fbpx
notino popust

Lancet 3: Ruski dron koji mijenja pravila igre na bojnom polju

Lancet 3
Photo: YouTube

Ruski vojni dron Lancet 3 postao je ključni igrač na bojnom polju u Ukrajini, pokazavši iznimnu učinkovitost protiv njemačkog tenka Leopard 2A6. Ovaj članak pruža detaljnu analizu o tome kako je Lancet 3, opremljen naprednim tehnologijama i taktikama, uspio neutralizirati ovaj visoko ocijenjeni oklopni vozilo.

Lancet 3, najnovija verzija ruskih dronova Lancet, koristi se u sve većoj mjeri od početka ukrajinske protuofenzive. Ovaj bespilotni zrakoplov opremljen je kontrolerom sa staklima za proširenu stvarnost, omogućavajući operatoru da izravno prenosi video signale na svoje naočale, poboljšavajući njihovu sposobnost vizualizacije putanje leta drona.

lancet 3
Photo: YouTube Military TV

Lancet 3 je nadogradnja prethodne verzije, Lancet 1, koja je uspješno neutralizirala značajan broj neprijateljskih kopnenih platformi. Među ciljevima koje je Lancet 1 uspješno neutralizirao nalaze se razni topnički sustavi, uključujući vučene haubice poput M77 i FH70, kao i samohodne haubice poput američkog M109, poljskog AHS Craba i francuskog Caesara.

Lancet 3, najveći dron u ruskoj obitelji Lancet, poznat je i kao samoubilački ili kamikaze dron. Ovaj dron igra ključnu ulogu u ruskoj vojnoj strategiji, ciljajući na vojnu opremu i oklopna vozila koja su SAD i europske zemlje isporučile Ukrajini.

Jedan od ključnih faktora koji doprinose učinkovitosti Lancet 3 protiv Leoparda 2A6 je konfiguracija bojne glave. Lancet 3 je opremljen bojnom glavom s visoko eksplozivnim protutenkovskim projektilom, posebno dizajniranom za učinkovito angažiranje i probijanje oklopa visokovrijednih vojnih ciljeva poput tenkova.

groblje oklopa
Photo: Reddit

Lancet 3 koristi princip vođenih protutenkovskih projektila, što znači da se Lancet 3 detonira prije nego što dosegne cilj, ispaljujući oklopno-probijajući projektil prema namjeravanom cilju. Ova sposobnost, u kombinaciji s naprednim elektro-optičkim sustavom vođenja i ažuriranim kontrolnim sustavom s poboljšanim softverom, omogućuje Lancetu 3 precizno ciljanje i angažiranje ciljeva.

Ukupno gledano, Lancet 3 je iznimno učinkovit alat na bojnom polju, sposoban za precizno ciljanje i angažiranje visokovrijednih vojnih ciljeva poput Leoparda 2A6. Unatoč brojnim izazovima i neuspjesima drugih dronova, Lancet 3 je uspio promijeniti percepciju ruskih vojnika o učinkovitoj upotrebi dronova u ukrajinskom teatru.

Za dodatne informacije o Lancet 3 i njegovoj upotrebi u ukrajinskom sukobu, preporučujem da pogledate i ovaj video ispod.

Komentariši