fbpx
notino popust

Recenzija Samsung Galaxy 5 pametnog sata

Samsung Galaxy Watch 5 recenzija

Svijet pametnih satova obogaćen je neprestanim tehnološkim napretkom i inovacijama, a jedan od glavnih aktera na tom polju je Samsung sa svojom serijom Galaxy Watch uređaja.

Ovi pametni satovi su postali nezaobilazan dodatak za Android korisnike koji žele istraživati mogućnosti moderne tehnologije nosive na ruci. Unatoč svojoj prepoznatljivoj kvaliteti i funkcionalnostima, svako novo izdanje donosi nešto novo.

U ovom tekstu, najnoviji Galaxy Watch 5 ne predstavlja izuzetak. Iako se radi o izvanrednom uređaju koji se ističe kao jedan od najboljih izbora među pametnim satovima koji koriste Android platformu, postoje određeni dijelovi koji izazivaju sumnje i čini se da zadržava neke od prepoznatljivih karakteristika svojih prethodnika.

Postavlja se pitanje: Šta bi moglo biti bolje? Koje su to ključne komponente koje bi, kada bi bile pravilno unaprijeđene, mogli Galaxy Watch 5 učiniti jos boljim?

U nastavku ćemo istražiti ne samo vrline i mane ovog uređaja, već i potencijalne izazove i promjene koje bi mogle donijeti novu eru u svijetu pametnih satova, kako bi Samsung uspio zauzeti istaknuto mjesto među konkurencijom i premašiti očekivanja korisnika.

Galaxy Watch 5 i sličnosti sa Galaxy Watch 4

 • Vizualna sličnost: Galaxy Watch 5 gotovo je identičan prethodnom modelu, Galaxy Watch 4. Jedina primjetna razlika je u bojama remena, dok ostatak izgleda ostaje nepromijenjen.
 • Dimenzije: Oba modela dolaze u istim veličinama od 40 mm i 44 mm, zadržavajući konzistentan oblik koji može djelovati ograničavajuće za inovacije u dizajnu.
 • Hardverske specifikacije: Galaxy Watch 5 dijeli mnoge specifikacije sa Watch 4, uključujući Exynos W920 procesor, 1,5 GB RAM-a, 16 GB interne memorije, beskontaktna plaćanja, GPS, opcioni LTE i vodootpornost do 5ATM.
 • Zdravstvene funkcije: Oba modela nude slične zdravstvene funkcionalnosti putem 3-u-1 BioActive senzora, uključujući praćenje otkucaja srca, EKG i analizu tjelesne kompozicije.
 • Infracrveni senzor temperature: Galaxy Watch 5 uvodi infracrveni senzor temperature, ali njegova trenutna korist je ograničena. Očekuje se da će doprinijeti boljem praćenju sna i budućim zdravstvenim funkcijama.
 • Softverski aspekt: Galaxy Watch 5 koristi Wear OS Powered by Samsung, uz minimalne promjene u odnosu na Watch 4. Nove funkcije i dizajn se više ističu na modelu Galaxy Watch 5 Pro.
 • Težina i dimenzije: Iako minimalne, Watch 5 modeli su nešto teži zbog većih baterija. Zakrivljeni stražnji dio omogućava bolji kontakt s kožom za preciznije mjerenje.
 • Safirno Staklo: Galaxy Watch 5 koristi safirno staklo za povećanu izdržljivost, što je posebno korisno za aktivne korisnike.
 • Potreba za Inovacijama: Ovaj model ne donosi značajne inovacije u odnosu na prethodnika, što postavlja pitanje kako će Samsung zadržati interes korisnika i konkurirati drugim konkurentima.
Samsung Galaxy Watch 5 aplikacija zdravlje

U poređenju s Galaxy Watch 4 i Watch 4 Classic modelima, koji su podržavali fizički rotirajući okvir, Watch 5 je izgubio tu karakterističnu kontrolu. Ova promjena razočarava ljubitelje fizičkih kontrola, poput rotirajućeg okvira, koji su se pokazali korisnima i praktičnima u sportskim aktivnostima na otvorenom i za svakodnevno korištenje.

Samsungova odluka da zadrži fizički okvir samo na Watch 4 Classic modelu izaziva zbunjenost kod korisnika. Upitno je zašto bi korisnici platili više za stariji uređaj sa starim senzorima i lošijim trajanjem baterije samo da bi zadržali fizički okvir.

Ukupno gledajući, Galaxy Watch 5 se suočava s izazovom uvođenja dovoljno novosti kako bi opravdao svoju poziciju na tržištu pametnih satova i privukao pažnju korisnika koji očekuju stalnu evoluciju tehnologije na ovom polju.

Nove opcije i poboljšanja Samsung Galaxy 5 sata

 • Novi dizajni lica sata: Galaxy Watch 5 donosi nove opcije za lica sata, uključujući primjerice “lice ljubičastog zmaja”, što omogućava personalizaciju prema preferencama korisnika.
 • Dodatne informacije ili widgeti koje možete dodati na glavni prikaz sata. Na primjer, umjesto samo prikaza vremena, možete dodati informacije poput datuma, vremenske prognoze, broja koraka ili obavještenja kako biste brže vidjeli važne informacije bez otvaranja dodatnih aplikacija.
 • Google Assistant Umjesto Bixbyja: Galaxy Watch 5 rješava nedostatak u prethodnom modelu, omogućavajući korisnicima korištenje Google Assistanta umjesto Bixbyja. Ova promjena pruža bolje iskustvo u interakciji s pametnim satom.
 • Dostupnost popularnih aplikacija: Watch 5 podržava širu paletu popularnih aplikacija poput Google Walleta, Strave, Spotifyja i Calma. To omogućava korisnicima veći izbor i slobodu u odabiru aplikacija koje odgovaraju njihovim potrebama.
 • Otpuštanje od samsung eko sistema: Zbog prisutnosti Google Assistanta i podrške za popularne aplikacije, korisnici nisu više toliko vezani za Samsung Health, Samsung Pay, Bixby ili Samsung SmartThings. Ovo omogućava šire mogućnosti prilagodbe i korištenja pametnog sata.
 • Bolje iskustvo korištenja: Ova iteracija pametnog sata nudi značajna poboljšanja u smislu personalizacije i praktičnosti. Omogućava korisnicima bolju prilagodbu svog iskustva i više opcija za svakodnevno korištenje.
 • Samsung je unaprijedio mogućnosti unosa na malim ekranima s novim opcijama tastature. Sada je moguće koristiti diktat, rukopis i povlačenje za unos teksta. Ipak, korisničko iskustvo može varirati. Dok su diktiranje i rukopis korisni, povlačenje po ekranu od 40 mm nije baš idealno.
 • Galaxy Watch 5 dolazi s nizom senzora, uključujući poboljšani 3-u-1 BioActive senzor i infracrveni senzor temperature, koji trenutno ne pružaju puno koristi.
Samsung Galaxy Watch 5 izgled

Međutim, postoje izazovi u pogledu dodira na okviru. Okvir na dodir simulira fizički okvir i omogućava klizanje prstom po obodu ekrana kako bi se navigiralo kroz menije. Međutim, iako je to funkcioniralo na prethodnom modelu, na Watch 5 se čini manje optimalnim.

Postavlja se pitanje da li je to dovoljno praktično, budući da je osjećaj manje precizan i pouzdan. Dodatno, korisnici su primijetili da je previše lako da prst sklizne s ruba ili izvan područja dodirnog okvira.

Iako tehnički gledano Galaxy Watch 5 ne zahtijeva okvir na dodir, trenutačni dizajn interfejsa nije potpuno iskoristio njegove mogućnosti. Korisnici primjećuju da mu nedostaje interaktivnost koju je imao prethodni Tizen sistem.

Ukupno gledajući, Galaxy Watch 5 donosi korisnicima bolje opcije prilagodbe, širi izbor aplikacija i oslobađa ih od ograničenja unutar Samsung ekosistema. Ovo ažuriranje iznosi dva ključna poboljšanja – integraciju Google Assistanta umjesto Bixbyja i mogućnost korištenja popularnih aplikacija – čime olakšava korištenje pametnog sata prema individualnim potrebama i preferencama.

Prednosti Galaxy Watch 5 za korisnike Samsung telefona

 • EKG Funkcija i Integracija sa Samsung Telefonima: Galaxy Watch 5 nudi EKG funkciju, ali ona je kompatibilna samo sa Samsung telefonima. Također, mnoge wellness i fitnes funkcije su optimizirane za uparivanje sa Samsung Healthom i ovaj nivo integracije je dostupan samo za Samsung telefone.
 • Samsung Pay i Integracija sa Dugmetom za Povratak: Za korisnike Samsung telefona, Samsung Pay je čvrsto integriran kao prečica koja se aktivira dugim pritiskom na dugme za povratak. Nažalost, trenutno nema načina za promjenu ove funkcije kako bi se pokrenuo Google Novčanik.
 • Dual-SIM Funkcionalnost: Pomoću One UI Watch 4.5, Galaxy Watch 5 omogućava funkcionalnost dva telefonska broja, ali samo ako je uparen s Galaxy telefonom koji podržava dual-SIM.
 • One UI Watch 4.5 Poboljšanja Pristupačnosti: Ažurirani interfejs donosi poboljšanja u pristupačnosti, uključujući fontove visokog kontrasta, filtere boja i korekcije boja kako bi se poboljšala vidljivost. Tu su i opcije za prilagođavanje balansa zvuka Bluetooth slušalica i podešavanje trajanja dodira.
 • Prednost Integracije sa Samsung Ekosistemom: Galaxy Watch 5 pruža optimalno iskustvo kada se koristi u skladu sa Samsung ekosistemom. Integracija sa Samsung zdravstvenim aplikacijama, plaćanjem i drugim funkcijama omogućava koherentno i usklađeno iskustvo korisnicima koji koriste i Samsung pametne telefone.

U krajnjoj liniji, Galaxy Watch 5 nudi višestruke pogodnosti korisnicima Samsung pametnih telefona, posebno onima koji cijene visoku integraciju između svojih uređaja i ekosistema. Ovo pomaže stvoriti kohezivno iskustvo u korištenju uređaja i aplikacija unutar Samsung okruženja.

Samsung Galaxy Watch 5 prednosti

Baterija Samsung Galaxy Watch 5,

Duže trajanje baterije bila je glavna briga za korisnike Galaxy Watch 4, pa je Samsung odlučio riješiti taj problem povećanjem veličine baterije na Galaxy Watch 5. Prethodni modeli su imali različite rezultate u smislu trajanja baterije, s nekim korisnicima koji su uspjeli dosegnuti blizu 40 sati, dok su drugi imali problema s manje od 20 sati.

U testiranju baterije za Galaxy Watch 5, napravljeni su sljedeći rezultati:

 • Intenzivan Dan Korištenja: Uključen uvijek aktivan ekran (Always On Display – AOD), aktiviran “Hey Google” asistenta, 60 minuta GPS aktivnosti bez telefona i bez streaminga muzike. Baterija je s početnih 100% opala na 9% za osam sati. Nakon pola sata punjenja, dobiveno je dodatnih 38%.
 • Srednji Dan Korištenja: AOD je isključen, “Hey Google” je omogućen, 30 minuta GPS aktivnosti s muzikom preko slušalica. Nakon 30-minutnog trčanja baterija se smanjila za 21%, a dan je završio sa 55% preostale baterije.
 • Lagani Dan Korištenja: AOD i “Hey Google” su isključeni, 50 minuta GPS aktivnosti bez muzike i telefona. Nakon ovog dana, ostalo je 45% baterije.

Važno je napomenuti da trajanje baterije ovisi o individualnoj upotrebi i postavkama uređaja. Iako Samsung procjenjuje trajanje baterije od 40-50 sati, u testiranju se nije postigla ta vrijednost. Čak i uz optimizacije postavki i minimalnu upotrebu sinhronizacije, svakodnevno punjenje je bilo neophodno.

Unatoč tome, Galaxy Watch 5 ima prednost bržeg punjenja. Oko dva sata je potrebno da se baterija napuni od 0% do 100%, dok se za pola sata punjenja dobiva između 30-40% baterije, što je dovoljno za daljnje korištenje ili praćenje sna tijekom noći.

U konačnici, dok Galaxy Watch 5 ima poboljšanja u trajanju baterije i bržem punjenju u odnosu na prethodni model, neki korisnici možda neće biti zadovoljni postignutim rezultatima, budući da ne dosežu željenih 40-50 sati.

Samsung Galaxy Watch 5 baterija

Samsung Galaxy Watch 5 aplikacije

Što se tiče praćenja zdravlja i kondicije, Galaxy Watch 5 pruža solidnu, ali ne i savršenu opciju. Praćenje otkucaja srca i udaljenosti tokom trčanja i hodanja bili su slični rezultatima dobivenim sa Apple Watch Series 7 tokom različitih aktivnosti. Automatsko prepoznavanje hoda na Samsungovim satovima i dalje je među najboljima.

Aplikacija Samsung Health nije idealna za one koji žele takmičiti se s prijateljima u fitness ciljevima, ali nije ni najgore što smo vidjeli u tom području. Praćenje spavanja na Samsungovom satu je naprednije nego ikad ranije, ali ipak ima svoje mane.

Iako nudi detaljne analize spavanja, potrebno je više dana konzistentnih podataka kako bi se dobili kvalitetni uvidi. Pregled funkcije spavanja bit će precizniji na Galaxy Watch 5 Pro.

Što se tiče praćenja zasićenosti krvlju kiseonika, Samsungova implementacija nije impresionirala. Aplikacija Samsung Health je gotovo svaku noć prikazivala nisku zasićenost krvi kiseonikom (80-88%), dok se zdrav raspon smatra 95-100%.

Očitanja su bila niža od stvarnog zasićenja krvi kiseonikom, što može biti zbog položaja spavanja. Način na koji su ovi podaci predstavljeni unutar aplikacije nije baš jasan, a mogu izazvati neopravdanu zabrinutost.

Dodatne informacije i grafovi su skriveni iza dodira na ekran, a i tada se ne prikazuju uvijek dobro. Postoji potreba za poboljšanjem kako bi korisnici bolje razumjeli te podatke i izbjegli nepotrebnu zabrinutost.

U konačnici, praćenje spavanja je postalo naprednije na Galaxy Watch 5, ali praćenje zasićenosti krvlju kiseonika ostavlja prostora za poboljšanja, kako u preciznosti tako i u prezentaciji podataka.

Samsung Galaxy Watch 5 aplikacije

Zaključak

U zaključku, Samsung Galaxy Watch 5 predstavlja solidan pametni sat sa svojim prednostima i manama. Iako je zadržao većinu specifikacija svog prethodnika, donosi nekoliko poboljšanja kao što su veća baterija, brže punjenje i unaprijeđeni softver za praćenje zdravlja i kondicije.

Međutim, nije izbjegao određene nedostatke, kao što je izazovnost upotrebe dodirnog okvira, kao i manje nego očekivano trajanje baterije u odnosu na Samsungove procjene.

Korisnici koji su već u Samsungovom ekosistemu i koriste Samsung telefone mogu pronaći korisne integracije između uređaja, poput praćenja EKG-a. Također, brže punjenje može biti spas u trenucima kada je potrebno brzo napuniti bateriju za daljnju upotrebu.

S druge strane, Galaxy Watch 5 možda neće potpuno zadovoljiti očekivanja korisnika koji se natječu s prijateljima u fitness ciljevima, budući da aplikacija Samsung Health nije najidealnija za tu svrhu. Također, praćenje zasićenosti krvi kiseonikom može zahtijevati daljnje poboljšanje kako bi se preciznije i jasnije prikazali relevantni podaci.

Uz sve to, Galaxy Watch 5 se suočava s konkurencijom, posebno s Apple Watchom i mogućim budućim proizvodima kao što je Google Pixel Watch. Ako Samsung želi zadržati svoju poziciju kao lider u svijetu pametnih satova, možda će morati više inovirati i ispraviti nedostatke kako bi se izdvojio u ovom konkurentnom tržištu.

Komentariši