fbpx
notino popust

Vratite svoj prirodni osmijeh uz pomoć zubnih implantata – sve što trebate znati

zubni-implantati

Zubni implantat je metalni štift koji se postavlja u čeljust kao zamjena za korijen izgubljenog zuba. Ovaj postupak uključuje ugradnju implantata u čeljust, nakon čega se na njega postavlja krunica koja izgleda i funkcionira kao prirodni zub.

Implantati su izvrsna opcija za ljude koji su izgubili jedan ili više zuba, jer imaju brojne prednosti u odnosu na druge opcije poput zubnih mostova i proteza.

Jedna od prednosti zubnih implantata je što se oslanjaju na čeljust i ne oštećuju okolne zube, što je slučaj s zubnim mostovima. Također, implantati su stabilniji i čvršći od proteza, što znači da neće klizati ili se pomicati dok govorite ili jedete.

Osim toga, implantati mogu trajati mnogo dulje od drugih opcija za zamjenu zubi, što ih čini dugoročno isplativim izborom. Uz sve ove prednosti, zubni implantati također izgledaju i funkcioniraju kao prirodni zubi, što znači da vam mogu pomoći da povratite samopouzdanje i normalnu funkciju žvakanja.

Od čega se sastoji zubni implatant?

Zubni implantat na jednom zubu sastoji se od tri dijela: implantata, abutmenta i krune zuba. Implantat je metalni šraf ili cilindar, izrađen od titana, koji se postavlja u vilicu i služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba.

Abutment, također izrađen od titana, zlata ili porculana, pričvršćen je na implantat i služi kao poveznica između implantata i krune zuba.

Kruna zuba, koja je obično izrađena od metal-keramike ili bezmetalne keramike, pričvršćena je na abutment i pruža funkcionalnost i estetski izgled prirodnog zuba. Krunica je izrađena tako da odgovara vašim ostalim zubima i stoga se savršeno uklapa u vaš osmijeh.

Sva tri dijela zajedno čine jedan implantat na jednom zubu koji može trajati mnogo godina ako se pravilno održava.

Vrste zubnih implantata

Vrste zubnih implantata

Postoji nekoliko vrsta zubnih implantata koji se koriste za različite slučajeve. Neki od najčešćih tipova implantata uključuju:

 1. Endostealni implantati – Najčešći tip implantata koji se koristi u ugradnji jednog ili više zuba. Ovi implantati se postavljaju u čeljust i oslanjaju se na integraciju s okolnom kosti.
 2. Pločasti implantati – Ovi implantati se koriste za ljude koji imaju premalo kosti u čeljusti. Pločasti implantati se postavljaju iznad čeljusti i fiksiraju se vijcima u kost.
 3. Transostealni implantati – Ovi implantati se koriste za pacijente s minimalnom količinom kosti u donjoj čeljusti. Ovi implantati se postavljaju kroz čeljust i fiksiraju se na donji dio čeljusti.
 4. Cirkonijevi implantati – Ovi implantati se izrađuju od cirkonija, a ne od titana, što ih čini idealnim za pacijente koji su alergični na metal. Cirkonijevi implantati se također koriste kada je potrebna dodatna estetska vrijednost.

Stomatolog će odlučiti koji je tip implantata najbolji za vaš slučaj, ovisno o vašem zdravlju, stanju čeljusti i vašim individualnim potrebama

Koji su uvjeti za ugradnju implantata

Da biste bili dobar kandidat za ugradnju implantata, potrebno je imati zdravu čeljust i zube koji će podržati implantat. Važno je i da nemate ozbiljne probleme sa zdravljem koji mogu utjecati na uspješnost postupka. Ako imate ozbiljne probleme s desni ili čeljusti, možda ćete morati proći liječenje prije nego što možete dobiti implantat.

Osim toga, važno je imati dovoljno gustu kost u čeljusti kako bi se implantat mogao sigurno učvrstiti. Ako vam nedostaje kosti u čeljusti, možda ćete morati proći dodatni postupak koji se naziva augmentacija kosti prije ugradnje implantata.

Također je važno imati dobru oralnu higijenu kako bi se spriječile infekcije i druge komplikacije nakon postupka. Ako ispunjavate ove uvjete, vjerojatno ste dobar kandidat za ugradnju implantata, ali uvijek se savjetujte sa svojim stomatologom kako biste dobili točne smjernice o vašem individualnom slučaju.

Kako ide postupak ugradnje implantata?

Postupak ugradnje implantata obično uključuje nekoliko posjeta stomatologu. Prvi posjet obično uključuje pregled vaših zubi i čeljusti, a možda će vam biti potrebna i rendgenska snimka.

Nakon toga, stomatolog će vam postaviti implantat u čeljust, što obično uključuje malu operaciju. Nakon što se implantat učvrsti u čeljust, trebat će mu nekoliko mjeseci da se osloni na čeljust prije nego što se na njega može postaviti krunica.

U nekim slučajevima, stomatolog može postaviti privremenu krunu odmah nakon ugradnje implantata, ali to ovisi o vašem individualnom slučaju. Nakon što se implantat osloni na čeljust, stomatolog će postaviti trajnu krunu na implantat, što će vam dati funkcionalan i estetski izgled poput prirodnog zuba.

Važno je napomenuti da postupak ugradnje implantata može ponekad biti neugodan i bolan, ali većina pacijenata osjeća minimalnu bol nakon postupka.

Vaš stomatolog će vam dati upute o tome kako se brinuti za implantat nakon postupka i redovito pratiti stanje vaših implantata kako bi se spriječile komplikacije i osigurala dugotrajnost implantata.

zubni implantati ugradnja

Koliko dugo se mora čekati na ugradnju implantata?

Vrijeme čekanja na ugradnju implantata može varirati, ovisno o različitim čimbenicima poput vašeg općeg zdravstvenog stanja i stanja vaše čeljusti. Uobičajeno vrijeme čekanja na ugradnju implantata je oko tri do šest mjeseci, ali vaš stomatolog će vam dati točne smjernice o tome koliko dugo će trajati vaš postupak.

Važno je napomenuti da vrijeme čekanja na ugradnju implantata može se produžiti ako je potrebna augmentacija kosti ili drugi postupci prije same ugradnje. Također, vrijeme čekanja može se razlikovati ovisno o vrsti implantata koji se koristi. Neki implantati mogu se učvrstiti u čeljusti brže od drugih. Stoga je važno raspraviti sa stomatologom o različitim opcijama implantata i koliko dugo bi trebalo čekati prije nego što se postupak može izvršiti.

Koliko traje garancija za implantate?

Većina kvalitetnih zubnih implantata dolazi s garancijom od najmanje deset godina, ali mnogi implantati mogu trajati mnogo dulje od toga. Važno je napomenuti da vaš uspjeh s implantatima ovisi i o tome kako dobro pazite na njih nakon postupka. Redoviti posjeti stomatologu i održavanje zubne higijene su ključni za dugotrajnost implantata.

Garancija za implantate obično pokriva oštećenja implantata koja nisu uzrokovana lošim održavanjem ili drugim vanjskim čimbenicima. Ako dođe do problema s implantatom koji je pokriven garancijom, stomatolog će obično izvršiti popravak ili zamjenu implantata bez dodatnih troškova.

Važno je imati na umu da svaki proizvođač implantata može imati različite uvjete garancije, stoga je važno pažljivo proučiti uvjete garancije prije nego što se odlučite za ugradnju implantata.

Kako održavati zubne implantante?

Održavanje zubnih implantata ključno je za dugotrajnost i uspjeh postupka. Da bi vaši implantati ostali zdravi, potrebno je redovito održavati zubnu higijenu. To uključuje redovito pranje zubi četkicom i korištenje zubnog konca. Također se preporučuje korištenje posebnih četkica za zube koje su namijenjene za čišćenje oko implantata.

Kod nekih ljudi mogu se razviti infekcije oko implantata, što može dovesti do gubitka implantata. Stoga je važno redovito posjećivati stomatologa kako bi se provjerilo stanje vaših implantata i utvrdilo postoji li neka infekcija ili problem. U slučaju da primijetite bilo kakve simptome poput boli ili otekline oko implantata, odmah se obratite stomatologu.

Procedura nakon operacije

Nakon operacije implantacije zuba, važno je da se pridržavate određenih procedura kako biste osigurali uspješan postupak. Nelagoda nakon operacije je prirodna i uobičajena.

Najčešći simptomi uključuju oticanje lica i desni, modrice na desnima ili koži, bol na mjestu vaše implantacije i manje krvarenje. Ove simptome obično možete ublažiti upotrebom leda na oticanje, uzimanjem lijekova protiv bolova koje je propisao vaš stomatolog, izbjegavanjem vruće hrane i pića te poštivanjem nježne oralne higijene kako biste izbjegli daljnje krvarenje.

Važno je slijediti upute koje vam je dao stomatolog i izbjegavati pušenje ili žvakanje tvrde hrane kako biste osigurali brzo zacjeljivanje. Osim toga, redoviti posjeti stomatologu i održavanje dobre oralne higijene ključni su za dugotrajnost i uspjeh implantata.

Odbacivanja implantata

Nakon ugradnje zubnog implantata, vrlo je rijetko da dođe do odbacivanja implantata ili njegovog neuspjeha, ali ponekad se to može dogoditi. Evo nekoliko znakova koje trebate obratiti pažnju i kontaktirati svog stomatologa ako primijetite:

 1. Bol i neugodnost – Nakon postupka očekuje se blaga bol, ali ako se bol i neugodnost nastave nakon nekoliko dana ili se pogoršaju znak da nešto nije u redu
 2. Otekline i crvenilo – Ako primijetite oticanje i crvenilo oko implantata nakon postupka, to može biti znak upale ili infekcije.
 3. Krvarenje – Ako primijetite krvarenje oko implantata nakon postupka, to može ukazivati ​​na probleme s zacijeljenjem
 4. Labavi (klimaci) implantat – Ako primijetite da se implantat pomaknuo ili postao labav, to može biti znak da se implantat ne integrira dobro u kost.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, važno je što prije kontaktirati svog stomatologa kako bi procijenio situaciju i poduzeo odgovarajuće korake kako bi spriječio daljnje komplikacije.

Liječenje komplikacija ako zubni implantant se ne primi

Ako se dogodi komplikacija neuspjelog zubnog implantata, vaš stomatolog će procijeniti situaciju i preporučiti najbolje moguće opcije liječenja. Ovisno o uzroku neuspjelog implantata, moguće su sljedeće opcije liječenja:

 1. Uklanjanje implantata – Ako se implantat nije uspio integrirati u kost ili je došlo do neke vrste infekcije, možda će biti potrebno ukloniti implantat. Vaš stomatolog će vam objasniti postupak uklanjanja i preporučiti daljnje korake.
 2. Dodatna kirurška intervencija – Ako je neuspjeh implantata uzrokovan nedovoljnom količinom kosti u čeljusti, možda će biti potrebna dodatna kirurška intervencija kako bi se nadoknadila kost. Ova se procedura naziva augmentacija kosti.
 3. Alternativne opcije – Ako su implantati neuspješni, postoje i druge mogućnosti za zamjenu izgubljenih zubi, poput zubnih mostova ili proteza.

Važno je naglasiti da se neuspjeli implantat može dogoditi iako su postupak i briga o implantatu bili izvršeni prema najboljim praksama. Važno je imati realna očekivanja o postupku i redovito posjećivati ​​svog stomatologa kako bi se otkrili i riješili potencijalni problemi na vrijeme.

Koji faktori utiču da implantat ne uspije?

Iako je uspjeh primanja implantata visok, postoje neki faktori rizika koji mogu povećati vjerojatnost neuspjeha. Evo nekih od najčešćih faktora rizika:

 1. Loša oralna higijena – Ako ne održavate dobru oralnu higijenu, možete povećati rizik od infekcija oko implantata, što može dovesti do neuspjeha implantata.
 2. Nedovoljna količina kosti u čeljusti – Ako nemate dovoljno gustoće kosti u čeljusti, implantat se može slabo integrirati i doći do neuspjeha implantata.
 3. Pušenje – Pušenje može otežati proces cijeljenja nakon ugradnje implantata, što može povećati rizik od neuspjeha implantata.
 4. Nedostatak brige o zdravlju – Ako imate kronična stanja poput dijabetesa ili srčanih bolesti, to može utjecati na cijeljenje implantata i povećati rizik od neuspjeha implantata.
 5. Loše planiranje postupka – Ako postupak implantacije nije dobro planiran i izvršen, to može dovesti do neuspjeha implantata.

Važno je naglasiti da se neuspjeh implantata može dogoditi čak i ako nemate nijedan od ovih faktora rizika. Stoga je važno slijediti upute svog stomatologa o postupku implantacije i nakon postupka redovito posjećivati ​​stomatologa kako bi se otkrili i riješili potencijalni problemi na vrijeme.

Koga odabrati za ugradnju implantata?

Ugradnja implantata je složen postupak koji zahtijeva pažljivo planiranje i preciznost. Stoga je važno odabrati iskusnog i kvalificiranog stomatologa za ugradnju implantata. Potražite stomatologa s iskustvom u ugradnji implantata i koji koristi najnovije tehnologije i metode. Također je važno provjeriti recenzije drugih pacijenata i provjeriti jesu li zadovoljni postupkom i rezultatima.

Neki stomatolozi nude niže cijene za ugradnju implantata, ali važno je biti oprezan jer to može biti znak da koriste jeftinije i manje kvalitetne implantate ili da nemaju dovoljno iskustva. Stoga, ne štedite na kvaliteti i potražite kvalificiranog stomatologa koji koristi visokokvalitetne implantate i nudi adekvatnu skrb nakon postupka.

Uz pravilno održavanje i odabir kvalificiranog stomatologa, zubni implantati mogu biti izvrsna opcija za zamjenu izgubljenih zubi. Implantati izgledaju i funkcioniraju kao prirodni zubi te vam mogu pomoći da povratite samopouzdanje i normalnu funkciju žvakanja. Stoga, ako razmišljate o ugradnji implantata, potražite kvalificiranog stomatologa i redovito brinite o svojim implantatima.

Cijena zubnog implantata

U Bosni i Hercegovini, cijena zubnog implantata varira od 800 do 1500 KM po jednom zubu, ovisno o tome koji brend implantata se koristi. Međutim, važno je napomenuti da ovo nije konačna cijena, već se na ovaj iznos dodaje trošak ugradnje abadmenta i keramičke krunice ili proteze na implantatu.

U stomatološkoj ordinaciji Širbegović u Sarajevu, cijena implantata za Osstem brend iznosi 600 Eura, dok cijena za prestižni brend Straumann iznosi 750 Eura. Dodatni trošak ugradnje abutmenta iznosi 200 Eura, a staklo-keramička krunica najviše kvalitete i estetike može koštati oko 250 Eura u BiH.

Cijene u drugim ordinacijama mogu varirati, stoga se preporučuje provjera cijena i usluga prije donošenja konačne odluke o ugradnji implantata.

U Poliklinici Smile u Hrvatskoj, cijena zubnih implantata Straumann-Neodent kreće se od 599 €, dok se cijena implantološkog kompleta (uključujući CT, analizu CoDiagnostix, tretman ozonom, PRP tretman, implantat, nadogradnju i cirkonsku krunu) kreće od 1.133 €. Cijena nadogradnje iznosi od 178 €, a cirkonska krunica na implantatu od 250 €.

zubni implantati cijena

Mini zubni implantati

Mini zubni implantati su inovativni i sve popularniji način zamjene zubi u manje kritičnim područjima. Oni su manjih dimenzija od standardnih implantata, ali imaju istu strukturu i sastoje se od titanovog vijka s kuglicom na kraju i nasada s gumenim O-prstenom koji zub pričvršćuje za stub.

Ovi mini implantati su prikladniji za pacijente koji ne mogu podnijeti veliku operaciju koju zahtijeva ugradnja standardnih implantata, a često se koriste za stabilizaciju proteza ili za zamjenu jednog ili dva zuba u manje kritičnim područjima. Zbog manjih dimenzija, ugradnja mini implantata obično traje kraće vrijeme i pacijenti se brže oporavljaju.

Odluku o upotrebi mini implantata uvijek treba donijeti stomatolog nakon temeljitog pregleda pacijentovog zubnog stanja.

Zubni implantati prednosti

Zubni implantati pružaju brojne prednosti, uključujući:

 • Prirodni izgled i osjećaj koji se ne mogu postići drugim opcijama poput zubnih mostova i proteza.
 • Implantati poboljšavaju sposobnost jedenja i žvakanja, što vam omogućava da uživate u hrani bez ikakvih ograničenja.
 • Također, implantati su otporni na karijes i pružaju dugotrajno rješenje za izgubljene zube.
 • Jedna od najvažnijih prednosti je ta što implantati sprječavaju gubitak kosti u čeljusti, što se često događa nakon gubitka zuba.

Zahvaljujući svim ovim prednostima, zubni implantati su sve popularniji izbor za ljude koji traže trajno i učinkovito rješenje za zamjenu izgubljenih zuba.

Zubni implantati – izvrsna opcija za dugotrajnu zamjenu izgubljenih zubi

Ugradnja zubnih implantata predstavlja izvrsnu opciju za zamjenu izgubljenih zubi. Postupak ugradnje uključuje postavljanje metalnog štifta u čeljust, nakon čega se na njega postavlja krunica koja izgleda i funkcionira kao prirodni zub.

Uspjeh implantata ovisi o kvaliteti implantata, stanju čeljusti i vašoj oralnoj higijeni nakon postupka. Ugradnja implantata može biti složen postupak koji zahtijeva iskusnog i kvalificiranog stomatologa.

Implantati dolaze s garancijom koja obično traje najmanje deset godina, ali redovito održavanje i posjete stomatologu su ključni za dugotrajnost i uspjeh implantata. Uz pravilnu skrb, zubni implantati mogu vam pružiti dugotrajno rješenje za izgubljene zube te vam pomoći da povratite samopouzdanje i normalnu funkciju žvakanja.

Komentariši