fbpx
notino popust

Apple MacBook Air 15-inch 2023 recenzija

macbook air 15 inch 2023 recezija

Apple-ova linija MacBook računara već neko vrijeme ide u krajnosti. Ako ste neko ko treba moćan uređaj, možete birati između MacBook Pro modela sa 14 i 16-inčnim ekranima, dvije opcije sa velikim ekranom za sve grafički zahtjevne projekte koje želite izvoditi na njima. Obični korisnici, koji koriste laptopove za slanje e-mailova, surfanje internetom i slično, bili su primorani zadovoljiti se relativno skučenim 13-inčnim ekranom na MacBook Air modelu. Naravno, možete izdvojiti novac za veće Pro modele, ali njihova cijena počinje od 2700€.

Međutim, sve se to mijenja s 15-inčnim MacBook Air modelom s potpuno novom veličinom koja samostalno vraća red u MacBook liniju. Apple je donio sve izvanredne karakteristike koje je uveo u prošlogodišnji 13-inčni model, poput redizajniranog kućišta, Magsafe punjenja i 1080p web kamere, ali je dodao predivan 15.3-inčni ekran, zadržavajući pritom čitav uređaj tanjim i lakšim.

macbook air 15 inch boje
Photo: Apple
Specifikacije
Zaslon15.3in LCD (2880×1864; 224 ppi) True Tone
ProcesorApple M2 s 10-core GPU
RAM8, 16 ili 24GB
Pohrana256GB, 512GB, 1TB ili 2TB SSD
Operativni sustavmacOS 13.4 Ventura
Kamera1080p FaceTime HD
Povezivostwifi 6, Bluetooth 5.3, 2x USB-C/Thunderbolt 4, slušalice
Dimenzije237.6 x 340.4 x 11.5mm
Težina1.51kg

15-inčni MacBook Air model košta 1800€. Novi MacBook Air ima isti četvrtasti okvir kao i manji model, što se slaže s elegantnim izgledom visokokvalitetnih MacBook Pro modela. Kad ga otvorite, izgleda gotovo identično kao 16-inčni MacBook Pro, s velikim touchpadom i prostorom s obje strane tastature.

Umjesto da zvučnike smjeste u slobodan prosato s obje strane tastature, Apple ih je integrirao između tastature i ekrana, kao što je učinio i sa prošlogodišnjim MacBook Air modelom. No, pošto je ovaj laptop veći, opremljen je sa snažnijim zvučnim sistemom u odnosu na prethodni model. Apple tvrdi da pružaju “dvostruko veću dubinu basa za puniji zvuk.” Imate isti troslojni mikrofonski niz kao i prije.

macbook air 15 inch zvucnici

Razlika u kvalitetu zvuka je primjetna. Zvuk na prošlogodišnjem modelu je zvučao prigušeno, dok novi MacBook pruža bolju jasnoću zvuka i dovoljno je glasan da ne morate držati na maksimalnoj razini.

Portovi

macbook air 15 inch portovi
Photo: Apple

Kao i MacBook Air od 13 inča, novi laptop od 15 inča ima minimalan broj priključaka. To uključuje dva Thunderbolt 4 priključka i MagSafe adapter za napajanje na lijevoj strani.

Na desnoj strani nalazi se priključak za slušalice, što je dobro ako preferirate žičane slušalice ili ako su vaše bežične slušalice prazne.

macbook air 15 inch audio
Photo: Apple

Komentati su mješoviti o izboru priključaka na novom MacBook Air modelu. Iako je dobro što ovaj laptop zadržava MagSafe punjenje, malo je razočaravajuće što nismo mogli dobiti barem još jedan USB-C priključak na desnoj strani. Na kraju krajeva, ovaj notebook je dovoljno velik da smjesti još jedan ili dva priključka. Ali nisamo previše iznenađen s obzirom na to da je ovo praktički veća verzija modela od 13 inča.

Ekran

macbook air 15 inch ekran
Photo: Apple

Glavna karakteristika je 15.3-inčni ekran, koji u gornjem dijelu ima izbočinu za smještaj 1080p web kamere. Ekran je LCD panel koji radi na 60 Hz, ali je dovoljno svijetao i živopisan, i dovoljno veliki da možete gledati cijeli dan a da ne umorim oči. 

Pruža svijetle i živopisne slike pri oštroj izvornoj rezoluciji od 2.880 x 1.864 piksela. Odličan je za gledanje videa, surfanje internetom, uređivanje fotografija i još mnogo toga.

Panel MacBook Air-a može postati prilično svijetao. Prilikom pregledavanja HDR sadržaja, laptop je postigao maksimalno 479 nita svjetline za prikazivanje HDR sadržaja na 10% ekrana i 480 nita za 100% ekrana. Ove vrijednosti su malo niže od modela sa 13-inčnim ekranom, koji je nedostajao samo jedan bod da bi dostigao 500 nita HDR svjetline. Što se tiče svjetline u nestandardnom HDR-u, panel je prosječno imao 473 nita svjetline što ga čini svjetlijim od XPS 15 OLED (371 nita).

Važno je imati na umu razliku u veličini ako dolazite s 13-inčnog laptopa. Osim većeg ekrana, novi MacBook Air teži 3,3 kilograma. To je malo više od pola kilograma teži od 13-inčnog modela i nešto lakši od 14-inčnog MacBook Pro. Za razliku od Pro modela, koji je opremljen snažnijim komponentama, nije tako gusto zapakiran, a težina se čini ravnomjernije raspoređena; djeluje lakše za rukovanje.

Bez problema pri radu

Ovaj MacBook Air pokreće isti M2 čip kao i prošlogodišnji model, s 8-jezgrenim CPU-om i 10-jezgrenim GPU-om (osnovni model sada dolazi s 10-jezgrenim GPU-om umjesto 8-jezgrenog). Možete nadograditi memoriju i pohranu sve do 24 GB, odnosno 2 TB. Dovoljno je snažan za svakodnevne zadatke, ali preporučujemo nadogradnju na najmanje 16 GB radne memorije ako možete sebi priuštiti.

Rezultat za jednojezgrenoRezultat za višejezgreno
MacBook Air 15-inch1,9088,932
MacBook Air 13-inch1,9118,965
MacBook Pro 13-inch M21,8988,911
Samsung Galaxy Book Pro 3601,7828,250

Baterija

macbook air 15 inch baterija
Photo: Apple

Što se tiče trajanja baterije, Apple tvrdi da može izdržati do 15 sati bežičnog surfanja webom, što je isto kao i kod manjeg MacBook Air modela. Ali prilikom korištenja pokazao se boljim od 13-inčnim modelom. Prošlogodišnji Air bi bio prazan prema kraju radnog dana, ali 15-inčni model je konstantno imao oko 40 posto kapaciteta nakon sedam ili osam sati korištenja, što ostavlja dovoljno baterije da pogledate još par epizoda serije, prije nego što morate da priključio na punjač. 

Rezultati trajanja baterijeVrijeme (sati:minute)
MacBook Air 15-inča 202314:59
MacBook Air 13-inča M214:06
MacBook Pro 13-inča M218:20

MacBook Air 15-inch model dolazi s kompaktnim punjačem snage od 35W s dva USB-C priključka. Ono što je sjajno kod ovog punjača jeste da istovremeno možete puniti dva uređaja. Možete odabrati punjač od 70W bez dodatnih troškova, iako ovaj adapter ima samo jedan priključak za punjenje.

Tipkovnica i dodirna ploča

mackbook air 15 inch 2023 model
Photo: Apple

Prostrana i osjetljiva tipkovnica MacBook Air-a s dijagonalom ekrana od 15 inča jedna je od omiljenih značajki mnogim korisnicima. Tipkovnica je ugodna za koristenje a putovanje tipki nije ni prekratko ni predugo. Na ovom modelu možete tipkati gotovo jednako brzo kao na jednoj od najboljih mehaničkih tipkovnica.

Točna i osjetljiva dodirna ploča je također dobila povećanje u veličini u odnosu na 13-inčni Air i time je sada još bolja. Pomicanje prstom, povećavanje i smanjivanje i druge geste lako se izvode zahvaljujući dodatnom prostoru. Unatoč njegovoj veličini, nećete imati problem sa slučajnim dodirom ploče dok koristite tipkovnicu.

15-inčni MacBook Air je najbolje od oba svijeta, veći ekran u laganoj i tankoj konstrukciji. Ako veći dio vaših dana provodite radeći na laptopu, čak i ako je to samo rutinski posao slanja e-mailova, organiziranje tablica i pisanje tekstova, 15-inčni model obećava da će vas spasiti od glavobolje koja dolazi s gledanjem na skučen ekran cijeli dan.

Komentariši