fbpx
notino popust

Zubni mostovi: vrste, materijali, postupak izrade i održavanje saznajte sve o njima na jednom mjestu

zubni-most

Zubni mostovi su jedno od najpopularnijih protetskih rješenja za nadomještanje jednog ili više izgubljenih zuba. Mogu vam vratiti osmijeh i funkcionalnost zuba te unaprijediti kvalitetu vašeg života. U ovom tekstu saznajte više o vrstama zubnih mostova, materijalima za izradu, postupku ugradnje te održavanju.

Što su zubni mostovi?

Zubni mostovi su protetski radovi koji zamjenjuju jedan ili više izgubljenih zuba. Sastoje se od umjetnih zubi koji se postavljaju na mjesta izgubljenih zuba, a pričvršćuju se za zube koji se nalaze na obje strane praznine. Mogu biti izrađeni od metala, keramike ili kombinacije ova dva materijala.

Kada je zubni most najbolje rješenje?

Zubni most je najbolje rješenje kada nedostaje jedan ili više zuba, ali su okolni zubi dovoljno zdravi i snažni da podupru most. Osim estetskih razloga, zubni mostovi pomažu u održavanju pravilne funkcije žvakanja i govora, te sprečavaju pomicanje preostalih zubi.

Zubni mostovi se preporučuju kada su zubi oslabljeni, istrošeni ili nedostaju, što može uzrokovati probleme prilikom žvakanja, govora i smijanja. Osobe s osjetljivim zubima također mogu biti kandidati za ugradnju zubnog mosta. Ugradnja mosta jača prirodne zube i poboljšava estetiku osmijeha. Svaka dobna skupina može biti dobar kandidat za ugradnju zubnog mosta.

Kako se postavlja keramički most?

Postavljanje keramičkog mosta slično je postavljanju metal-keramičkog mosta. Nakon brušenja zuba, uzima se otisak te se na temelju njega izrađuje privremeni most. U dentalnom laboratoriju se izrađuje trajni keramički most koji se zatim cementira na prethodno pripremljene zube.

Može se fiksirati na postojeće zube ili implantate, a izrađuje se od keramike ili kombinacije materijala. U slučaju nedostatka jednog zuba, ugrađuje se tročlani most, a u slučaju nedostatka tri zuba, četveročlani most. Ugradnja se vrši nakon brušenja susjednih zuba ili implantata. Keramički mostovi su popularni zbog prirodnog izgleda i dugotrajnosti.

Tko je dobar kandidat za ugradnju dentalnog mosta?

Dobar kandidat za ugradnju dentalnog mosta je osoba koja ima izgubljen ili oštećen zub, ali su okolni zubi dovoljno snažni da podupru most. Važno je da osoba ima dobru oralnu higijenu, te da je spremna na redovne kontrole i održavanje oralnog zdravlja.

Materijali za izradu zubnog mosta

Postoji nekoliko vrsta materijala za izradu zubnog mosta, a najčešće korišteni su keramika, metal-keramika, cirkon i titan. Keramički mostovi su najčešće rješenje zbog estetskog izgleda i toga što se dobro stapaju s okolnim zubima, dok metal-keramički mostovi pružaju veću čvrstoću i izdržljivost.

Cirkon i titan su materijali koji se koriste kada se traži maksimalna izdržljivost i dugovječnost. Odluka o odabiru materijala ovisi o mnogim faktorima, kao što su položaj zuba, budžet pacijenta, estetski zahtjevi i funkcionalnost.

Trajnost zubnog mosta

Trajnost zubnog mosta ovisi o različitim faktorima, uključujući materijale za izradu mosta, kvalitetu ugradnje i održavanju oralne higijene. Keramički mostovi su najotporniji na habanje i imaju dug životni vijek, dok metal-keramički mostovi mogu izgubiti sjaj nakon nekog vremena.

Pravilna oralna higijena ključna je za dugotrajnost keramičkog mosta. Redovito i pravilno korištenje četkice s mekanim vlaknima, paste za zube, tuša ili  vodice za ispiranje usta pomaže u sprečavanju povlačenja zubnog mesa, karijesa na zubu nosaču i taloženja zubnog kamenca.

Masaža desni četkicom s mekim vlaknima važna je za poticanje prokrvljenosti tkiva i sprečavanje povlačenja. Redovita oralna higijena produljuje vijek trajanja dentalnog mosta te ga čini funkcionalnim i estetski privlačnim dugi niz godina.

Uz pravilnu njegu, zubni most može trajati od 5 do 15 godina ili više. Važno je redovito posjećivati stomatologa radi pregleda i održavanja mostova te po potrebi zamijeniti stari most novim.

Prednosti zubnog mosta

Zubni mostovi su popularni protetski radovi koji se koriste za zamjenu jednog ili više izgubljenih zuba. Njihove prednosti uključuju poboljšanje funkcionalnosti i estetike zubi, stabilizaciju susjednih zuba, održavanje prirodnog ugriza i očuvanje zdravlja usne šupljine.

Osim toga, ugradnja mosta na postojeće zube je brža, jednostavnija i jeftinija od ugradnje implantata. Trajnost mostova ovisi o kvaliteti materijala, odgovarajućem održavanju i redovitim posjetima stomatologu.

Prednosti zubnog mosta na implantatima

Most na implantatima pruža trajno rješenje nadomještanja jednog ili više zuba te sprječava pomicanje susjednih zubi. Ne zahtijeva brušenje zdravih zuba te pruža estetiku i funkcionalnost zubi. Često se koristi za zamjenu mobilne proteze, a u slučaju bezube čeljusti, najčešća opcija su All on four i All on six.

zubni most na implantatima

Prednosti zubnog mosta na prirodnim zubima

Zubni most na prirodnim zubima je odlična opcija kada nemate dovoljno kosti za ugradnju implantata ili kada želite popraviti estetski izgled svojih zubi. Prednosti su da se koriste vaši prirodni zubi kao nosači, a postupak ugradnje počinje detaljnom analizom i rendgenskom dijagnostikom. Također, postoji mogućnost izrade metal-keramičkih ili potpuno keramičkih mostova.

Privremeni zubni most

Privremeni zubni most je protetsko rješenje koje se koristi dok se čekaju preduvjeti za izradu trajnog zubnog mosta. Njegova uloga je pružiti privremenu zaštitu i osigurati pravilan izgovor, estetiku i djelomičnu funkciju žvakanja.

Privremeni most se najčešće izrađuje nakon vađenja zuba, tijekom procesa cijeljenja rane, liječenja upalnih stanja gingive ili korijena zuba nosača.

Izrađuje se od Bis-akril kompozita ili TelioCAD kompozitnih blokova pomoću CAD CAM tehnologije, a individualizira se prema boji i obliku prirodnih zubi. Privremeni mostovi su važni jer omogućuju funkcionalnost i estetiku prije izrade trajnog mosta te štite brušene zube nosače.

Privikavanje na zubni most

Nakon što se zubni most trajno fiksira, potrebno je pacijentu dati nekoliko uputa kako bi se pravilno priviknuo na novi nadomjestak. U prva dva sata nakon cementiranja, pacijent ne bi trebao jesti ništa kako bi se cement mogao stvrdnuti. Nakon toga, preporučuje se jesti samo tekuću i vrlo meku hranu poput kaša.

U idućih pet dana, pacijent bi trebao žvakati pažljivo i izbjegavati odmah žvakanje vrlo tvrdih namirnica, a također se može pojaviti osjetljivost na toplu i hladnu hranu. Pravilno pridržavanje ovih uputa pomoći će pacijentu da se brzo i učinkovito privikne na novi zubni most.

Zubni mostovi vs mobilne proteze: Prednosti i nedostaci

Zubni mostovi i mobilne proteze su dva različita načina zamjene izgubljenih zubi, ali se razlikuju po brojnim karakteristikama i prednostima.

Zubni mostovi su trajni i fiksni protetski radovi koji se cementiraju na prirodne zube ili implantate te se ne mogu vaditi bez stomatološke intervencije. Oni su stabilniji i funkcionalniji od mobilnih proteza, jer omogućuju prirodniji osjećaj govora i žvakanja te su estetski privlačniji jer izgledaju kao prirodni zubi.

Mobilne proteze, s druge strane, su privremeno rješenje koje se može vaditi iz usta. One su pogodne za ljude koji imaju velik broj izgubljenih zubi ili nemaju dovoljno kosti za ugradnju implantata.

Mobilne proteze su manje skupe od zubnih mostova, ali su manje funkcionalne i estetski privlačne. Mobilne proteze su teže za održavanje i mogu izazvati nelagodu pri žvakanju i govoru, te često zahtijevaju prilagodbu nakon izrade.

Ukratko, zubni mostovi su trajno rješenje koje je funkcionalnije, estetski privlačnije i lakše za održavanje, ali zahtijevaju zdrave zube ili implantate kao nosače, dok su mobilne proteze privremeno rješenje koje je jeftinije, ali manje funkcionalno i estetski privlačno, te zahtijeva prilagodbu.

Odabir između ta dva rješenja ovisi o individualnim potrebama pacijenta i preporukama stomatologa.

mobilne proteze

Čišćenje zubnog mosta

Kod zubnog mosta nije moguće koristiti zubni konac ili interdentalne četkice za čišćenje prostora između zubi, pa je korištenje oralnog tuša izuzetno korisno za uklanjanje plaka i ostataka hrane između nosača i međučlanova mosta.

Oralni tuš koristi snažni mlaz vode kako bi očistio zube i područje oko mosta, što smanjuje nakupljanje bakterija i sprječava nastanak karijesa i gingivitisa. Redovito korištenje oralnog tuša uz pravilnu oralnu higijenu i posjete stomatologu pomaže održati zubni most čistim i zdravim, čime se produžuje njegov vijek trajanja.

Cijene zubnih mostova

Cijene zubnih mostova ovise o brojnim faktorima poput materijala, tehnologije izrade, složenosti postupka te regije u kojoj se nalazi stomatološka ordinacija ili klinika.

U Bosni i Hercegovini, cijene zubnih mostova se kreću u rasponu od nekoliko stotina do nekoliko tisuća KM. Cijena zubnih mostova s bezmetalnim krunama može biti oko 200€ po zubu, dok se cijena metalokeramičkih mostova kreće oko 100€ po zubu.

Međutim, ove cijene su samo orijentacijske i mogu varirati ovisno o brojnim čimbenicima poput kvalitete materijala, specifičnosti pojedinačnog slučaja, tehnike ugradnje i reputacije stomatološke klinike ili ordinacije.

Komentariši