fbpx
notino popust

Kako sigurno kupiti investicijsko zlato?

kako sigurno kupiti zlato

Tražite savršen način da osigurate svoje investicije i postanete dio finansijske budućnosti koja ne uključuje nestabilne berze ili nepredvidive fluktuacije valuta? Ako je tako, posjedovanje zlata može biti odgovor koji tražite. 

S obzirom na predviđanja da će cijene zlata rasti u narednim godinama, sada je pravo vreme da građani počnu da razmišljaju o kupovini zlata. Kupovina ovog plemenitog metala dugo se doživljava kao jedna od najprofitabilnijih investicija. Ali obilje opcija dostupnih prilikom kupovine i skladištenja zlata može biti zbunjujuće, tako da odabir pravog pristupa može biti izazov. 

Da bi vam olakšali sigurnu kupovinu, pripremili smo našu listu najboljih savjeta za kupovinu zlata i ključne preporuke za svakoga ko želi da profitira sa ovo vrstom ulaganja. 

Različite vrste zlatnih proizvoda nude različite prednosti

razlicite vrste zlatnih proizvoda

Zlatne poluge i kovanice kao investicija su izuzetna opcija. Premije zlata, posebno poluge, su niske i imaju tendenciju da se dodatno smanjuju sa rastom veličine poluge. Pored toga, poluge i kovanice mogu pružiti poreske olakšice, ali to varira u zavisnosti od regiona. 

Numizmatički novčići i medalje, često imaju dodatnu vrijednost u odnosu na vrijednost samog zlata, zahvaljujući njegovom dizajnu ili rijetkosti. 

Investicioni nakit ili visokokvalitetni zlatni nakit prepoznat je kao investicija na mnogim tržištima. Takvi komadi se obično prodaju po gramu, ali luksuzni brendovi mogu nositi dodatnu vrijednost. 

Uvjerite se da je proizvod koji kupujete legitiman

provjera zlata

Proces kupovine zlata nije reguliran, ali se lako može izvršiti uz pravilno uputstvo. Ako vam je potrebna pomoć pri određivanju da li je proizvod autentičan, koristite donju listu preporučenih sigurnosnih koraka. 

Zlatne poluge i kovanice

 • Potrebno je dobiti pismenu potvrdu o vlasništvu. 
 • Pribavite certifikat o autentičnosti koji potvrđuje čistoću vašeg zlata. 

Numizmatički novčići i drugi kolekcionarski predmeti

 • Provjerite autentičnost kolekcionarskih predmeta putem profesionalnog procjenjivanja. 

Investicijski nakit

 • Provjerite oznake na nakitu i da li je zlato čisto. 
 • Zahtijevajte dokaz o topljenoj vrijednosti nakita. 

Procjena troškova i naknada

procjena zlata

Prilikom kupovine zlata, razumjevanje povezanih naknada je ključno. Da li ste sigurni da ste upoznati sa ukupnim troškovima tokom kupovine? Ako niste, pogledajte spisak ispod.  

Prodajna cijena

Uvjerite se da vam prodavač objasni svoju prodajnu cijenu. 

Naknade i provizije

Može očekivati uobičajene naknade koje prate većinu transakcija pri kupovini zlata. 

Skladištenje zlata

Ako odaberete da svoje zlato čuvate u profesionalnom trezoru, uobičajeno je da će se naplaćivati troškovi za to skladištenje. U većini slučajeva, osiguranje je već uključeno u te troškove. 

Ako se odlučite za čuvanje zlata u sefu banke, bit će vam naplaćena naknada za iznajmljivanje sefa. Osiguranje za zlato koje čuvate u sefu možete kupiti od same banke ili institucije, ili možete odabrati vanjsku osiguravajuću kompaniju. 

Ako se odlučite da zlato čuvate sami, kod kuće, nećete imati troškove skladištenja. Međutim, trebate razmisliti o tome koliko je zlato sigurno u vašem posjedu.  

Gdje kupiti zlato

kupovina zlata

Bilo koji trgovac zlatom, u radnji ili online, može vam pomoći u kupovini fizičkog zlata. Međutim, morate biti sigurni da je prodavač koji ste odabrali pouzdan. 

Također možete kupiti fizičko zlato od zalagaonica ili pojedinaca. Naravno, i dalje ćete željeti da se uvjerite da je izvor pouzdan i da je zlato dovoljno čisto da bude vrijedno cijene koju plaćate. 

Još jedna opcija za kupovinu zlata je da ga kupite u obliku nakita od zlatara. Preporučljivo je da uradite dubinsku analizu bilo kog izvora iz kojeg kupujete fizičko zlato. 

Potvrdite da su prodavač i radnja u kojoj kupujete legitimni 

Potvrdite da kupujete od pouzdanog prodavača i osigurajte da su vaša prava zaštićena. Sljedeći koraci će vam pomoći kod utvrđivanja autentičnost vašeg prodavača. 

 • Potvrdite da kompanija ima fizičku adresu. 
 • Provjerite da se kompanija može kontaktirati putem telefona i e-maila. 
 • Potvrdite da je kompanija registrirana u kao prodavač zlata ili nakita. 
 • Provjerite da li regulatorna tijela ili organi za zaštitu potrošača nisu izdali upozorenja o toj kompaniji. 
 • Raspitajte se o osiguranju. Sve isporuke zlata trebaju biti osigurane, uključujući proizvode s kontroliranim zlatom (koji se čuvaju u vaše ime). 
 • Upravljano zlato treba biti čuvano kod dobro uspostavljenih operatera trezora. 

Faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine fizičkog zlata

Ako odlučite kupiti fizičko zlato, imajte na umu nekoliko stvari: 

Skladištenje

skladistenje zlata

Fizičko zlato zahtijeva sigurnu lokaciju za skladištenje. Iako sigurno možete zadržati svoje zlato kod kuće, mnogi investitori preferiraju skladište koje se čuva. Obavezno istražite sigurne opcije za pohranjivanje zlata prije nego što ga kupite i imajte na umu da sigurno skladištenje povećava troškove vašoj investiciji u zlato.

Osiguranje

Ako odlučite da svoje zlato čuvate kod kuće, trebalo bi da osigurate svoje zlato kako biste se zaštitili od krađe ili prirodne katastrofe. Ovo može povećati troškove osiguranja vlasnika kuće ili iznajmljivača. Čak i ako svoje zlato ne držite kod kuće, poželjet ćete provjeriti polisu osiguranja vašeg dobavljača skladišta kako biste utvrdili kako štiti vašu investiciju. 

Proizvođač

Budući da ulažete,  želite biti sigurni da kupujete od renomiranih izvora koji će pomoći da vrijednost vaše kupovine s vremenom raste. 

Čistoća

Sadržaj zlata u novčiću, polugi ili komadu nakita ima veliki utjecaj na njegovu vrijednost i vrijednost kao sredstva za ulaganje. Osigurajte da svako zlato koje kupite kao investiciju ima nivo čistoće koji će mu pomoći da poveća vrijednost tokom vremena. Gledajte da su vaši zlatni predmeti najmanje 91%, ako ne i 99%, čisti. 

Razumijevanje prodajnog i marketinškog pritiska tokom kupovine zlata

U svijetu prodaje i marketinga, prodavači mogu koristiti različite metode kako bi vas potaknuli na brzu odluku o kupnji zlata. Bitno je da ste svjesni ovih taktika, kako bi vaša odluka bila informirana i dobro promišljena. 

Nikada ne biste trebali osjećati pritisak pri kupovini zlata. Ako se ikada nađete u situaciji gdje prodavač koristi bilo koju od taktika koje su navedene u nastavku, budite oprezni.  

 • Prodavači mogu stvoriti sliku ograničene ponude, sugerirajući da ćete propustiti priliku ako ne kupite odmah. 
 • Prodavač može naglasiti kako je proizvod ili ponuda ekskluzivna, rijetka ili dostupna samo određenom broju ljudi, kako bi vas potaknuli da se osjećate posebno. 
 • Naglašavanje potencijalne dobiti i koliko možete profitirati od kupnje, često preuveličavajući potencijalne dobiti ili umanjivanje potencijalnih rizika. 
 • Korištenje autoriteta ili utjecaja poznatih osoba, stručnjaka ili autorita u svojim prodajnim porukama kako bi vas uvjerili u vrijednost onoga što prodaju. 

Važno je razumjeti ove taktike kako biste mogli donositi informirane odluke o kupnji, a da ne budete pod pritiskom prodavača. Uvijek je dobro istražiti, postavljati pitanja i razmotriti svoje opcije prije nego što se obvežete na bilo koju kupovinu. 

Imajte na umu da marketinške prevare nisu uvijek agresivne ili očigledne. Stoga bi uvijek trebali biti oprezni i budni.

Je li zlato dobar oblik ulaganja tokom recesije?

Zbog toga što je zlato historijski pokazalo nisku korelaciju sa drugim vrstama investicijskih sredstava, mnogi investitori uključuju zlato kao jednu od svojih glavnih zaštita od mogućih ekonomskih padova. Cijene zlata uglavnom rastu kada prinosi obveznica padaju. Iako može biti prednosti ulaganja u zlato tokom recesije, njegova efikasnost tokom recesije ili bilo kojeg drugog stadijuma ekonomskog ciklusa zavisiće o tome kako se uklapa u vašu ukupnu investicijsku strategiju. 

Komentariši