fbpx
notino popust

Šta je PayPal i kako se koristi

sta je paypal i kako se koristi
Foto: newsroom.paypal-corp.com

PayPal dominira digitalnim plaćanjima. Ima više od 360 milijuna aktivnih korisnika u više od 200 zemalja.

Od 1998. godine, PayPal pruža korisnicima alternativne načine plaćanja, slanja i primanja novca putem interneta. PayPal vam omogućuje plaćanje stvari na internetu s bankovnog računa umjesto kreditne kartice i čuva vaše plaćanje skriveno od prodavača. Također olakšava slanje novca, a u većini slučajeva to je besplatno. PayPal je u osnovi zastario čekove i skupe usluge žičanog prijenosa novca.

Desetljećima nakon osnivanja, PayPal ostaje popularan izbor za online kupovinu i prijenos novca. Evo što trebate znati kako biste započeli s PayPalom.

Šta je PayPal i kako funkcionira?

PayPal je internetski sustav plaćanja koji omogućuje sigurno i zaštićeno plaćanje na internetu te slanje i primanje novca.

paypal-aplikacija
Foto: newsroom.paypal-corp.com

Kada povežete svoj bankovni račun, kreditnu karticu ili debitnu karticu sa svojim PayPal računom, možete ga koristiti za kupovinu stvari online kod trgovina koje prihvaćaju PayPal. PayPal djeluje kao posrednik između vaše banke i trgovina te čuva vaše plaćanje sigurno.

Također možete koristiti PayPal za sigurno slanje novca prijateljima i obitelji te od njih primati novac.

Zašto koristiti PayPal?

Kada je u pitanju korištenje PayPal sustava, postoji razlog zašto je jedna od najpopularnijih platnih usluga na svijetu. Evo nekoliko prednosti koje možete očekivati od korištenja ovog proizvoda:

Učinkovit rad

PayPal pomaže poslovanju ostvariti više prodaja s bržim blagajničkim transakcijama. Također ubrzava postupak kupovine za online kupce. Postoji manje koraka do dolaska na stranicu za blagajnu.

Sigurne transakcije

Kada koristite svoju debitnu ili kreditnu karticu za plaćanje stvari online, prodavatelji ponekad mogu pristupiti vašim podacima za plaćanje. PayPal pruža dodatni sloj zaštite osiguravajući da prodavatelji nikada ne vide vaše osjetljive podatke. PayPal također koristi nekoliko značajki kako bi osigurao sigurnost računa, uključujući enkripciju podataka od početka do kraja, opcionalne dvostupanjske prijave na račun i potvrde putem e-pošte za transakcije.

Jednostavno i praktično

PayPal je sada peta najpopularnija opcija za plaćanje, odmah iza Visa, Mastercard, American Express i Discover kartica, i dostupan je na milijunima online trgovina. Jeste li ikada željeli nešto kupiti na internetu, ali niste imali svoju kreditnu karticu pri ruci? Možete koristiti PayPal za plaćanje pomoću kartica povezanih s vašim računom, bez potrebe da ponovno upisujete brojeve kartica. Sve što trebate uraditi kako biste platili putem PayPala je zapamtiti (ili spremiti) informacije za prijavu na vaš PayPal račun.

Je li PayPal besplatan za korištenje?

Otvaranje PayPal računa je besplatno, a kupovina stvari online i većina osobnih transakcija također su besplatne. Međutim, PayPal naplaćuje naknade za određene vrste transakcija.

Naknade za kupovinu

Nema naknada za kupovinu stvari online kod trgovina koje prihvaćaju PayPal, pod uvjetom da ne postoji pretvaranje valute. Međutim, za kupovine izvršene u stranoj valuti postoji naknada za inozemne transakcije od 3% ili 4%.

Naknade za osobne transakcije

Kada šaljete novac prijateljima ili primate novac od njih iz osobnih razloga, a ne za poslovne svrhe, PayPal to smatra osobnom transakcijom. PayPal ima posebnu opciju “Prijatelji i obitelj” koju možete odabrati prilikom obavljanja osobnih transakcija.

Naknade za ove transakcije ovise o tome odakle dolazi novac i kamo ga šaljete. Ako koristite saldo na PayPal računu ili bankovni račun, nema naknada za slanje novca. No, za međunarodne transakcije postoji naknada od 5 posto (između 0,99 € i 4,99 € EUR).

Ako koristite debitnu ili kreditnu karticu za slanje novca, naknada za domaće transakcije iznosi 2,9 posto, a za međunarodne transakcije 5 posto, uz dodatnu fiksnu naknadu koja varira ovisno o zemlji (0,35 € EUR za uplate iz EU).

Što se tiče primanja novca preko PayPala, općenito, nema naknade, osim ako postoji pretvorba valuta. Primanje novca od prijatelja je besplatno.

Naknade za podizanje novca

Postoje dodatne naknade s kojima se možete susresti prilikom korištenja PayPala. Ako prebacite saldo vašeg PayPal računa na lokalni bankovni račun, neće biti naknada, ali morat ćete pričekati da se novac obradi. Ako želite pristup novcu odmah, možete odabrati da platite naknadu od 1 posto da vam novac odmah legne na račun. Također, ako zatražite ček s vašeg PayPal računa, naknada za svako podizanje iznosi 1,50 €.

Kako napraviti PayPal račun

Prije nego što otvorite PayPal račun, morate odlučiti kakav račun želite. PayPal nudi dva tipa računa: osobni i poslovni.

Osobni PayPal računi

Osobni PayPal račun je najčešći tip računa za pojedince. To je sve što vam treba za slanje i primanje novca ili za kupovinu putem PayPala na internetu. Ovaj račun također vam omogućuje pristup povijesti kupovina, povezivanje novih bankovnih računa i dodavanje kreditnih kartica na vaš račun.

Poslovni PayPal računi

PayPal također nudi račune za tvrtke. Ti računi omogućuju tvrtkama da prihvaćaju online plaćanja putem PayPala, kreditnih kartica i debitnih kartica – bilo da je to online ili osobno. Čak i ako vaši klijenti nemaju PayPal račune, mogu i dalje izvršiti plaćanja. Tvrtke koje pružaju usluge i profesionalci također mogu slati račune klijentima i sigurno primati online plaćanja putem PayPala.

Kako napraviti PayPal račun

Možete otvoriti PayPal račun putem svog računala, internet browsera na mobitelu ili izravno putem PayPal aplikacije. Evo koraka koje trebate slijediti:

 1. Idite na paypal.com ili preuzmite PayPal aplikaciju sa App Storea ili Google Play trgovine.
 2. Kliknite na plavi gumb “Registracija”.

  paypal-korak-2
 3. Odaberite “Osobni račun”.

  paypal-korak-3
 4. Izaberite državu
 5. Dodajte svoj broj telefona i primit ćete SMS s sigurnosnim kodom koji trebate unijeti na sljedećem zaslonu.
 6. Unesite svoje pravo ime i prezime, e-mail adresu i sigurnu lozinku.
 7. Zatim, unesite svoju adresu i prihvatite PayPal-ovu politiku privatnosti. Time ćete stvoriti svoj račun.
 8. Na kraju, dodajte kreditnu karticu, debitnu karticu ili bankovni račun na svoj PayPal račun.

Kako poslati novac putem PayPala

Postoji nekoliko načina slanja novca putem PayPala. Način koji odaberete ovisi o tome kome šaljete novac, iz kojeg razloga i kojim sredstvima želite koristiti.

Kako poslati novac putem PayPala prijateljima i obitelji

Bilo da želite platiti cimeru najam ili poslati novac svojoj nećakinji za njezin rođendan, evo kako to učiniti putem PayPala:

 1. Otvorite PayPal aplikaciju ili posjetite njihovu web stranicu. Unutar vašeg PayPal računa pronađite i kliknite na gumb “Slanje”.
 2. Unesite ime, e-mail adresu ili broj telefona osobe kojoj želite poslati novac. Ako ta osoba već nema PayPal račun, moći će ga besplatno otvoriti kako bi primili novac.
 3. Unesite iznos koji želite poslati. Također možete dodati poruku kako biste podsjetili sebe i primatelja čemu novac služi, na primjer “Rođendanski poklon za Marka” ili “Donacija za dobrotvornu akciju”.
 4. Bit ćete upitani za svrhu vaše online PayPal uplate: “Prijatelji i obitelj” ili “Robe i usluge.” Ovo drugo može izazvati naknadu koju će primatelj računa morati platiti, pa pazite da odaberete odgovarajuću opciju.

Kako poslati novac putem PayPala za proizvode i usluge

Recimo da unajmljujete vrtlara da pokosi vaš travnjak i želite koristiti PayPal za plaćanje računa, ili ste ostali bez gotovine i želite nešto kupiti od prodavača koji prihvaća PayPal. Evo kako poslati novac za proizvode i usluge putem PayPala:

 1. Ako prodavač ima QR kod, koristite “Skeniraj/Plati” opciju u aplikaciji za početak plaćanja.
 2. Inače, otvorite PayPal aplikaciju ili posjetite web stranicu. Unutar PayPal računa kliknite na gumb “Slanje”. Zatim unesite ime, e-mail adresu ili broj telefona osobe kojoj želite poslati novac.
 3. Unesite iznos koji želite poslati. Također možete dodati napomenu, kao što je “Košnja travnjaka” ili “Antikni ormar”, kako biste podsjetili sebe i prodavača za što je plaćanje.
 4. PayPal će vas pitati želite li slati novac “Prijateljima i obitelji” ili plaćati za “Robu i usluge”.

Primanje novca putem PayPal-a

Bilo da se pitate kako primiti novac preko PayPala od prijatelja, kako primati PayPal uplate od kupaca ili kako izraditi račun preko PayPala, primanje novca putem PayPala je jednostavno. Imajte na umu da postoje različite naknade za neke opcije plaćanja. Stoga se pobrinite da razumijete najbolji izbor za vašu situaciju.

 1. Putem PayPal aplikacije ili vašeg online PayPal računa, kliknite na gumb “Zatraži”.
 2. Odaberite jednu od sljedećih opcija:
  • Unesite e-mail ili broj mobilnog telefona osobe koja vam plaća.
  • Kreirajte PayPal.Me link koji možete podijeliti s drugima.
  • Podijelite račun s prijateljima.
  • Izradite račun za kupce.
 3. Vaš prijatelj također može pokrenuti plaćanje putem PayPala i poslati vam novac tako što će unijeti vaš e-mail ili broj mobilnog telefona.
 4. Kada vam netko pošalje novac, primit ćete obavijest putem e-maila i/ili PayPal aplikacije. Novac će biti uplaćen na vaš PayPal račun.
 5. Novac možete zadržati na PayPal računu kako biste ga koristili za buduće transakcije ili ga prebaciti na svoj bankovni račun.

Zaključak

Ovaj vodič samo površno objašnjava kako PayPal funkcionira. To je složen i dinamičan program koji se neprestano razvija i raste zajedno s korisnicima.

Postoji dobar razlog zašto PayPal i dalje ostaje jedna od najboljih platnih usluga na svijetu. To je izuzetno pouzdana kompanija, s prosječnim naknadama na tržištu i razinom praktičnosti koja je neusporediva s bilo kojim drugim sustavom na svijetu.

Tagovi

Komentariši