fbpx
notino popust

Kako se zaštiti tijekom grmljavinskog nevremena?

kako se zastiti tokom grmljavinskog nevremena

Munja, ta nevjerojatna prirodna pojava, oduvijek je intrigirala i obuzimala ljudsku maštu. Njena snaga, sjaj i zvuk grmljavine pobuđuju osjećaje čuđenja i straha, a kroz povijest su mnogi pokušali dokučiti njen pravi uzrok i značenje.

Antička vremena obavijena su vjerovanjima da su munja i grmljavina bili znakovi božanske prisutnosti i djelovanja, a stari Grci su čak povezivali munju s oružjem samog vrhovnog božanstva – Zeusa.

Suvremena znanost, međutim, donosi nove spoznaje o prirodi munje. Sredinom 18. stoljeća, zahvaljujući otkriću velikog znanstvenika Benjamina Franklina, postalo je jasno da je munja zapravo električna pojava. No unatoč tomu, još uvijek postoje mnoge nepoznanice koje znanstvenici nastoje razjasniti kako bi bolje razumjeli i predvidjeli ove impresivne i ponekad opasne događaje.

grom

Danas, moderna istraživanja munja usmjerena su u različitim smjerovima. Jedan od ključnih napretka jest razvoj mreže sofisticiranih uređaja za detekciju i registraciju munja. Ova tehnologija omogućuje znanstvenicima i stručnjacima da s jednog mjesta prate situaciju na širem području i bolje razumiju ponašanje munje u prirodi.

Drugi važan pravac istraživanja odnosi se na snimanje i matematičko opisivanje pojave munje. Kroz temeljita istraživanja i eksperimente, znanstvenici nastoje otkriti tajne koje krije munja pri svom udaru. Umjetno izazvane munje postale su ključni alat u razumijevanju ovih fenomena, omogućujući dublje uvide u njihovu prirodu i karakteristike.

U ovom kontekstu, nastavak istraživanja munje i grmljavine donosi ne samo nova saznanja o prirodi i fizici ovih pojava, već i potencijalne primjene u područjima poput meteorologije, zaštite od udara munje, ali i električne energije.

Munja će i dalje ostati jedno od najfascinantnijih čuda prirode koje nas plaši i oduševljava, ali znanstveni napredak nam omogućuje da razumijemo njen jezik i tako bolje upravljamo njome u svijetu koji se neprestano mijenja.

Osnovni pojmovi o nevremenu

Prirodna pojava grmljavine i munje donosi nekoliko različitih situacija i oblika, koji su detaljnije opisani u službenoj terminologiji DHMZ-a (Državni hidrometeorološki zavod). Evo objašnjenja pojedinih termina:

 1. GRMLJAVINA: Grmljavina predstavlja pojavu koja uključuje munju i zvuk grmljavine. U ovoj situaciji vidimo svijetli bljesak munje, a zatim čujemo grmljavinu koja je posljedica naglog proširenja zraka uzrokovano brzim zagrijavanjem tijekom munjevite pražnjenja. Grmljavina se događa kada električno nabijeni oblaci ili oblaci oluje generiraju jake električne pražnjenje prema tlu ili unutar oblaka.
 2. MUNJA, SIJEVANJE: “Munja, sijevanje” predstavlja situaciju u kojoj vidimo svijetlu iskru munje, ali ne čujemo zvuk grmljavine. To se obično događa kada je udaljenost munje od promatrača veća, pa se svjetlosni bljesak munje vidi prije nego što zvuk grmljavine stigne do uha. Vrijeme koje protekne između svjetlosnog bljeska i zvuka grmljavine pomaže procijeniti koliko je udaljena oluja.
 3. GROM: Grom predstavlja situaciju u kojoj se svjetlosni bljesak munje i zvuk grmljavine događaju gotovo istovremeno. Ovo znači da je udar munje vrlo blizu promatrača, jer svjetlost putuje mnogo brže od zvuka. Takav udar može biti vrlo opasan i potrebno je preduzeti mjere opreza kako biste se zaštitili od mogućih opasnosti.
 4. GRMLJENJE: “Grmljenje” predstavlja situaciju u kojoj čujemo zvuk grmljavine, ali ne vidimo svijetlosni bljesak munje. To se obično događa kada se oluja nalazi na velikoj udaljenosti, pa svjetlost munje nije vidljiva, ali zvuk grmljavine može putovati veće udaljenosti.
 5. KUGLASTA MUNJA: Kuglasta munja predstavlja rijedak fenomen gdje se svjetlosni bljesak munje oblikuje u sferičnu kuglu. Ova kugla je užareni, električno nabijeni prostor plina i može svijetliti u mraku. Kuglasta munja može biti neobično fascinantna i ponekad zastrašujuća pojava. Postoji mogućnost da ovakva munja uđe u zatvorene prostorije kroz otvore poput zatvorenih prozora te može imati različite učinke, kao što je isparivanje vode ili oštećenje predmeta unutar prostora

Šta su munje?

Munja je prirodna pojava električnog pražnjenja koja se događa u atmosferi, najčešće između oblaka, ali i između oblaka i Zemljine površine. Ova električna pražnjenja rezultat su nagomilavanja električnog naboja unutar oblaka. Kada se taj naboj postane dovoljno snažan, dolazi do izjednačavanja naboja putem munje, što stvara svijetli i blještavi fenomen koji promatramo.

Munje su zapravo vrlo brze električne struje koje prolaze kroz atmosferu, a koje su uzrokovane jakim električnim nabojevima unutar oblaka. Tijekom oluje, vodene kapljice, ledeni kristali i čestice prašine u oblaku sudaraju se i međusobno trljaju, što rezultira stvaranjem statičkog elektriciteta. Pozitivni naboj akumulira se na vrhu oblaka, dok se negativni naboj spušta prema dnu.

Kada napon između oblaka i Zemljine površine postane dovoljno visok, stvara se vodljiva staza u obliku ioniziranog zraka koja omogućuje brzo izjednačavanje naboja. To je ono što vidimo kao svijetli i blještavi bljesak koji nazivamo munjom. Taj bljesak može biti vrlo snažan i intenzivan, stvarajući dojam ogromnih iskri koje se šire kroz atmosferu.

Prividna debljina munje, koja izgleda mnogo veća nego što stvarno jest (oko centimetra), rezultat je visoke svjetlosti koju emitira. Taj svjetlosni bljesak stvara iluziju veće debljine munje, iako je u stvarnosti riječ o vrlo tankom kanalu kroz koji prolazi električna struja.

Tipičan bljesak munje je oko 300 miliona volti i oko 30.000 ampera. Za poređenje, struja u domaćinstvu je 120 volti i 15 ampera.

Munje su spektakularne prirodne pojave koje nas oduševljavaju svojom snagom i ljepotom, ali istovremeno su i vrlo opasne.

munje

Vrste munja

Postoji nekoliko vrsta munja koje se razlikuju po svojim karakteristikama i načinu nastanka. Evo nekoliko važnijih vrsta munja:

 1. Oblačne munje (intraoblakne munje, IC munje): Ove munje se događaju unutar oblaka, kada električni naboj unutar oblaka stvara električna pražnjenja između različitih dijelova oblaka. Ove munje obično ne dosežu Zemljinu površinu.
 2. Međuoblakne munje (oblak-oblak munje, CC munje): Međuoblakne munje se događaju između različitih oblaka, gdje se jedan oblak ispražnjava prema drugome. Ovo su česte munje u olujnim sustavima, iako su manje upečatljive jer se ne vide izravno s tla.
 3. Oblak-zemlja munje (oblak-tlo munje, CG munje): Ovo su najpoznatije i najčešće munje koje vidimo. One se javljaju kada se električni naboj unutar oblaka isprazni prema Zemlji. Ove munje su vrlo svijetle i vidljive iz velike udaljenosti.
 4. Oblak-mor munje (oblak-voda munje): Slično kao i oblak-zemlja munje, ali se događaju kada se električni naboj isprazni prema površini mora ili oceana.
 5. Kuglasta munja: Kuglasta munja je rijedak fenomen gdje se svjetlosni bljesak munje oblikuje u sferičnu kuglu. Ova vrsta munje može biti vrlo neobična i fascinantna, a može čak i ući u zatvorene prostorije kroz otvore poput zatvorenih prozora.
 6. Raketa munja: Raketa munja (ili iznimka munja) je munja koja kreće iz oblaka prema gore, prema ionosferi. To je rijetka pojava i često se povezuje s vrlo snažnim olujama.
 7. Suha munja je vrsta munje koja se javlja tijekom oluje, ali koja ne donosi kišu na Zemlju. Naziva se suhom jer nema padavina koje bi pratile elektromagnetske pražnjenje. Ovaj tip munje često se javlja u sušnim područjima ili tijekom oluja koje se razvijaju iznad već isušenog terena.
 8. Visokonaponske ili pozitivne munje su posebna vrsta munje koja ima neke specifične karakteristike i predstavlja manji postotak svih munja koje se javljaju tijekom oluja.
 9. Ove munje obično nastaju u gornjem dijelu kumulonimbusa, koji je tip oblaka koji karakterizira olujno vrijeme. Kumulonimbusi su vrlo visoki oblaci koji se protežu do velikih visina, što stvara idealne uvjete za razvoj ovih visokonaponskih munja.
 10. Jedna od ključnih karakteristika ovih munja je njihova horizontalna putanja prije nego što skrenu prema tlu. One mogu putovati i do nekoliko kilometara vodoravno prije nego što se odluče za vertikalni put prema zemlji. To je razlog zašto se ponekad nazivaju i horizontalne munje.
 11. Visokonaponske munje nose puno veću količinu električnog naboja u odnosu na druge vrste munja. Procjenjuje se da imaju 6 do 10 puta više naboja nego druge munje. Njihov napon, tj. električni potencijal, također je znatno veći, što znači da je razlika u nabojima između oblaka i Zemlje izrazito visoka.

Visoko naponske munje

Osim toga, visokonaponske munje traju znatno dulje od drugih vrsta munja. Oni se mogu održavati i do 10 puta duže. To povećava mogućnost da će električni pražnjenje pronaći put prema tlu.

Bljeskovi visokonaponskih munja stvaraju velike količine niskofrekventnih (ELF i VLF) radiovalova. To su radiovalovi s izuzetno niskom frekvencijom, koji mogu putovati kroz tlo i oceane na ogromne udaljenosti. Ovi radiovalovi mogu imati utjecaj na električne sustave, komunikacije, navigaciju i druge tehnološke sustave.

Zbog svoje velike snage i specifičnih karakteristika, visokonaponske munje su jako opasne. One mogu uzrokovati štetu na električnim instalacijama, uzrokovati požare i imati negativan utjecaj na električne sustave.

Posebno su opasne za avione jer još uvijek ne postoji dovoljna zaštita od ovakvih munja. Udari munja na avione mogu oštetiti električne i komunikacijske sustave, što predstavlja potencijalnu prijetnju sigurnosti leta. Stoga zrakoplovna industrija i istraživači nastoje razviti i poboljšati zaštitne sustave kako bi se smanjio rizik od udara visokonaponskih munja na letjelice.

Munje iz vedrog neba

Munje iz vedrog neba: Iako je to rijetka pojava, munje mogu udariti i iz vedrog neba, a da pritom ne postoji vidljiva oluja ili oblak u blizini. Ove munje se nazivaju “plavi bljesak” i obično se povezuju s vrlo jakim olujama u daljini.

Plavi bljesak je često uzrokovan električnim pražnjenjem koje se javlja između slojeva oblaka u oblačnim formacijama koje nisu vidljive iz promatračke perspektive. Takve munje mogu biti iznenađujuće i zastrašujuće, jer se čine kao da se događaju “iz vedrog neba”

grom iz vedra neba

Opasnosti munje: Koje posljedice ostavlja munja kad udari u čovjeka

Kada munja udari u čovjeka, to može biti izuzetno opasno i često rezultira teškim posljedicama. Električna energija koja se oslobađa pri udaru munje može uzrokovati ozbiljne ozljede, pa čak i smrt. Evo nekoliko mogućih posljedica kada munja udari u čovjeka:

 1. Električne opekline: Električni udar munje može uzrokovati opekline na koži i unutarnjim organima, što može biti vrlo bolno i opasno.
 2. Srčane aritmije: Električna energija munje može poremetiti srčani ritam i izazvati srčane aritmije koje mogu biti smrtonosne.
 3. Oštećenje živčanog sustava: Munja može utjecati na živčani sustav, što može dovesti do gubitka svijesti, konvulzija i drugih neuroloških problema.
 4. Oštećenje unutarnjih organa: Intenzivan električni udar može oštetiti unutarnje organe, uključujući pluća, jetru, bubrege i druge vitalne strukture.
 5. Gubitak svijesti: Munja može izazvati trenutni gubitak svijesti, što može dovesti do pada i dodatnih ozljeda.
 6. Oštećenje sluha i vida: Bljesak munje može izazvati privremeno ili trajno oštećenje sluha i vida.
 7. Termički učinci: Munja može generirati izuzetno visoke temperature koje mogu uzrokovati toplinske ozljede na koži.

S obzirom na visoke električne napone i energiju koju munja donosi, važno je ozbiljno shvatiti opasnost i pridržavati se sigurnosnih savjeta tijekom oluje.

Korisni savjeti za smanjenje rizika od udara munje tijekom grmljavinskih oluja

Naravno, evo liste korisnih savjeta za smanjenje rizika od udara munje tijekom grmljavinskih oluja:

 1. Tražite zaklon: Uvijek potražite siguran zaklon u zatvorenom prostoru tijekom grmljavinske oluje. Izbjegavajte boravak na otvorenom, ispod drveća ili metalnih struktura.
 2. Izbjegavajte mjesta blizu strujnih vodova, stupova žičara i dalekovoda: Ova mjesta mogu biti opasna zbog visokog napona električne energije koji prolazi kroz te infrastrukture.
 3. Potražite niži prostor: Ako ste na otvorenom i nemate pristup zatvorenom prostoru, pokušajte pronaći niži prostor, poput jame ili rova, kako biste smanjili izloženost munji. Ne ležite na tlu jer tlo može provoditi električnu energiju.
 4. Izbjegavajte vodu: Izbjegavajte boravak u blizini vode tijekom oluje jer voda može provoditi električnu energiju.
 5. Izbjegavajte električne uređaje: Ne koristite električne uređaje i izbjegavajte korištenje fiksnog ili mobilnog telefona tijekom oluje. Električni uređaji i žice mogu privući munju.
 6. Slijedite vremenske izvještaje: Pratite vremenske izvještaje kako biste bili svjesni dolaska oluje i mogli poduzeti odgovarajuće mjere.
 7. Planirajte unaprijed: Ako znate da se očekuje grmljavinska oluja, unaprijed planirajte kako se zaštititi i osigurajte da znate gdje pronaći siguran zaklon.
 8. Ostanite u vozilu: Ako se nalazite u vozilu, ostanite u njemu tijekom oluje jer metalno tijelo automobila može djelovati kao Faradayev kavez i pružiti neku razinu zaštite od munje.
 9. Ako ste na otvorenom tijekom grmljavinske oluje, šator nije siguran zaklon i ne pruža adekvatnu zaštitu od munje.
 10. Osjetite li pucketanje i primijetite da vam se kosa nakostriješi ili vidite plavu aureolu oko objekata, to je znak električne aktivnosti oko vas, što ukazuje na opasnost od udara munje. U takvoj situaciji, najbolje je napustiti to područje što je prije moguće i potražiti siguran zaklon u zatvorenom prostoru.

Slijedeći ove savjete, možete povećati svoju sigurnost i smanjiti rizik od ozljeda tijekom grmljavinskih oluja i potencijalnih udara munje. Važno je biti svjestan opasnosti i pridržavati se sigurnosnih smjernica kako biste se zaštitili i ostali sigurni.

Pravilo 30+30

Pravilo 30+30: Ovo pravilo pomaže u procjeni udaljenosti oluje i mjere sigurnosti koje trebate poduzeti. Kada vidite munju, pokušajte zabilježiti koliko vam vremena treba da čujete grom. Ako između munje i groma prođe manje od 30 sekundi, trebate potražiti sklonište jer oluja je relativno blizu.

Nakon što prođe oluja, čekajte najmanje 30 minuta od posljednje viđene munje i groma prije nego što izađete iz skloništa. Ovo vrijeme čekanja važno je jer munje i grmljavinske oluje mogu biti nepredvidive i možda neće prestati odmah nakon što se pojavi zadnji bljesak.

Munje zanimljivosti

 • Florida je najpoznatiji grad munja u SAD-u, u prosjeku 70-100 grmljavinskih oluja
 • dana u godini.U Floridi u prosjeku grom godišnje ubije 10 i ozlijedi 40 ljudi.
 • Munja može doseći 20.000°C (54 000 stupnjeva Fahrenheita), što je pet puta toplije
 • nego površina našeg sunca.
 • Munje udare u Sjedinjene Države 20 milijuna puta godišnje.
 • Munja se kreće oko 30 000 puta brže od metka.
 • Prosječna munja mogla bi osvijetliti žarulju od 100 W tri mjeseca.
 • 100 munja udari u zemlju svake sekunde .
 • Munja ubije samo oko 10 posto ljudi koje udari, 90 posto ih preživi: Iako munja može biti smrtonosna, većina ljudi koja bude izložena udaru preživi. To je djelomično zato što munja može proći kroz tijelo na više načina, pa neki udari mogu biti manje intenzivni i manje opasni za život.
 • Oko 25% pretrpi dugoročne fiziološke ili psihološke posljedice: Iako većina ljudi preživi udar munje, mnogi od njih mogu pretrpjeti dugoročne posljedice, bilo fizičke ili emocionalne. To može uključivati opekline, oštećenje živčanog sustava, problema s pamćenjem, anksioznost i druge probleme s mentalnim zdravljem.
 • 92% ozljeda i smrti zbog munje događa se između svibnja i rujna: To je vrijeme kada su grmljavinske oluje češće i kada se ljudi više nalaze na otvorenom. Tijekom ljetnih mjeseci, topla i vlažna atmosfera stvara povoljne uvjete za razvoj grmljavinskih oluja, što povećava rizik od udara munje.
 • 45% smrtnih slučajeva i 80% ozljeda događa se između 10 i 19 sati: Ovo je vrijeme kada su ljudi često najaktivniji i kada provode više vremena na otvorenom. Aktivnosti poput planinarenja, kampiranja, ribolova i sportskih događaja često se odvijaju tijekom ovih sati, što povećava izloženost opasnostima od munje.

Komentariši