fbpx
notino popust

DJI Air 3 recenzija

dji air 3 dron sa upravljačem
Photo: DJI

Je li novi dron tvrtke DJI najbolji do sada i znatno poboljšanje već odličnog DJI Air 2s? To ćemo saznati u ovoj recenziji DJI Air 3.

Ovo je revolucionaran dron s naprednim značajkama koje obogaćuju iskustvo snimanja i donose profesionalnu kvalitetu u kompaktniji, lakši format.

Dron Air 3 iz kuće DJI dolazi s nizom impresivnih inovacija. Najistaknutija među njima je sustav dvostrukih kamera. S ovim sustavom, korisnici mogu snimati videe visoke kvalitete u 5.1K rezoluciji i koristiti 10x hibridni zoom. To otvara mogućnost snimanja izuzetnih snimaka s različitih udaljenosti i uglova.

Jedan od drugih upečatljivih dodataka je Waypoint Flight mod. Iako se ovaj način leta koristi u nekim prijašnjim modelima dronova poput Mavic, ovo je prvi put da se pojavljuje u seriji Air. Koristeći Waypoint, možete precizno isplanirati putanju leta, što je posebno korisno za komercijalne svrhe.

Nadalje, DJI Air 3 uvodi jedinstvenu značajku – funkciju za akumulaciju energije baterija. Omogućava vam da iskoristite djelomično ispražnjene baterije tako da prenose svoju preostalu energiju na drugu bateriju. Ova inovacija omogućava maksimalno iskorištavanje svih baterija iz vašeg seta.

Konačno, DJI Air 3 donosi niz novih kreativnih alata. Izdvajamo automatsku funkciju uređivanja LightCut i Tilt-Shift Effect, koji vam pružaju veću kontrolu nad vašim snimkama i omogućuju vam da stvarate izvanredne, profesionalno izgledajuće snimke.

Ukratko, DJI Air 3 donosi značajna poboljšanja u odnosu na prethodni model, DJI Air 2s, čineći ga dosad najnaprednijim dronom tvrtke DJI.

Kvaliteta izrade i rukovanje

dji air 3 u letu
Photo: DJI

DJI Air 3 odgovara kvalitetnoj izradi koju smo vidjeli kod nedavnih izdanja tvrtke DJI, s glavnim tijelom drona koje ima čvrst, kompaktni okvir težak svega 720 grama. Ova lagana struktura ne narušava izdržljivost, konstrukcija drona je robustna i može izdržati povremene udarce bez značajne štete. Iako je veći od Mini 3 Pro, još uvijek je pristojne veličine koja mu omogućuje da se stavi u džep ruksaka, iako za razliku od Mavica ne dolazi s istom vrstom brzog sustava zaštite elisa. Uobičajenim stilom, ruke se otvaraju i rotiraju na svoje mjesto i sigurno se zaključavaju.

Njegovo glatko, strmoglavo tijelo ponovno je vizualno privlačno i doprinosi aerodinamičnoj izvedbi. Pogledom preko tijela možete primijetiti poboljšanja u dizajnu naspram Air 2s, tijelo je zaglađeno i izgleda i osjeća se aerodinamičnije, a svi senzori su malo pomjereni. Najuočljiviji pomak senzora je na stražnjem dijelu, gdje su dva senzora bila postavljena u sredinu stražnjeg dijela letjelice, a sada su postavljeni na gornji rub. Ovo pomjeranje senzora pruža bolju pokrivenost oko drona i sigurno su aktivniji tijekom leta u usporedbi s Air 2s.

Opći raspored značajki i kontrola drona je kao i uvijek intuitivan, uglavnom usmjeren prema DJI Fly aplikaciji. Daljinski upravljač ima pristojnu veličinu i ugodan je za držanje, s odzivnim upravljanjem dronom. Na vrhu se nalazi nekoliko dodatnih prečaca za rotaciju kamere ili podešavanje kompenzacije ekspozicije. Na ekranu možete brzo pristupiti postavkama, pratiti podatke o letu i pristupiti svim kontrolama kamere, uključujući prebacivanje s jedne kamere na drugu pomoću funkcije zumiranja.

Značajke

DJI Air 3 uvodi razne inovativne značajke koje ga čine privlačnim izborom za entuzijaste i profesionalce. Jedna od glavnih prodajnih točaka ovog modela je njegov sustav dvostrukih kamera, što je prvi put za seriju Air, iako smo već vidjeli trostruke i dvostruke sustave na dronovima serije Mavic 3. Ovaj sustav uključuje 1/1.3-inčnu CMOS širokokutnu kameru i 1/1.3-inčnu CMOS kameru s 3x srednjim teleobjektivom, pružajući mnogo mogućnosti za kreativno snimanje. Ono što je sjajno je da obje kamere omogućuju snimanje fotografija od 48 MP i videozapisa u 4K/60fps HDR-u, osiguravajući izvanrednu kvalitetu slike i detalja. Smanjivanjem rezolucije na 1080p FHD, možete postići stopu kadrova od 200 fps za obje kamere.

Još jedna vrijedna značajka je način snimanja vertikalnih videozapisa od 2,7K. Očito je dizajniran kako bi izravno zadovoljio generaciju društvenih mreža, omogućavajući sadržaju da se trenutačno snima i dijeli na različitim platformama.

Kao što je spomenuto, Air 3 sadrži poboljšanu sustav za povećanje sigurnosti leta, s poboljšanim sustavom za otkrivanje prepreka sa svih strana, što igra značajnu ulogu u izbjegavanju sudara.

Novi punjač baterija dodaje funkciju akumulacije energije, ali u osnovi je pametna značajka koja optimizira upotrebu preostale energije u baterijama.

Dobrodošao dodatak navigaciji i planiranju misija Air 3 je značajka Waypoint Flight, koja vam omogućuje da unaprijed definirate putanja leta s više točaka. Dron također uvodi značajke LightCut i Tilt-Shift Effect, koje su alati za automatsko uređivanje videozapisa i primjenu efekata, pojednostavljujući postupak postprodukcije za korisnike.

dji air 3 pametne baterije
Photo: DJI

Konačno, DJI Air 3 dobio je oznaku identifikacije C1 kao dio novog okvira za regulaciju dronova koji je uvela Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA). Ove regulacije kategoriziraju dronove na temelju njihove težine i potencijalnih čimbenika rizika, a stupile su na snagu u Europskoj uniji i nekim drugim europskim zemljama 31. decembra 2020. godine.

C1 klasa, u koju spada DJI Air 3, odnosi se na dronove koji teže više od 250 grama i manje od 900 grama i koji se ne smiju letjeti iznad ljudi, osim ako nema kontinuiranog leta iznad skupina ljudi.

Za većinu potrošača to znači da se DJI Air 3 prepoznaje kod vlasti u EU i drugim spomenutim zemljama kao dron koji udovoljava sigurnosnim zahtjevima C1 drona. Ako planirate koristiti Air 3 u C1 klasi, morate se pridržavati pravila i propisa koji se odnose na C1 klase dronova u regijama EASA.

Performanse

DJI Air 3 pruža izvanredne performanse koje ispunjavaju obećanje o naprednom i svestranom dronu koji će zadovoljiti entuzijasta i profesionalce. Jedna od najboljih nadogradnji je sustav dvostrukih kamera, jedinstvena ponuda u seriji Air koja nudi veću raznolikost u slikanju i snimanju videa iz zraka. Tijekom testiranja, dron je besprijekorno prelazio s širokokutne kamere na kameru s 3x srednjim telefoto objektivom, otvarajući razne mogućnosti snimanja.

Kvaliteta slike je izuzetna, s obje kamere koje podržavaju 48 MP fotografije, nudeći bogate i detaljne slike. Dvostruki 1/1.3-inčni CMOS senzori izravno izbacuju videozapise u 4K/60fps HDR-u bez obrezivanja FOV-a, što je jasan korak naprijed u odnosu na prethodni model, DJI Air 2S. Video materijal u tim postavkama prikazivao je visok nivo detalja, živopisne boje i prirodne prijelaze svjetlosti.

Način snimanja vertikalnih videozapisa od 2,7K, prilagođen za društvene mreže, dobro se ponašao i pružao sadržaj koji je bio odmah spreman za dijeljenje.

dji air 3 kamere
Photo: DJI

Što se tiče performansi leta, DJI Air 3 zadržava sve karakteristike poletanja drona koje očekujemo od DJI-ja. Poboljšani sustav za otkrivanje prepreka s svih strana dokazuje svoju vrijednost tokom leta kroz stabla.

Uvođenje funkcije Waypoint Flight u Air seriju dronova je iznimno korisno. Ova funkcija, testirana u praksi, omogućava izvođenje unaprijed planiranih ruta leta, što vam pruža veću slobodu da se usredotočite na snimanje fotografija ili određivanje rute za snimanje dronom. Također, korištenje unaprijed definirane rute leta rezultiralo je znatno glatkijim letom u odnosu na manualno upravljanje dronom.

DJI Air 3 pruža kvalitetne performanse u letu i odličnu vizualnu snagu, što ga čini idealnim malim dronom za entuzijaste. Ovaj model predstavlja značajnu nadogradnju u odnosu na Air 2, nudeći jedinstveno iskustvo koje je korak iznad mini 3 Pro za početnike, ali i dalje nešto manje napredno u odnosu na Mavic 3 Classic ili Pro.

Iako kvaliteta slike možda ne dostiže razinu Mavic 3 Pro, Air 3 svejedno nudi iznimno dobre rezultate. Za većinu profesionalaca, bilo da rade u agencijama za nekretnine, snimaju vjenčanja, ili jednostavno traže dron sposoban za snimanje kvalitetnih slika, Air 3 se pokazuje kao izvrstan izbor.

Zaključak

U našoj recenziji DJI Air 3, otkrili smo da ovaj dron, zahvaljujući inovativnim funkcijama i poboljšanim performansama, postavlja nove standarde u svijetu potrošačkih dronova. S dvostrukim kamerama, DJI Air 3 donosi nove mogućnosti kreativnom snimanju iz zraka. Pritom, njegove izvrsne performanse leta, sofisticiran sustav za otkrivanje prepreka i inteligentna funkcija akumulacije energije čine ga pouzdanim i snažnim uređajem.

DJI Air 3 donosi značajna poboljšanja u odnosu na svog prethodnika, DJI Air 2. Bolje specifikacije kamere, poboljšana kvaliteta slike i videozapisa te nove funkcionalnosti, poput snimanja vertikalnih videozapisa rezolucije 2,7K i načina rada Waypoint Flight, čine DJI Air 3 vrijednim nadogradnje za svakog korisnika.

Sada je DJI ponudio jasnu liniju vrhunskih dronova, svaki s izvrsnom kvalitetom videa: Mini 3 Pro za početnike, Air 3 za entuzijaste i Mavic 3 Pro za profesionalce. Izbor drona ovisi o vašim specifičnim potrebama i budžetu, s obzirom na to da svaki model donosi jedinstvene značajke i mogućnosti na različitim cjenovnim razinama.

DJI Air 3 pruža dobar omjer funkcionalnosti, prenosivosti i cijene. Iako kvaliteta slike možda ne dostiže onu koju nudi Mavic 3 Pro, DJI Air 3 nudi impresivnu sliku koja će zadovoljiti većinu korisnika. Uz to, donosi inovativan sustav s dvostrukim kamerama te razne kreativne i praktične funkcionalnosti.

Ako razmišljate o nadogradnji s prethodnog modela iz serije Air, ili želite započeti s zračnim fotografiranjem i snimanjem, DJI Air 3 je definitivno dobra investicija. Unatoč nekim ograničenjima, poput osjetljivosti na vjetar i preosjetljivog sustava za otkrivanje prepreka, prednosti su mnogo veće od nedostataka, čineći DJI Air 3 vrhunskim izborom na današnjem tržištu dronova.

DJI Air 3 nastavlja potvrđivati DJI-jevu poziciju kao lidera u industriji dronova, nudeći visokokvalitetne proizvode koji pomiču granice onoga što je moguće postići zračnim snimanjem.

Komentariši