fbpx
notino popust

Procurile specifikacije za DJI OSMO Action 4 uoči nadolazećeg lansiranja

dji action 4 leaks
Photo: DJI / @camerainsider on Twitter

Nova ažuriranja za DJI-ovu akcijsku kameru OSMO Action, koja konkurira GoPro-u, procurile su na Twitteru. Lista s karakteristikama ukazuje na postepeno, ali značajno poboljšanje hardvera ove pristupačne akcijske kamere. Snimanje videa u 4K rezoluciji s 120 FPS se vraća, ali veći senzor veličine 1/1,3 inča omogućava da kamera primi znatno više svjetlosti od prethodnog modela.

DJI je poznat po svojim kamerama, dronovima i kompaktnim, pristupačnim akcijskim kamerama. Iako tvrtka nije službeno objavila ništa o nadolazećoj DJI OSMO Action 4 kameri, navodne specifikacije su procurele na Twitteru od strane korisnika @camerainsider. Navodne specifikacije sugeriraju značajno unaprijeđenje hardvera uz manje izmjene u funkcijama.

Većina specifikacija izgleda slično kao kod prethodne OSMO Action 3 kamere, s vidnim poljem od 155°, maksimalnom video rezolucijom 4K 120 FPS i otvorom blende f/2.8. Jedan zanimljiv detalj koji bi mogao donijeti značajno poboljšanje u slabim svjetlosnim uvjetima je novi senzor.

Navodne specifikacije OSMO Action 4 kamere ukazuju na dolazak senzora veličine 1/1.3 inča. U usporedbi s prethodnim senzorom od 1/1.7 inča, to predstavlja dobrodošlo povećanje površine senzora za 69%. Ovo povećanje omogućava bolje performanse kamere u uvjetima slabog osvjetljenja, unatoč istom otvoru blende f/2.8. Također, snimanje bližih objekata bi trebalo omogućiti veće razdvajanje pozadine, iako ovo vjerojatno neće biti presudno za potencijalne kupce akcijskih kamera.

Druga poboljšanja uključuju povećanje vodootpornosti bez kućišta sa 16 m na 18 m, dok bi težina same kamere ostala oko 145 grama.

DJI je sam objavio najavu proizvoda zakazanu za 25. jula na YouTubeu, ukazujući da će novi proizvod s dvostrukim zaslonom ili dvostrukim senzorom biti predstavljen navedenog datuma. 

Najava je namjerno nejasna, jer može se raditi o novoj Action 4 kameri ili nadolazećem Air 3 dronu, pri čemu je ovaj drugi izgledniji, s obzirom na to da osoba u teaseru drži daljinski upravljač. Iako nije nemoguće da DJI objavi akcijsku kameru u ovo doba godine, raniji modeli bili su lansirani bliže novembru.

Komentariši