fbpx
notino popust

Pregled rata u Ukrajini od 15. do 20. jula 2023.

Karta stanja u Ukrajinsko-Ruskom ratu 2023
Photo/Map: ISW

15.juli 2023 – Pregled dana i ratnih dešavanja u Ukrajinsko-Ruskom ratu

Ukrajinske snage su izvele protivofanzivne operacije na najmanje tri sektora fronta 15. juna i, prema izveštajima, ostvarile ograničeni prodor.

The New York Times (NYT) je izvestio da je ukrajinska vojska prilagodila svoju strategiju kako bi smanjila gubitke među ukrajinskim trupama, istovremeno nastavljajući da oslabljuje ruske snage, podržavajući prethodne procjene Instituta za ratovanje (ISW).

Ruske snage su izvele ofanzivne operacije i ostvarile ograničene teritorijalne dobitke blizu Svatova.

Prema izveštajima, ukrajinske snage su postigle manje napredovanje na teritorijalnom planu na južnom krilu Bakhmuta, dok su ruski izvori tvrdili da su ruske snage postigle manje napredovanje na teritorijalnom planu na sjevernom i južnom krilu Bakhmuta.

Ruske snage su nastavile ograničene ofanzivne operacije duž linije Donjeck-Avdiivka, ali nisu ostvarile nikakav uspjeh.

Ukrajinske snage su nastavile protivofanzivne operacije duž zapadne granice Donjecka i istočne Zaporizhia Oblasti i, prema izveštajima, postigle manje napredovanje na teritorijalnom planu.

Ukrajinske snage su nastavile protivofanzivne operacije i, prema izveštajima, postigle manje napredovanje na teritorijalnom planu, na zapadnoj granici Zaporizhia Oblasti.

Oblast Luhansk
Photo/Map: ISW

16.juli 2023 – Pregled dana i ratnih dešavanja u Ukrajinsko-Ruskom ratu

Ukrajinske snage su izvele protivofanzivne operacije na najmanje tri sektora fronta i prema izvještajima, postigle manje napredovanje na teritorijalnom planu.

Ruske snage su izvele ofanzivne operacije na liniji Kupjansk-Svatove i nisu postigle uspjeh.

Ruske snage su nastavile kopnene napade blizu Kreminne i postigle manje napredovanje na teritorijalnom planu.

Ukrajinske snage nastavljaju ciljati ruske pozadinske oblasti u okupiranoj oblasti Luganska.

Ukrajinske snage su nastavile protivofanzivne operacije blizu Bakhmuta i prema izveštajima, napredovale.

Ruski i ukrajinski izvori potvrdili su da su neke čečenske snage raspoređene u području Bakhmuta.

Ruske snage su nastavile ograničene kopnene napade na liniji Avdiivka-Donjeck i nisu napredovale.

Ukrajinske snage su izvele protivofanzivne operacije na zapadnoj granici Donjecka i istočne Zaporizhia Oblasti i postigle manje napredovanje na teritorijalnom planu.

Ukrajinske snage su izvele protivofanzivne operacije u zapadnoj Zaporizhia Oblasti i nisu ostvarile potvrđene napretke u tom području.

Ruski izvori tvrde da ukrajinske snage i dalje deluju na istočnoj (levoj) obali Hersonske Oblasti blizu Antonivskog mosta i nisu potvrdili nikakve ruske ili ukrajinske prodor u tom području.

Ruski zvaničnici su optužili ukrajinske snage da su pokušale izvesti vazdušni i pomorski udar dronom na nespecificirane ciljeve u Crnom moru blizu Sevastopolja, na Krimu, tokom noći 15. do 16. jula.

Ruski proizvođač “Lancet” drona (avionska municija) Zalo Aero Group je najavio proizvodnju nove generacije dronova sa automatskim sistemima za ciljanje i namerom da proširi proizvodnju u inostranstvu.

karta Bakhmuta
Phot/Map: ISW

17.juli 2023 – Pregled dana i ratnih dešavanja u Ukrajinsko-Ruskom ratu

Napad na most preko Kerčkog moreuza 17. jula će verovatno imati značajne i dugotrajne posljedice na rusku logistiku. Zastoj u saobraćaju ka okupiranom Krimu otežava rusku logistiku ka jugu Ukrajine usred ukrajinske protivofanzivne operacije na jugu.

Ruske vlasti, zajedno s okupacionim snagama, čini se da su više fokusirane na saniranje posledica napada nego na iskorišćavanje ovog događaja za propagandne napade.

Wagner grupa nastavlja pripreme za uspostavljanje stalne prisutnosti u Belorusiji.

Rusija pokušava reorganizovati svoj unutrašnji bezbednosni aparat nakon naoružanog ustanka Wagner grupe.

Ukrajinske snage nastavljaju protivofanzivne operacije na više frontova, dok ruske snage takođe izvode ofanzivne operacije duž granice između oblasti Harkiv i Lugansk 17. jula.

Ruske snage aktivno izvode ofanzivne operacije duž linije Kupjansk-Svatove i verovatno su postigle neke taktičke dobitke u tom pravcu.

Ruske snage nastavljaju ograničene kopnene napade jugozapadno i južno od Kreminne, oko Bakhmuta i duž linije Avdiivka-Donjeck.

Ukrajinske snage nastavljaju protivofanzivne operacije u oblasti Bakhmuta i napredovale su blizu administrativne granice između oblasti Donjeck i Zaporizhia.

U zapadnoj oblasti Donjeck, ruske snage izvode ograničene kontranutake.

Prema izveštaju ruske opozicione novinske agencije Verstka, od početka rata uklonjeno je najmanje osam ruskih vojnih komandanata bez novih imenovanja, što se slaže sa prethodnim procenama ISW-a.

Zaporozia oblast - stanje na terenu do 20 jula 2023
Photo/Map: ISW

19.juli 2023 – Pregled dana i ratnih dešavanja u Ukrajinsko-Ruskom ratu

Ruske snage su 19. jula izvele snažan napad raketama i dronovima na luku i infrastrukturu za žito na jugu Ukrajine. Cilj ovog napada je verovatno naglasiti ruske prigovore obnavljanju ugovora o žitu Crnog mora i otežati Ukrajini izvoz žita.

Photo: Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Eksplozija na ruskom vojnom poligonu u okupiranom Krimu poremetila je saobraćaj na Tavrida auto-putu koji povezuje istočni Krim sa Sevastopoljom 19. jula.

Ukrajinske snage su 19. jula izvele protivofanzivne operacije na više frontova i postigle uspehe u tim oblastima.

Finansijer Wagner grupe Yevgeniy Prigozhin i navodni komandant Wagnera Dmitry Utkin pozdravili su borce Wagnera na novoj bazi u Belorusiji, blizu Asipovichyja, 18. jula.

Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje koristi reference iz ruske istorije, ovoga puta navodno upozoravajući na mogućnost revolucije u Rusiji.

Ukrajinske snage nastavljaju ofanzivne operacije u području Kupyansk, blizu Kreminne, u Bakhmutskoj oblasti i duž linije Avdiivka-Donjeck City, postigle su uspehe blizu Bakhmuta.

Ruske snage nastavljaju ofanzivne operacije duž različitih frontova i postigle su manje dobitke duž linije Avdiivka-Donjeck City, a navodno su ostvarile ograničeni napredak na području zapadnog Donjecka i istočne Zaporizhia oblasti.

Ukrajinske snage nastavljaju protivofanzivne operacije na zapadnom Donjecku i istočnoj Zaporizhia oblasti, pri čemu su navodno ostvarile dobitke na oba fronta.

Ruska Državna Duma je 19. jula usvojila zakon u prvom čitanju i “opšte” koji dozvoljava Ruskoj Nacionalnoj gardi (Rosgvardia) da poseduje tešku vojnu opremu.

Ukrajinska partijska grupa “Atesh” sa Krima je 14. jula izvela uspešan napad na ruski vojni konvoj u okupiranoj Hersonskoj Oblasti.

20.juli 2023 – Pregled dana i ratnih dešavanja u Ukrajinsko-Ruskom ratu

Ruske snage su 20. jula izvele treću noć zaredom napade raketama i dronovima na luke i infrastrukturu za žito na jugu Ukrajine, nakon što je Rusija odustala od Black Sea Grain Initiative 17. jula.

Ruska vojska je objavila da može smatrati civilne brodove u Crnom moru, koji idu ka ukrajinskim lukama, legitimnim vojnim ciljevima.

Ove sve intenzivniji napadi na ukrajinske luke i infrastrukturu deo su verovatno napora Kremlja da iskoristi povlačenje iz Black Sea Grain Initiative kako bi iznudio ustupke od Zapada.

Ukrajinske snage su nastavile kontraofanzivne operacije na više frontova i izveštaji kažu da su napredovale 20. jula.

SAD i Evropska unija su ponovili svoju dugoročnu podršku Ukrajini kroz pakete pomoći za bezbednost.

Wagner grupa, ruska privatna vojna kompanija, trenira beloruske specijalne snage na modernim taktikama u Belorusiji.

Postoje naznake da će Wagner grupa otvoriti još jednu bazu u blizini granice sa Ukrajinom.

Ruske snage nastavljaju ograničene kopnene napade na raznim frontovima, ali izgleda da nisu imale značajne napredke.

Ukrajinske snage nastavljaju ofanzivne operacije i izveštaji kažu da su ostvarile ograničene teritorijalne dobitke.

Ruska Državna Duma je odobrila izmene zakona kojima se povećavaju kazne za izbegavanje vojnog roka i za one koji ne pomažu vojnim naporima.

Ruske vlasti nastavljaju progon ne-ruskih pravoslavnih crkava u okupiranoj Ukrajini.

raketa pogada luku u Ukrajini
Photo: Press Service of the the Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS

Komentariši