fbpx
notino popust

Milka: otkrijte sve ono što niste znali o ovoj poznatoj čokoladi

Cokolada Milka

U svijetu slatkih zadovoljstava, jedno ime se izdvaja kao svjetionik radosti za sve čokoljupce – Milka čokolada. Poput mekog zagrljaja iz djetinjstva ili prvi susret sa omiljenim prijateljem, Milka čokolada nas uvodi u svijet čarobnog ukusa i bezvremenske radosti.

Njena prepoznatljiva ljubičasta omotnica je poput vrata ka tajnom vrtu slatkih snova, a svaki zalogaj je kao korak ka čarobnom putovanju punom neodoljivih ukusa i nezaboravnih trenutaka.

U ovom tekstu, upustićemo se u čarobni svijet Milka čokolade, istražujući njenu istoriju, sastojke koji je čine posebnom i neizmernu ljubav koju ljudi širom svijeta osjećaju prema njoj.

Milka porijeklo

Čarobni svijet Milka čokolade duboko je ukorijenjen u bogatoj istoriji čokoladne umjetnosti i slatkih zadovoljstava. Ova marka mliječne čokolade, koja danas blista pod okriljem međunarodnog koncerna Kraft Foods, ima začetke koji sežu unazad u vreme kada je slatkiše stvarala čista strast i majstorska vještina.

Dana 17. novembra 1825. godine, švajcarski čokoladar Philippe Suchard (1797–1884) započeo je svoju slatku priču osnivanjem poslastičarnice u Neušatelu. Tamo je počeo prodavati ručno pravljene deserte i čokolade. Sljedeće godine, 1826, Suchard je proširio svoju kompaniju i preselio proizvodnju u Serrières, gde je počeo proizvoditi čokoladu u većem obimu. U to vreme, proizvodio je oko 25-30 kg čokolade dnevno u iznajmljenom bivšem mlinu.

Tokom 1890-ih, u Suchardovu čokoladu je dodavano mlijeko, što je postala popularna praksa. U to vreme je lansiran brend “Gala Peter” osnovan od strane švajcarskog čokoladara Daniela Petera.

Međutim, prava transformacija dogodila se 1901. godine kada je Carl Russ-Suchard preuzeo proizvodnju čokolade i dao joj ime Milka. Ovaj nježan naziv, koji kombinuje riječi “Milch” (što na njemačkom znači mlijeko) i “Kakao,” postao je sinonim za neodoljivu kombinaciju ukusa i nježnosti.

Neispričana istina o Milka čokoladi

Sredinom 20. vijeka, konsolidacija u prehrambenoj industriji dovela je do različitih spajanja i akvizicija kompanija, uključujući i one u čokoladnoj industriji. Evo detaljnijeg objašnjenja navedenih događaja:

 • 1970. godina: Suchard i Tobler su se spojili, formirajući zajedničku kompaniju po imenu Interfood. Ovaj spoj je omogućio udruživanje resursa i ekspertize dvije poznate čokoladne kompanije.
 • 1982. godina: Interfood se dalje udružio sa kompanijom za proizvodnju kafe po imenu Jacobs, formirajući novu kompaniju nazvanu Jacobs Suchard. Ova fuzija je proširila portfolijo proizvoda kompanije na više oblasti prehrambene industrije.
 • 1990. godina: Kraft Foods, velika američka kompanija za prehrambene proizvode, preuzela je Jacobs Suchard, uključujući i brend Milka. Ovo preuzimanje je označilo ulazak Milka brenda pod kapu velike multinacionalne kompanije.
 • 1995. godina: Milka je postala zvanični sponzor skijanja, što je označilo ulazak ovog brenda u sportski svijet. Kasnije će postati jedan od najpoznatijih sportskih sponzora, posebno nakon FIS Alpine Cupa koji je održan u Lienzu.
 • Oktobar 2012. godine: Kraft Foods je odlučio da se fokusira na svoj odsjek za grickalice i odvojio ga od ostatka kompanije. Tako je odjel za grickalice postao samostalan po imenu Mondelēz International, koji je nastavio sa proizvodnjom i distribucijom Milka čokolade i drugih grickalica.
 • 2016. godina: Mondelēz International je proširio svoje tržište na Kinu, dodatno šireći prisustvo Milka čokolade i drugih proizvoda na globalnom nivou.

Istaknuti simbol Milka čokolade jeste ljubičasta krava (Lila) koja se ponosno prikazuje na omotu pakiranja. Ovaj zaštitni znak odražava ne samo prepoznatljivost brenda, već i njegovu povezanost sa svježim mlijekom koje čini osnovu ove izvanredne poslastice. Šuškajući omotnicom, Milka čokolada nas poziva na čarobno putovanje, obećavajući slatku nagradu na kraju svakog zalogaja.

Milka marketing

Tokom ljeta 2015. godine, Milka je kreativno iskoristila svoju prepoznatljivu marku stvarajući poseban čamac ljubičaste boje, ukrašen maskotom kravom Lilom, koji je putovao rijekama Njemačke i Austrije. Ovaj jedinstveni čamac dobio je naziv “Muhboot”, što je igra riječi bazirana na njemačkom izrazu “U-Boot”, koji znači podmornica.

Milka je izvela zanimljiv marketinški potez u sklopu svoje kampanje, prodavajući čokoladice koje su imale jedan nedostajući kvadrat. Ova inovativna ideja je potrošačima pružila interaktivno iskustvo i emotivnu povezanost.

Kupci su imali mogućnost da odaberu: ili da zadrže taj nedostajući komad čokolade za sebe ili da ga pošalju voljenoj osobi uz prilagođenu poruku.

Ova akcija je istovremeno izazvala znatiželju i osjećaj pažnje prema drugima. To je odličan primjer kako je Milka iskoristila kreativnost i emocije da privuče pažnju kupaca i stvori vezu sa svojom ciljnom publikom.

Muhboot

Naziv Milka

U pogledu etimologije imena “Milka,” postoji još jedna intrigantna priča. Neki tvrde da je ime inspirisano poznatom hrvatskom opernom umjetnicom Milkom Trninom, koja je u vreme Sucharda bila izuzetno cijenjena. Ova teorija donosi notu umetničke elegancije u svijet slatkih užitaka.

Danas, blizu Lörracha, u Nemačkoj, leži srce proizvodnje Milka čokolade. U toj tvornici se godišnje proizvede oko 110.000 tona različitih varijacija ovog slatkog čuda. Ali proizvodnja se ne zaustavlja samo u Nemačkoj.

Milka se proizvodi u sedam evropskih zemalja, u gradovima kao što su Bludenz u Austriji, Svoge u Bugarskoj, Bratislava u Slovačkoj, Braşov u Rumuniji, Jankowice u Poljskoj, te Beograd u Srbiji. Svaki komadić Milka čokolade nosi sa sobom naslijeđe stručnosti i radosti, predstavljajući spoj tradicije i inovacije.

U svijetu Milka čokolade, svaki zalogaj je putovanje kroz vjekove ukusa i priča. Njeno porijeklo je prepleteno sa strašću za čokoladom i slatkim trenucima koji nas povezuju sa radosti i srećom.

Milka proizvodi

Dobrodošli u svijet ukusnih zadovoljstava koje nudi Milka! Ova čuvena čokoladna marka osvaja srca ljubitelja slatkog širom svijeta već decenijama. Sa svojim prepoznatljivim ljubičastim omotom i neodoljivim ukusima, Milka je postala sinonim za kvalitetnu čokoladu koja pruža čisto uživanje.

Pružite sebi trenutke raskoši i slasti uz širok spektar Milka proizvoda koji su pažljivo osmišljeni da zadovolje različite ukuse i želje. Od mliječne čokolade obogaćene orašastim plodovima, preko neodoljivih kombinacija sa keksom i kremama, do luksuznih pralina koje će vas očarati svojom elegancijom, Milka ima sve što vam treba da uljepšate svaki trenutak.

U ovom tekstu ćemo istražiti različite aspekte Milka proizvoda – od sastojaka koji čine jedinstvene ukuse, do raznovrsnih kolekcija koje pružaju nezaboravne doživljaje. Pridružite nam se dok zaranjamo u svijet slatkih zadovoljstava i istražujemo šta čini Milka tako posebnom.

Čokolade

 • Milka Oreo White 100G: Spajanje dva omiljena ukusa – bijele čokolade i Oreo keksa. Ova čokolada pruža savršenu ravnotežu između slatke i hrskave teksture.
 • Milka Whole Hazelnuts 100G: Kombinacija nježne mliječne čokolade i celih lešnika pruža bogat i kremast ukus sa hrskavim notama.
 • Milka Triple Caramel 90G: Za ljubitelje karamel ukusa, ova čokolada nudi trostruku dozu karamelne slasti koja se stopi u ustima.
 • Milka Milkinis 43.5G: Idealno malo zadovoljstvo, Milkinis pruža nježan ukus mleka u formi ukusnih kuglica.
 • Milka Strawberry 100G: Slatka mliječna čokolada obogaćena ukusom jagoda, stvarajući harmoničan spoj voća i čokolade.
 • Milka Oreo Sandwich 92G: Kombinacija mlečne čokolade i Oreo keksa u obliku sendviča, nudeći teksturnu simfoniju između mekog i hrskavog.
 • Milka Sensation Oreo 156G: Veći užitak za Oreo fanove, ova čokolada pruža senzacionalni spoj čokolade i keksa.
 • Milka Triple Choco 90G: Tri različite čokolade – mliječna, tamna i bela, stopljene su u jedinstveno iskustvo ukusa.
 • Milka White Chocolate 100G: Klasika sa belom čokoladom koja pruža nježan i sladak ukus.
 • Milka Collage Raspberry 93G: Harmonija mlečne čokolade i ukusa maline stvara ukusan spoj slatkoće i osveženja.
 • Milka Almond Crispy Creme 90G: Ukusna kombinacija kremaste čokolade, hrskavih badema i nudi bogatstvo ukusa i tekstura.
 • Milka Bubbly White 95G: Lagani mehurići u beloj čokoladi stvaraju vazdušasto iskustvo pri svakom zalogaju.
 • Milka Dark Milk Alpine Milk 85G: Ova čokolada kombinuje tamnu i mlečnu čokoladu, pružajući balansiranu kombinaciju bogatstva i nežnosti.
 • Milka Dark Milk Almond 85G: Tamna mliječna čokolada sa bademima pruža intenzivan ukus sa hrskavim dodacima.
 • Milka Raisins & Nuts 100G: Kombinacija suvog grožđa i orašastih plodova sa mlečnom čokoladom stvara ukusnu simfoniju slatkoće i hrskavosti.
 • Milka Bubbly Alpine Milk 90G: Mešavina mehurića i alpske mlečne čokolade stvara vazdušastu i kremastu teksturu.
 • Milka Caramel 100G: Ukusna mliječna čokolada obogaćena karamelom za neodoljivu slast.
 • Milka Noisette 270G: Bogata mliječna čokolada sa lešnicima nudi pun i kremast ukus sa dodatkom hrskavosti.
 • Milka Raspberry Creme 100G: Kombinacija mlečne čokolade i kremastog ukusa maline stvara harmoničnu poslasticu.
 • Milka Alpine Milk 270G: Klasična alpska mliječna čokolada koja nas vraća korenima ovog brenda.
 • Milka Peanut Caramel 276G: Kombinacija kikirikija i karamela sa mlečnom čokoladom nudi slatko-slanu eksploziju ukusa.
 • Milka Dark Milk Raspberry 85G: Tamna mliječna čokolada sa ukusom maline pruža osvežavajući i intenzivan ukus.
 • Milka Toffee Wholenut 300G: Kombinacija karamelizovanog šećera, lješnika i mlečne čokolade pruža slojeviti ukus i teksturu.
 • Milka Almond Caramel 300G: Ova čokolada kombinuje bademe i karamel za bogato iskustvo ukusa.
 • Milka Hazelnuts 80G: Mliječna čokolada sa lješnicima nudi klasiku sa dodatkom hrskavosti.
 • Milka Whole Hazelnuts 270G: Celokupni lješnici u mlečnoj čokoladi pružaju dubok i intenzivan ukus.
 • Milka Nutty Choco Wafer 270G: Slojevita čokolada sa lješnicima i karamelom, obogaćena hrskavim vaflima.
 • Milka Almond Truffle 300G: Kombinacija badema i kremaste čokolade stvara profinjen ukus.
 • Milka Cream & Biscuit 100G: Mliječna čokolada sa dodatkom keksa i kreme pruža teksturno bogato iskustvo.
 • Milka Milkinis 87.5G: Ova čokolada u obliku kuglica nudi nježan ukus mleka u svakom zalogaju.
 • Milka Choco & Biscuit 300G: Kombinacija čokolade i keksa pruža balansiranu simfoniju ukusa i tekstura.
 • Milka Oreo 300G: Klasična čokolada sa Oreo keksom za kombinaciju kremaste i hrskave teksture.
 • Milka Oreo Brownie 100G: Ukus braun keksa i Oreo keksa spojeni u jednom zadovoljavajućem zalogaju.
 • Milka Peanut Crispy Caramel 90G: Kombinacija kikirikija, hrskave karamela i mlečne čokolade pruža bogat ukus i teksturu.
 • Milka Raisins & Nuts 270G: Kombinacija suvog grožđa, orašastih plodova i mlečne čokolade za ukusno iskustvo.
 • Milka Strawberry Cheesecake 300G: Ukus maline i kremastog kolača u mlečnoj čokoladi pruža slojeviti i osvežavajući ukus.

Milka Biskviti

 • Milka Choco Brownie 150G: Kombinacija bogatog čokoladnog ukusa i sočnog braun biskvita pruža zadovoljavajući i osvežavajući zalogaj.
 • Milka Choco Dessert Mousse 128G: Mekana mousse tekstura unutar čokoladnog biskvita pruža luksuzno iskustvo okusa.
 • Milka Choco Dessert Raspberry 147G: Spoj čokolade i ukusa maline u biskvitu stvara harmoničan spoj slatkoće i osviježenja.
 • Milka Choc And Choc 150G: Kombinacija dva različita čokoladna sloja unutar biskvita pruža bogat i raznovrstan ukus.
 • Milka Sensation Dark 156G: Tamna čokolada u biskvitu pruža intenzivan i profinjen ukus za sve ljubitelje tamne čokolade.
 • Milka Cake And Choco 175G: Ova kombinacija biskvita i čokolade pruža jedinstvenu teksturu i ukus.
 • Milka Choco Sticks 112G: Praktične čokoladne štapiće lako je dijeliti i savršene su za brze grickalice.
 • Milka Choco Creme 260G: Slojevita kombinacija čokolade i kreme pruža raznolikost ukusa i tekstura.
 • Milka Tender Cow 140G: Simpatični oblik biskvita u obliku krave sa čokoladnim premazom privlači pažnju i pruža slatku poslasticu.
 • Milka Cookie Snax 137.5G: Biskviti u obliku keksa sa ukusom čokolade idealni su za brze grickalice u pokretu.
 • Milka Sensations White 156G: Bela čokolada u biskvitu pruža nježan ukus i kremastu teksturu.
 • Milka Choco Cow 120G: Biskvit u obliku krave sa čokoladnim premazom pruža zabavnu i ukusnu poslasticu.
 • Milka Choco Dessert Orange 147G: Ukus narandže u kombinaciji sa čokoladom stvara osvežavajući ukusni doživljaj.
 • Milka Choco Grains 126G: Dodatak hrskavih zrna u biskvitu pruža teksturnu raznolikost uz čokoladni ukus.
 • Milka Choco Minis 150G: Mini čokoladni biskviti savršeni su za brzu grickalicu i zadovoljenje slatkog apetita.

Svaki od ovih Milka biskvita pruža jedinstvenu kombinaciju ukusa i tekstura kako bi zadovoljio raznovrsne želje ljubitelja slatkiša.

Milka Praline

Praline su elegantne i rafinirane čokoladne poslastice koje često dolaze u obliku malih, pojedinačnih komadića. Ovi komadići su obično napravljeni od kombinacije čokolade i različitih punjenja, kao što su orašasti plodovi, voće, karamela, krema ili drugi ukusni sastojci. Praline su često posebno ukrašene i servirane kao luksuzna poslastica za posebne prilike.

Milka Moments Mix je kolekcija pralina koja kombinuje različite ukuse i punjenja kako bi pružila raznovrsno iskustvo. Ova kolekcija dolazi u pakovanju od 97 grama i nudi izbor neodoljivih pralina koje će zadovoljiti različite ukusne preferencije. Svaka pralina u “Milka Moments Mix” kolekciji nosi sa sobom obećanje ukusa koji će očarati vaša čula.

Moments Nut Mix sadrži praline sa orašastim plodovima, dok Moments Oreo sadrži praline inspirisane Oreo keksom. Milka Thank You, Just For You, i Good Luck praline su personalizovane poruke na čokoladnim poslasticama koje su savršene za izražavanje zahvalnosti, čestitki ili podršci.

Milka ILM Strawberry” praline sadrže ukus jagoda, dok ILM Hazelnuts Creme praline kombinuju kremu od lešnika za dodatnu raskoš ukusa.

Praline se često koriste kao pokloni za različite prilike, uključujući rođendane, Dan zaljubljenih, Dan majki i druge posebne trenutke. Njihova pažljivo osmišljena kombinacija ukusa i vizuelna atraktivnost čini ih popularnim izborom za uživanje i deljenje sa voljenima.

Milka Praline

Milka čokoladice

Milka čokoladice predstavljaju neodoljive užitke koji se ukrašavaju raznim ukusima i teksturama. Njihova prepoznatljiva ljubičasta ambalaža obećava čaroliju čokolade koja će vas očarati. Evo pregleda nekih od neodoljivih Milka čokoladica koje su dostupne:

 1. Milka Nussini 31.5G: Kombinacija orašastih plodova i čokolade u pravoj harmoniji za ukusno zadovoljstvo.
 2. Milka Oreo 37G: Popularni Oreo keks sada ima i svoju Milka verziju – spoj čokolade i hrskavog keksa.
 3. Milka Waffelini Milk 31G: Čokoladica sa hrskavim vaflima u mlečnoj čokoladi za teksturno bogato iskustvo.
 4. Milka Leo 33.3G: Ukusna kombinacija mlečne čokolade i hrskavih valjkastih biskvita.
 5. Milka Oreo White 41G: Bela čokolada u kombinaciji sa Oreo keksom pruža novi nivo slatke elegancije.
 6. Milka Milk 45G: Klasična mliječna čokoladica koja se ističe svojim neodoljivim ukusom.
 7. Milka Hazelnut 45G: Orašasti plodovi unutar mlečne čokolade pružaju bogat i kremast ukus.
 8. Milka Cookie Snax 137.5G: Kombinacija čokolade i keksa u praktičnom pakovanju za brzu grickalicu.
 9. Milka Waffelini Chocomax 31G: Hrskavi vaflini sa čokoladnim prelivom za dodatni užitak.

Milka čokoladice su idealne za zadovoljavanje vaših želja za slatkim užitkom bilo kad i bilo gdje. Bez obzira na to koji ukus preferirate, Milka ima širok spektar čokoladica koje će vam pružiti trenutke raskoši i uživanja.

Sastojci Milka čokolade

Milka čokolade se prave od  tri sastojka : kakao zrna, šećer i mlijeko koje je 100 posto alpsko. Za razliku od Cadburyja  ili  Hersheya koji koriste svježe mlijeko, Milka svoje čokolade pravi s mlijekom u prahu.

Sastojci Milka čokolade mogu varirati u zavisnosti od vrste i ukusa čokolade, ali evo kako bi pojedini sastojci mogli biti prisutni u različitim varijacijama Milka čokolade:

 1. Badem: Bademi su često dodavani u Milka čokolade da bi pružili hrskavu teksturu i specifičan orašasti ukus.
 2. Keks: Keks se može koristiti kao dodatak za dodatnu hrskavost i ukus, često je prisutan u čokoladama sa keksom.
 3. Karamela: Karamela se može koristiti kao punjenje, preliv ili dodatak za slatkoću i bogatstvo ukusa.
 4. Više kakaa: Čokolade sa višim sadržajem kakaa obično su intenzivnijeg ukusa i tamnijeg u boji.
 5. Mliječna krema: Mliječna krema se može koristiti kao punjenje ili dodatak za kremastu teksturu i blag ukus.
 6. Nugat: Nugat je popularan sastojak u nekim čokoladama i pruža kremastu i orašastu strukturu.
 7. Lješnjak: Lješnjaci se često koriste u čokoladama kako bi pružili bogat orašasti ukus i teksturu.
 8. Jagoda: Sušene ili prirodni ekstrakti jagoda mogu se koristiti za dodavanje voćnog ukusa i mirisa čokoladi.

Deset najprodavanijih Milka čokolada

Vrijedno je napomenuti da sastojci mogu varirati između različitih proizvoda i da se na pakiranju čokolade obično navode svi sastojci kako bi potrošači bili upoznati sa sadržajem.

Evo deset najprodavanijih Milka čokolada koje oduševljavaju ljubitelje čokolade širom sveta:

 1. Milka Chocolate – Raisins Nuts, 100g Bar: Savršeno spajanje čokolade, grožđica i orašastih plodova za jedinstvenu aromu.
 2. Milka Oreo Milk Chocolate Bar, 100g: Slasna kombinacija čokolade i Oreo keksa za neodoljiv ukus.
 3. Milka Daim Chocolate Bar, 100 g: Ukusna čokolada sa komadićima Daim krokanta za bogatstvo teksture.
 4. Milka Whole Hazelnut Chocolate Bar Pouch, 270 g: Čitav lešnik u svakom zalogaju, obavijen mlečnom čokoladom.
 5. Milka Choco & Biscuit Chocolate Bar Pouch, 300 g: Sjajna kombinacija čokolade i keksa za savršen slatki užitak.
 6. Milka Chips Ahoy Chocolate, 100 g: Čips Ahoy keks u mlečnoj čokoladi – idealno za sladokusce.
 7. Milka Oreo Milk Chocolate Bar Pouch, 100 g: Oreo keks i mlečna čokolada u praktičnom pakovanju.
 8. Milka Happy Cows Chocolate, 100 g: Mlečna čokolada od srećnih krava za pun i kremast ukus.
 9. Milka Zartherb Fine Dark Chocolate Bar – 100g: Fine tamne čokolade za ljubitelje dubokog i bogatog ukusa.
 10. Milka Raisins & Hazelnuts Chocolate Bar Pouch, 270 g: Ukusna kombinacija grožđica i lešnika u mlečnoj čokoladi.

Ove čokolade donose raznolike ukuse i teksture, zadovoljavajući želje svakog ljubitelja čokolade.

Komentariši