, u našim testovima čišćenja tvrdih površina i tepiha. Sa 7,3 kilograma, ovaj usisavač također je jedan od najlakših za nošenje po stepenicama. Ovaj model nam se svidio zbog impresivne snage čišćenja, rukovanja i jednostavnosti korištenja.

Vlasnici kućnih ljubimaca možda će htjeti odabrati drugu jedinicu, osim ako nemaju ograničeni budžet. Na žalost, Miele Complete C3 Flex se loše nosi s dlakama kućnih ljubimaca. Dakle, ako tražite pristupačan usisavač a da nemate kućne ljubimce, Miele Complete C3 Flex bi mogao biti izbor za vas.

Prednosti

 • Jednostavan za korištenje
 • Dobre performanse na tvrdim površinama

Mane

 • Bori se s dlakama kućnih ljubimaca
 • Zahtijeva korištenje kesica

Najbolji usisivač za čišćenje tepiha: Miele Compact C1 Turbo

miele compact c1 turbo

Miele Compact C1 Turbo svestrani je usisivač vrhunskih performansi, iako skup. Ključna značajka je nastavak za čišćenje podova s kotrljajućom četkom (mješalica) koji ga čini sličnijim uspravnom usisavaču dok zadržava prednosti i jednostavnost klasičnog usisivača. S obzirom na prednosti posjedovanja mješalice, nismo bili iznenađeni što se Turbo dobro pokazao na tepisima svih duljina dlake (ali posebno na kraćim) i većini vrsta krhotina. Njegova okretna glava čini ga lakšim za manevriranje od većine spremnika, dok se njegov podni priključak prilično dobro snalazi u skupljanju krhotina u kutovima i na postolje. Iako je ovaj usisivač bio dobar u svim aspektima, blistao je kada je skupljao brašno (sitne ostatke) i najtvrđe ostatke od svih — dlake kućnih ljubimaca.

Iako je Miele Compact C1 Turbo briljirao u rješavanju nekih od najtežih nereda, njegova izvedba je znatno pala pri čišćenju većih ostataka (poput riže i žitarica) s pahuljastih varijanti tepiha, zahtijevajući više prolaza od ostalih strojeva. Također smo smatrali da je Turbo pomalo nezgodan pri prebacivanju između priključaka. Na njegovu jednostavnost korištenja dodatno je utjecala njegova srednja težina od 6.7 kg — nije najteži, ali svakako nije ni najlakši. Unatoč tome, Turbo odlično obavlja posao dosežući ispod niskog namještaja i ima maksimalni doseg od 4.6 metra za izlaz na priključak. Ako ovaj usisavač odgovara vašem budžetu, to je odlična kupnja, posebno za vlasnike kućnih ljubimaca s gomilom tepiha.

Prednosti

 • Dobro uklanja dlake kućnih ljubimaca
 • Pokretljiv

Mane

 • Skup

Najbolji ručni usisivač: Black+Decker Flex Vac

black decker flex vac

Black+Decker Flex Vac čini mnogo za ručni usisivač, a to je zato što je vrlo sličan minijaturnom klasičnom usisivaču. Ovaj je model bio najbolji u našoj recenziji najboljeg ručnog usisavača. Usisavač ima crijevo harmonike za velike domete, višestruke dodatke za ona teško dostupna mjesta i veliki protok zraka kroz kraj crijeva od 3 cm. Flex Vac dobro je usisavao životinjsku dlaku i velike ostatke, poput žitarica, bez začepljenja. Štoviše, mali usisivač je napravio odličan posao čišćenja dubokih mjesta, a bio je natprosječan u čišćenju prašnjavih površina s nastavkom četke.

Iako smo bili impresionirani ukupnim performansama Flex Vac-a, on nije bez nekih nedostataka. Točnije, dovoljno je glasan da otežava razgovor. Također, bori se s teškom, stvrdnutom prljavštinom kakvu biste pronašli na podu automobila, iako će na kraju obaviti posao ako nastavite s tim. Konačno, nedostaju neke praktične značajke koje bismo željeli vidjeti. Na primjer, trajanje baterije malo je skraćeno na samo 15 minuta rada s punim punjenjem, a ima interval punjenja od četiri sata. Također, Flex Vac je pomalo težak sa 1.3 kg za ručni usisivač. Naposljetku, tri priključka nemaju ugrađenu pohranu, iako postoji mjesto za njihovu organiziraaciju na priključnoj stanici za baterije. Ipak, veliki kanister koji se lako prazni nadoknađuje neke od ovih nedostataka pogodnosti. Sve u svemu, Flex Vac još uvijek radi prilično dobro u svim segmentima.

Prednosti

 • Dobar u uskim mjestima
 • Dobar s dlakom kućnih ljubimaca

Mane

 • Trajanje baterije nije baš najbolje
 • Potrebne obe ruke za korištenje

Najekonomičniji ručni usisivač: Black+Decker HHVI320JR02

Black decker HHVI320JR02

Black+Decker HHVI320JR02 usisavanje je više manje dobro. Ima dobre značajke, uključujući odličnu cijenu i snagu usisavanja za skupljanje velikih nereda. Uska mlaznica s ugrađenim nastavkom čini ga učinkovitim u dosezanju teško dostupnih mjesta bez potrebe za višestrukim dodacima. U istom duhu, značajka rotirajuće mlaznice je blagodat za održavanje dobrog držanja ručke kada pipate između jastuka na kauču i slično. Također, sklopiva četka je dobra za usisavanje podnih ploča, iako morate paziti da ne ogrebete zid s plastičnom podlogom. Konačno, baterija Black+Decker HHVI320JR02 traje ~15.5 minuta, teži 1.8 kg i ima spremnik za smeće koji se lako prazni.

Black+Decker HHVI320JR02 također ima neka ograničenja. Kao prvo, nije dobro prošao u našim testovima skupljanja dlaka kućnih ljubimaca. Također se bori s finim ostacima poput brašna i ima ograničenu učinkovitost na tepisima s visokim dlakama. Osim toga, jedinica je znatno glasnija od ostalih modela u klasi. Unatoč ovim problemima, još uvijek volimo ovaj usisavač kao razumno učinkovit, jednostavan za korištenje, pristupačan ručni usisivač.

Prednosti

 • Dobar s velikim krhotinama
 • Dobar u uskim i dubokim mjestima

Mane

 • Bori se sa sitnim krhotinama
 • Prilično glasno

Najbolji robotski usisavač: Roborock Q5

roborock q5

Roborock Q5 postiže savršenu ravnotežu između cijene i performansi, a sve to uz najnaprednije značajke. Ovaj se stroj povezuje s mobilnom aplikacijom, gdje možete pronaći opcije za zabranjene zone, rasporede i snagu usisavanja. Ovdje sustav stvara virtualnu 3D kartu doma i ocrtava njegov put čišćenja. Bez sumnje, Q5 je među najpametnijima u liniji, besprijekorno se snalazi u cijelom prostoru bez sudaranja s namještajem, zidovima ili onima koji hodaju okolo. Uz nekoliko iznimaka, poput većih predmeta i dlaka kućnih ljubimaca, sustav se ističe u pospremanju raznih površina. Bez napora je čistio sitne stvari, čak i na pahuljastom tepihu.

Roborock Q5 ima mali razmak između sebe i poda, što otežava skupljanje većeg otpada. Također je teško čistio praškaste nečistoće poput brašna. Iako i dalje skuplja kosu, pramenovi se s vremenom omotaju oko četkica i mogu začepiti stroj. Sve u svemu, ovaj robotski usisivač nadmašuje neke od najskupljih opcija i praktičan je alat za čišćenje za one koji su u pokretu ili koji jednostavno ne žele usisavati tako često

Prednosti

 • Odlična navigacija
 • Korisna mobilna aplikacija
 • Izvrsno čišćenje tepiha

Mane

 • Ne skuplja velike krhotine
 • Začepljuje se dlakama

Robot usisivač i krpa: Roborock S7 MaxV Ultra

roborock s7 mav ultra

Ovaj superpametni robot usisavač ima sjajnu aplikaciju koja korisnicima omogućuje postavljanje granica u bilo kojoj prostoriji u svom domu. Ovaj je robot jedan od prvih koji je istražio funkcionalnost brisanja i zapravo briše prilično dobro. Također je sjajan navigator i ne udara po vašem namještaju, ali ipak uspijeva čistiti prilično blizu prepreka. Jedna od stvari koje smo najviše voljeli kod ovog modela bila je njegova najnovija i najbolja tehnologija za izbjegavanje kakice kućnih ljubimaca. Kad smo postavili simulaciju kakice za testiranje, S7 ju je odmah primijetio i držao se podalje. Toplo preporučujemo ovaj model onima koji žele najbolje od robotskog usisavača.

Nažalost, ovo vjerojatno nije najbolji izbor ako imate kućne ljubimce. Iako ima vrhunsku tehnologiju za izbjegavanje kakanja, još uvijek se ne snalazi najbolje u skupljanju dlaka kućnih ljubimaca. Ovaj je uređaj također super skup i pomislili bismo da bi ovako skupi robotski usisivač mogao podnijeti malo dlake kućnih ljubimaca.

Prednosti

 • Beskrajne mogućnosti
 • Učinkovita navigacija
 • Izvrsno prepoznavanje izmeta kućnih ljubimaca
 • Krpa koja se sama čisti
 • Automatsko odlaganje prljavštine

Mane

 • Veoma skup
 • Loše kupi dlaku kućnih ljubimaca

Najbolji bežični mokro-suhi usisavač: Milwaukee M18

Milwaukee M18-0880-20

Milwaukee M18 0880-20 je iznimno dobro dizajniran mokro-suhi usisavač. Ovaj model lako je na vrhu svoje klase bežičnog mokro-suhog usisavača. Praktično je aerodinamičan i također ima snažan električni motor koji će riješiti najteže nerede, bili oni mokri ili suhi kao kost. Natopljeni tepisi? Teški vijci i matice? Hrpe piljevine? Usisat će sve to bez muke i, sa svojim HEPA filtrom, ispuhat će gotovo bez ikakvog zraka iz stražnjeg kraja. Kada završite s poslom, M18 ima elegantan dizajn poput kutije s alatom koji sadrži sve dodatke i crijevo koje se samo uvlači. Još jedna lijepa značajka dizajna je usmjeravanje crijeva koje ide ravno u limenku gdje drugi koriste koljeno koje se lako začepi.

Dok je Milwaukee M18 0880-20 izvrstan usisavač, nije bez nekih ograničenja. Kao prvo, nije se dobro pokazao prilikom usisavanja stajaće vode na tvrdoj površini. U obranu M18, to je rezultat loše dizajniranog podnog dodatka, a ne lošeg usisavanja ili protoka zraka. Još jedna slaba točka za M18 je vrijeme rada. S četiri minute i 39 sekundi po amper satu, to je ispod prosjeka za svoju klasu. A s 4.5 kg, također je najteže u svojoj klasi. Međutim, njegovo crijevo rasteže se od 60 do 228 cm, tako da ga ne biste trebali previše pomicati. Sve u svemu, ovo je vraški dobar mokro suhi stroj i smatramo da će većina previdjeti njegove nedostatke u svjetlu njegovih iznimnih performansi i jednostavnosti korištenja.

Prednosti

 • Izvrstan dizajn crijeva
 • Poprilično jak motor
 • Velika pohrana pribora

Mane

 • Relativno težak
 • Vrijeme trajanja baterije nije baš najbolje

Kako odabrati pravi usisivač

Prvo pitanje na koje ćete htjeti odgovoriti jest kakav vam je usisivač potreban da biste zadovoljili svoje potrebe. Iako svi usisavači imaju istu opću funkciju, postoji visok stupanj specijalizacije na tržištu usisavača. Dobar način da to zamislite je da razmislite o neredima koje ćete najvjerojatnije čistiti i gdje. Ako vas je ovaj upit natjerao na razmišljanje, piljevina u garaži, sasvim ste u kategoriji mokro-suho. S druge strane, ako ste razmišljali o tepisima koji se često prometuju u kući, na tržištu ste za uspravnim usisivačem ili klasičnim usisivačem. U nastavku slijedi pregled različitih tipova usisivača koji su obuhvaćeni ovom recenzijom. Ove kategorije ne samo da će opisati mašine već i gdje i šta najbolje rade.

Uspravni usisavači

Vaš omiljeni uspravni usisavač je ono o čemu mnogi ljudi razmišljaju kada zamišljaju usisavač. Ovi su strojevi u biti švicarski vojni nož kućnih usisavača. Potpuno su samostalni, sa spremnikom, priključcima, kabelom za napajanje i produžnim crijevom u jednoj jedinici. Uobičajena značajka uspravnih usisavača je četka s valjkom ili mješalica koja miješa krhotine da bi ih usisavač zatim usisao u spremnik — to ih čini odličnima za tepihe s visokom dlakom i površine s tvrdom teksturom gdje drugi usisavači imaju problema. Ovi strojevi obično imaju crijevo koje se može odvojiti na jednom kraju i koristiti s dodacima poput ručnog uređaja za čišćenje stepenica i namještaja. Ovo su univerzalni strojevi za uporabu u kućanstvu, a njihov samostojeći dizajn olakšava njihovo spremanje u ormar ili kut.

Bežični uspravni usisavači

Bežični uspravni usisavači jednostavno su smanjena verzija uspravnog uređaja koji se često napaja baterijom, ali ne uvijek. Bežičnim usisavačima često nedostaju dodaci poput stalka, kao što je odvojivi ručni uređaj, ali opet, ne uvijek. Neki od sofisticiranijih uređaja sasvim su usporedivi s visokokvalitetnim uspravnim usisivačima. Glavna razlika je tanak profil jedinice, što olakšava pohranjivanje usisavača, ali također znači da je spremnik manji i stoga ga je potrebno češće prazniti. Kao takvi, mislimo da ovi uređaji imaju najviše smisla u manjim područjima, sobama s manje prometa ili ograničenim tepihom s visokom dlakom.

Klasični usisivači

Klasičnio usisavači slični su uspravnim, s očitom iznimkom da se spremnik u koji se sprema prikupljeni otpad vuče iza glave i ručke usisavača. To znači da je radni dio usisavača lakši lakši za manevriranje. Ipak, može biti teže spremiti ga u ormar ili kut jer je jedinica kao cjelina glomaznija. Međutim, ovi strojevi stvaraju malo ponižavajući zvuk jer je motor u spremniku, a neki ih smatraju lakšim za korištenje na stepenicama jer se spremnik može ostaviti na tlu ili nositi u jednoj ruci dok je druga slobodna za rad poslovni dio stroja.

Ručni usisavači

Ručni usisavači su u biti dodatak i nisu namijenjeni čišćenju cijele kuće. Oni dobro uspijevaju ući na sva mjesta za koja se ne očekuje da će vaš uspravni ili klasični usisivač doseći. Kada razmišljamo o ručnoj jedinici, razmišljamo o radnim površinama, prozorskim daskama, automobilu ili čišćenju lakih mjesta kada ne želite izaći iz usisavača pune veličine. Ovi uređaji se napajaju baterijama, tako da vrijeme rada može biti problem, ali nedostatak kabela čini ih još agilnijim i okretnijim.

Robotski usisavači

Robotski usisavači korisnicima nude stvarnu uštedu vremena kada se pravilno koriste. Iako nisu zamjena za tradicionalni usisavač (i čovjeka koji njime upravlja), izvrsni su za rutinsko čišćenje doma i lagano čišćenje mrlja. Loša strana robotskih usisavača je ta što zahtijevaju određeno podešavanje, punjenje, imaju relativno male kante za prašinu i nisu uvijek inteligentni — što znači da neki ne mogu pouzdano odlučiti da ne pregaze nešto što ne treba pokupiti.

Bežični mokro-suhi usisavači

Kao što ime sugerira, “mokro-suhi” usisavači dizajnirani su za rješavanje sasvim druge vrste nereda u usporedbi s onima o kojima smo gore govorili. Mokro-suhi usisavači specijalizirani su za velike nerede u koje je uključena voda ili druge tekućine. Na primjer, ovi strojevi mogu usisati kantu vode u svoj spremnik, nešto što ne bismo ni sanjali učiniti s uspravnim uređajem. Međutim, mokro-suhi usisivači nemaju mješalicu, pa nisu dobri u čišćenju velikih površina prekrivenih tepisima. Kada razmišljamo o mokro-suhim usisavačima, mislimo na rad u garaži, kamperu, automobilu, kamionu ili brodu. Većina ovih usisavača napaja se baterijama; stoga će vrijeme rada baterije biti nešto na što ćete htjeti obratiti pozornost ako ih stavite na velike poslove. Ovi strojevi su samostalni, kompaktni i snažni.

Zaključak

Ovaj opći pregled tržišta usisavača istaknuo je najbolje modele u nekoliko klasa usisavača, uključujući uspravne, bežične, robotske, klasične, mokro-suhe i ručne. Uz pregled, uključili smo odjeljak sa savjetima za kupnju kako bismo vam pomogli da suzite tržište. Ovi savjeti će vam pomoći u odabiru pravog usisavača za vaše potrebe. Uz odgovarajući usisivač, čišćenje nije samo sitni zadatak – to može biti i ugodan zadatak.

Komentariši