fbpx
notino popust

Životno osiguranje: Zašto je važno i kako odabrati najbolju policu za sebe i svoju porodicu

zivotno osiguranje

Životno osiguranje je jedna od najčešćih vrsta osiguranja koja pruža finansijsku sigurnost ljudima u slučaju neželjenih događaja poput smrti, bolesti ili nesreće. Međutim, kada pomislimo na životno osiguranje, može nam pasti na pamet dosadan i kompleksan proces koji zahtjeva mnogo papira i dugotrajne procedure. Ipak, istina je da životno osiguranje ima mnogo više da ponudi od samog aspekta finansijske sigurnosti.

Ova vrsta osiguranja može biti ključna u planiranju budućnosti i ostvarivanju vaših snova, kao i u stvaranju trajnog nasleđa za vaše najmilije. Zato, u nastavku, otkrijte neke od činjenica o životnom osiguranju koje će vam pomoći da bolje razumijete njegovu važnost i koristi.

Što je životno osiguranje?

Životno osiguranje je vrsta osiguranja koja pruža finansijsku zaštitu i sigurnost u slučaju neželjenih događaja vezanih za život osiguranika. Ova vrsta osiguranja može biti ugovorena za određeni period (privremeno osiguranje) ili za ceo životni vijek osiguranika (trajno osiguranje).

Osiguranik plaća mjesečne ili godišnje premije, a u slučaju njegove smrti, osiguravajuća kompanija isplaćuje unaprijed dogovoreni iznos novca (poznat kao osigurana suma) njegovim nasljednicima ili korisnicima osiguranja. Osim zaštite od smrti, životno osiguranje može pružati i finansijsku sigurnost u slučaju teške bolesti, invaliditeta ili nesreće, te može služiti kao investicija za ostvarenje dugoročnih finansijskih ciljeva.

Što je životno osiguranje

Vrste životnog osiguranja i njihove razlike

 1. Mješovito životno osiguranje: Mješovito životno osiguranje kombinuje elemente životnog osiguranja za slučaj smrti i životnog osiguranja sa investicijskim rizikom. Osiguranik plaća premiju koja se dijeli na dio za osiguranje rizika smrti i dio za ulaganje u investicione fondove. U slučaju smrti osiguranika, osiguravajuća kompanija isplaćuje dogovorenu osiguranu sumu, a ako osiguranik preživi predviđeni period, dobija povrat uloženih sredstava uz eventualni dodatak zarade na ulaganja.
 2. Osiguranje za slučaj smrti. Doživotno osiguranje za slučaj smrti: Ovo je tradicionalni oblik životnog osiguranja koji pruža finansijsku zaštitu u slučaju smrti osiguranika. U tom slučaju, osiguravajuća kompanija isplaćuje osiguranu sumu nasljednicima osiguranika u slučaju njegove smrti. Doživotno osiguranje za slučaj smrti, kako mu i ime kaže, nudi osiguranje do kraja života osiguranika, bez obzira na vreme smrti, ali po višoj premiji u odnosu na osiguranje sa vremenski ograničenim rokom isplate.
 3. Životno osiguranje s vremenski ograničenim rokom isplate: Ovo je osiguranje koje ima definisano vreme trajanja, na primjer 10 ili 20 godina. Ukoliko osiguranik premine u toku trajanja osiguranja, osiguravajuća kompanija će isplatiti osiguranu sumu nasljednicima osiguranika. Ukoliko osiguranik preživi predviđeni period, nema isplate osigurane sume, ali premija koja je plaćena u toku trajanja osiguranja se može vratiti osiguraniku.
 4. Životno osiguranje sa investicijskim rizikom: Ovo je vrsta životnog osiguranja koja kombinuje osiguranje rizika smrti i ulaganje u investicione fondove. Osiguranik plaća premiju koja se dijeli na dio za osiguranje smrti i dio koji se ulaže u investicione fondove. Vrijednost ulaganja može varirati u zavisnosti od performansi tržišta, a u slučaju smrti osiguranika, osiguravajuća kompanija isplaćuje osiguranu sumu nasljednicima osiguranika, a u slučaju preživljavanja osiguranika, on dobija povrat uloženih sredstava uz eventualni dodatak zarade na ulaganja. Ova vrsta osiguranja se obično koristi kao dugoročna investicija za ostvarivanje finansijskih ciljeva, kao što su školovanje djece, kupovina nekretnine, penzionisanje ili drugi planovi koji zahtijevaju stabilnu finansijsku osnovu. Ovo osiguranje pruža osiguraniku mogućnost da zaradi na investicijama i da ostvari veće prinose u odnosu na tradicionalne štedne programe, ali istovremeno nosi i određeni rizik ulaganja. Stoga, prije nego što se odlučite za ovu vrstu osiguranja, važno je da razmotrite svoje ciljeve, potrebe i finansijske sposobnosti kako biste pronašli najbolju opciju za sebe.
Vrste životnog osiguranja

Kako odabrati najbolje životno osiguranje za sebe i svoju porodicu?

Kada se odlučujete za životno osiguranje, važno je da uzmete u obzir nekoliko faktora kako biste pronašli najbolju opciju za sebe i svoju porodicu. Evo nekoliko ključnih koraka koji vam mogu pomoći u odabiru životnog osiguranja:

 1. Procijenite svoje potrebe: Razmislite o svojim ciljevima, potrebama i finansijskim obavezama kako biste odredili koliko osiguranja vam treba i koliko biste mogli da priuštite da plaćate premije. Važno je uzeti u obzir sve vaše troškove, uključujući dugoročne planove kao što su kupovina kuće ili školovanje djece.
 2. Odaberite vrstu osiguranja: Postoji više vrsta životnog osiguranja, kao što su trajno osiguranje, privremeno osiguranje, mješovito osiguranje i životno osiguranje sa investicijskim rizikom. Razmislite o prednostima i nedostacima svake vrste osiguranja i odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.
 3. Istražite osiguravajuće kompanije: Razmotrite reputaciju i finansijsku stabilnost različitih osiguravajućih kompanija. Provjerite njihove ocjene i recenzije na internetu, razgovarajte sa prijateljima i porodicom koji su već koristili njihove usluge i obratite pažnju na njihovu istoriju isplata.
 4. Uporedite ponude: Nakon što ste identifikovali nekoliko osiguravajućih kompanija koje biste mogli da koristite, uporedite njihove ponude i uslove. Uzmite u obzir cijene, osigurane sume, uslove plaćanja premije, uslove isplate, kao i druge uslove koji su vam bitni.
 5. Pročitajte uslove ugovora: Kada ste odabrali osiguranje, pažljivo pročitajte uslove ugovora prije nego što potpišete. Obratite pažnju na sve uslove i klauzule koje mogu uticati na isplatu osigurane sume i razjasnite sve nejasnoće sa osiguravajućom kućom.

Ključno je da budete pažljivi i da napravite informisanu odluku kako biste pronašli najbolju opciju za sebe i svoju porodicu.

Prednosti životnog osiguranja

Prednosti životnog osiguranja su brojne, a neke od njih su:

 1. Finansijska sigurnost: Jedna od glavnih prednosti životnog osiguranja je finansijska sigurnost koju pruža osiguranim licima. U slučaju smrti osiguranika, osiguravajuća kompanija isplaćuje osiguranu sumu njegovim nasljednicima, što može biti od velike pomoći u izbjegavanju finansijskih problema i dugova.
 2. Planiranje budućnosti: Životno osiguranje može biti korisno i za planiranje budućnosti, jer vam omogućava da odredite unaprijed koliko novca ćete dobiti na raspolaganje u određenom periodu ili nakon određenog događaja (na primjer, kada vaša djeca odu na fakultet ili kada se penzionišete).
 3. Povoljne cijene: Cijene životnog osiguranja su obično povoljnije za mlađe i zdravije osobe, što znači da možete dobiti dobru polisu po pristupačnoj cijeni.
 4. Ulaganje: Mnoge vrste životnog osiguranja uključuju i investicioni aspekt, što vam omogućava da uložite novac u različite investicione fondove i dugoročno povećate svoj kapital.
 5. Mir i bezbrižnost: Životno osiguranje vam pruža mir i bezbrižnost, jer znate da ste finansijski zaštićeni i da ste preduzeli korake kako biste osigurali finansijsku budućnost svoje porodice.
 6. Nasljedstvo: Životno osiguranje može biti odličan način da ostavite nasljedstvo vašim najmilijima, jer vam omogućava da odredite ko će dobiti novac nakon vaše smrti.
 7. Poreske olakšice: U nekim zemljama, životno osiguranje može biti poreska olakšica, što znači da možete uštedeti novac na porezu.

Ove prednosti životnog osiguranja mogu biti od velike koristi za pojedince i njihove porodice i mogu pružiti dugoročnu finansijsku stabilnost.

Prednosti životnog osiguranja

Neživotna osiguranja

Neživotna osiguranja su vrsta osiguranja koja pružaju finansijsku zaštitu protiv šteta koje se mogu dogoditi stvarima, imovini ili drugim neživim predmetima. Ova vrsta osiguranja se razlikuje od životnih osiguranja po tome što ne pružaju zaštitu od smrti, bolesti ili drugih životnih rizika, već se fokusiraju na materijalnu imovinu i druge nežive resurse.

Neživotna osiguranja mogu biti obavezna ili dobrovoljna, u zavisnosti od zakonskih propisa i potreba pojedinca. Na primjer, u mnogim zemljama postoji zakonska obaveza da vozači imaju osiguranje odgovornosti za štetu koju mogu prouzrokovati drugima u saobraćajnim nesrećama.

Ova vrsta osiguranja se naziva obavezno osiguranje automobilske odgovornosti. Međutim, postoje i dobrovoljna neživotna osiguranja koja pružaju zaštitu od rizika kao što su požar, poplava, krađa, oštećenje imovine i druge nepredviđene okolnosti.

Neke od najčešćih vrsta neživotnih osiguranja uključuju osiguranje domaćinstva, osiguranje vozila, osiguranje od poplave, osiguranje od krađe, osiguranje putovanja, osiguranje od poslovne odgovornosti i druge.

Ove vrste osiguranja nude finansijsku sigurnost u slučaju neočekivanih događaja koji mogu prouzrokovati štetu, a mogu biti prilagođene potrebama i budžetu svakog pojedinca ili preduzeća.

Koliko košta životno osiguranje?

Cijene životnih osiguranja variraju u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući vrstu osiguranja, osiguranu sumu, dužinu trajanja osiguranja, starost i zdravstveno stanje osiguranika, kao i broj drugih faktora. Na primer, mlađi i zdraviji osiguranici obično plaćaju manje premije za životno osiguranje nego stariji i manje zdravi osiguranici.

Uz to, različite osiguravajuće kompanije imaju različite cijene za istu vrstu osiguranja, tako da je važno uporediti cijene i uslove nekoliko kompanija prije donošenja konačne odluke.

Važno je uzeti u obzir da je životno osiguranje dugoročna investicija i da će premije biti potrebno plaćati tokom cijelog perioda trajanja osiguranja. Stoga, prije nego što se obavezujete na životno osiguranje, važno je da se dobro informišete o cijenama i uslovima, a zatim odaberete opciju koja vam najbolje odgovara u skladu sa vašim finansijskim sposobnostima i potrebama.

Ukoliko ne možete priuštiti određenu vrstu životnog osiguranja, razmislite o manjoj osiguranoj sumi ili skraćenju perioda trajanja osiguranja kako bi premije bile pristupačnije. Važno je da pronađete pravu ravnotežu između potreba za osiguranjem i vašeg budžeta.

Koliko košta životno osiguranje

Pregled prodavaca životnog osiguranja

Gdje i kako kupiti najbolju policu za sebe?

Životna osiguranja prodaju različite finansijske institucije, uključujući banke, osiguravajuće kompanije, investicijski fondovi i brokerske kuće. Na tržištu postoji mnogo različitih ponuđača životnog osiguranja, tako da je važno istražiti opcije i usporediti cijene i uslove prije nego što odaberete određenog prodavca.

Banke često nude životna osiguranja kao dio svoje ponude proizvoda, uz mogućnost plaćanja premije putem tekućeg računa.

Osiguravajuće kompanije su specijalizovane za pružanje osiguranja i imaju razne vrste osiguranja, uključujući životno osiguranje. Investicijski fondovi također nude životno osiguranje sa investicionim aspektom, koji omogućava ulaganje novca u različite fondove i dugoročno povećanje kapitala.

Brokerske kuće pružaju savjetovanje o različitim ponudama životnog osiguranja i pomažu u pronalaženju najbolje opcije za vaše potrebe.

Važno je uzeti u obzir reputaciju i finansijsku stabilnost prodavca prije nego što odaberete određenog ponuđača životnog osiguranja. Provjerite njihove ocjene i recenzije na internetu, kao i istoriju isplata. Na taj način možete biti sigurni da ste odabrali pouzdanog prodavca životnog osiguranja koji će vam pružiti finansijsku sigurnost i mir.

Zaključak

Životno osiguranje nije baš tema koju bi svi voljeli da čuju, ali za mnoge je ono ključni korak u osiguranju svoje finansijske budućnosti. U suštini, životno osiguranje je jedna vrsta investicije koja vam može pružiti mir i bezbrižnost, jer znate da ste finansijski zaštićeni u slučaju neželjenih događaja.

Postoji mnogo vrsta životnog osiguranja, a svaka nudi različite prednosti. Na primjer, trajno osiguranje vam može pružiti finansijsku sigurnost tokom celog života, dok mješovito osiguranje kombinuje osiguranje smrti sa investicijama koje vam mogu pomoći da ostvarite svoje dugoročne ciljeve.

Kada razmišljate o uzimanju životnog osiguranja, prvo trebate procijeniti svoje potrebe i mogućnosti. Razmotrite svoje ciljeve, finansijske obaveze i mogućnosti plaćanja premija, a zatim istražite različite ponude i uslove osiguravajućih kompanija. Pažljivo pročitajte uslove ugovora prije potpisivanja kako biste bili sigurni da ste odabrali najbolju opciju za sebe.

Uz pravilno odabrano životno osiguranje, možete biti sigurni da ćete imati finansijsku sigurnost i mir u slučaju neželjenih događaja. Također, ova investicija može biti korisna i za planiranje budućnosti i ostavljanje nasljedstva svojim najmilijima. Stoga, ne dozvolite da vas misao o životnom osiguranju plaši, jer je to važan korak u osiguranju vaše finansijske budućnosti.

Komentariši