fbpx
notino popust

Sve što trebate znati o osiguranju imovine – vrste, prednosti i kako odabrati pravu policu

Osiguranje imovine

Nedavni požari u stambenim objektima, koji su uzrokovali materijalnu štetu i ljudske žrtve, ukazuju na važnost zaštite imovine i sklapanje odgovarajuće polise osiguranja. U slučaju nastanka štete, vlasnici stanova se često pitaju kome se obratiti i kako naplatiti štetu, a problem predstavlja i nedostatak protupožarne opreme i nefunkcionalni požarni izlazi u zgradama.

Ukoliko vlasnici nisu prethodno osigurali svoju imovinu, put do utvrđivanja odgovornosti i naplate štete može biti dug i kompliciran.

Osiguranje imovine je važna zaštita vaših najvrednijih posjeda od raznih rizika poput krađe, požara, prirodnih katastrofa i drugih nepredvidivih događaja. U ovom vodiču saznajte kako odabrati najbolje osiguranje za vašu imovinu i kako se zaštititi od financijskih gubitaka u slučaju štete.

Šta je osiguranje imovine?

Osiguranje imovine je vrsta osiguranja koja štiti imovinu od različitih nepredvidivih događaja, poput požara, poplave, krađe i drugih rizika. Imovina koja se može osigurati uključuje kuće, stanove, poslovne prostore, automobile, plovila, umjetnička djela i druge vrijedne predmete.

Cilj osiguranja imovine je zaštititi vlasnike od financijskih gubitaka u slučaju da se dogodi šteta na imovini koja je osigurana.

sta je osiguranje imovine

Šta kada dođe do nastanka štete i gubitka imovine?

Kada dođe do nastanka štete i gubitka imovine, može biti vrlo stresno i teško se nositi s posljedicama. Osiguranje imovine može biti ključno za zaštitu vašeg doma i poslovnog prostora od različitih nezgoda, kao što su požar, poplava ili krađa. U slučaju štete, osiguranje će vam pomoći u pokrivanju troškova popravka imovine.

Kako postupiti u slučaju štete po osiguranju imovine:

 • Šteta se mora desiti u periodu za koji postoji pokriće po polici osiguranja
 • Potrebno je prijaviti štetu osiguravajućem društvu
 • Potrebno je preduzeti mjere za ograničavanje štete
 • Obavijestiti nadležni organ o nastanku štete
 • Pružiti dokaze o pretrpljenoj šteti
 • Paziti na ponašanje prema osiguranoj imovini
 • Provjeriti da li kao osiguranik učestvujete u nastaloj šteti i ko snosi troškove utvrđivanja postojanja štete i visine naknade.

Koje vrste osiguranja imovine postoje?

Postoji nekoliko vrsta osiguranja imovine, a neke od njih su:

 1. Osiguranje stambenih objekata – ovo osiguranje pokriva štetu nastalu na stambenim objektima kao što su kuće, stanovi i ostale zgrade namijenjene stanovanju.
 2. Osiguranje poslovnih prostora – ovo osiguranje pokriva štetu nastalu na poslovnim prostorima poput ureda, trgovina, skladišta i ostalih objekata koji se koriste u poslovne svrhe.
 3. Osiguranje kuće – pokriva štete koje nastanu na samoj kući, uključujući krov, zidove, temelje i druge strukture.
 4. Osiguranje stana – slično kao i osiguranje kuće, ali se odnosi na stambenu jedinicu unutar zgrade.
 5. Osiguranje imovine u stanu – pokriva štete na namještaju, elektronici i drugoj imovini unutar stana.
 6. Osiguranje od prirodnih katastrofa – pokriva štete koje nastanu uslijed poplava, zemljotresa, uragana i drugih prirodnih katastrofa.
 7. Osiguranje od krađe i vandalizma – pokriva štete koje nastanu uslijed krađe, provalne krađe, vandalizma i drugih kriminalnih djela.
 8. Osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama – pokriva štete koje su prouzročene drugim osobama kao posljedica vašeg vlasništva nad imovinom.
 9. Osiguranje od gubitka dohotka – pokriva gubitak prihoda koji proizlazi iz oštećenja vaše imovine, što može uključivati gubitak prihoda od iznajmljivanja nekretnina.
 10. Osiguranje od nezgoda – pokriva štete koje nastanu uslijed nezgoda na vašoj imovini, kao što su požari, eksplozije ili drugi nesretni događaji.
vrste osiguranja imovine

Kako zaštititi imovinu od požara i ostalih nezgoda?

Zaštita imovine od požara i ostalih nezgoda može biti vrlo važna, posebno ako živite u području s visokim rizikom od prirodnih katastrofa. Postavljanje detektora dima, instaliranje sustava za zaštitu od poplava ili ulaganje u alarme i sigurnosne sustave može pomoći u sprečavanju nezgoda i smanjenju rizika.

Prema podacima koje je objavio Hrvatski ured za osiguranja, 2014. godine je zabilježen pad ukupne premije osiguranja u Hrvatskoj, a na osiguranje od požara i elementarnih šteta otpadalo je samo 6,49 posto premija.

To znači da su ljudi manje skloni osigurati se od ovakvih rizika, što može biti posljedica niskog stupnja svijesti o važnosti osiguranja ili jednostavno ekonomskih razloga.

Također, to može ukazivati na to da su osiguravajuće kuće manje zainteresirane za osiguranje od ovakvih rizika, što bi moglo biti povezano s manjim brojem prijava šteta ili manjim profitom u tom segmentu poslovanja.

naknada stete

Zašto osiguranje imovine?

Osiguranje imovine je važno jer može pomoći u zaštiti vaše imovine od gubitka i štete. Uz osiguranje, možete biti sigurni da će troškovi obnove ili zamjene imovine biti pokriveni u slučaju nezgoda ili nepredviđenih okolnosti. Odabir odgovarajućeg osiguranja može vam pružiti miran san i zaštitu vašeg doma i poslovnog prostora.

Evo pet razloga zašto biste trebali razmisliti o osiguranju svoje imovine:

 1. Miran san – kada osigurate svoju imovinu, možete mirno spavati, znajući da ste zaštićeni u slučaju nezgoda i šteta.
 2. Sveobuhvatna zaštita – osiguranje ne štiti samo vašu kuću ili stan, već sve komponente vašeg doma, uključujući namještaj, elektroniku i kućanske aparate.
 3. Prirodne katastrofe – sa osiguranjem, možete biti spokojni za vrijeme prirodnih katastrofa kao što su poplave i zemljotresi.
 4. Krađa i vandalizam – osiguranje pruža zaštitu od provale, krađe i vandalizma, što vam omogućava nadoknadu štete u takvim situacijama.
 5. Cijena – osiguranje imovine nije skupo i može biti izvrsna investicija u vašu dugoročnu sigurnost.
osiguranje od pozara

Kako odabrati pravo osiguranje za vašu imovinu?

Kada birate osiguranje za vašu imovinu, evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju:

 1. Vrsta pokrića: provjerite pokriva li osiguranje sve potencijalne rizike za vašu imovinu, poput požara, poplave, krađe i slično.
 2. Visina osigurane sume: budite sigurni da je osigurana suma dovoljna da pokrije sve troškove popravka ili zamjene u slučaju štete.
 3. Franšiza: provjerite jesu li franšize u skladu s vašim financijskim mogućnostima i jesu li postavljene na prihvatljivu razinu.
 4. Cijena premije: provjerite koliko će koštati premija osiguranja i jesu li uključeni svi troškovi.
 5. Ugovorni uvjeti: pažljivo pročitajte sve uvjete ugovora, posebno izuzeća i ograničenja.
 6. Povijest osiguravajućeg društva: istražite povijest i ugled osiguravajućeg društva prije nego što donesete odluku.
 7. Korisnička podrška: provjerite koliko je dostupna korisnička podrška i koliko je brzo osiguravajuće društvo spremno odgovoriti na vaša pitanja.
 8. Preporuke: tražite preporuke od prijatelja ili obitelji koji su već osigurali svoju imovinu.
osiguranje od poplave

Najčešće pritužbe kod osiguranja imovine

Najčešće žalbe kod osiguranja imovine odnose se na odbijanje isplate naknade za štetu ili na nedovoljnu naknadu koju osiguravajuće društvo isplaćuje. Također, mogu biti prisutne žalbe na lošu uslugu ili sporost u procesuiranju zahtjeva za naknadu štete.

Cijena osiguranja imovine

Koliko će vas koštati osiguranje nekretnine u Hrvatskoj? Cijena ovisi o mnogim faktorima poput veličine, starosti i lokacije nekretnine, vrsti pokrića, geografskom području i visini pokrića štete. Želite li osigurati stan od 50 m2, najviši paket osiguranja s pokrićem od potresa koštat će vas oko 160 eura godišnje.

Za kuću, cijena se kreće od 70 do 200 eura godišnje, ali uvijek provjerite uvjete ponude jer cijena ne pokriva sve rizike. Zapamtite, osiguranje vam može spasiti mnogo novca i stresa u slučaju nezgoda, stoga je važno pažljivo odabrati osiguravajuće društvo i polisu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

cijena osiguranja imovine

Često postavljena pitanja

Pojam osiguranja imovine može biti prilično kompleksan, a mnogi se često susreću s nedoumicama i pitanjima oko odabira prave police osiguranja ili postupka prijave štete.

U nastavku ćemo se pozabaviti najčešće postavljanim pitanjima i nedoumicama oko osiguranja imovine.

Kako se najčešće određuje vrijednost imovine za osiguranje?

Najčešće se vrijednost za osiguranje nekretnina određuje procjenom vrijednosti imovine od strane stručne osobe.

Šta je reosiguranje?

Reosiguranje je oblik osiguranja koje obavlja osiguravajuće društvo za drugo osiguravajuće društvo, s ciljem da se smanji rizik i financijski gubitak u slučaju prevelikog iznosa štete. Reosiguranje se koristi kako bi se osiguravajuća društva zaštitila od financijskih gubitaka u slučaju katastrofalnih događaja, poput prirodnih katastrofa ili terorističkih napada.

Ugovori koji su reosigurani mogu biti različiti, poput osiguranja imovine, odgovornosti, zdravstvenog osiguranja i drugih. Također, osiguravajuća društva mogu sklopiti reosiguranje za pojedine rizike ili za sve rizike koje pokrivaju.

Reosiguranje može biti i međunarodno, kada se ugovori sklapaju s reosiguravateljima iz drugih zemalja. Reosiguranje je važan alat za zaštitu osiguravajućih društava od prevelikih financijskih rizika i omogućava im da se suoče sa štetama iznad njihovih kapaciteta.

Što znači franšiza u osiguranju imovine?

Franšiza je iznos štete koji ostaje na teret osiguranika, a osiguravajuće društvo nadoknađuje preostali iznos štete iznad franšize.

Na koju vrijednost se obično osigurava imovina?

Imovina se osigurava na vrijednost koja predstavlja trenutnu tržišnu vrijednost imovine, a u slučaju pokrića određenog rizika osigurava se na iznos potencijalne štete.

Koja su temeljna načela osiguranja imovine?

Osnovna načela osiguranja imovine su princip solidarnosti, princip podele rizika, princip srazmjernosti osiguranja i princip reciprociteta.

Može li netko drugi osim vlasnika ugovoriti osiguranje imovine i tko dobiva isplatu u slučaju štete?

Osiguranje imovine može ugovoriti i osoba koja nije vlasnik imovine, na primer zakupac. U slučaju štete, naknada iz osiguranja isplaćuje se vlasniku imovine ili drugoj osobi koju je vlasnik ovlastio.

Kako se utvrđuje vrijednost nekretnine za osiguranje?

Kada se sklapanje ugovora o osiguranju nekretnine, vrijednost se najčešće određuje procjenom neovisnog procjenitelja ili na temelju tržišne vrijednosti.

Koje su pokrivenosti stambenog osiguranja?

Stambeni objekt može se osigurati od šteta kao što su požar, oluja, poplava, potres, krađa, vandalizam i sl.

Koje su pokrivenosti osiguranja kućanstva?

Kod stambenog objekta osigurani su zidovi, krov, temelji, instalacije, unutarnji prostori, namještaj i druga imovina u objektu.

Kako je osigurana zajednička imovina u etažnom vlasništvu?

Kod etažnog vlasništva, osigurani su i zajednički dijelovi kao što su stubište, krov, fasada, a također i individualni dijelovi kao što su stvari i namještaj koji pripadaju vlasnicima pojedinih stanova.

Kakva je procedura za prijavu štete i isplatu naknade kod osiguranja imovine?

U slučaju nastanka štete potrebno je odmah obavijestiti osiguravajuće društvo i dostaviti sve potrebne dokumente kako bi se pokrenula procedura obrade štete i eventualne naknade štete.

Komentariši