fbpx
notino popust

Čudesni i fascinantni svijet pčela

pcele

Pčele, očaravajući i neizmjerno važni kukci, imaju dugu povijest više od 30 miliona godina usko povezanu s prirodom i ljudskim životom. Kroz vijekove, ovi marljivi kukci osiguravali su ravnotežu u ekosustavima i doprinijeli raznolikosti biljnog svijeta.

Njihova uloga u proizvodnji meda i drugih pčelinjih proizvoda ključna je u prehrani čovječanstva. Međutim, osim svojih praktičnih doprinosa, pčele su i izvor čuđenja i divljenja, otkrivajući nam složenost prirode koja nas okružuje.

U ovom tekstu istražit ćemo nevjerojatni svijet pčela, njihov životni ciklus, organiziranost unutar košnice te važnost koju imaju za opstanak našeg ekosustava i ljudske zajednice. Zaplovimo u tajanstveni svijet pčelinjih košnica kako bismo otkrili fascinantne činjenice o ovim vrijednim bićima koja čine naš svijet ljepšim i održavaju ga živim.

Pčele

Su kukci koji pripadaju redu opnokrilaca (Hymenoptera) obuhvaćaju raznoliku porodicu pčela (Apidae) s više od 5700 različitih vrsta diljem svijeta. Među njima, pčela medarica (Apis mellifica) je najpoznatija i često viđena vrsta u našem području.

Evo opisa pčele:

 • Glava: Pčela ima glavu koja sadrži usne organe prilagođene za lizanje i sisanje nektara s cvjetova. Na glavi se također nalaze složene oči koji im omogućuju izvrsno vidno polje i osjetljivost na pokrete. Također, imaju tri manja očiju između očiju koja im pomažu u orijentaciji prema suncu.
 • Prsa: Prsa pčele sadrže tri para nogu, što je karakteristično za sve kukce. Treći par nogu pčela ima posebne dlačice koje formiraju košaricu koja služi za prikupljanje peludi s cvjetova. Noge pčele su snažne i omogućuju im precizno letenje i slijetanje na cvjetove.
 • Krila: Pčele imaju dva para krila koja su pričvršćena za prsni dio tijela. Njihova krila su prozirna i snažna, omogućujući im brzo i precizno manevriranje u zraku tijekom leta.
 • Zadak: Na zadnjem dijelu tijela, pčela ima žalac. Žalac je povezan s otrovnim žlijezdama koje proizvode otrov. Ako pčela osjeti prijetnju, koristi žalac kako bi se obranila. Nažalost, kada pčela ubode, žalac ostaje u koži žrtve, a pčela obično umire nakon što izgubi svoj žalac.
 • Dlačice: Tijelo pčele prekriveno je dlačicama koje im pomažu u zadržavanju peludi i održavanju tjelesne temperature. Dlačice su važne jer pomažu u sakupljanju i prenošenju peludi i nektara. Glavni oblik komunikacije među pčelama je preko kemikalija koje se nazivaju feromoni.
pcele kosnica

Zanimljivosti o pčelama

Pčele su izuzetno važne stvorenje u prirodi i igraju ključnu ulogu u oprašivanju biljaka, čime omogućavaju rast i razvoj mnogih biljnih vrsta, uključujući voće, povrće i druge usjeve. Evo nekoliko ključnih činjenica o pčelama:

 1. Različite vrste pčela: U svijetu postoji oko 20.000 različitih vrsta pčela. One se razlikuju u veličini, boji i ponašanju.
 2. Pčele moraju skupiti nektar s dva milijuna cvjetova da bi napravile pola kilograma meda. Jedna bi pčela stoga morala preletjeti oko 90.000 milja – tri puta oko svijeta – da napravi pola kilograma meda.
 3. Prosječna pčela će zapravo napraviti samo jednu dvanaestinu čajne žličice meda tijekom svog života.
 4. Brzina pčele je 24 km/h.
 5. Bodu samo ženke: Samo ženke pčele imaju žalac koji koriste za obranu košnice i sebe. Kada ženka ubode, njen žalac ostaje u koži žrtve, što uzrokuje njenu smrt.
 6. Pčelinji žalac samo matica pčela ga koristi za razmnožavanje, dok ostale pčele koriste žalac za obranu. Kad žalac ostane u koži žrtve, to može biti kobno za pčelu, pa ubod obično znači i njen kraj.
 7. Pčele imaju nevjerojatno brza krila: Krila pčela se kreću toliko brzo da proizvode zvuk koji čujemo kao zujanje. One mogu udarati 11 000 puta u minuti!
 8. Pčelinji otrov: Pčelinji otrov je smješten u vreći zakačenoj za pčele. To je obrambeni mehanizam koji osigurava zaštitu košnice i čitavog društva pčela.
 9. Sposobnosti vida i mirisa: Pčele imaju dobar vid i mogu vidjeti sve boje osim crvene. Njihovo izvrsno čulo mirisa i vida pomaže im da pronađu cvijeće s nektarom i polenom koji im je potreban za hranjenje i reprodukciju.
 10. Oprašivanje: Kada pčele skupljaju nektar i polen iz cvijeća, polen se pričvršćuje na njihove noge i tijelo. Dok lete s cvijeta na cvijet, pčele prenose polen, što je ključan proces oprašivanja za mnoge biljne vrste.
 11. Pčele i proizvodnja meda: Pčele proizvode med. Skupljaju nektar iz cvjetova, koji kasnije pretvaraju u med u košnicama. Med je izvor hrane za cijelu koloniju, posebno tijekom zime kad cvjetovi nisu dostupni.
 12. Ples pčela kao GPS za hranu: Kada pčele pronađu bogat izvor nektara, koriste ples pčela kako bi druge pčele uputile do tog mjesta. Postoje dvije vrste plesa – “okrugli ples” za blizu i “ples kosice” za dalje .
 13. Brze radilice: Radilice su izuzetno marljive pčele koje obavljaju razne poslove u košnici. Kroz svoj rad, jedna radilica može posjetiti do 5.000 cvjetova u jednom danu.
 14. Zimski san: Pčele imaju jedinstvenu strategiju preživljavanja zime. Kada temperature padnu, pčele stvaraju klaster unutar košnice i troše vrlo malo energije kako bi održale optimalnu temperaturu za preživljavanje.
 15. Med kao konzervans: Med je prirodni konzervans i može se dugo zadržati bez kvarenja. Ovo je vrlo važno jer omogućuje pčelama da skladište hranu za teške zimske dane kada hrane izvan košnice nema.
 16. Simbioza i održavanje okoliša: Pčele i biljke stvaraju simbiotički odnos putem oprašivanja. Pčele koriste nektar za proizvodnju meda, dok biljke koriste proces oprašivanja kako bi se razmnožavale i rasle.
 17. Upotreba dima: Dim može smiriti pčele i koristi se od strane pčelara kako bi pčele ostale mirne prilikom sakupljanja meda ili premještanja košnica.
 18. Društvena struktura: U košnici postoje tri glavne kaste pčela: matice, radilice i trutovke. Matice i pčele radilice su ženke, dok su trutovke muške. Trutovi imaju jedini zadatak da se pari s maticom kako bi osigurali opstanak kolonije.
 19. Pčele i svemir: NASA je poslala pčele u svemir kako bi proučavali njihovo ponašanje u mikrogravitacijskim uvjetima. Ovo istraživanje pomaže razumjeti kako pčele održavaju svoju navigacijsku sposobnost i orijentaciju u ekstremnim uvjetima.

Sve ove činjenice čine pčele ne samo iznimno fascinantnim bićima, već i ključnim čimbenikom u održavanju ekosustava i našeg opstanka na Zemlji. Njihov rad u oprašivanju biljaka i proizvodnji meda ima izuzetan utjecaj na našu hranu i okoliš.

pcele polen

Rojenje pčela

Rojenje je prirodni proces pčelinjeg društva u kojem stvaraju novu zajednicu kako bi se proširili i osigurali svoj opstanak. Evo kako rojenje pčela obično izgleda:

 1. Priprema za rojenje: Kada pčelinje društvo dostigne određenu veličinu i kapacitet košnice postane ograničen, matica osjeti da je vrijeme za rojenje. Ona počinje polagati posebna jaja u posebne stanicu u košnici koje se nazivaju matičnjaci.
 2. Razvoj nove matice: Jaja u matičnjaku se razvijaju u nove matice. Kada je nova matica spremna za izlazak iz matičnjaka, ona proživljava proces koji se naziva svadbeni let. Tijekom svadbenog leta, nova matica leti izvan košnice i susreće se s trutovima koji se također izleću iz košnice za tu priliku.
 3. Odlazak stare matice: Istovremeno, stara matica s rojem radilica napušta košnicu kako bi pronašla novi dom. Radilice se pridružuju staroj matici u potrazi za novom lokacijom za novu košnicu. To stvaranje roja može izgledati kao veliki oblak pčela koji lete zajedno u potrazi za novim smještajem.
 4. Stvaranje nove zajednice: Kada pronađu odgovarajuće mjesto za novu košnicu, radilice grade nove saćaste stanice i počinju donositi hranu i graditi novi dom. Nova matica preuzima ulogu u stvaranju novog pčelinjeg društva.
roj pcela

Koliko se puta godišnje roje?

Taj proces se često odvija do tri puta godišnje, ovisno o klimatskim uvjetima i dostupnosti hrane u okolini. Najčešće vrijeme rojenja je sredinom proljeća i sredinom ljeta, a to ima nekoliko razloga:

 1. Proljetni roj: Kada zima završi i temperature se zagriju, cvjetovi počinju cvjetati i nudi se obilje hrane za pčele. Pčelinje društvo se u zimskim mjesecima smanji, a u proljeće se broj radilica povećava kako bi mogle prikupiti nektar i polen. Ako je košnica postala prenapučena, matica osjeća potrebu za rojenjem kako bi stvorila novo društvo i oslobodila košnicu.
 2. Ljetni roj: U ljeto, kada su cvjetovi i biljke u punom cvatu, pčele imaju obilje hrane za prikupljanje nektara i polena. Također, društvo se može dodatno proširiti, a nova matica će imati dovoljno vremena za odrasle i oploditi novi leglo.
 3. Kad su ispunjeni uvjeti za rojenje: Za uspješno rojenje potrebni su odgovarajući uvjeti, poput dovoljno hrane, pravilne veličine pčelinjeg društva i zdrave matice. Kada su uvjeti optimalni, pčele osjećaju prirodnu potrebu za razmnožavanjem i stvaranjem novih društava.

Ovaj proces stvaranja novih pčelinjih društava kroz rojenje omogućuje pčelama da se šire i nastave održavati ravnotežu u prirodi. Pčelari ponekad sprječavaju rojenje kako bi kontrolirali broj pčela u košnici i kako bi osigurali njihovu dobrobit.

To se može učiniti vađenjem matičnjaka ili osiguravanjem dovoljno prostora i hrane u košnici. Očuvanje pčela i njihovih prirodnih staništa ključno je za očuvanje ekosustava i osiguravanje oprašivanja biljaka koje nam pružaju hranu.

Afričke pčele “ubojice”

Afričke pčele “ubojice” (Apis mellifera scutellata) su hibridne pčele koje su rezultat križanja brazilskih lokalnih pčela s afričkim podvrstama. Manje su od običnih pčela imaju kraća krila i nose manje otrova. Ovaj proces križanja dogodio se u Brazilu 1950-ih godina, a cilj je bio povećati produktivnost pčelinjih društava. Međutim, ove pčele pokazale su se kao izuzetno prilagodljive i brze se šire, što je dovelo do njihove šire rasprostranjenosti izvan južnog dijela Afrike.

Iako ih nazivaju “ubojicama”, nisu zapravo opasnije od običnih pčela po pitanju jačine otrova. Međutim, njihova agresivnost i sklonost napadima u većem broju čine ih izazovnijim za ljude, posebno one koji su alergični na ubode pčela. Kada se osjećaju ugrožene, afričke pčele brzo i agresivno reagiraju te su poznate po tome što će braniti svoju košnicu u velikom broju.

Jedna od značajki koja razlikuje afričke pčele od europskih pčela jest njihova reakcija na smetnje. Kada se pčelari približe afričkoj košnici, pčele će brže reagirati i biti spremnije napasti, što zahtijeva posebne mjere opreza i pravilno rukovanje.

africke pcele ubojice

Šta jedu pčele ubice

Pčele ubice, odnosno kao i većina pčela, hrane se polenom i nektarom koje skupljaju iz cvjetova i biljaka. Oni koriste svoje posebne dlačice na nogama kako bi sakupili pelud i nosili ga na tijelu od cvijeta do cvijeta, što omogućuje oprašivanje biljaka i osigurava hranu za njihove zajednice.

Gdje žive pčele ubice

Kada je riječ o staništu, pčele ubice obično formiraju manje zajednice u usporedbi s europskim pčelama. Ova manja veličina omogućava im fleksibilnost u izgradnji gnijezda i naseljavanju različitih mjesta. To znači da pčele ubice mogu živjeti na raznim neobičnim mjestima. Budite oprezni oko rupa u zemlji, posebno kada kosite travnjak.

Poznato je da žive u gumama, sanducima, kutijama, sat za mjrenje vode, granama drveća, stubovima, gomilama smeća, rupama u zemlji, poštanskim sandučićima, prevrnutim saksijama za cvijeće i praznim automobilima.

Afričke pčele “ubojice” mogu se naći u Južnoj Americi i u nekim područjima Sjedinjenih Država, a njihova šire rasprostranjenost ima utjecaj na ekosustave i poljoprivredne prakse u tim regijama. Potrebno je posebno znanje i pristup za upravljanje ovim pčelama kako bi se osigurala sigurnost i očuvanje oprašivača važnih za okoliš i usjeve.

Zanimljivosti o pčelama ubojicama

Ne skačite u vodu! Ove pčele mogu biti vrlo strpljive i čekaće dok ne izađete na zrak.

Zbog svoje agresivnosti, afričke pčele ubice su postale odgovorne za brojne napade na ljude. Reagiraju izrazito brzo na smetnje, i to čak deset puta brže od evropskih pčela. Kad se osjećaju ugrožene, jure za osobom koja ih je uznemirila čak i na udaljenost od četvrt milje (oko 402 metra).

Uzrokovale su smrt oko 1.000 ljudi u Brazilu, a žrtve su dobile deset puta više uboda u odnosu na evropski soj pčela. Njihova brza i agresivna reakcija čini ih izazovom za rukovanje i zahtijeva oprez kada se susretnemo s njima.

Simptomi uboda pčele

Simptomi uboda pčele mogu varirati ovisno o osjetljivosti osobe na ubod, vrsti pčele i mjestu uboda. U većini slučajeva, ubod pčele uzrokuje lokalne simptome koji uključuju:

 1. Bol: Ubod pčele obično izaziva trenutni osjećaj boli na mjestu uboda.
 2. Crvenilo i oticanje: Koža oko uboda može postati crvena i natečena zbog reakcije na ubrizgavanje pčelinjeg otrova.
 3. Svrb i peckanje: Nakon uboda, koža može postati svrbljiva i osjećati peckanje.
 4. Formiranje kvrge: U nekim slučajevima, na mjestu uboda može se formirati mala kvrga, što je normalna reakcija tijela na ubod.
 5. Oštećenje kože: Ako pokušate izvući pčelinji žalac, može doći do manjeg oštećenja kože.

U većini slučajeva, simptomi uboda pčele nestaju sami od sebe u roku od nekoliko sati do nekoliko dana. Međutim, u nekim slučajevima može doći do alergijske reakcije na pčelinji ubod, što može izazvati ozbiljnije simptome kao što su:

 • Jak svrbež i oticanje na drugim dijelovima tijela osim na mjestu uboda
 • Osip
 • Problemi s disanjem
 • Vrtoglavica
 • Gubitak svijesti

Alergijske reakcije na pčelinje ubode mogu biti ozbiljne i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ako primijetite teže simptome nakon uboda pčele, odmah potražite medicinsku pomoć.

Liječenje uboda pčele

Liječenje uboda pčele obično uključuje sljedeće korake:

 1. Uklonite pčelinji žalac: Ako je žalac ostao u koži, pokušajte ga pažljivo izvaditi pomoću nokta ili steriliziranog pinceta. Pčelinji žalac ima trnove koji ga zadržavaju u koži, pa budite pažljivi da ga ne pritisnete jer bi mogli osloboditi više otrova.
 2. Isperite područje: Isperite mjesto uboda blagim sapunom i vodom kako biste smanjili rizik od infekcije.
 3. Nanesite hladne obloge: Stavite hladni oblog (led zamotan u tkaninu) na mjesto uboda kako biste smanjili oticanje i ublažili bol.
 4. Upotrijebite antihistaminik: Ako dođe do svrbeža ili alergijske reakcije, možete primijeniti antihistaminsku kremu ili uzeti oralni antihistaminik.
 5. Koristite kortikosteroidnu kremu: U slučaju jakog svrbeža i iritacije, može se primijeniti kortikosteroidna krema kako bi se ublažili simptomi.
 6. Pripazite na znakove alergijske reakcije: Ako primijetite ozbiljnije simptome kao što su oticanje lica, grla, otežano disanje, mučnina ili vrtoglavica, potražite hitnu medicinsku pomoć jer to može biti znak alergijske reakcije koja zahtijeva brzu intervenciju.

Prirodni načini liječenja uboda pčele

Liječenje uboda pčele može uključivati i prirodne načine ublažavanja simptoma. Evo nekoliko prirodnih metoda koje mogu pomoći:

 1. Med: Nanesite malu količinu meda izravno na mjesto uboda. Med ima antibakterijska svojstva i može pomoći u ublažavanju upale i svrbeža.
 2. Led: Stavite hladni oblog (led umotan u tkaninu) na mjesto uboda kako biste smanjili oticanje i ublažili bol.
 3. Aloe vera: Nanesite svježi gel aloe vere na mjesto uboda. Aloe vera ima umirujuća svojstva i može pomoći u smanjenju iritacije i svrbeža.
 4. Soda bikarbona: Napravite pastu od sode bikarbone i vode i nanesite je na mjesto uboda. Soda bikarbona može pomoći u neutralizaciji otrova i smanjenju svrbeža.
 5. Kiseli krastavci: Nekoliko kriški kiselih krastavaca može se primijeniti na mjesto uboda kako bi se smanjio otok i iritacija.
 6. Lavanda: Nanesite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na mjesto uboda. Lavanda ima umirujući učinak i može pomoći u ublažavanju boli i svrbeža.
 7. Kamilica: Namočite vrećicu kamilice u toplu vodu, a zatim je nanesite na mjesto uboda kao oblog. Kamilica ima umirujući učinak na kožu i može smanjiti iritaciju.
 8. Đumbir: Napravite pastu od svježeg đumbira i vode te je nanesite na mjesto uboda. Đumbir ima protuupalna svojstva i može ublažiti bol i crvenilo.
 9. Eterična ulja: Lavanda, kamilica, čajevac i menta su neka od eteričnih ulja koja se mogu nanijeti na mjesto uboda pomoću pamučne kuglice ili razblažena u baznom ulju. Eterična ulja imaju umirujući učinak i mogu smanjiti svrbež.

Pčele – Nezamjenjivi Čuvari Prirode i Poljoprivrede

Pčele su izuzetno važne jer igraju ključnu ulogu u oprašivanju biljaka. Većina cvjetnica, uključujući mnoge poljoprivredne kulture i razne biljke, zahtijeva oprašivanje kako bi se formirali plodovi i sjemenke. Pčele su jedan od najučinkovitijih oprašivača jer dok skupljaju pelud i nektar, slučajno ga prenose s cvijeta na cvijet, omogućavajući biljkama da se razmnožavaju.

Zahvaljujući pčelama, poljoprivredni usjevi se povećavaju urod i poboljšava kvaliteta plodova. Oprašivanje pčela doprinosi raznolikosti hrane, što je ključno za održavanje ekosustava i prehrambene sigurnosti. Pčele također oprašuju mnoge divlje biljke koje su važne za očuvanje prirodne raznolikosti i stabilnosti ekosustava.

Osim toga, pčele proizvode med, koji je ne samo ukusan i nutritivan sladak proizvod već ima i ljekovita svojstva. Pčelinji vosak i propolis koriste se u medicini i kozmetičkoj industriji. Pčele su također odgovorne za proizvodnju matične mliječi, koja hrani i podržava razvoj pčelinjih ličinki.

S obzirom na svoju važnost za poljoprivredu, oprašivanje i očuvanje prirodnih ekosustava, pčele su nezamjenjivi čuvari naše prirode i ključni faktor u održavanju ravnoteže ekosustava na Zemlji. Stoga je njihovo očuvanje od vitalne važnosti za naš opstanak i dobrobit.

pcele med

Reference:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3973573/

Komentariši