fbpx
notino popust

Pregled dana rata u Ukrajini za 14. i 15. juli 2023. godine

pregled dana ukrajina rusija 14-15 juli
Photo/Map: YouTube - Good Times Bad Times

Ukoliko niste pratili dešavanja zadnja dva dana, ne brinite. Za vas smo pokrili sva važnija dešavanja u Ukrajini za 14. i 15. juli 2023. godine.

15. juli 2023. godine – pregled dešavanja vezano za rat u Ukrajini

 • Navodno su Wagner trupe prešle granicu i ušle u Bjelorusiju.
 • Nezadovoljstvo raste među ruskim vojnim oficirima nakon što je general otpušten zbog izražavanja kritike prema ratu u Ukrajini.
 • Ukrajinski pokušaji da se probiju na jug i rasječu rusku vojsku na dva dijela pokazali su se “vrlo teškim”, prema riječima vojnog analitičara.
 • New York Times (NYT) izvijestio je da je ukrajinska vojska prilagodila svoju strategiju kako bi minimizirala ukrajinske žrtve, dok nastavlja iscrpljivati ruske snage, podržavajući prethodne procjene ISW-a.
 • Ruske snage sprovele su ofanzivne operacije i ostvarile ograničen teritorijalni prodor blizu Svatova.
 • Ukrajinske snage navodno su ostvarile ograničen teritorijalni prodor na južnom flancu Bakhmuta, dok su ruski izvori tvrdili da su ruske snage ostvarile ograničen uspjeh na sjevernom i južnom flancu Bakhmuta.
 • Ruske snage nastavile su ograničene ofanzivne operacije na liniji Donetsk City-Avdiivka, ali nisu ostvarile nikakav uspje.
 • Ukrajinske snage nastavile su kontraofanzivne operacije duž zapadnog Donjecka i istočne granice Zaporizhia Oblast i navodno ostvarile ograničen uspjeh.
 • Ukrajinske snage nastavile su kontraofanzivne operacije i navodno ostvarile ograničen uspjeh u zapadnom Zaporizhia Oblast.
 • Rusko Ministarstvo Odbrane (MoD) najavilo je završetak ruskog regrutacionog ciklusa za proljeće 2023. godine – 15. jula.
 • Ukrajinski centar za otpor izvijestio je da je Kremlj pokrenuo program za regrutaciju mladih odraslih u Rusiji za službu u administracijama okupacije u Ukrajini.
Rusi napreduju kod Kuzemivka
Photo/Map: ISW

14. juli 2023. godine – pregled dešavanja vezano za rat u Ukrajini

Ukrajinske sange nastavljaju kontraofanzivu

Ukrajinske snage su nastavile kontraofanzivne operacije na najmanje tri sektora fronta 14. jula i navodno ostvarile napredak na nekim područjima. Generalštab Ukrajine izvijestio je da su ukrajinske snage nastavile ofanzivne operacije u pravcima Bakhmut, Melitopol (zapadni Zaporizhia Oblast), i Berdyansk (granična oblast Donetsk-Zaporizhia).[19] Generalštab Ukrajine izvijestio je da su ukrajinske snage ostvarile djelimični uspjeh na pravcu Bila Hora-Andriivka (9-15km jugozapadno od Bakhmuta).[20] Zamjenik direktora Odjela za planiranje primjene Glavne uprave ukrajinske Nacionalne garde, pukovnik Mykola Urshalovych, izjavio je da su ukrajinske snage napredovale više od 1,700 metara na neodređenim mjestima u pravcu Melitopol.[21] Ruski vojni blogeri tvrdili su da su ukrajinske snage ostvarile lokalni prodor kroz ruske odbrambene linije sjeverno od Pryyutne (15km jugozapadno od Velyka Novosilka).[22]

Rusi napadaju bespilotnim letjelicama Shahed

Ruske snage su 14. jula izvele još jedan niz udara bespilotnim letjelicama Shahed širom Ukrajine. Generalštab Ukrajine izvijestio je da su ruske snage lansirale 17 bespilotnih letjelica Shahed-131/136 iz Krasnodar Kraja i raketu S-300 na ciljeve u Ukrajini i da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 16 od lansiranih letjelica.[23] Ukrajinski izvori izvijestili su da su ruske snage gađale oblasti Odesa, Mykolaiv i Dnipropetrovsk.[24] Ruski izvori tvrdili su da je nedefinisan broj ruskih bespilotnih letjelica Shahed-131/136 pogodio ukrajinsku vojnu infrastrukturu u Kryvyi Rih, Dnipropetrovsk Oblast.[25]

Shadad bespilotna letjelica
Photo: Wikipedia

Rusi hapse

Ruske vlasti su uhapsile bivšeg oficira ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Mikhaila Polyakova, koji je navodno administrator nekoliko popularnih telegram kanala koji pokrivaju unutrašnju politiku Kremlja. Policija u Moskvi uhapsila je Polyakova na osnovu optužbi da je ucjenjivao nedefinisane ruske političare i biznismene.[26] Ruski izvori tvrdili su da Polyakov vodi kanal “Kremlin Laundress” i da je ili povezan sa ili administrator telegram kanala “Brief” i “Siloviki”.[27] “Brief” i “Siloviki” su negirali da je Polyakov povezan sa njihovim kanalima, međutim.[28] Ovi telegram kanali redovno spekulišu o unutrašnjoj politici Kremlja i dinamici između ruskih političkih frakcija i promovirali su značajne glasine unutar ruske informativne sfere. Kanali koji spekulišu o unutrašnjoj politici Kremlja predstavljaju specifičnu nišu ruske informativne sfere, a hapšenje Polyakova sugerira da Kremlj možda namjerava suzbiti spekulacije o unutrašnjoj politici nakon pobune Wagnera.

Ukrajinske snage vode kampanju protiv ruskih vojnih ciljeva u Rusiji

Ukrajinski komandant, general Valerii Zaluzhnyi, priznao je da ukrajinske snage vode kampanju protiv ruskih vojnih ciljeva u Rusiji. Washington Post je citirao Zaluzhnyija kako kaže da Ukrajina koristi domaći naoružanje za napad na ruske vojne ciljeve u Rusiji zbog zapadnih zabrinutosti oko upotrebe oružja koje je Zapad pružio ukrajinskim snagama protiv ruske teritorije.[29] Zaluzhnyi je također naglasio važnost ukrajinskih udara širom Ukrajine. Washington Post je izvijestio da je Zaluzhnyi izjavio da povećana ukrajinska indirektna vatra može zadržati ruske snage i minimizirati ukrajinske žrtve, ali da je Ukrajina trenutno ovisna o municiji iz drugih zemalja za tu svrhu. Zaluzhnyi je također ponovio namjeru Ukrajine da oslobodi Krim.

Izvor: YouTube, ISW, Sky News, WSJ i još mnogi drugi.

Komentariši