fbpx
notino popust

Najbolji vrtni alati potrebni za održavanje vašeg savršenog vrta

vrtni alat

Vrtni alati su neizostavan dio za uređenje vrta, bilo da se radi o malom cvjetnom vrtu ili velikom voćnjaku. Osim što nam pomažu u održavanju vrta, mogu biti i odličan izvor tjelesne aktivnosti na svježem zraku.

Postoje mnogi različiti vrtni alati, od ručnih i električnih, do baterijskih i benzinskih, koji se razlikuju po funkciji i namjeni. Među najpopularnijim vrtnim alatima su kosilice za travu, škare za živicu, grablje, vile i lopate, koje nam pomažu u oblikovanju i održavanju vrta.

Kosilica za travu nije samo praktičan alat za uređivanje vašeg travnjaka, već vam može pružiti i kardio trening dok trčite za njom. Grablje i vile vam ne samo da pomažu u čišćenju vrta, već i pružaju priliku da ojačate mišiće ruku. Stoga, pored ljepote i užitka koje vam pruža uređen vrt, ne zaboravite i na prednosti koje možete dobiti za svoje zdravlje i kondiciju koristeći vrtni alat.

Uz pravilno korištenje, vrtni alati mogu trajati dugi niz godina te nam olakšati rad u vrtu. Stoga, odaberite svoje omiljene vrtni alat, krenite u uređenje vrta i uživajte u svježem zraku i ljepoti prirode.

Podjela vrtnih alata: Odaberite pravi alat za svaki posao u vrtu

Evo nekoliko primjera podjele vrtnih alata:

 1. Alati za košnju: kosilice za travu, trimeri, škare za travu
 2. Alati za orezivanje: škare za grane, pile, pile za grane, rezači živica
 3. Alati za kopanje: lopate, motike, štihače, špahtle
 4. Alati za sadnju: grablje, rukavice za sadnju, sadilice, sjemena
 5. Alati za zalijevanje: crijeva za zalijevanje, sprej boce, prskalice, kante za zalijevanje
 6. Alati za čišćenje: metle, grablje, usisavači za lišće, škare za travu, kompostni spremnici

Osim toga možemo ih podjeliti i na:

 1. Električni i akumulatorski alati: kosilice za travu, rezači živica, puhači lišća, trimeri
 2. Ručni alati: škare za grane, škare za živicu, lopate, grablje, vile
 3. Specijalizirani alati: alati za obradu tla, alati za prikupljanje voća i povrća, alati za suzbijanje korova, alati za popravak vrtnih staza i površina.

Ovisno o vrsti posla i površini vrta, potrebni će biti različiti alati. Važno je odabrati prave alate za svaki posao kako bi se posao obavio što učinkovitije i lakše. Bez obzira na kategoriju, pravilna upotreba i održavanje vrtnog alata ključni su za dugotrajnost i učinkovitost.

Vrtne škare

Vrtne škare se koriste za obrezivanje grana, stabljika i cvjetova biljaka. Postoje različite vrste vrtne škare, a neke od najčešćih su:

 1. Škare za obrezivanje grana – ove škare su dizajnirane za obrezivanje grana različitih veličina. Mogu biti ravnih ili zakrivljenih oštrica, a neke od njih mogu obrezati grane do 25 mm debljine.
 2. Škare za živicu – ove škare su dizajnirane za obrezivanje živica i ukrasnih grmova. Imaju dugačke, tanke oštrice koje se mogu koristiti za obrezivanje na teško dostupnim mjestima.
 3. Škare za cvijeće – ove škare su idealne za obrezivanje stabljika i cvjetova cvijeća, a koriste se i za fine oblike i detalje.
 4. Škare za travu – ove škare se koriste za ravnomjerno obrezivanje travnjaka. Imaju ravne oštrice koje mogu obrezati travu u jednom potezu.
 5. Postoje i teleskopske škare za orezivanje koje omogućuju orezivanje na većim visinama. One imaju teleskopsku ručku koja se može izvući i zaključati u različitim duljinama, ovisno o visini koju trebate doseći. Teleskopske škare su pogodne za orezivanje grana na drveću ili grmlju koje su previsoko.

Odabir pravih vrtne škare ovisi o vrsti posla koji se obavlja. Važno je odabrati škare koje su udobne za korištenje i koje su dovoljno oštre kako bi obrezivanje bilo brzo i precizno.

Pile

Pile su vrtni alat koji nam pomaže u oblikovanju drveća i grmlja te u rezanju drva. Postoji nekoliko vrsta pila za vrtno uređenje, a među najčešćima su:

 1. Ručna pila – jedna od najčešćih i najjednostavnijih vrsta pila koju koristimo u vrtu. Dostupne su u različitim veličinama i duljinama ovisno o potrebama.
 2. Lančana pila – električna pila koju koristimo za sječenje drveća i grmlja. Dostupna je u različitim veličinama i moćima.
 3. Pila za grane – slična ručnoj pili, ali s kružnim oštricama koje su idealne za rezanje grana.
 4. Teleskopska pila – pila koja ima produženi držač za teško dostupna mjesta ili za sječenje visokog drveća.

Lančane pile su važan vrtni alat koji se koristi za piljenje drva i grana. Postoje tri vrste lančanih pila: električne, akumulatorske i na dizel.

 • Električne pile su najčešći tip i koriste se za piljenje manjih grana i drva. One su najčešće manje, lakše i tiše od drugih vrsta pile, te se koriste za kućnu upotrebu.
 • Akumulatorske pile su prijenosne pile koje koriste punjive baterije umjesto kabela za napajanje. One su izvrsne za rad u vrtu gdje nema pristupa struji, te se koriste za piljenje manjih grana i drva.
 • Pile na dizel ili benzinske pile, koriste se za piljenje velikih grana i drva. One su najmoćniji tip pile i mogu se koristiti za profesionalne svrhe. One su obično teže i glasnije od drugih vrsta pile, te zahtijevaju više održavanja.

Važno je pravilno rukovati s bilo kojim tipom pile i koristiti sigurnosnu opremu, kao što su zaštitne naočale i rukavice. Prije kupnje pila, trebate razmotriti vaše potrebe i razinu iskustva u radu s njima, te odabrati onu koja vam najbolje odgovara.

Svaka vrsta pila ima svoje prednosti i mane te ih je potrebno koristiti prema njihovoj namjeni i na pravilan način. Nekorištenje pile na pravi način može dovesti do ozljeda ili oštećenja biljaka. Stoga, prije upotrebe pila, treba se dobro upoznati s njihovom namjenom i sigurnosnim mjerama.

Kosilice

Kosilice za vrt su vrtni alati koji se koriste za održavanje travnjaka i drugih zelenih površina. Postoje različite vrste kosilica za vrt, od ručnih i električnih do benzinskih i robotskih, koje se razlikuju po veličini, snazi, performansama i načinu rada.

 • Ručne kosilice su najjednostavniji tip kosilice, sastavljene od oštrice i kotača. Ručne kosilice su pogodne za manje vrtove i površine, ali zahtijevaju fizički napor i više vremena.
 • Električne kosilice su popularniji izbor za manje i srednje vrtove. One su tiše i ekološki prihvatljivije od benzinskih kosilica, a neke od njih mogu biti vrlo moćne.
 • Benzinske kosilice su najmoćnije i najpogodnije za velike površine, poput parkova i nogometnih igrališta. Međutim, zbog buke i emisija plinova nisu najbolji izbor za manje vrtove.
 • Robotske kosilice su najnovija inovacija u kosi travnjaka. One su samostalne i mogu se programirati da samostalno kosaju površinu. Ove kosilice su pogodne za male i srednje površine, ali su skuplje od drugih vrsta kosilica.
 • Akumulatorske kosilice su popularni izbor za manje vrtove i srednje površine. One su lakše od benzinskih kosilica i ne zahtijevaju kabel za napajanje kao električne kosilice. Akumulatorske kosilice su tiše i ekološki prihvatljivije od benzinskih kosilica, ali mogu imati ograničenu snagu i trajanje baterije.

Ukratko, odabir vrste kosilice ovisi o veličini vrta, snazi potrebnoj za održavanje travnjaka, vašem novčaniku. Važno je uzeti u obzir i održavanje i skladištenje kosilice.

Trimeri

Želite li svom vrtu dodati novu dimenziju i poboljšati njegov izgled, trimeri su idealni alat za vas. Bez obzira na to trebate li oblikovati rubove travnjaka, ukloniti korov ili dosegnuti teško dostupna mjesta, trimeri će to učiniti brzo i precizno.

S različitim vrstama trimera na tržištu, poput baterijskih, električnih na kabl i benzinskih, možete pronaći model koji najbolje odgovara vašim potrebama i veličini vrta. Zato, uzmite u ruke trimer i učinite svoj vrt još ljepšim i urednijim.

Vrtni pribor

Vrtni pribor je također neophodan za održavanje vrta i postizanje željenog izgleda. Pljevilica se koristi za ravnomjerno raspoređivanje gnojiva, a grablje su korisne za skupljanje otpada i uklanjanje korova.

Lopatice za korov, vile i lopatice za cvijeće koriste se za precizno uklanjanje korova i sijanje cvijeća. dok su rukavice važne za zaštitu ruku od ozljeda i prljavštine.

Rukavice su važan pribor koji štiti ruke od trnja, blata povreda i drugih neugodnosti tijekom rada u vrtu. One mogu biti izrađene od različitih materijala.

Lopate se koriste za kopanje, premještanje i oblikovanje tla, a mogu biti različitih veličina i oblika, ovisno o tome što se radi u vrtu.

Kramp se koristi za teže poslove u vrtu, poput kopanja tvrdog tla, izvlačenja korijenja ili razbijanja kamenja.

Štihača je izvrsni alat za pripremu tla za sjetvu i sadnju, a ostali pribor, poput kante za otpad i crijeva za zalijevanje, raspršivače, prskalice, vrtne svjetiljke mogu olakšati održavanje vrta. Uz pravilan odabir i korištenje vrtnog pribora, uređivanje vrta može biti jednostavno i učinkovito, omogućujući vam da uživate u prekrasnom i urednom okolišu.

Zašto je vrtni alat neophodan za vaš vrt?

Vrtni alat je neophodan za održavanje vrta, bilo da se radi o malom ili velikom vrtu. On nam omogućuje da održavamo i oblikujemo biljke, uklonimo korov i otpad, te osiguramo dobru drenažu tla. Također, vrtni alati nam olakšavaju rad u vrtu, čime štedimo vrijeme i trud. Uz to, uređen i dobro održavan vrt može smanjiti stres, te nam pružiti mjesto za odmor, rekreaciju i opuštanje na otvorenom.

Stoga, bez obzira na veličinu vašeg vrta, vrtni alati su neophodni za održavanje i uređenje vrta, te stvaranje ljepšeg i zdravijeg okoliša.

Komentariši