fbpx
notino popust

Auto osiguranje – zašto je važno osigurati svoj automobil?

auto osiguranje

Zamislite da vozite svoj automobil i naglo dođe do prometne nesreće – što bi bilo s vašim novčanikom? Bez valjane police auto osiguranja, rizikujete velike financijske gubitke i možda se suočite s teškim troškovima liječenja, tužbama i materijalnom štetom. Zato ne dopustite da vas ta neugodna situacija iznenadi, već saznajte sve o auto osiguranju i kako se zaštititi od neželjenih troškova.

Što je auto osiguranje?

Auto osiguranje je vrsta osiguranja kojom se osigurava vozilo od financijskih gubitaka koji nastaju zbog nezgoda ili štete uzrokovane drugim vozilima. Ova vrsta osiguranja obično uključuje pokriće za štetu trećim osobama, odgovornost vozača, krađu vozila i oštećenje vozila. U mnogim zemljama, auto osiguranje je obavezno za sve vozače.

Što je auto osiguranje

Vrste auto osiguranja

Postoje nekoliko vrsta auto osiguranja:

 1. Obavezno auto osiguranje (AO) Obavezno auto osiguranje propisano je zakonom i obvezno je za sve vozače u većini država. Ova vrsta osiguranja pokriva štete koje vozači prouzrokuju drugim osobama ili vozilima u slučaju nesreće. Ukoliko ne posjedujete ovu vrstu osiguranja, izloženi ste riziku plaćanja visokih novčanih kazni i troškova štete koju prouzrokujete drugima.
 2. Kasko osiguranje Kasko osiguranje je opcionalno osiguranje koje pokriva štetu koja nastane na vašem vozilu zbog nezgode, krađe, požara, prirodne katastrofe ili drugih nepredviđenih situacija. Kasko osiguranje se obično razlikuje po obimu pokrića, a može pokriti štetu od manjih ogrebotina do potpune zamjene vozila.
 3. Osiguranje od krađe Osiguranje od krađe je specijalna vrsta osiguranja koja pokriva štetu koja nastane na vašem vozilu u slučaju krađe. Ovo osiguranje obično uključuje i pokriće za provalu u vozilo, krađu dijelova ili dodatne opreme.
 4. Osiguranje od odgovornosti prema putnicima Osiguranje od odgovornosti prema putnicima pokriva štetu koju prouzrokuje vaše vozilo putnicima u slučaju nezgode. Ova vrsta osiguranja obično se ugovara dodatno uz osnovno osiguranje od automobilske odgovornosti.
 5. Osiguranje od nezgoda vozača i putnika Osiguranje od nezgoda vozača i putnika osigurava isplatu određene svote novca u slučaju teške ozljede ili smrti vozača ili putnika u nesreći. Ova vrsta osiguranja obično se ugovara dodatno uz osnovno osiguranje.
 6. Osiguranje pravne zaštite Osiguranje pravne zaštite pruža pravnu pomoć u slučaju pravnih sporova koji su povezani s vašim vozilom, poput sporova s drugim vozačima ili osiguravajućim kućama. Ova vrsta osiguranja obično uključuje i pokriće za troškove pravne pomoći.
vrste auto osiguranja

Što ne pokriva auto osiguranje?

 1. Šteta koju sami uzrokujete namjerno (npr. namjerno izazivanje nesreće)
 2. Šteta koju uzrokuju neovlašteni vozači ili osobe koje nisu navedene u polisi osiguranja
 3. Šteta nastala alkoholiziranim vožnjom ili vožnjom pod utjecajem droga
 4. Šteta koja je nastala izvan područja pokrića polise (npr. u inozemstvu)
 5. Šteta koja je nastala zbog neispravnosti vozila koju vozač nije otklonio ili nije održavao vozilo prema propisima
 6. Šteta koja je nastala u vremenu dok polica nije bila važeća ili u periodu kada nije plaćena premija
 7. Šteta koja je nastala zbog korištenja vozila u nezakonite svrhe
 8. Šteta koja je nastala u natjecanju, utrkama ili sličnim događajima
 9. Šteta koja je nastala zbog prijevoza opasnih tvari ili nelegalnih aktivnosti
 10. Šteta koja je nastala zbog prijevoza prevelikog tereta ili više putnika nego što je propisano.
Što ne pokriva auto osiguranje

Što je kasko osiguranje?

Kasko osiguranje predstavlja vrstu osiguranja koja pokriva štete na vašem automobilu koje su uzrokovane različitim faktorima, uključujući prometne nesreće, krađu, požar, prirodne nepogode i slično. Kasko osiguranje je važno za sve vozače koji žele osigurati svoj automobil od nepredviđenih događaja i neočekivanih troškova. Važno je prilikom odabira kasko osiguranja obratiti pažnju na pokrića koja su uključena u policu, kao i na visinu premije koju ćete plaćati.

Ukratko: Kasko osiguranje je kao superheroj koji štiti vaš automobil od zlih sila kao što su krađa, požar, prirodne nepogode i vaša vlastita vozačka nepažnja. Uz njega možete spavati mirno znajući da ste zaštićeni od bilo koje vrste štete koja može zadesiti vašeg ljubimca na četiri kotača.

kasko osiguranje

Djelomični kasko: što je to i koja su njegova pokrića?

Djelomični kasko je vrsta osiguranja koja vam pruža mogućnost pokrića samo za određene rizike, dok se neki drugi rizici isključuju iz police. Ovim tipom osiguranja možete osigurati samo određene dijelove automobila, kao što su stakla ili krađu, bez pokrića za štetu od prometnih nesreća. Uz nižu premiju u usporedbi s kasko osiguranjem, djelomični kasko vam pruža fleksibilnost u izboru pokrića prema vašim potrebama i financijskim mogućnostima.

Kako odabrati auto osiguranje: Na što paziti?

Evo liste najvažnijih stvari koje treba znati o auto osiguranju:

 1. Obavezno auto osiguranje je zakonski propisano
 2. Bonus za auto osiguranje omogućava popuste na premiju
 3. Postoji mogućnost dodatnih pokrića kao što su kasko osiguranje ili osiguranje od krađe
 4. Važno je pažljivo pročitati uvjete polise i razumjeti što pokriva
 5. Osiguranje automobila možete sklopiti kod različitih osiguravajućih društava
 6. Vrsta vozila, godište i iskustvo vozača mogu utjecati na visinu premije
 7. Šteta na tuđem vozilu pokriva se putem osiguranja od odgovornosti
 8. Ako se dogodi šteta, važno je odmah obavijestiti osiguravajuće društvo i slijediti njihove upute kako bi se što prije ostvarila naknada. Važno je pratiti postupak i pružiti sve potrebne informacije kako bi se postigao pozitivan ishod.
Kako odabrati auto osiguranje

Kad se osiguranje okreće protiv vas

Kada osiguravajuće kuće mogu tražiti naknadu isplaćene štete:

 • Osiguranje ne garantira automatski isplatu štete u svakoj situaciji
 • Osiguravajuća kuća može potraživati nadoknadu isplaćene štete od osiguranog lica ili ugovarača osiguranja
 • Vozač koji koristi vozilo na neadekvatan način ili krši propise može biti izložen subrogaciji
 • Osiguravajuće kuće mogu potraživati nadoknadu štete od vozača koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola, droga ili psihoaktivnih lijekova
 • Namjerna šteta ili bijeg sa mjesta nesreće također može dovesti do subrogacije

Bonus u auto osiguranju – Što je i kako funkcionira?

Bonus kod auto osiguranja je popust na premiju osiguranja koji vozač ostvaruje ako prethodne godine nije imao nijednu zabilježenu štetu koju je skrivio. Bonus se povećava svake godine za 5 posto, a maksimalni zakonski dozvoljeni bonus u RH iznosi 50 posto. Ako vozač skrivi prometnu nezgodu, bonus će se smanjiti za 3 stupnja, no moguće je osigurati zaštitu bonusa. Bonus se također može prenijeti s neke druge police ili duplicirati s člana obitelji.

Vozaču je potrebno 10 godina da bi došao do maksimalnog bonusa, uz uvjet da u tih 10 godina nema niti jednu štetu koju je skrivio.

Kazne za vožnju neosiguranim automobilom

Iako je auto osiguranje obvezno, mnogi vozači ne shvaćaju ozbiljnost situacije te često zanemaruju važnost osiguranja vozila. Kazne za vožnju neosiguranim automobilom sežu čak do 2000 eura, a u slučaju prometne nesreće s takvim vozilom, kazna može dosegnuti čak 6667 eura uz dodatne troškove odštete. Stoga je važno osigurati vozilo i izbjeći nepotrebne financijske gubitke i komplikacije.

neosigurana vozila

Mitovi i istine o cijeni osiguranja vozila

Cijena osiguranja vozila može biti važna stavka u odluci o kupnji novog automobila, ali ponekad su vezani uz mitove koji nisu nužno istiniti. Donosimo pregled najčešćih mitova i istina o cijeni osiguranja vozila.

 1. Boja automobila: Često se govori da je boja automobila važna za cijenu osiguranja. Međutim, to nije točno – boja ne utječe na cijenu osiguranja.
 2. Stariji auti se ne kradu: Stariji automobili nisu sigurniji od novijih modela. Čak i ako ne vrijede mnogo novca, stariji automobili mogu biti ukradeni, a osiguranje može pomoći u pokrivanju troškova u slučaju krađe.
 3. S kaskom ste osigurani od svega: Iako kasko osiguranje pruža širi raspon pokrića od osnovnog auto osiguranja, nije sveobuhvatno i ne pokriva uvijek sve štete. Potrebno je provjeriti pojedinosti pokrića prije nego što se odlučite za kasko osiguranje.
 4. Dodatna pokrića se ne isplate: Ovisno o vašim potrebama, dodatna pokrića poput osiguranja stakla, krađe ili odgovornosti mogu biti vrijedna investicija. Potrebno je razmotriti svoje potrebe i prilagoditi osiguranje prema njima.
 5. Za starija vozila se ne isplati uzimati kasko osiguranje: Ovisno o vrijednosti i stanju vašeg vozila, kasko osiguranje može biti vrijedno ulaganje, čak i za starije automobile. Potrebno je razmotriti vrijednost i očekivanu dugovječnost vozila prije nego što se odlučite za kasko osiguranje.

Cijene auto osiguranja u Hrvatskoj

Cijena auto osiguranja u Hrvatskoj varira ovisno o brojnim faktorima poput vrste osiguranja, godištu i modelu automobila, vozaču, lokaciji i broju zabilježenih šteta u prošlosti.

Prosječna godišnja cijena obveznog auto osiguranja u Hrvatskoj iznosi oko 240 eura, dok cijena kasko osiguranja može biti između 400 i 1000 eura godišnje, ovisno o pokrivenosti i uvjetima ugovora. Međutim, važno je napomenuti da cijene mogu varirati od osiguravajuće kuće do osiguravajuće kuće te da se isplati provjeriti više ponuda prije donošenja odluke o odabiru osiguranja za vaše vozilo.

U usporedbi cijena obveznog auto osiguranja za tri različita automobila, Sava osiguranje ima najniže cijene, dok Allianz i Uniqa imaju najviše cijene. AS osiguranje (dio Generali osiguranja) je također među osiguravateljima s relativno niskim cijenama.

Cijene auto osiguranja

Zaključak

Kad se radi o vašem automobilu, ne biste trebali preuzimati nikakve rizike. Stoga je auto osiguranje jedan od najvažnijih izbora koje trebate napraviti. Obvezno osiguranje vam može pomoći pokriti štetu koju ste uzrokovali drugima, ali kasko osiguranje vam pruža punu zaštitu vašeg vlastitog vozila.

Naravno, cijena osiguranja može biti malo veća, ali to je mala cijena koju treba platiti za miran san i sigurnost na cesti. U konačnici, pronađite policu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budite spremni za sve izazove koje vam vožnja automobila može donijeti.

Komentariši