fbpx
notino popust

NATO i G7 pružaju dugoročne sigurnosne obveze Ukrajini: Detaljna analiza događaja 12. jula 2023

ukrajinska-haubica

U Vilniusu, 12. srpnja 2023., skupina G7 i NATO potpisali su sporazume kojima se Ukrajini nude dugoročne sigurnosne garancijee. Tijekom NATO-ovog samita, Ukrajina je osigurala dodatne bilateralne sigurnosne i obrambene sporazume.

Ukrajinske operacije

Ukrajinske snage nastavile su protunapadne operacije na najmanje tri sektora fronta 12. srpnja i navodno su ostvarile napredak na nekim područjima.

Ruske snage su 12. srpnja izvele još jedan niz napada dronovima Shahed diljem Ukrajine.

Ukrajinske snage nastavile su protunapadne operacije u području Bakhmuta.

Ruske i ukrajinske snage izvele su napade duž linije Avdiivka-Donetsk City. Ruski izvori tvrdili su da su ukrajinske snage izvele ograničene napade na tlu u zapadnoj Donjeckoj oblasti.

Ukrajinske snage nastavile su protunapadne operacije duž administrativne granice između Zaporizhia i Donjeckih oblasti.

Ukrajinske snage nastavile su ograničene mehanizirane napadne operacije u zapadnoj Zaporizhia Oblast.

ukrajinska vojska pravci udara za 12. juli 2023.
Photo/Map: ISW

Ruske operacije

Ruske i ukrajinske snage navodno su izvele ograničene napade duž linije Kupyansk-Svatove. Ruske i ukrajinske snage nastavile su sukobe u području Kreminna, gdje su ruske snage navodno ostvarile ograničeno napredovanje.

Ruski dužnosnici nastavljaju se baviti pitanjem osiguranja ruskih međunarodnih granica. Ruske okupacijske vlasti koriste obećanje medicinskog tretmana kako bi prisilile stanovnike okupiranih teritorija da prime ruske putovnice i preseljenje na ruski teritorij.

Ruski informativni prostor nastavlja pokazivati općenito prigušen odgovor na NATO-ov samit. Ovaj prigušeni ruski odgovor skriva stvarnost da samit pokazuje koliko je ruska invazija iz 2022. godine poremetila ciljeve za koje Kremlj tvrdi da je pokrenuo rat.

Wagnerova grupa

Rusko Ministarstvo obrane (MoD) objavilo je da je Wagner Group gotovo potpuno predao oružje i vojnu opremu MoD-u. Bivši ruski časnik i vatreni nacionalist Igor Girkin tvrdi da bi određeni članovi unutarnjeg kruga ruskog predsjednika Vladimira Putina mogli potaknuti Putina da okonča rat kako bi ga svrgnuli.

Zanimljiv video za 12.juli 2023. godine

Ukrajinski Leopard prezivljava 2 direktna pogodka
Sigurnosna sluzba Ukrajine (SBU) dronovima napada Ruske ciljeve

Komentariši