fbpx
notino popust

Ruska ofenziva u Ukrajini: Analiza vojnih operacija 13. jula 2023

mini VBR Ukrajina

Ukrajinske snage nastavile su protuofenzivne operacije na najmanje tri sektora fronte 13. srpnja i ostvarile napredovanje na nekim područjima. Ukrajinski generalštab izvijestio je da su ukrajinske snage nastavile ofenzivne operacije u smjerovima Bakhmut, Melitopol (zapadna oblast Zaporizhia) i Berdyansk (područje granice oblasti Donetsk-Zaporizhia).

Prema tvrdnjama ukrajinskog zvaničnika, do 200 ruskih vojnika je poginulo u nedavnom udaru.

Prema riječima Ivana Fedorova, gradonačelnika okupiranog južnoukrajinskog grada Melitopola, naše odbrambene snage su uspješno djelovali na položaje okupatora u Tokmaku, prema informacijama koje su prikupljene. On tvrdi da je pogodjena ruska baza u Tokmaku, međutim, ove tvrdnje nije moguće potvrditi. Istog dana, Vladimir Rogov, ruski zvaničnik zadužen od strane Rusije za upravljanje okupiranim Zaporizhzhijom, također je govorio o seriji eksplozija u Tokmaku. Ukrajinske snage redovno ciljaju Tokmak jer je važna polazna tačka za rusku odbranu.

Kasetne bombe došle u Ukrajinu

Jučer je potvrđeno i sa američke i sa ukrajinske strane da je kontoverzna kasetna municija u Ukrajini

Neslaganja unutar ruske vojne komande

Bivši zapovjednik 58. kombinirane vojske, general-major Ivan Popov, tvrdio je u procurjenom audio zapisu da ga je ruski ministar obrane Sergei Shoigu otpustio zbog izražavanja stalnih pritužbi o problemima na zapadnoj fronti Zaporizhia Oblast prema višim zapovjednicima. Popov je vjerojatno pokušao apelirati na Kremlj da djelomično ili potpuno ukloni Gerasimova s komande nad operacijama u Ukrajini. Ovaj potez ukazuje na uzorak korozivnog ponašanja koji se razvio unutar ruske komande i ruskih snaga koje se bore u Ukrajini.

Ruski dronovi napadaju Ukrajinu

Ruske snage izvele su niz napada dronovima Shahed širom Ukrajine 13. srpnja. Ukrajinski generalštab izvijestio je da su ruske snage lansirale 20 dronova Shahed-131/136 iz Kursk Oblast i Azovskog mora, dvije rakete Kalibr iz Crnog mora, i jednu raketu Iskander-M iz okupiranog Dzhankoi, Krim.

Kremlj naređuje pritvaranje i suspenziju nekoliko visokih vojnih časnika

Kremlj je navodno naredio pritvaranje i suspenziju nekoliko visokih vojnih časnika nakon oružane pobune Wagner grupe 24. lipnja, što podržava prethodnu procjenu ISW-a da Kremlj vjerojatno namjerava očistiti MoD od figura koje se smatraju nelojalnima.

Ovaj članak pruža dublji uvid u događaje koji su oblikovali tijek sukoba 13. srpnja 2023. godine. Kroz analizu ovih događaja, možemo bolje razumjeti dinamiku sukoba i kako se situacija na terenu može dalje razvijati.

Nastavak videa koji prikazuje napad na Ruske položaje 72. brigade u sektoru Vuhledar

Komentariši

hbo max