fbpx
notino popust

Top 5 akumulatorskih motornih pila: najbolji izbori za brzo i praktično rezanje drveta

akumulatorska motorna pila

Najbolje akumulatorske pile nude snažno i učinkovito rezanje uz nisku razinu buke i nultu emisiju. Bez benzinskih para i kabela, to su idealni alati za lakše i udobnije radno iskustvo.

Akumulatorske motorne pile su inovativan i ekološki prihvatljiv način za sječenje drva i obrezivanje grana u vašem voćnjaku. S njihovim smanjenim razinama buke i emisija, ove pile su idealne za rad u urbanim područjima i za one koji se brinu za zdravlje okoliša. Također, s obzirom na to da koriste bateriju kao izvor energije, akumulatorske motorne pile su jednostavnije za korištenje i ne zahtijevaju gorivo.

No, kao i kod svake druge vrste pile, odabir prave akumulatorske motorne pile ovisi o vašim individualnim potrebama. Potrebno je uzeti u obzir snagu, trajanje baterije, ergonomiju i druge čimbenike pri odabiru pile koja će odgovarati vašim potrebama i proračunu.

Srećom, s brojnim opcijama dostupnim na tržištu, postoji mnogo kvalitetnih akumulatorskih motornih pila koje su pristupačne i jednostavne za korištenje. Bilo da ste profesionalac koji traži vrhunsku izvedbu ili hobist koji želi nešto jednostavno za upotrebu, postoji akumulatorska pila za vas.

Kako odabrati najbolju akumulatorsku motornu pilu: savjeti i smjernice

Akumulatorske motorne pile sve su popularnije zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti korištenja. Međutim, kako biste odabrali najbolju za svoje potrebe, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih čimbenika. U ovom vodiču pronaći ćete savjete i smjernice kako odabrati najbolju akumulatorsku motornu pilu za vaše potrebe.

Kako odabrati najbolju akumulatorsku motornu pilu

Snaga

Snaga pile ovisi o veličini motora i brzini lanca. Ako planirate sjeći velika stabla, potreban vam je moćniji model. Ako pak radite manje poslove, manje snage će biti dovoljno.

Trajanje baterije

Trajanje baterije je jedan od najvažnijih faktora pri odabiru akumulatorske pile. Većina modela ima bateriju koja traje od 30 minuta do sat vremena, ali postoje i modeli koji mogu raditi i do dva sata s jednim punjenjem. Pri odabiru, treba uzeti u obzir trajanje baterije u odnosu na veličinu posla koji treba obaviti.

Balans

Balansiranje motorne pile je važan faktor za udobno i sigurno korištenje pile. Kada je pila dobro uravnotežena, olakšava se rukovanje i smanjuje se rizik od ozljeda.

Kod akumulatorskih motornih pila, posebno je važno osigurati dobar balans zbog težine baterije koja može biti značajna. Pila koja je previše teška u stražnjem dijelu stvara neravnotežu koja može biti opasna prilikom korištenja pile. To znači da ćete morati više naprezati svoje ruke i ramena kako bi se držali pilu ravno, što može dovesti do brzog umora ili nepravilnih rezova.

Balansiranje pila ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući duljinu šipke, veličinu i snagu pile, i težinu baterije. Najbolje rješenje je pronaći pile koje je uravnoteženo na način da se osjeća stabilno u vašim rukama, dok istovremeno ima dovoljno težine na prednjoj ručki da olakša sječenje.

Kod odabira motorne pile, preporučuje se držati i testirati pile prije kupnje kako biste provjerili osjećaj balansa u vašim rukama. To će osigurati da odaberete pile koje je udobno za korištenje i omogućuje sigurno sječenje bez stresa ili nepravilnosti u rukovanju. Pile s gumiranom ručkom i koje su lagane su bolje za korištenje, jer su manje naporne na ruku i ramena.

Težina

Težina pile može biti ključni faktor pri odabiru, jer teža pila može biti teška za korištenje nakon nekoliko sati rada. Uvijek treba izabrati laganu i jednostavnu pila za upotrebu.

Glavni faktor koji utječe na težinu pile na baterije je baterija, koja obično čini veći dio težine pile. Stoga, pile s jačim i dugotrajnijim baterijama, većim kapacitetom i duljim šipkama obično su teže od drugih modela motornih pila.

Međutim, postoje neki načini kako se nositi s težinom pile i smanjiti opterećenje na vašem tijelu. Prije svega, važno je odabrati pile s pravim omjerom snage i težine za vaše potrebe. Pile s prevelikom snagom i baterijama mogu biti teške i nepraktične za korištenje tijekom cijelog dana.

U konačnici, važno je odabrati motornu pilu koja vam odgovara u pogledu težine i snage, a zatim koristiti dodatnu opremu koja vam olakšava nošenje i pozicioniranje pile. Time ćete smanjiti opterećenje na vašem tijelu i olakšati dugotrajno korištenje pile na baterije.

Ulje

Vidljivost ulja je važan faktor kod korištenja motorne pile, bez obzira radi li se o motornim pilama na gorivo ili akumulatorskim motorne pilama. Svrha ulja u lancu pile je da smanji trenje između lanca i vodilice, te da podmazuje motor. Ako je razina ulja preniska, lanac se može zagrijati i izazvati oštećenje lanca ili vodilice.

Da bi se održala vidljivost ulja u motoru pile, proizvođači obično opremaju pile prozirnim spremnikom za ulje, koji omogućuje korisnicima da vide količinu preostalog ulja. Također, većina modela ima indikator koji upozorava kada je razina ulja preniska, tako da korisnik može dodati više ulja prije daljnjeg korištenja pile.

Važno je redovito provjeravati razinu ulja prije i za vrijeme upotrebe pile, te dodati ulje ako je potrebno. Također, ako vidite da se razina ulja u spremniku smanjuje brže nego obično, to može ukazivati na problem s curenjem ili nekom drugom neispravnošću, stoga treba provjeriti pile i riješiti problem prije daljnjeg korištenja.

Konačno, s obzirom na to da je vidljivost ulja vrlo važna za pravilno korištenje motorne pile, važno je očistiti prozirni spremnik ulja nakon svake upotrebe, kako bi se uklonile mrlje i nečistoće koje bi mogle ometati vidljivost ulja u budućnosti.

Automatsko podmazivanje lanca uobičajena je značajka većine akumulatorskih motornih pila. Ova funkcija omogućuje ravnomjerno podmazivanje lanca tijekom rada bez potrebe za ručnim podmazivanjem, što osigurava dugovječnost pile i poboljšava kvalitetu rezanja.

Savjet stručnjaka:

Jedan jednostavan način da dozirate ulje u rezervoar motorne pile jest da napravite malu rupu u foliji posude za ulje i umetnete vrh posude u otvor za punjenje rezervoara pile. Zatim polako pritisnite posudu kako biste dozirali ulje u rezervoar. Ovaj način doziranja omogućuje precizno doziranje i smanjuje mogućnost prelijevanja ulja.

Šipke i lanci

Šipke i lanci su dva ključna dijela motorne pile koji su odgovorni za sječenje drveta. Šipka ili vodilica je ravna šipka s utorima za lanac koji se kreće po njoj. Šipke mogu biti različitih duljina i širina, ovisno o veličini i snazi pile. Najčešće se koriste šipke duljine od 30 do 60 cm, ali postoje i dulje šipke koje se koriste za sječenje većih stabala.

Lanac se sastoji od niza povezanih reznih zubaca, koji se kreću duž šipke i sječu drvo. Lanac može biti različitih duljina i širina, ovisno o veličini i snazi pile.

Važno je odabrati šipku i lanac koji odgovaraju vašoj motornoj pili. Prekratka šipka ili premalen lanac može izazvati probleme s učinkovitošću sječenja i može dovesti do povećanog trošenja šipke i lanca. Prevelika šipka ili lanac može izazvati probleme s rukovanjem pile i povećati rizik od ozljeda.

Također, važno je redovito održavati šipku i lanac. To uključuje podmazivanje lanca i provjeru njegove oštrine. Također treba paziti da šipka bude ravna i bez oštećenja, kako bi se izbjeglo pucanje ili lomljenje šipke.

Uz pravilnu njegu i održavanje, šipke i lanci motorne pile mogu trajati dugo i osigurati optimalnu učinkovitost sječenja.

Savjet stručnjaka:

Jedan profesionalni savjet za održavanje motorne pile na baterije jest da steknete naviku da olabavite lanac na kraju dana nakon upotrebe pile. Hladno vrijeme može uzrokovati stezanje lanca dok se pile hladi, što može dovesti do oštećenja dijelova pile.

Kada se motorna pila zagrije tijekom korištenja, metalne komponente se šire. Kada se pila ohladi, metal se ponovno skuplja, što može uzrokovati stezanje lanca. Ako ostavite lanac previše zategnutim nakon korištenja pile, može doći do pucanja lanca ili drugih oštećenja dijelova pile.

Stoga, olabavljivanje lanca na kraju dana pomaže u sprečavanju ovog problema. To se može učiniti jednostavno ručno pritiskom na kočnicu lanca i odvijanjem šarafa napetosti lanca. To će smanjiti pritisak na lanac dok se pile hladi i smanjiti rizik od oštećenja dijelova pile.

Ovaj mali korak može pomoći u očuvanju vaše motorne pile na baterije i produljiti njezin vijek trajanja, što može uštedjeti novac na dugoročnoj osnovi.

Voltaža

Točno, viši napon ne nužno znači više snage. Snaga se mjeri u vatima i dolazi od množenja napona i struje. Dakle, ako želite istu snagu, niži napon može zahtijevati više ampera (struje) da bi postigao tu snagu.

Kada govorimo o akumulatorskim motornim pilama, napetost baterije obično se kreće između 18V i 80V, ovisno o modelu i proizvođaču. Međutim, važno je napomenuti da viša volatža obično omogućava veću snagu i performanse, ali također znači i veću težinu baterije i veću cijenu pile.

Kada odabirete akumulatorsku motornu pilu, važno je uzeti u obzir i druge faktore, poput veličine i oblika baterije, trajanja baterije, težine i cijene. Odabir pile s odgovarajućom voltagom ovisi o vašim potrebama i proračunu. U konačnici, najbolja akumulatorska motorna pila za vas bit će ona koja ima pravu ravnotežu snage, trajanja baterije i cijene za vaše potrebe.

Dugme za paljenje

Okidač akumulatorske motorne pile ključan je za ugodno rukovanje i sigurnost. Većina okidača motornih pila na baterije dovoljno je velika da ih se stisne sa dva prsta, što omogućava čvrsto držanje pile tijekom sječenja.

Međutim, neki modeli imaju duže okidače s više prostora za promjenu držanja za udobnost korisnika. To može biti posebno korisno za duže radove s motorom pile, kada je udobnost rukovanja ključna za sprečavanje zamora ruku i smanjenje rizika od nezgoda.

Najbolji osjećaj pri korištenju okidača akumulatorske motorne pile dolazi kada se povlači u ravnini s ručkom, što omogućava korisniku da drži pile ravno tijekom sječenja. Okidači s izdignutom izbočinom ili nepravilnim oblikom mogu biti neugodni za korištenje i stvarati rizik od nekontroliranog sječenja.

Stoga, kod odabira akumulatorske motorne pile, važno je uzeti u obzir dizajn okidača i pronaći onaj koji odgovara vašim potrebama i pruža udobnost i sigurnost tijekom korištenja pile.

Buka

Motorne pile na gorivo su poznate po tome što su glasnije od akumulatorskih motornih pila. One mogu proizvesti buku od oko 105 decibela, dok akumulatorske motorne pile proizvode nešto manje buke, oko 100 decibela.

Dodatni pribor

Pribor za motornu pilu na baterije može poboljšati sigurnost i funkcionalnost pile, a također može pružiti praktičnost i olakšati transport i skladištenje pile.

Jedan od najkorisnijih dodataka za motornu pilu je zaštitnik vrha. Ovo je opcionalni pribor koji se pričvršćuje na vrh pile kako bi zaštitio korisnika od povratnog udarca. Osim što poboljšava sigurnost, zaštitnik vrha također može pomoći u sprječavanju dubokih posjekotina i držati pile stabilnijom prilikom sječenja.

Još jedan koristan pribor za motornu pilu je torba ili torbica za skladištenje i transport pile. Ova vrsta pribora može biti korisna za vlasnike motornih pila koji često koriste pilu na različitim lokacijama. Torba ili torbica može zaštititi pile od oštećenja tijekom transporta i pomoći u organizaciji dodataka poput ulja za lanac i ključeva za podešavanje pile.

Važno je napomenuti da se pri korištenju dodataka treba pridržavati uputa proizvođača, kako bi se izbjegle moguće ozljede ili oštećenja pile. Uz pravilno korištenje i održavanje, pribor za motornu pilu na baterije može pružiti korisne prednosti i poboljšati ukupno iskustvo korištenja pile.

Cijena

Cijena je također važan faktor. Akumulatorske motorne pile mogu biti skuplje od tradicionalnih pila, ali nude brojne prednosti. Potrebno je pronaći ravnotežu između cijene i kvalitete.

Motori bez četkica vs. motori s četkicama

Koja je bolja opcija za akumulatorsku motornu pilu? Kada govorimo o akumulatorskim motorne pilama, postoje dvije vrste motora – motori bez četkica (brushless) i motori s četkicama.

Motori bez četkica su novija tehnologija i često se smatraju boljim izborom od motora s četkicama. Oni su efikasniji, imaju dulji vijek trajanja, a također imaju manje habanje dijelova i manje buke. Motori bez četkica također zahtijevaju manje održavanja, jer nemaju četkice koje se troše i trebaju zamijeniti.

S druge strane, motori s četkicama su starija tehnologija i obično su jeftiniji. Međutim, imaju krajnji vijek trajanja, troše se brže i zahtijevaju redovito održavanje.

Dakle, ako tražite akumulatorsku motorne pilu za dugotrajnu upotrebu, koja zahtijeva manje održavanja, tada biste trebali odabrati motor bez četkica. Ako vam je jeftiniji izbor važniji, onda možete odabrati model s četkicama. U konačnici, odabir ovisi o vašim specifičnim potrebama i proračunu.

Top 5 najboljih akumulatorskih motornih pila u 2023. godini

U ovoj recenziji ćemo istražiti pet najboljih akumulatorskih motornih pila u 2023. godini, uzimajući u obzir faktore poput snage, trajanja baterije, veličine i drugih važnih značajki. Ako tražite najbolju akumulatorsku pilu za svoje potrebe, ovo morate pročitati.

1. Makita DUC307ZX2

Makita DUC307ZX2 je akumulatorska motorna pila koja radi na bateriju od 18 V i ima maksimalnu izlaznu snagu od 610 W. Ova pila ima motor bez četkica, što znači da je izdržljiva.

Osim toga, ova motorna pila ima povratnu kočnicu i električnu kočnicu, što omogućuje visok radni učinak i radnu sigurnost. Također, zahvaljujući redukcijskom mehanizmu, ova pila ima veći okretni moment.

Makita DUC307ZX2 akumulatorska motorna pila

Dodatno, ova motorna pila ima zaštitu od dubokog pražnjenja, što znači da se uređaj automatski isključuje kada je baterija gotovo prazna. To produžuje vijek trajanja baterije i osigurava optimalno funkcioniranje pile.

Ova akumulatorska motorna pila ima nisku razinu buke i nula emisija, što pruža udobnost korisniku tijekom rada. Uz to, pila ima veliki otvor spremnika za ulje, što omogućuje jednostavno punjenje i izmjenu ulja, te zatezanje lanca pile bez potrebe za alatom.

Važno je napomenuti da ova motorna pila dolazi bez baterije i punjača, ali uključuje ulje za lanac pile u količini od 100 ml.

2. Einhell FORTEXXA 18/30

Einhell FORTEXXA 18/30 je akumulatorska motorna pila koja je snažan član fleksibilne obitelji Power X-Change.

Ova pila ima Einhell motor bez četkica, što znači da je izdržljiviji i snažniji od konvencionalnih motora s karbonskim četkama.

Uz mač i lanac visoke kvalitete OREGON, ova pila može s lakoćom rezati debele grančice i grane na voćkama, listopadnim i crnogoričnim stablima.

 Einhell FORTEXXA 18/30 akumulatorska motorna pila

Napetost lanca se može podesiti bez alata, a jednako jednostavna zamjena lanca čini rukovanje ovom pilom lakšim. Hvatač lanca i zaštita od povratnog udara s trenutnom kočnicom lanca osiguravaju sigurnost tijekom uporabe, a automatsko podmazivanje lanca preko velikog otvora za punjenje ulja olakšava održavanje.

Ova motorna pila ima robusan graničnik za kandže izrađen od metala, a ergonomska ručka opremljena je mekim ručkom za čvrsto i sigurno držanje.

Za rad ove pile potrebna je 1x 18 voltna baterija iz fleksibilne serije Power X-Change. Ova inovativna serija postiže visoke performanse i maksimalnu fleksibilnost, litij-ionske baterije mogu se neograničeno mijenjati među uređajima u seriji Einhell sustava.

Svaka baterija sustava može se koristiti sa svakim Power X-Change uređajem. Brzina lanca je podesiva ovisno o primjeni, što znači da se može prebacivati između pune snage (8 m/s) i eco načina rada (6 m/s). Sa smanjenom brzinom lanca produljuje se vijek trajanja baterije.

3. Bosch AdvancedChain

Bosch AdvancedChain 36V akumulatorska motorna pila dolazi sa snažnim motorom bez četkica i koristi Power for all 36V bežični sustav, što omogućuje bežičnu slobodu pri radu.

Ova motorna pila nudi visoku razinu udobnosti i jednostavnost rukovanja, uz veliku brzinu rezanja i elektroničku kontrolu brzine OptiCut.

S lakoćom može rezati tvrdo drvo i velike trupce, što je idealno za teške zadatke.

Bosch AdvancedChain akumulatorska motorna pila

U cijenu je uključen punjač, što vam omogućuje da odmah počnete s radom. Ova Bosch motorna pila je odličan izbor za one koji traže snažnu, jednostavnu i praktičnu motornu pilu za svoje projekte rezanja drveta.

4. Metabo 601613850

Metabo 601613850 akumulatorska motorna pila bez akumulatora i punjača je snažan alat za brzo i ujednačeno sječenje, obrezivanje grana, rezanje na željenu duljinu i izgradnju s drvetom.

Ova motorna pila koristi snažni motor bez četkica koji ne zahtijeva održavanje i ima direktni pogon, što omogućuje maksimalno trajanje baterije i veliku brzinu lanca do 22 m/s.

Fleksibilnost pri radu osigurava beskonačno promjenjiva kontrola brzine, a lanac s malim povratnim udarcem omogućuje glatke i sigurne rezove s niskim vibracijama.

Metabo 601613850 akumulatorska motorna pila

Maksimalna zaštita korisnika osigurana je brzim zaustavljanjem lanca u slučaju povratnog udarca i kada se prekidač otpusti. Osim toga, gumirana ručka, kompaktni dizajn i mala težina u usporedbi s benzinskim motornim pilama omogućuju visoku razinu udobnosti pri radu.

Automatsko podmazivanje lanca omogućuje maksimalnu učinkovitost rezanja uz minimalno održavanje. Važno je napomenuti da ova motorna pila ne dolazi s akumulatorom i punjačem, pa ih je potrebno kupiti odvojeno.

5. MTD Products CSH40

MTD Products CSH40 je akumulatorska motorna pila koja radi na 40 V. Ova motorna pila ima duljinu oštrice od 355 mm i automatsko podmazivanje lanca za jednostavno održavanje.

Pila ima promjenjivu regulaciju brzine pritiskom na gumb, debljinu pogonskog karika od 1,30 mm, graničnik od kandže izrađen od plastike i mekani držač za veću sigurnost.

S obzirom na svoju težinu od 4,86 kg, ova motorna pila je jedna od najlakših na tržištu, a Soft-Grip i ErgoDesign pružaju jednostavno rukovanje i veću sigurnost.

MTD Products CSH40 akumulatorska motorna pila

Zaključak

Akumulatorske motorne pile su sve popularniji izbor za vlasnike i profesionalce koji žele smanjiti buku, vibracije i emisije koje proizvode benzinske pile. Uz napredak tehnologije baterija, danas su dostupne akumulatorske pile koje mogu ponuditi snažne performanse i trajanje baterije koje je dovoljno dugo za većinu radnih zadataka. Osim toga, akumulatorske motorne pile su obično lakše i manje naporne za rukovanje u usporedbi s benzinskim motorima.

Evo nekoliko prednosti akumulatorskih motornih pila:

  1. Bezbrižno rukovanje: Akumulatorske motorne pile ne zahtijevaju smjesu goriva i ulja te ne emitiraju štetne plinove. Također su manje bučne od benzinskih motornih pila i ne trebaju kabel za napajanje kao električne pile.
  2. Mobilnost: Budući da akumulatorske motorne pile ne zahtijevaju kabel za napajanje, mogu se koristiti bilo gdje. To čini akumulatorske pile idealnim za korištenje u vrtu, na udaljenim područjima, ili tamo gdje nema pristupa električnoj mreži.
  3. Laka uporaba: Akumulatorske motorne pile su često lakše od benzinskih pila, što ih čini lakšima za rukovanje i nas manje umornima tijekom duljih radova.
  4. Niži troškovi održavanja: Akumulatorske motorne pile ne zahtijevaju redovitu zamjenu ulja, zraka i filtera goriva, što značajno smanjuje troškove održavanja.
  5. Ekološki prihvatljive: Budući da ne emitiraju štetne plinove, akumulatorske motorne pile su mnogo bolje za okoliš od benzinskih motornih pila. Također ne proizvode buku koja bi mogla uznemiriti susjede ili ugroziti zdravlje korisnika.
Akumulatorske motorne pile prednosti

Pri odabiru akumulatorske pile, važno je uzeti u obzir snagu, trajanje baterije, duljinu oštrice, ergonomiju i dodatne značajke poput automatskog podmazivanja lanca. U konačnici, akumulatorska motorna pila može biti izvrsna alternativa benzinskim motorima, posebno za manje radne zadatke i one koji traže manje buke i manje emisije.

Komentariši