fbpx
notino popust

Twitter prijeti tužbom Meta kompaniji zbog lansiranja njihove nove aplikacije Threads

elon musk prijeti meti

Twitter je zaprijetio Meta kompaniji sa tužbom zbog lansiranja njihove nove aplikacije Threads, prema trenutnim izvještajima.

Semafor portal, koji je dobio kopiju pisma, izvještava da je Twitter koji je prošle godine Elon Musk kupio za 44 milijarde dolara zaprijetio Marku Zuckerbergu iz kompanije Meta tužbom. 

Prema ovom izvještaju, advokat Twittera, Alex Spiro, nedavno je poslao pismo Zuckerbergu tvrdeći da Twitter ima zabrinutost u vezi mogućeg sistematskog, namjernog i nezakonitog prisvajanja njihovih poslovnih tajni i intelektualnog vlasništva. 

U pismu se navodi da je Meta tokom prošle godine zaposlila desetine bivših zaposlenika Twittera koji imaju trajne obaveze prema toj društvenoj mreži, ali se tvrdi da su nepropisno zadržali dokumente i elektronske uređaje koji su u vlasništvu Twittera. 

elon musk
Photo: Chesnot/Getty Images

Spiro tvrdi da je Meta namjerno angažovala bivše zaposlenike Twittera kako bi stvorila Threads, koju nazivaju imitacijom. 

Pismo također tvrdi da je Meta djelovala s posebnom namjerom da koristi poslovne tajne i drugo intelektualno vlasništvo Twittera kako bi ubrzali razvoj aplikacije Threads. 

Twitter tvrdi da je to kršenje državnog i federalnog zakona i zahtijeva od Meta da odmah preduzme korake da prestane koristiti bilo kakve poslovne tajne Twittera. 

Spiro je rekao da Twitter ima pravo na građanske tužbe i mjere privremene zabrane kako bi zaustavio to i istaknuo da Meta nema dozvolu za “pretraživanje ili prikupljanje pratilaca ili podataka o praćenju sa Twittera”. 

Pismo završava sa zahtjevom da Meta mora sačuvati sve dokumente koji mogu biti relevantni za spor između Twittera i Meta, uključujući dokumente o zapošljavanju bivših zaposlenika Twittera. 

Threads aplikacija je puštena jučer (6. jula) i odmah je privukla desetine miliona korisnika, a budući da se veže uz Instagram profile, mnogi mogu jednostavno prenijeti svoje pratioce s te društvene mreže. 

Nova društvena mreža već ima s više od milion pratilaca na računu, a neki su ga već nazivaju ubojicom Twittera. 

Photo: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP via Getty Images

Mark Zuckerberg, osnivač Meta (ranije Facebooka), jučer je izgledao kao da se podsmjehuje Twitterovoj sudbini dok je govorio da je cilj aplikacije stvoriti javne razgovore s preko milijardu korisnika. 

Također Zuckerberg je izjavio: “Twitter je imao priliku da to uradi, ali nije uspio da to ostvari”, nadajući se da će on uspjeti postići taj cilj. 

Photo: Twitter

Twitter je prošao kroz turbulentno razdoblje od kada je Elon Musk preuzeo kontrolu nad ovom socijalnom mrežom. Mnogi korisnici su nezadovoljni brojnim promjenama koje su se dogodile otkako je Elon Musk na čelu. 

Nedavna kontroverzna ograničavanja brzine, otpuštanje zaposlenika koji nisu bili tu da pomognu u rješavanju problema s kojima se platforma susretala, Twitter Blue i mnoge druge stvari od strane Muska, izazvale su veliko nezadovoljstvo korisnika. 

Komentariši