fbpx
notino popust

Sve što trebate znati o vađenju zuba: uzroci, postupak, komplikacije i cijene

vadenje-zuba

Vađenje zuba može biti neugodan, ali ponekad nužan postupak koji može olakšati bol i spriječiti ozbiljnije probleme. U ovom vodiču saznajte sve što trebate znati o postupku vađenja zuba, od uzroka do komplikacija i priprema za zahvat.

Što podrazumijeva vađenje zuba?

Vađenje zuba je postupak u kojem se uklanja zub iz zubne alveole (šupljine u kojoj je zub smješten) u čeljusti. Postupak se obično izvodi uz lokalnu anesteziju kako bi se smanjila bol i nelagoda tijekom postupka.

Vađenje zuba može se izvesti iz različitih razloga, uključujući karijes, traumu, parodontnu bolest ili za pripremu za ortodontski tretman.

U nekim slučajevima, kao što su umnjaci zubi koji nisu pravilno iznikli, može biti potrebno kirurško vađenje zuba. Vađenje zuba može biti jednostavan postupak ili složen i zahtjevan, ovisno o razlogu zbog kojeg se zub uklanja i njegovoj poziciji u ustima.

izvađen zub

Kada je zub potrebno izvaditi?

Zub se obično izvadi kada je oštećen toliko da ga nije moguće spasiti nekim drugim stomatološkim zahvatom. Najčešći razlozi za vađenje zuba su napredni karijes, parodontna bolest, traumatična ozljeda zuba, neuspjeli endodontski zahvat, nepce zuba, zubni apsces ili impakcija zuba (kada zub ne izraste kroz desni).

Također, neki ljudi mogu imati pretrpanost zuba, pa se neki zubi mogu izvaditi radi prostora za ortodontski tretman ili radi pripreme za protetsku nadoknadu zuba.

Vađenje zuba se također može preporučiti pacijentima koji imaju nisku razinu imunološkog sustava ili neke druge zdravstvene probleme koji mogu otežati liječenje zuba. Sve ove situacije najbolje je procijeniti i savjetovati se s vašim stomatologom.

Vrste vađenja zuba

Postoje dvije glavne vrste vađenja zuba – jednostavno vađenje i kirurško vađenje.

Jednostavno vađenje zuba se obično provodi kada je zub iznad linije desni i može se lako izvaditi pomoću pincete ili klešta. U ovom postupku primjenjuje se lokalna anestezija i pacijent osjeća samo pritisak, ali ne i bol.

Kirurško vađenje zuba obično se provodi kada je zub zarobljen ispod linije desni ili kada je korijen zuba kriv. Ovaj postupak uključuje otvaranje desni kako bi se pristupilo zubu i uklanjanje tkiva koje okružuje zub. Za ovaj postupak primjenjuje se lokalna anestezija ili opća anestezija, ovisno o situaciji.

kirurško vađenje zuba

Priprema za vađenje zuba

Priprema za vađenje zuba uključuje razgovor sa stomatologom o zdravstvenom stanju i mogućim komplikacijama. Važno je obavijestiti stomatologa o svim lijekovima koje uzimate i zdravstvenim problemima koje imate, kao i o eventualnoj alergiji na lijekove ili anestetike.

Prije zahvata, stomatolog će provjeriti vašu medicinsku dokumentaciju i obaviti pregled usta i zuba kako bi utvrdio optimalnu metodu vađenja zuba.

U nekim slučajevima, stomatolog će propisati antibiotike za smanjenje rizika od infekcije nakon vađenja zuba. Također, važno je pridržavati se svih uputa stomatologa o tome što jesti i piti prije zahvata te kako se pripremiti za posjet stomatološkoj ordinaciji.

kliješta za vađenje

6 najčešćih razloga za vađenje zuba

Šest najčešća razloga za vađenje zuba su:

 1. Karijes – Ako karijes napreduje do te mjere da oštećuje zubnu strukturu i uzrokuje neizlječivu infekciju, može biti potrebno izvaditi zub.
 2. Trauma – Ozljede zuba koje uzrokuju puknuće, lom ili izbijanje zuba mogu zahtijevati vađenje.
 3. Ortodontski tretmani – Ponekad je potrebno izvaditi zube kako bi se postigao željeni položaj ostalih zubi i poboljšala funkcija i estetika zuba.
 4. Zubni korijen zarobljen ispod desni: U nekim slučajevima, zubni korijen može ostati zarobljen ispod desni nakon što zub ispadne ili bude slomljen, što može uzrokovati bol i druge probleme.
 5. Prekomjerno guranje zuba: Ako postoji prekomjerni pritisak na zube zbog nepravilnog zagrižaja ili drugih problema, to može dovesti do potrebe za vađenjem zuba.
 6. Periodontalna bolest: Ako se desni i kost koja drži zub počnu razgrađivati zbog infekcije i upale, to može dovesti do gubitka zuba.

Da li boli vađenje zuba?

Vađenje zuba može uzrokovati nelagodu i bol, ali moderna stomatološka tehnologija i lokalni anestetici omogućuju da se taj bol smanji i kontrolira. Uz to, stomatolozi obično propisuju analgetske lijekove nakon vađenja zuba kako bi se ublažili bolovi u vrijeme oporavka. Važno je napomenuti da svaka osoba ima drugačiji prag boli, pa se iskustva mogu razlikovati.

Da li boli vađenje zuba

Što se može desiti ako ne nadomjestite izgubljeni zub?

Ako ne nadomjestite izgubljeni zub, mogu se pojaviti razni problemi. Ostali zubi se mogu pomicati, što dovodi do promjena u zagrizu i može uzrokovati bolove u čeljusti. Također, mogu se pojaviti problemi s govorom, žvakanjem hrane, kao i s higijenom usne šupljine jer se prostor između zubi mijenja, što može dovesti do karijesa i gingivitisa.

Na koji način se može nadomjestiti izvađeni zub?

Za nadomještanje izvađenog zuba postoje različite opcije. To uključuje dentalne mostove, proteze, implantate i ortodontske tretmane. Izbor nadomjesnog rješenja ovisi o brojnim faktorima, uključujući poziciju i broj izvađenih zubi, zdravlje zubi, kosti i desni, kao i budžet i preferencije pacijenta.

Implantati su jedna od najpopularnijih opcija za nadomještanje izgubljenih zubi jer izgledaju i funkcioniraju poput prirodnih zubi. Dentalni mostovi su fiksni protezi koji se koriste za zamjenu jednog ili više zuba. Proteze se koriste za zamjenu svih zubi na jednoj ili obje čeljusti, dok ortodontski tretmani mogu pomoći u ispravljanju pomaknutih zubi kako bi se održao normalan zagriz i poboljšala funkcija usta.

Komplikacije kod vađenja zuba

Ekstrakcija zuba je relativno siguran i rutinski stomatološki zahvat. Međutim, kao i kod svake medicinske procedure, postoje moguće komplikacije. Neki od najčešćih mogućih problema uključuju:

 1. Infekcija – nakon ekstrakcije zuba, postoji rizik od infekcije na mjestu gdje je zub izvađen. U nekim slučajevima, ova infekcija može se proširiti na okolno tkivo ili kost.
 2. Krvarenje – nakon ekstrakcije zuba, može se dogoditi nekoliko dana krvarenje koje može biti teško kontrolirati.
 3. Poteškoće u žvakanju i gutanju – nakon vađenja zuba, osjetljivo područje može oteći i uzrokovati poteškoće u žvakanju i gutanju hrane.
 4. Oštećenje okolnih zuba – prilikom ekstrakcije zuba može doći do oštećenja susjednih zuba.
 5. Problemi sa sinusima – ako se radi o zubu u gornjoj čeljusti, ekstrakcija može uzrokovati probleme s sinusima.

Da bi se smanjili rizici od komplikacija, važno je slijediti upute stomatologa i držati se propisanog oporavka nakon zahvata.

Nakon ekstrakcije zuba, postoje različite opcije za nadomještanje izgubljenog zuba. To uključuje zubne implantate, mostove i proteze. Najbolji izbor za pojedinca ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući broj izgubljenih zuba, položaj zuba, starost i opće zdravstveno stanje. Najbolje bi bilo konzultirati se sa stomatologom kako bi se utvrdio najbolji tretman za svakog pojedinca.

Kada posjetiti stomatologa?

Preporučuje se posjet stomatologu najmanje jednom godišnje radi redovite dentalne kontrole. Međutim, postoje određene situacije u kojima je potrebno posjetiti stomatologa ranije, kao što su:

 1. Zubobolja ili osjetljivost zuba
 2. Gubitak zuba ili traumatična ozljeda
 3. Upala desni ili parodontalna bolest
 4. Puknuti ili ispucali zubi
 5. Problemi s čeljusnom kosti ili temporomandibularnim zglobom (TMJ)
 6. Krvarenje ili oticanje desni
 7. Pojava bijelog premaza na jeziku ili unutar usta
 8. Promjene u boji ili obliku zuba ili desni
 9. Neugodan zadah iz usta

Ukratko, ako primijetite bilo kakve promjene u ustima ili imate bolove u zubima ili desni, potrebno je što prije posjetiti stomatologa.

Cijena vađenja zuba

Cijena vađenja zuba u Hrvatskoj ovisi o različitim faktorima kao što su vrsta vađenja, položaj zuba, oprema koja se koristi, te stručnost i iskustvo stomatologa. U prosjeku, rutinsko vađenje zuba košta između 26  i 57 Eura + anestezija od 7 Eura, dok kirurško vađenje koje uključuje dodatne zahvate može koštati od 130 Eura pa naviše.

Cijena anestezije se obično naplaćuje posebno. Važno je napomenuti da cijene mogu varirati ovisno o stomatološkoj ordinaciji i mjestu gdje se nalazi.

Cijena vađenja zuba u Bosni ovisi o vrsti vađenja i lokaciji ordinacije. U prosjeku, jednostavno vađenje zuba košta oko 30-50 KM (15-25 Eura), dok cijena za kompliciranije vađenje može biti veća i iznositi oko 100-150 KM (50-75 Eura).

Kirurško vađenje zuba, kao i ugradnja implantata, može biti još skuplje i koštati od 300 do 1000 KM (150-500 Eura) po zubu, ovisno o vrsti zahvata i materijalima koji se koriste. Važno je napomenuti da cijene variraju ovisno o ordinaciji, pa se preporuča obaviti istraživanje i usporediti cijene prije nego se odlučite za određenu ordinaciju.

Komentariši