fbpx
notino popust

15 najboljih piva na svijetu koja će vas oduševiti i koja morate probati bar jednom u životu

15 najboljih piva na svijetu

Današnjom industrijom piva dominira nekolicina velikih korporacija kao što je “Velika Četvorka” pivara: Belgijski Anheuser-Busch InBev, SABMiller sa londonske berze, Heineken i danski Carlsberg. Ove pivarske korporacije kontroliraju čak polovicu svjetskog tržišta piva.

Međutim, uprkos dominaciji ovih velikih igrača, prodaja piva na masovnom tržištu i dalje opada u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Državama. S druge strane, “craft pivo” iz nezavisnih pivara bilježi rast.

U Sjedinjenim Državama, prodaja craft piva je porasla za 11%, dok je broj novih pivara širom svijeta porastao za čak 16% u 2011. godini u odnosu na prethodnu godinu.

Ovaj trend rasta craft piva podržan je i potrošačkim iskustvom. Na primjer, takmičenje The RateBeer Best 2012 bilo je najveće na svijetu, u kojem je ocijenjeno više od 140.000 piva od preko 12.000 pivara iz cijelog svijeta. Iako je takmičenje bilo otvoreno za sve pivare, uključujući i velike igrače, samo su zanatska piva uspjela ući među 50 najboljih.

Jedna od karakteristika ovog takmičenja je da se uglavnom ocjenjuju degustacijski uzorci komercijalnih piva, a ne posebne serije pripremljene za festivale. Rezultati ocjenjivanja piva temelje se na njihovom rangiranju među svim pivima, uz dodatnu ocjenu za “stil” svakog piva.

Uspjeh mikropivara doveo je do toga da se veće pivare počinju interesirati za preuzimanje tih malih pivara. Primjerice, u martu 2011. godine, Anheuser-Busch je kupio Goose Island, jednu od najvećih američkih mikropivara.

Iako zanatske pivare čine samo oko 5% američkog tržišta, postoje naznake da bi se ta slika mogla promijeniti. U nastavku ćete otkriti najbolje ocijenjena piva na svijetu koja su postigla veliku popularnost među ljubiteljima craft piva.

1. Westvleteren 12

Pivo Westvleteren 12, koje se proizvodi u samostanu Sv. Sixtus u Westvleterenu, Belgija, predstavlja stil pivarstva Abt/Quadrupel.

Opatija Sv. Sixtus privlači veliki broj hodočasnika iz cijelog svijeta, koji dolaze ne samo da se mole, već i da uživaju u pivu koje je poznato kao jedno od najboljih na svijetu.

Westvleteren ima najmanju proizvodnju od svih pivara, a monasi namjerno ograničavaju dostupnost svog piva izvan samostana.

Westvleteren 12
Foto: Untappd

Pivo se ne prodaje u trgovinama ili restoranima, već se može kupiti samo unutar samostana. Westvleteren 12 je prvi put predstavljen 1940. godine i od tada je stekao veliku popularnost među pivskim entuzijastima.

Zbog ograničene dostupnosti, vrlo je teško nabaviti Westvleteren 12. Samostan ima poseban sistem rezervacija, ali ih je nevjerovatno teško dobiti jer je velika potražnja. Prije su kupci morali čekati u kolonama automobila koji bi se protezali kilometrima ispred samostana, bez garancije da će dobiti pivo. Ipak, danas je postavljen sistem rezervacija koji je unaprijedio iskustvo kupovine.

Westvleteren 12 se često ocjenjuje s visokih 100 bodova među pivskim degustatorima, kako po ukusu, tako i po stilu. Ima srednje smeđu boju i aromu tamnog voća. Entuzijasti ga opisuju kao kompleksno pivo koje opravdava svoju reputaciju kao jedno od najboljih piva na svijetu.

Westvleteren 12 predstavlja izvanrednu kombinaciju vrhunskog pivarstva, tradicije i stručnosti samostana Sv. Sixtus. Njegova reputacija i ograničena dostupnost čine ga posebnim pivom koje mnogi smatraju nečim izuzetnim i vrijednim iskustvom za sve ljubitelje vrhunskih belgijskih piva.

2. Narke Kaggen Stormaktsporter

Pivo Narke Kaggen Stormaktsporter, proizvedeno od strane pivare Närke Kulturbryggeri, predstavlja stil Imperial Stout. Närke Kulturbryggeri je pivovara smještena u gradu Örebro, Švedska.

Närke Kaggen Stormaktsporter je pivo koje je pretsalo s proizvodnjom 2011. godine, što znači da se više ne proizvodi. Ovo pivo je opisano kao imperialni stout koji je skuvan s medom od vrijeska i odležavao je u hrastovim bačvama dva i po mjeseca.

Narke Kaggen Stormaktsporter
Foto: Untappd

Ima tamno smeđu boju, karakterističnu za stil Imperial Stout. Narke Kaggen Stormaktsporter je stekao veliko priznanje među pivskim entuzijastima. Na RateBeer portalu, ocijenjen je kao drugo najbolje pivo u 2012. godini. Degustatori su ga opisali kao “tečno savršenstvo”, što ukazuje na izvanredan kvalitet i okus ovog piva.

Iako više nije dostupno za proizvodnju, Narke Kaggen Stormaktsporter ostaje cijenjeno pivo među pivskim znalcima i ljubiteljima Imperial Stout stila. Njegov status piva koji se više ne proizvodi čini ga još privlačnijim i traženijim među kolekcionarima i ljubiteljima rijetkih i izuzetnih pivskih kreacija.

Närke Kulturbryggeri je poznat po svojoj predanosti kvalitetnom pivarstvu i inovativnim pivskim stilovima. Njihova piva privlače pažnju i stvaraju iskustva koja se pamte, a Narke Kaggen Stormaktsporter je sjajan primjer njihove stručnosti i vrhunske izrade piva.

3. Bourbon County Stout

Ranije, kompanija Goose Island Beer bila je odgovorna za proizvodnju piva Bourbon County Stout, koji se ubraja u stil Imperial Stout. Goose Island je pivovara smještena u Chicagu, Illinois.

Goose Island pivovara je osnovana 1988. godine od strane Johna Halla i bila je jedna od prvih craft pivovara u Čikagu. Hall je postao poznat po svojoj predanosti craft pivu i poticao je interesovanje potrošača tako što je omogućio da posjetitelji pivnice gledaju proces pravljenja piva.

Bourbon County Stout
Foto: Untappd

Pivovara je postigla uspjeh i kako bi zadovoljila rastuću potražnju, Hall je otvorio veću pivovaru. Goose Island Bourbon County Stout je pivo koje je prvi put napravljeno 2008. godine.

Nakon toga, pivo je odležavalo dvije godine u burbon bačvama od 23 godine starosti koje su prethodno sadržavale Pappy Van Winkle burbon. Ovo je vrlo rijetko pivo, a svaka boca je označena vlastitim brojem. Trenutno je ta serija trajno povučena i više se ne proizvodi.

Degustatori na RateBeer platformi hvale Goose Island Bourbon County Stout zbog bogatih okusa kafe, vanile i čokolade koje pruža. Ovo pivo predstavlja pravu rijetkost i često se smatra posebnim izdanjem koje privlači ljubitelje Imperial Stouta i ljude koji traže ekskluzivna i luksuzna pića.

Goose Island Beer je postao prepoznatljivo ime u svijetu craft piva, a Bourbon County Stout je jedno od njihovih najcjenjenijih i najtraženijih piva. Ovo pivo odražava kvalitetu i pažnju posvećenu izradi, te predstavlja spoj vrhunskog zanatskog pivarstva i jedinstvenog okusa koji karakterizira Goose Island pivovaru.

4. Kentucky Breakfast Stout

KBS (Kentucky Breakfast Stout), proizveden od strane osnivača pivare Founders Brewing Co., predstavlja stil pivarstva Imperial Breakfast Stout.

Osnivači Mike Stevens i Dave Engbers napustili su svoje poslove i riskirali sve kako bi stvorili piva koja su bila predmet njihove strasti. Srećom, taj rizik se isplatio.

KBS je opisan kao impresivni imperijalni stout koji se kuha s obilnom količinom kave i čokolade.

Kentucky Breakfast Stout
Foto: Untappd

Nakon toga, pivo odležava u hrastovim burbonskim bačvama godinu dana kako bi se osiguralo da burbon karakter prodre u njega. Ova kombinacija stvara senzacionalno iskustvo okusa koje će “učiniti da vam nepca okusa zadrhte”, kako opisuju iz pivovare.

Potrošači se čini da se slažu s ocjenama, jer je KBS rangiran visoko na raznim listama pivskih ocjena. Na RateBeer portalu, KBS se nalazi na četvrtom mjestu na listi s ocjenom 100 za ukus i 99 za stil.

Founders Brewing Co. je poznata po svojoj predanosti kvalitetnom pivarstvu i izradi inovativnih piva. KBS je postao jedan od njihovih najprepoznatljivijih i najtraženijih proizvoda. Ovo pivo privlači ljubitelje Imperial Stouta i sve one koji cijene bogatstvo okusa, slojevitost i kompleksnost koje pruža KBS.

5. Trappistes 10 Brasserie Rochefort

Pivo Trappistes 10, proizvedeno u pivari Brasserie Rochefort, predstavlja stil Abt/Quadrupel. Brasserie Rochefort smještena je u gradu Rochefortu, u Belgiji.

Trappistes 10 se često opisuje kao jedno od najboljih piva u Belgiji i bori se protiv jakog rivala Westvleteren 12, još jednog vrhunskog belgijskog piva. Pivovara Brasserie Rochefort ima dugu povijest koja seže do 1230. godine, a trenutne zgrade pivovare datiraju iz 17. stoljeća.

Trappistes 10 Brasserie Rochefort
Foto: Untappd

Proizvodnja piva na tom području započela je 1595. godine. Trappistes 10 je tamne boje i ima izražene arome šljiva, grožđica i crne ribizle. Ovo pivo karakterizira bogatstvo i kompleksnost okusa. Quadrupel stil piva, kao što je Trappistes 10, često se odlikuje visokim sadržajem alkohola i slojevitim notama tamnih voća, slada i karamela.

Brasserie Rochefort je poznata po svojim trappist pivima, koja su piva proizvedena u samostanima prema strogim pravilima. Trappistes 10 je jedno od najcjenjenijih piva koje proizvode, privlačeći ljubitelje kvalitetnih belgijskih piva širom svijeta. Ovo pivo predstavlja kombinaciju tradicionalnog pivarstva i vrhunskog okusa, s odjekom drevne pivarske tradicije i stručnosti koja dolazi iz pivovare Brasserie Rochefort.

6. Hopslam Bell’s Brewery

Pivo Hopslam, proizvedeno od strane pivare Bell’s Brewery, predstavlja stil Imperial/Double IPA.

Bell’s Brewery je započela svoje putovanje 1985. godine i s vremenom se razvila u regionalnu craft pivaru koja zapošljava više od 100 ljudi i distribuira pivo u 18 država.

Hopslam se ističe kao jedno od njihovih poznatih piva, zauzimajući šesto mjesto na pivskoj sceni.

Hopslam Bell's Brewery
Foto: Untappd

Za pripremu ovog piva koristi se šest različitih sorti hmelja koje se dodaju tijekom procesa kuhanja, a vrhunac dolazi s masivnim dodatkom suhog hmelja, posebno Simcoe hmelja. Simcoe hmelj, odabran zbog svojih aromatičnih kvaliteta, donosi oštru kombinaciju grejpfruta, koštičavog voća i cvjetnih nota.

Hopslam također ima izdašan udio slada i meda, koji pridonose tijelu i ravnoteži piva. Slad i med se dodaju dovoljno kako bi se održala ravnoteža okusa, istovremeno pružajući duboku zlatnu boju.

Bell’s Brewery je poznat po svom kontinuiranom radu na stvaranju kvalitetnih i ukusnih piva, a Hopslam je jedan od njihovih najprepoznatljivijih i najtraženijih proizvoda. Ovo pivo privlači ljubitelje IPA stilova, posebno onih koji cijene bogatstvo okusa, intenzivne hmeljne arome i ravnotežu koja se postiže pažljivim odabirom sastojaka.

7. Pliny the Elder Russian River Brewing Company

Pivo Pliny the Elder, proizvedeno od strane Russian River Brewing Company, predstavlja Imperial/ Triple India Pale Ale (IPA) stil pivarstva.

Naziv piva Pliny the Elder inspirisan je rimskim učenjakom i prirodoslovcem koji je prvi dao ime biljci hmelja i proučavao je.

Pliny the Younger, usvojeni sin istog učenjaka, daje ime Triple IPA verziji Russian Rivera.

Pliny the Elder Russian River
Foto: Untappd

Pliny the Elder je skoro prava Triple IPA, s trostruko većom količinom hmelja u odnosu na standardnu IPA. Ovo pivo je poznato po svojoj izraženosti karakteristikama hmelja kako u mirisu tako i u okusu. Iako je intenzivno hmeljno, Pliny the Elder je iznenađujuće dobro izbalansiran napitak.

Zbog zahtjevnosti i skupoće proizvodnje, Pliny the Elder je dostupan samo jednom godišnje, tijekom dvije sedmice u februaru. Ovo pivo je izuzetno popularno i često se rasproda istog dana kada je pušteno u prodaju. Potrošači smatraju da je vrijedno truda, a mnogi su spremni provesti sate u redu kako bi dobili svoje boce ili čaše ovog piva.

Russian River Brewing Company je poznata po svojoj posvećenosti kvalitetnom pivarstvu i eksperimentiranju s različitim stilovima. Pliny the Elder predstavlja jedno od njihovih najprepoznatljivijih i najtraženijih piva, koje privlači ljubitelje IPA stilova i sve one koji cijene izvanrednu ravnotežu okusa i vrhunsku kvalitetu.

8. AleSmith’s Speedway Stout

AleSmith Brewing Company je mikropivara smještena u San Diegu, Kalifornija. Ova zanatska pivovara osnovana je 1995. godine i posebno se ističe po ručno rađenim pivima u različitim stilovima.

Jedno od njihovih poznatih piva je Speedway Stout, koji pripada stilu Imperial Stout. Speedway Stout ima impresivan alkoholni sadržaj od 12% po zapremini (ABV). Ovo pivo je pažljivo izrađeno kako bi pružilo izuzetnu kvalitetu i okus.

AleSmith’s Speedway Stout
Foto: Untappd

Za pripremu Speedway Stouta, kafa se dodaje kako bi pružila dodatnu slojevitost okusa. Nakon toga, pivo odležava u burbon buradima godinu dana. Ova kombinacija dodataka i procesa starenja dodaje dubinu i kompleksnost pivu.

Speedway Stout je vizualno atraktivno pivo crne je boje s bijelom bojom  na vrhu. Pivo počinje s jakim okusom kafe i tamne čokolade, koji postepeno prelazi u bogatost tosta, pečenog i karamelnog slada. Visoki sadržaj alkohola daje toplinu i olakšava osjećaj na nepcu.

Alesmith Brewing Company je poznata po svom stručnom pristupu pivarstvu i kvalitetnim pivima koje proizvode. Speedway Stout je postao jedan od njihovih najprepoznatljivijih i najcjenjenijih proizvoda, zahvaljujući svojoj kompleksnosti okusa i pažljivoj izradi. Pivo privlači ljubitelje Imperial Stout piva koji traže intenzivnost, bogatstvo i jedinstvenost u svojim pićima.

9. Passionfruit i Dragonfruit Berliner Weisse

Pivo Cigar City Passionfruit i Dragonfruit Berliner Weisse je jedno od jedinstvenih piva koje dolazi iz pivare Cigar City smještene u Tampi, Floridi. Ovo posebno pivo spada u stil Berliner Weisse.

Ono što ovaj Berliner Weisse čini još uzbudljivijim je činjenica da se radi o pilot seriji koja još nije službeno objavljena. Vizualno, ovaj napitak se ističe svojom jarkom neonsko ružičastom bojom, stvarajući dojmljivu estetiku.

Passionfruit i Dragonfruit Berliner Weisse
Foto: Untappd

Ono što ovaj Berliner Weisse čini još uzbudljivijim je činjenica da se radi o pilot seriji koja još nije službeno objavljena. Vizualno, ovaj napitak se ističe svojom jarkom neonsko ružičastom bojom, stvarajući dojmljivu estetiku. Jedan degustator s portala RateBeer opisao ga je kao “naučno-fantastični napitak”, sugerirajući da je njegov izgled i dojam izuzetno privlačan i intrigantan.

Što se tiče mirisa, kaže se da je čudan, poput boje piva. Ukus i miris su opisani kao egzotični voćni, što implicira da se koristi zmajeva voćka kako bi se postigao taj neobičan okus.

Oni koji su imali priliku isprobati Passionfruit i Dragonfruit Berliner Weisse iz Cigar City-a bili su oduševljeni ovim pivom i jedva čekaju da bude službeno objavljeno. Ova eksperimentalna i inovativna pivska serija privlači ljubitelje piva koji su otvoreni za nove i nekonvencionalne arome i okuse.

Cigar City je poznat po svojoj strasti za eksperimentiranjem i izrađivanjem kreativnih piva, a Passionfruit i Dragonfruit Berliner Weisse je primjer njihove posvećenosti inovacijama. Ovo pivo dodaje raznolikost pivskom svijetu i donosi novo iskustvo za ljubitelje Berliner Weisse stila i sve koji vole istraživati nove ukuse i doživljaje u pivskom svijetu.

10. Deschutes Brewery The Abyss

Pivo Abyss proizvodi Deschutes Brewery, pivara smještena u Bendu, Oregon. Deschutes Brewery je osnovao Gary Fish 1988. godine kao mala pivovara, a do 2010. godine postala je jedna od najvećih craft pivara u Sjedinjenim Američkim Državama, zahvaljujući svojoj reputaciji za kvalitetna piva.

The Abyss je posebna rezervna serija piva koja je dostupna samo u ograničenom vremenskom razdoblju od decembra do februara.

Deschutes Brewery The Abyss
Foto: Untappd

Sam naziv “Abyss” odražava tamnu i gustu prirodu ovog piva, koje ne propušta apsolutno nikakvu vidljivost.

Sastojci uključuju sladić i melasu, što daje ovom pivu duboke i bogate okuse. Jedinstvenost Abyssa dolazi od toga što se 33% piva odležava u buradima od francuskog hrasta i burbonskim buradima od hrastovine. Ovo dodaje složenost i dodatne arome hrasta, doprinoseći bogatstvu i karakteru ovog piva.

Abyss se opisuje kao pivo izuzetno bogatog i kompleksnog okusa, s notama sladića koje se prepliću s glatkim hrastovim ukusima. Ovo pivo nudi slojevitost i harmoniju različitih aroma, stvarajući jedinstveno iskustvo za ljubitelje Imperial Stout piva.

Deschutes Brewery je postao poznat po svojoj inovativnosti i izvrsnosti u pivarstvu, a Abyss je jedan od njihovih najprepoznatljivijih i najtraženijih proizvoda. Sa svojim složenim okusima i pažljivo odabranim sastojcima, Abyss predstavlja vrhunsko pivo koje privlači ljubitelje piva koji cijene visoku kvalitetu i jedinstvenost.

11. Cigar City Hunahpu’s Imperial

Pivo Cigar City Hunahpu’s Imperial Stout je proizvod pivare Cigar City Brewing, smještene u Tampi, Floridi. Pivara ima za cilj koristiti svježe i lokalne sastojke koji odražavaju kulturu i baštinu Tampa Bay područja.

Hunahpu’s Imperial Stout je nazvan prema mitološkom bogu Hunahpuu iz maja mitologije. Prema mitu, bog Hunahpuu darovao je kakaovac narodu Maja, što je nadahnulo naziv ovog piva. Hunahpu’s Imperial Stout je poznat po svojim slojevitim okusima koji uključuju čokoladu, vaniliju i začine.

Cigar City Hunahpu's Imperial
Foto: Untappd

Osnovni recept za ovaj Imperial Stout temelji se na carskom stoutu maršala Žukova, jednom od osnovnih piva koje proizvodi Cigar City Brewing. Međutim, Hunahpu’s je verzija koja je obogaćena dodatnim sastojcima. Pivo odležava na pasilama (vrsta paprike) i ančo paprikama, a također sadrži i vaniliju, cimet i kakao. Ova kombinacija sastojaka daje pivu kompleksne arome i bogate okuse.

Hunahpu’s Imperial Stout često se opisuje kao “ubica”, “nevjerovatan” i “lud” zbog svoje izuzetne kvalitete i intenziteta okusa. Ovo pivo privlači pažnju ljubitelja piva koji traže izazovna i inovativna pića, s kombinacijom slatkih, začinjenih i čokoladnih karakteristika.

Cigar City Brewing je dobio priznanje u pivarskoj industriji zahvaljujući svojim visokokvalitetnim i izvanrednim pivima, a Hunahpu’s Imperial Stout predstavlja jedan od njihovih najpoznatijih i najcjenjenijih proizvoda.

Ovo pivo odražava strast pivare za inovacijama, upotrebu lokalnih sastojaka i izgradnju prepoznatljivog stila koji odražava identitet Floride.

12. Bell’s Expedition Stout

Expedition Stout je pivo koje je proizvedeno u pivari Bells Brewery, smještenoj u Kalamazoo, Michigan.

Bell’s Brewery je poznat po svojoj posvećenosti pravljenja piva “promišljeno, kreativno i umjetnički”, a Expedition Stout je jedno od njihovih visoko ocijenjenih piva koje odražava tu filozofiju.

Expedition Stout je rani primjer ruskih imperijalnih stouta u Sjedinjenim Državama.

Bell’s Expedition Stout
Foto: Untappd

Ovo pivo je pažljivo osmišljeno, posebno u pogledu procesa starenja, jer njegov okus nastavlja sazrijevati i razvijati se tokom vremena. Pivo ima ogromno sladno tijelo koje je usklađeno s intenzivnom mješavinom čokolade, tamnog voća i drugih aroma. U ranim fazama, pivo je izrazito gorko, ali kako vrijeme prolazi, okusi se polako stapaju i dobivaju na dubini i kompleksnosti.

Expedition Stout se opisuje kao pivo svjetske klase koje zadovoljava sve standarde kvalitete i popularnosti. Njegova složenost okusa i sposobnost da se razvija i poboljšava s vremenom čini ga posebnim izborom za ljubitelje Imperial Stouta.

Bell’s Brewery je stekao reputaciju za proizvodnju visokokvalitetnih i inovativnih piva, a Expedition Stout je jedan od najpoznatijih primjera njihove izuzetne pivske ponude.

Ovaj Imperial Stout predstavlja spoj tradicionalnih stilova s kreativnim pristupom pivarstvu, što rezultira pivom koje je omiljeno među pivskim entuzijastima koji traže kompleksnost, bogatstvo okusa i izuzetnu kvalitetu.

13. Three Floyds’ Dark Lord Russian Imperial Stout

Pivo proizvedeno od strane Three Floyds Brewinga, poznato kao Dark Lord, predstavlja ruski Imperial Stout. Ovo posebno pivo dostupno je samo jednom godišnje u aprilu, prilikom posebnog događaja poznatog kao Dark Lord Day, koji se održava u samoj pivari u Munsteru, Indiani.

Dark Lord je Imperial Stout sa snažnim karakterom. Svaka godišnja berba ovog piva označena je voštanom kapom u različitim bojama, što označava godinu berbe.

Dark Lord Russian Imperial Stout
Foto: Untappd

Za pripremu ovog piva koriste se kvalitetni sastojci kao što su kafa Intelligentsia, meksička vanilija i indijski šećer. Ovo doprinosi složenosti i bogatstvu okusa Dark Lorda. Pivo ima impresivan alkoholni sadržaj od 15% po zapremini (ABV), što ga čini jakim i intenzivnim pićem.

Degustatori opisuju Dark Lord kao slatko i od kojeg se brzo osjećate pijano. Ovo se odnosi na bogatstvo slatkih aroma i okusa, koja se kombiniraju s moćnim alkoholnim sadržajem. Ova karakteristika čini Dark Lorda zanimljivim i privlačnim za ljubitelje Imperial Stout piva koji traže izazovna i intenzivna pića.

Three Floyds Brewing je poznat po svojim kreativnim i eksperimentalnim pivima, te Dark Lord predstavlja jedan od njihovih najistaknutijih i najcjenjenijih proizvoda. Sa svojim jedinstvenim karakteristikama i ograničenom dostupnošću, Dark Lord je postao željeni cilj za mnoge ljubitelje piva širom svijeta, koji se svake godine okupljaju na Dark Lord Dayu kako bi iskusili ovu posebnost.

14. Armand′4 Oude Geuze Lente

Skuva 3 Fonteinen je pivara smještena u Beerselu, Belgija, koja je posebno poznata po svojim lambic pivima, a posebno po stilu Lambic – Geuze.

Za proizvodnju Oude Geuzea, Brouwerij 3 Fonteinen koristi mješavinu lambika starih 1, 2 i 3 godine.

Ova mešavina lambika, koja je vrsta spontano fermentiranog piva karakterističnog za područje Pajot u Belgiji, dodaje složenost i dubinu okusa ovom pivu.

Armand′4 Oude Geuze Lente
Foto: Untappd

Oude Geuze je nefiltrirano i nepasterizirano pivo koje odležava u boci najmanje godinu dana. Ima alkoholni sadržaj od 6% po zapremini (ABV).

Posebnost ovog piva leži u refermentaciji koja se odvija u boci. Ova refermentacija stvara prirodnu karbonizaciju i rezultira pjenušavošću piva. Osnovne sastojke ovog piva čini 60% ječmenog slada i 40% neslađene pšenice. Divlji kvasci, koji se nalaze u okolini pivare i prirodno se naseljavaju na pivskim bačvama, spontano djeluju na fermentaciju svijetlo ružičaste tekućine.

Skuva 3 Fonteinen Oude Geuze se opisuje kao pivo s aromama kože, grožđa, bobičastog voća i kore dinje. Ovo pivo karakterizira slojevitost okusa i harmonija različitih nota. Degustatori opisuju iskustvo pijenja ovog piva kao jedinstveno, gdje različite komponente okusa dolaze do izražaja u različitim trenucima, ali uvijek održavajući savršenu ravnotežu.

Armand’4 je primjer ograničene serije piva koju proizvodi Brouwerij 3 Fonteinen, s proizvodnjom od samo 17.000 boca.

Skuva 3 Fonteinen se smatra jednom od kultnih pivara u Belgiji, poznatom po svojoj stručnosti u proizvodnji tradicionalnih lambic piva, a posebno Lambic – Geuze stila. Njihova pažnja prema tradiciji i visokoj kvaliteti rezultirala je pivima koja su cijenjena među ljubiteljima pivske scene širom svijeta.

15. Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel

Pivo Mikkeller je proizvod danske ciganske pivarske radionice, koja se ističe pravljenjem visokokvalitetnih piva koristeći najfinije sastojke.

Međutim, Mikkeller nema svoju vlastitu pivaru, već surađuje s drugim pivarama kako bi proizveo svoje jedinstvene recepte. Jedno od poznatih piva iz Mikkeller ponude je Beer Geek Brunch Weasel, koje spada u kategoriju Imperial Stout.

Beer Geek Brunch Weasel se pravi u fabrici piva Nøgne Ø u norveškom gradu Arendal.

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel
Foto: Untappd

Ovo tamno i bogato pivo dobija svoj karakterističan okus od vrlo posebnog sastojka – kafe.

Za pripremu ovog piva koriste se najskuplja zrna kafe na svijetu, koja su prosijana iz izmeta mačaka cibetki. Mačke cibetke, koje obitavaju u jugoistočnoj Aziji, selektivno konzumiraju samo najkvalitetnije bobice kafe, koje su potpuno sazrele i spremne za berbu.

Ova rijetka zrna kafe su intenzivnog ukusa, vrlo aromatična i karakteristično kisela. Beer Geek Brunch Weasel ima visok sadržaj alkohola od 10,9% po zapremini (ABV) i ističe se izraženim sladnim okusom i aromom gorke kafe. Pivo ima blagu aromu citrusnog hmelja, iako ta nota može biti gotovo potpuno zamaskirana oštrim i intenzivnim mirisima kafe.

Mikkeller piva, kao i Beer Geek Brunch Weasel, privlače pažnju ljubitelja piva zbog svoje jedinstvenosti i inovativnosti u pristupu pivarstvu. Bez obzira na to što Mikkeller nema svoju vlastitu pivaru, pivarija je postala poznata po svojim eksperimentalnim i izuzetno kvalitetnim pivima, koja osvajaju srca pivskih entuzijasta širom svijeta.

Zašto probati ova najbolja piva na svijetu?

Kroz ove opise nekih od najboljih Imperial Stout piva širom svijeta, možemo primijetiti zajedničke elemente koji čine ove pivske stilove posebnim. Imperial Stout je poznat po svojoj tamnoj boji, bogatim aromama kafe, čokolade, tamnog voća i začina, te visokom sadržaju alkohola.

zasto probati najbolja piva

“Pivo je umjetnost. Znanost je staviti ga u boce. Kreativnost je ga piti.”

Svaka od ovih pivara ima svoju jedinstvenu priču i pristup pivarstvu, bilo da su to tradicionalne belgijske pivare poput Brasserie Rochefort i Westvleteren Abdij St. Sixtus, ili američke craft pivare poput Bells Brewery i AleSmith Brewing Company.

Kroz pažljivo odabranu kombinaciju sastojaka, procesa odležavanja i upotrebe posebnih bačvi za starenje, ove pivare su uspjele stvoriti piva koja se ističu po svojoj složenosti, ravnoteži okusa i visokoj kvaliteti.

Imperial Stout piva su dragulji pivarstva koji privlače i zadovoljavaju zahtjevne pivske znalce širom svijeta. Svako od ovih piva ima svoj jedinstveni identitet i pridonosi raznolikosti pivskog svijeta.

Bez obzira na to jesu li to rariteti poput Narke Kaggen Stormktsporter ili kultna piva poput Westvleteren 12, svako od njih nudi posebno iskustvo koje će cijeniti ljubitelji ovog stilskog pivarstva.

“Pivo je poput čokolade. Dobro je sam po sebi, ali uvijek je još bolje u društvu.”

Komentariši