fbpx
notino popust

Sve što trebate znati o zubnim plombama: vrste, trajnost i cijena

zubna-plomba

Zubne plombe, odnosno ispunjenja, su jedan od najčešćih stomatoloških zahvata koji se obavljaju kako bi se zaustavio karijes i zaštitio živac zuba. Kroz ovaj blog post saznajte više o vrstama plombi, njihovoj trajnosti i cijenama, te zašto je važno održavati oralnu higijenu nakon postavljanja plombe.

Jeste li znali da je jedna od najstarijih sačuvanih plombi na zubu stara preko 6.500 godina i da je pronađena u Sloveniji ? Ova plomba je pronađena na mumificiranom egipatskom tijelu i izrađena je od bitumena (crne smole) i ljudske kose.

Još jedna zanimljivost je da su neke od prvih plombi uopće bile napravljene od zlata. Osim što je estetski privlačno, zlato se pokazalo i kao izuzetno trajan materijal za plombe.

Što su zubne plombe (zubni ispuni)?

Zubne plombe ili zubni ispuni su materijali koji se koriste za popunjavanje šupljina (karijesa) na zubima i vraćanje funkcionalnosti i estetike zubu. Karijes je proces propadanja zubne cakline i dentina uslijed bakterijske aktivnosti, što dovodi do stvaranja šupljina. Ako se karijes ne liječi, može dovesti do daljnjih komplikacija, kao što su bol, infekcija i gubitak zuba.

Materijal od čega se izrađuje plomba?

Zubne plombe, ili zubni ispuni, izrađuju se od različitih materijala, ovisno o tome koji je dio zuba oštećen i koja je funkcija zuba. Najčešći materijali za izradu plombe su amalgam, kompozitna smola, keramika, zlato i srebro.

Amalgamske plombe su izrađene od spoja srebra, bakra, cinka i žive, dok se kompozitne plombe izrađuju od smole i raznih aditiva koji se stvrdnu pod UV svjetlošću. Keramičke plombe su najotpornije na trošenje i estetski najbolje izgledaju, ali su najskuplje.

Zlato i srebro koriste se samo za ispune stražnjih zuba, jer nisu estetski prihvatljivi. Važno je napomenuti da stomatolog odabire materijal ovisno o mjestu oštećenja i potrebama pacijenta.

Zubna keramika koristi se za izradu inlayeva, onlayeva i ljuskica.

Što je to izrada dentalnog (zubnog) ispuna?

Izrada dentalnog ispuna podrazumijeva čišćenje i pripremu zuba, uklanjanje karijesa i oblikovanje šupljine te popunjavanje materijalom za ispunu. Postupak može biti jednostavan ili složen, ovisno o veličini i dubini šupljine.

Važno je održavati redovite stomatološke preglede i čišćenje zuba kako bi se spriječio razvoj karijesa i potreba za većim zahvatima poput krunica ili uklanjanja zuba.

Kakva je razlika između kompozitnog ispuna i inlaya?

Kompozitni ispuni izrađuju se direktno u ustima, dok se inlayevi izrađuju u laboratoriju na temelju otisaka zubi. Inlayevi su obično izrađeni od porculana, zlata ili keramike, a koriste se za nadomještanje većih oštećenja zuba. Kompozitni ispuni su obično manji i koriste se za popravak manjih oštećenja, poput karijesa ili pukotina u zubima.

Inlayevi su trajniji od kompozitnih ispuna i mogu bolje podnijeti pritisak žvakanja hrane, ali su i skuplji i zahtijevaju više vremena za izradu i postavljanje. Vaš stomatolog će vam preporučiti odgovarajući ispun ovisno o vrsti oštećenja zuba i vašim individualnim potrebama.

Kada se treba odlučiti na izradu ispuna?

Potrebno je odlučiti se na izradu ispuna kada postoji karijes na zubu, oštećenje ili puknuće zuba, a zub još uvijek ima dovoljno zdravog tkiva da se spasi.

Često se simptomi karijesa i drugih oštećenja zuba ne pojavljuju sve dok zub ne postane osjetljiv ili se pojavi bol, stoga je važno redovito posjećivati stomatologa i pravovremeno otklanjati probleme sa zubima. Bijele i crne plombe su vrste zubnih ispuna koji se koriste za popunjavanje šupljina u zubima.

Odluka o vrsti ispuna ovisit će o veličini oštećenja, lokaciji zuba, željenom izgledu i drugim faktorima koje će procijeniti stomatolog.

Što su bijele plombe?

Prva bijela plomba izrađena 1960-ih godina. Do tada su sve plombe bile crne ili sive zbog korištenja amalgama (legure žive, srebra, bakra i drugih metala).

Bijele plombe, poznate i kao kompozitni ispuni, izrađene su od materijala koji se stvrdnjava pod utjecajem svjetlosti. Ovi ispuni su izrazito estetski, jer se mogu bojati tako da se savršeno uklope sa prirodnim bojama zuba, što ih čini idealnim za popunjavanje šupljina u vidljivim dijelovima zuba. Bijele plombe se često koriste i kao alternativa tradicionalnim amalgamskim plombama, koje su crne i manje estetske.

Što su crne plombe?

Crne plombe, poznate kao amalgamske plombe, izrađene su od kombinacije metala, uključujući srebro, bakar i živu. Ove plombe su izdržljive i dugotrajne, a često se koriste za popunjavanje šupljina na mjestima koja nisu vidljiva pri smijanju, kao što su stražnji zubi. Međutim, zbog boje, mnogi ljudi ih smatraju manje estetskim od bijelih plombi.

Važno je napomenuti da se u nekim zemljama, poput SAD-a, postupno smanjuje korištenje amalgamskih plombi zbog potencijalne štetnosti žive koja se nalazi u njima.

Koja je razlika između crne i bijele plombe?

Glavna razlika između crnih i bijelih plombi je u materijalima kojima se izrađuju. Crne plombe su tradicionalno izrađene od amalgama, koji je kombinacija metala kao što su srebro, živa, bakar i cink. S druge strane, bijele plombe izrađuju se od kompozita ili keramike.

Osim materijala, druga važna razlika je u izgledu. Crne plombe su vidljive u ustima i imaju tamnu boju koja se razlikuje od prirodne boje zuba. Bijele plombe, s druge strane, su manje vidljive i izgledaju prirodnije jer se mogu bojati tako da odgovaraju prirodnoj boji zuba.

Također, bijele plombe zahtijevaju manje oštećenje zuba pri izradi jer se lijepi na zub kao ljepljiva masa, dok se crne plombe moraju ugurati u izbušenu rupu u zubu. Zbog toga bijele plombe čuvaju više zubne strukture.

Ukratko, glavna razlika između crnih i bijelih plombi je u materijalima, izgledu i postupku izrade, te se izbor ovisi o željama pacijenta i savjetima stomatologa.

Kako izgleda postupak postavljanja plombe?

Postavljanje plombe je postupak koji obavlja stomatolog kako bi popravio oštećenje ili karijes na zubu. Postupak obično traje između 30 minuta i sat vremena, ovisno o veličini ispuna.

Proces uključuje sljedeće korake:

  1. Stomatolog će primijeniti lokalnu anesteziju kako bi utrnuo područje oko zuba koji treba popraviti.
  2. Zatim će koristiti bušilicu kako bi uklonio karijes i pripremio zub za postavljanje plombe.
  3. Nakon toga će koristiti poseban materijal (obično kompozitna smola) kako bi popunio rupu na zubu.
  4. Materijal će se stvrdnuti pod utjecajem posebne svjetlosti.
  5. Na kraju, stomatolog će polirati plombu kako bi osigurao glatku površinu i uklonio sve neravnine.

Proces postavljanja plombe može biti malo neugodan, ali ne bi trebao biti bolan, posebno nakon primjene lokalne anestezije. Nakon postavljanja plombe, pacijent bi trebao izbjegavati žvakanje hrane dok se anestezija potpuno ne povuče, a zatim bi trebao slijediti dobru oralnu higijenu kako bi osigurao dugotrajnost plombe.

Kako ćete znati je li plomba oštećena ili je ispala?

Ako primijetite da nešto nije u redu sa zubom koji je popunjen plombom, možda se radi o oštećenoj ili ispaloj plombi. Evo nekoliko načina kako možete saznati je li vaša plomba oštećena ili je ispala:

  1. Vizualna inspekcija – pregledajte svoje zube u ogledalu i tražite bilo kakve očite promjene na plombi, poput pukotina ili krhotina.
  2. Osjetljivost – ako primijetite bol ili osjetljivost prilikom jedenja ili pića, to može biti znak da je plomba oštećena.
  3. Promjena u boji – ako primijetite promjenu u boji zuba, može biti znak da je plomba oštećena ili je ispala.
  4. Gubitak komada – ako primijetite da se dio plombe izgubio, vjerojatno je da je ispala.

U svakom slučaju, ako primijetite bilo kakve znakove oštećenja ili gubitka plombe, trebali biste se odmah obratiti svom stomatologu kako bi se riješio problem i spriječile daljnje komplikacije.

Što ako je karijes zahvatio veći dio zuba?

Ako karijes zahvati veći dio zuba, uobičajeno se koristi krunica umjesto plombe. Krunica je poseban zubni nadomjestak koji prekriva cijeli zub kako bi ga zaštitio i vratio mu oblik i funkciju. Ako se plomba ošteti ili ispadne, možete osjetiti bol ili osjetljivost na zubu.

Također, možete primijetiti vizualne promjene na zubu, poput nedostatka plombe ili pukotine. Ako primijetite bilo kakve znakove oštećenja plombe, trebate odmah posjetiti svog stomatologa radi popravka ili zamjene plombe kako bi se izbjeglo daljnje oštećenje zuba.

Koliko zubna plomba traje?

Trajanje zubne plombe ovisi o vrsti materijala koji se koristi za njezinu izradu, veličini ispuna i kvaliteti samog ispuna. U pravilu, kompozitne plombe traju između 5 i 7 godina, dok amalgamske plombe mogu trajati i do 15 godina.

Međutim, plombe se s vremenom mogu oštetiti, istrošiti. Ako primijetite da vaša plomba počinje popuštati, da ima pukotine, svakako se obratite stomatologu kako bi procijenio njezino stanje. U nekim slučajevima, plombe će trebati zamijeniti, dok u drugim slučajevima mogu se popraviti. Redoviti pregledi kod stomatologa mogu pomoći u otkrivanju problema s plombama i njihovom rješavanju prije nego što se pogoršaju.

Zubne plombe cijene

Cijena zubne plombe ovisi o veličini ispuna i materijalu od kojeg je izrađena. U Poliklinici Smile koriste se samo bijele plombe od kompozita, a cijena se kreće od 27,00 Eura za male ispune, do 38,00 Eura za velike ispune.

Ove cijene se odnose na trošak izrade zubne plombe u Bosni i Hercegovini, a razlika u cijeni ovisi o broju površina zuba koje je potrebno popuniti plombom.

Jednopovršinska plomba se koristi za male karijesne lezije koje se nalaze na jednoj površini zuba i najjednostavnija je vrsta plombe, stoga ima nižu cijenu od ostalih.15,00 Eura

Dvopovršinska plomba se koristi kada je potrebno popuniti karijesnu leziju koja se proteže na dvije površine zuba. Kao takva, ovaj tip plombe zahtijeva više materijala i vremena za izradu u odnosu na jednopovršinsku plombu, što objašnjava višu cijenu. 20,00 Eura

Višepovršinska plomba se koristi za veće karijesne lezije koje se prostiru na tri ili više površina zuba. Izrada takve plombe zahtijeva najviše vremena i materijala, pa ima najvišu cijenu od tri ponuđene opcije. 25,00 Eura

Komentariši