fbpx
notino popust

Svjetski rekordi u ronjenju: Fascinantni podvizi ispod površine vode

svjetski rekordi u ronjenju

Dobrodošli u svijet svjetskih rekorda u ronjenju! Upoznat ćemo ronioce koji su ronili najdublje, koji su najizdržljiviji koji su postigli nevjerojatne podvige pod vodom. Zaronite s nama u fascinantni svijet ronjenja i otkrijte nevjerojatne podvige ronioca širom svijeta!

Kao što možete zamisliti, ronjenje je fascinantna aktivnost koja je rezultirala nekim impresivnim svjetskim rekordima. Evo nekoliko najznačajnijih svjetskih rekorda u ronjenju:

Svjetski rekord ronjenje na dah disciplina Free Immersion (FIM)

Na prvom danu natjecanja Vertical Blue 2023, ronilac Arnaud Jerald iz Francuske postavio je nevjerovatan novi svjetski rekord u ronjenju na dah. Vertical Blue je jedno od najprestižnijih natjecanja u ronjenju na dah koje se održava na Bahamima.

Arnaud Jerald je ronio u disciplini slobodnog ronjenja bez upotrebe peraja (free immersion), gdje se ronilac koristi samo zakačenim konopcem za spuštanje i izranjanje, bez pomoći peraja ili ronilačke opreme. Uz strpljenje, fokus i duboku koncentraciju, ronilac mora ostati pod vodom što je duže moguće.

Na ovom natjecanju, Arnaud je postigao dubinu od impresivnih 123 metra što je svjetski rekord u disciplini free immersion. Ronjenje na takvim dubinama zahtijeva iznimnu fizičku i mentalnu snagu, jer se ronilac suočava s ekstremnim pritiskom i ograničenim kisikom.

Arnaud Jeraldova izvedba oduševila je publiku i sudionike, jer je uspio oboriti prethodni rekord i pokazati iznimnu vještinu i hrabrost u ronjenju na dah. Njegov podvig dokazuje koliko je ronjenje na dah jedan od najizazovnijih i najfascinantnijih sportova, koji zahtijeva posvećenost, trening i duboku predanost. Arnaudova postignuća na Vertical Blue 2023. će zasigurno ostati upisana u povijest ovog prestižnog natjecanja i svijeta ronjenja na dah.

Na drugom danu natjecanja Vertical Blue 2023, ruski ronilac Aleksej Molčanov postao je jedini čovjek na Zemlji u disciplini slobodnog ronjenja bez upotrebe peraja (FIM) koji je najdublje zaronio. Ovo nevjerojatan zaron je izveden točno u 10:20 ujutro u Dean’s Blue Holeu na Bahamima.

Aleksej je izveo neusporedivu izvedbu ronjenja na dubinu od 133 metra koje je trajalo dugih 4 minute i 42 sekunde. Njegov zaron bio je jednako impresivan zbog dubine i vremena provedenog pod vodom.

Aleksej Molčanov već je poznat po svojoj izvanrednoj ronilačkoj sposobnosti i osvajanju zlatnih medalja u freedivingu. Njegova snaga i talent doveli su ga do impresivnih 29 svjetskih rekorda, što ga čini bez sumnje jednim od najmoćnijih freedivera na svijetu.

Njegova neumorna posvećenost i njegova snaga ne poznaju granice, a njegova najnovija izvedba na Vertical Blue 2023 potvrđuje njegovu nevjerojatnu vještinu i hrabrost u svijetu ronjenja na dah. Aleksej Molčanov nastavlja impresionirati i nadmašiti očekivanja, postavljajući nove standarde u freedivingu i osvajajući srca ljubitelja ovog spektakularnog sporta.

Petog dana Vertical Blue na Bahamima bilo je nevjerojatnih zarona, a posebno se istakao jedan izvanredan podvig srušen je ženski svjetski rekord.

30-godišnja Mađarica Fatima Korok ostvarila je nevjerovatan uspjeh – prvi put u istoriji svoje zemlje – oborila svoj lični rekord i oborila svjetski rekord. Nakon nekoliko ponavljanja, i hroničnog bola zbog nedavno slomljenog skočnog zgloba, odlučna Fatima je oborila ne samo svoj osobni rekord, već je zaronila duboko i postavila novi svjetski rekord u disciplini slobodnog ronjenja (FIM) – nevjerojatnih 102 m.

Ovaj podvig je zaista izvanredan, jer Fatima je ovaj uspjeh ostvarila unatoč povredi, što ga čini još impresivnijim. Njezina odlučnost, hrabrost i fokus doveli su je do ovog nevjerojatnog postignuća, koje će zasigurno ostati upisano u povijesti ronjenja.

Fatima Korok je postala prava inspiracija i uzor mnogima, dok je oborila svjetski rekord i pokazala da granice mogu biti pomaknute čak i kada se suočavamo s izazovima i preprekama.

Među ženama, apsolutni svjetski rekord u disciplini FIM 101m je držala Alessia Zecchini (ITA), dok u disciplini CNF (75m / 246ft) rekord pripada Mireli Kardašević (HRV). Fatimu prate Enchante Gallardo (USA) i Şahika Ercümen (TUR), čiji su službeni osobni rekordi 91m i 90m.

Najdublje ronjenje na svijetu

Najdublje ronjenje na svijetu sa impresivnom dubinom od 332,35 metara od strane ronioca Ahmeda Gabra u Dahabu na Crvenom moru 18. i 19. septembra 2014. godine. Ovo je bio rezultat gotovo deset godina priprema za ovaj izazovni podvig.

Sam spust u dubinu trajao je samo 15 minuta, dok se uspon nazad prema površini protezao čak 13 sati i 35 minuta. Ahmedu je pružala podršku cijela ekipa od 30 članova, uključujući devet ronilaca, tehničari, medicinsko osoblje i predstavnici medija.

Prije nego što je Ahmed postavio ovaj impresivni rekord, rekord najdubljeg ronjenja na svijetu držao je Nuno Gomes iz Južne Afrike s ronjenjem na dubinu od 318,25 metara također u Dahabu 2005. godine. Nuno Gomes također drži službeni svjetski rekord za najdublje špiljsko ronjenje, nakon što je zaronio do dubine od 282 metra u pećini Boemansgat u Južnoj Africi 1996. godine.

Najduže ronjenje

Dana 20. jula 2016. godine, turski ronilac Cem Karabay postavio je izvanredan svjetski rekord u ronjenju, ostavši nevjerojatnih 142 sata, 42 minute i 42 sekunde pod vodom na plaži Yavuz Çıkarma na Kipru. Ovaj podvig ga je doveo do gotovo šest dana provedenih pod vodom na otvorenom moru. Prije tog postignuća, Cem je već bio svjetski rekorder za najduže vrijeme provedeno pod vodom u kontroliranom okruženju, s rezultatom od 192 sata, 19 minuta i 19 sekundi u bazenu u Istanbulu 2011. godine.

Tokom svojih podvodnih izazova, Cem Karabay igrao je šah i nogomet kako bi ublažio monotoniju i kako bi brže prošlo vrijeme tijekom ronjenja. Tim za podršku mu je bio od velike važnosti tijekom ovih dugih podvodnih zarona.

Rekord za najdulje vrijeme provedeno pod vodom od strane žene drži Amerikanka Cristie Quill. Ona je provela 51 sat i 25 minuta pod vodom u La Jolla Shoresu u San Diegu kao podršku kampanji “Put Cancer Under Pressure”.

Također, vrijedno je spomenuti da Jerry Hall iz Sjedinjenih Država drži rekord za najduže ronjenje u slatkoj vodi na otvorenom. On je ostao na podvodnoj platformi u Watauga Lakeu, Tennessee, punih 120 sati, 1 minutu i 9 sekundi 2004. godine.

Najviši zaron

Najviši ronilački zaron u povijesti drži Erno Tosoki, mađarski ronilac i planinar. Ovo izvanredno postignuće dogodilo se 21. februara 2016. godine na Ojos Del Salado, najvišem vulkanu na svijetu, smještenom na granici Argentine i Čilea. Tosoki je zaronio u jezero na istočnoj strani vulkana, koje se nalazi na impresivnih 6.382 metara nadmorske visine, čime je postao prva osoba koja je ikad zaronila na visini iznad 6.000 metara.

Ovaj ronilački podvig bio je iznimno zahtjevan i riskantan zbog napornih i nepoznatih efekata koje ronjenje na takvoj visini može imati na osobu. Tosoki je uspio roniti samo 10 minuta na dubini od samo 2 metra, što je bilo najviše što mu je omogućilo ovo jedinstveno jezero.

Pripreme za ovaj zaron trajale su pet godina, a Tosoki je već prethodno imao dva pokušaja, no tek trećim pokušajem uspio je postići ovaj nevjerojatan rekord. Tokom svog izazova, imao je podršku samo jednog člana tima.

Ovaj rekord teško će biti nadmašen, jer na Zemlji ne postoji jezero smješteno na višoj nadmorskoj visini od Ojos Del Salada. Tosoki je ostavio neizbrisiv trag u svijetu ronjenja postavljajući nove granice i potvrđujući koliko čovječanstvo može dosegnuti u svojoj istraživačkoj želji, čak i na ekstremnim i nepristupačnim mjestima.

Najdublje ronjenje bez ograničenja

Najdublje ronjenje bez ograničenja je jedna od najekstremnijih verzija slobodnog ronjenja. U ovoj disciplini, ronilac može izabrati bilo koji način kretanja, obično koristeći sanjke sa utezima za spuštanje i balon na naduvavanje za uspon. Trenutni svjetski rekord za najdublje ronjenje bez ograničenja je 214 metara a postavljen je od strane austrijskog svjetskog prvaka Herberta Nitscha 14. juna 2007. godine u Spetsesu, Grčka.

Za ronjenje bez ograničenja, rekord za žene bez ograničenja drži Amerikanka Tanja Striter. Ona je 17. avgusta 2002. dostigla dubinu od 160 metara što je u to vrijeme bio svjetski rekord i za muškarce i za žene. Ova disciplina zahtijeva iznimnu kontrolu disanja i tijela, a oba ova rekorda su pod vodom trajala više od 3 minute.

Dodatno, svjetski rekord za „statičku apneju“, što znači zadržavanje daha pod vodom bez kretanja, drži Stephane Mifsud iz Francuske. On je u junu 2009. godine zadržao dah nevjerojatnih 11 minuta i 35 sekundi.

Ronjenje na dah u dvorani

Hrvatski ronilac Goran Čolak postavio je novi svjetski rekord na CMAS Svjetskom prvenstvu u ronjenju na dah u dvorani 2023. u Kuvajtu. Postigao je impresivnu dubinu od 292.15 metara u kategoriji BIFINS, oborivši dosadašnji rekord od 290 metara koji je držao poljski ronilac Mateusz Malina. Goran Čolak rođen je u Zagrebu 1983. godine, a započeo je svoju amatersku karijeru u ronjenju na dah 2006. godine.

Postao je profesionalni ronilac na dah 2011. godine i od tada je ostvario brojne uspjehe. Također, posjeduje i Guinnesov rekord za statičnu apneju s prethodnim udisanjem čistog kisika, koji je oborio 2013. godine. Ovaj nevjerovatan podvig svjedoči o Goranovoj izvanrednoj vještini i posvećenosti ovom sportu, a CMAS-World Underwater Federation je čestitao na ovom nevjerojatnom postignuću.

Statičko ronjenje na dah

Budimir Šobat, ronilac iz Hrvatske, danas je oborio Guinnessov rekord u statičkom ronjenju na dah. Ovaj impresivan podvig dogodio se na Zagrebačkom velesajmu, gdje je pod vodom ostao nevjerojatnih 24 minute i 11 sekundi.

Šobat je time oborio vlastiti rekord od 24 minute i 4 sekunde, postavljen prethodno. Prije njega, rekord je držao Španjolac Aleix Segura s rezultatom od 23 minute i 4 sekunde.

Važno je spomenuti da je Šobat ovaj izvanredan uspjeh ostvario u sklopu akcije pod nazivom ‘Ne dišem’, koja ima za cilj skrenuti pažnju javnosti na probleme i sposobnosti osoba s autizmom. Ovaj rekord nije samo impresivno postignuće u svijetu ronjenja na dah, već i prilika da se promovira svijest o autizmu i podrška osobama s tom dijagnozom.

Najbrže ronjenje na 10 km

Faisal Jawad Hassan, 33-godišnji Kuvajćanin paraplegičar, drži svjetski rekord za najbrže ronjenje na 10 km. On je postigao ovaj izuzetan rekord od 5 sati i 24 minute, nadmašivši prethodni rekord od 6 sati i 21 minut, koji je postavio vojno sposoban ronilac. Posebnost ovog rekorda leži u činjenici da je Faisal paraplegičar i izgubio je nogu u saobraćajnoj nesreći kada je imao 20 godina.

Faisal je počeo roniti kako bi se oporavio nakon nesreće. Nakon što je zaronio prvi put, osjetio je osjećaj slobode pod vodom koji mu je pomogao u prevladavanju strahova i donio mu olakšanje od tuge i beznađa. Ovaj izuzetan ronilac vidi ronjenje kao način da bude slobodan i pronađe slobodu. Njegov rekord je izuzetan jer pokazuje njegovu izuzetnu snagu, volju i odlučnost da prevaziđe prepreke i postigne izvrsne rezultate u ronjenju.

Najduže žongliranje pod vodom

Markus Just iz Njemačke postao je poznat po svom neobičnom rekordu za „najduže žongliranje sa tri predmeta pod vodom“, gdje je žonglirao pod vodom 1 sat i 40 minuta na Freizeit Messe-u (Leisure Show) u Nürnbergu 3. marta 2013. godine.

Također, postavio je rekord za najduže podvodno žongliranje, zadržavajući dah 3 minute i 32 sekunde. Ovakvi rekordi možda su neobični, ali svakako donose zabavu i smijeh publici i pokazuju jedinstvene vještine ovog komičara, klauna i umjetnika.

Najduži podvodni poljubac

Drugi neobičan rekord koji si spomenuo je za „najduži podvodni poljubac“, a postavili su ga Južnoafrička državna prvakinja u ronjenju na dah, Beth Neale, i njen kanadski partner, Miles Cloutier. Oni su oborili Guinnessov svjetski rekord za najduži podvodni poljubac 4. februara 2023. godine, zadržavajući dah pod vodom duže od 4 minute. Zadržavanje daha pod vodom duže vrijeme zahtijeva posebne pripreme i kontrolu disanja, što ovaj rekord čini još impresivnijim.

Najpoznatije ličnosti u svijetu ronjenja

U svijetu ronjenja, postoje nevjerojatne ličnosti koje su oblikovale ovu disciplinu i ostavile neizbrisiv trag svojim impresivnim podvizima. Ove istaknute osobe su hrabro kročile u dubine oceana, istraživale neistražene pećine, postavljale svjetske rekorde i inspirisale generacije ronilaca širom svijeta. Njihova strast prema moru, istraživanju podvodnog svijeta i želja za postizanjem nemogućeg stvorili su heroje ovog fascinantnog sporta.

U ovom tekstu, otkrivamo najpoznatije ličnosti u svijetu ronjenja, njihove izuzetne uspjehe, hrabre poduhvate i doprinos očuvanju prirodnih ljepota okeana.

Aleksej Molčanov

Aleksej Molčanov je najpoznatiji ronilac na svijetu poznat po svojim izvanrednim podvizima u disciplini slobodnog ronjenja na dah. Rođen u Rusiji, Aleksej je započeo svoju karijeru postavljanjem svjetskih rekorda u bazenskoj disciplini Dynamic Apnea, gdje je plivao 250 metara pod vodom s monoperajem na jednom dahu.

Godine 2012., Aleksej je započeo niz impresivnih poduhvata postavljanjem svjetskog rekorda zaranjanjem na 125 metara koristeći monoperaju u Šarm el Šeiku, Egipat. Nastavio je obarati sopstvene rekorde tokom godina, dosežući dubine koje se rijetko dostižu u ronjenju na dah. Osobito je poznat po svom rekordu od 133 metara na Bahamima, koji je postao novi svjetski rekord u toj disciplini.

Sa ukupno 27 svjetskih rekorda prema pravilima AIDA i CMAS, te jednim Guinnessovim rekordom, Aleksej je neosporno jedan od najuspješnijih i najtalentovanijih ronilaca na svijetu.

Godine 2020., Aleksej Molčanov je postavio novi Guinnessov svjetski rekord za najduže zabilježeno ronjenje pod ledom. On je zaronio skoro 181 metar ispod ledenog pokrivača.

Osim njegovih impresivnih sportskih dostignuća, on je i poduzetnik u svijetu ronjenja, razvijajući brend Molchanovs koji proizvodi opremu za slobodno ronjenje.

Aleksej je također poznat po svom angažmanu u ekološkim pitanjima i prečišćavanju vode širom svijeta. Njegove podvodne fotografije i videi često su izloženi u online galerijama, a on aktivno promoviše svijest o zaštiti podvodnog okoliša.

Sa neumornom strašću za ronjenjem i istraživanjem dubina oceana, Aleksej Molčanov je postao simbol hrabrosti, izdržljivosti i predanosti u svijetu ronjenja na dah. Njegovi podvizi ostaju inspiracija za ronioce širom svijeta, a njegovo ime će zauvijek ostati upisano u povijest ronjenja kao jedno od najsjajnijih imena ovog sporta.

Fatima Korok

Fatima Korok je prva mađarska svjetska prvakinja u ronjenju na dah i istaknuta sportašica u dubinskom ronjenju. Njena ronilačka karijera obilježena je nevjerojatnim usponom i postignućima u relativno kratkom vremenu. Na AIDA dubinskom svjetskom prvenstvu 2019. godine osvojila je zlatnu medalju u FIM disciplini, što je bio povijesni trenutak za Mađarsku. Tijekom samo 11 mjeseci u ronilačkom sportu, ostvarila je 8 nacionalnih rekorda za svoju zemlju.

Prije nego što je postala ronioc, Fatima je radila u turističkoj agenciji u Budimpešti, ali je odlučila promijeniti svoj život i posvetiti se ronjenju. Odlazak u Honduras donio joj je ljubav prema dubokom ronjenju, a preseljenjem u Dahab, Egipat, nastavlja sa intenzivnim treningom i brzo napreduje. Fatima se takmiči u svim dubinskim disciplinama, ali joj je posebno draga CWNF (ronjenje bez peraja s pomoćnim balastom).

Iako je postigla izvanredne uspjehe kao ronioc, Fatima ima i druge ambicije u ronjenju na dah. Nastavlja se takmičiti i želi popularizirati ronjenje na dah, posebno među mlađim generacijama. Također, planira organizirati radionice diljem svijeta kako bi dijelila svoje znanje i iskustvo s drugim roniocima.

Alessia Zecchini

Alessia Zecchini je talijanska roniteljica na dah koja je postala poznata po svojim impresivnim podvizima u svijetu ronjenja na dah. Rođena u Italiji, Alessia je jedna od najuspiješnijih i najtalentiranijih roniteljica u disciplini slobodnog uranjanja (FIM).

Njen ronilački put započeo je 2011. godine, a već tada je pokazala nevjerojatni talent osvajajući drugo mjesto na prvenstvu Italije.

Godina 2013. označila je vrhunac njenog uspona, kada je postala svjetska prvakinja u Kazanju, ostvarivši nevjerojatne uspjehe i osvojivši zlatne, srebrne i bronzane medalje u različitim disciplinama. To je bio početak impresivnog niza zlatnih medalja i svjetskih rekorda koje je postavila u dinamici bez peraja, dinamici s perajama i dinamici s monoperajama.

Njen najznačajniji uspjeh je postavljanje svjetskog rekorda u FIM-u, s impresivnih 101 metar dubine. Taj podvig ju je stavio na sam vrh svjetske ronilačke scene i učinio je jednom od najboljih roniteljica na dah u svijetu. Svladavši dotad neporaženi rekord Natalije Molčanove.

Alessia je poznata po svojoj izuzetnoj tehničkoj vještini, izdržljivosti i hrabrosti koja joj omogućuje da zaranja na velike dubine s lakoćom. Njeni zaroni su precizno izvedeni, a ona pokazuje izuzetnu kontrolu daha i tijela tijekom svakog uranjanja.

Kroz svoj rad i postignuća, Alessia Zecchini je postala inspiracija mnogima u ronilačkoj zajednici. Njen trud, predanost i posvećenost sportu omogućuju joj da ostvari nevjerojatne rezultate i postavi nove standarde u ronjenju na dah. Ona predstavlja pravi uzor svima koji teže postizanju izvrsnosti u ovom zahtjevnom sportu.

Natalija Molčanova

Natalija Molčanova je poznata ronilačka legenda, ostvarivši izuzetne uspjehe u ronjenju na dah. Rođena je 3. aprila 1988. godine u Moskvi, Rusija, i bila je jedna od najpoznatijih svjetskih ronilaca svoje generacije. Postavila je nevjerojatnih 41 svjetskih rekorda i bila je svjetska prvakinja 23 puta tokom svoje karijere. Njezina predanost i doprinos ovom sportu ostaju neizbrisivi i inspirativni za sve ronioce širom svijeta.

Natalija je postala poznata po svojim impresivnim ronjenjima u disciplini konstantne težine bez peraja (CWT) i slobodnom ronjenju (FIM). Imala je nevjerojatnu sposobnost da dosegne iznimne dubine. Natalijina najznačajnija dostignuća uključuju njen rekordni zaron u FIM disciplini do dubine od 101 metar koji je bio svjetski rekord u toj kategoriji.

Nažalost, Natalija Molčanova nestala je dok je ronila rekreativno uz obalu na dubini od 30 do 40 metara, bez peraja, te je pretpostavljeno da ju je zahvatila snažna morska struja. Unatoč danonoćnoj pretrazi, nije bilo moguće pronaći Nataliju, a njena obitelj i Svjetski ronilački savez su je proglasili mrtvom.

Natalija je ostavila snažan trag u svijetu ronjenja na dah i njezino naslijeđe će zauvijek ostati živo u sjećanju ronilačke zajednice. Njezin sin Aleksej Molčanov je zadržao njezinu strast prema ronjenju i nastavlja njezinim putem..

Ovi nevjerojatni rekordi u ronjenju svjedoče o izvanrednoj izdržljivosti i hrabrosti ronioca koji se suočavaju s izazovima ekstremnih uvjeta pod vodom kako bi ostvarili svoje ciljeve i postigli nevjerojatna postignuća. Njihove impresivne izvedbe nadmašuju granice ljudske izdržljivosti i inspiriraju sve ljubitelje ronjenja širom svijeta.

Komentariši