fbpx
notino popust

Ukrajina napreduje: Taktičke greške Rusije i novi vojni potezi – Pregled sukoba 10. jula 2023.

tenk na ulici - Ukrajina
Photo: YouTube WSJ

Ukrajinski dužnosnici izjavili su 10. srpnja da ukrajinske snage imaju kontrolu nad vatrom nad Bakhmutom i ruskim kopnenim linijama komunikacije oko grada. Ukrajinske snage izvele su protunapade na barem tri sektora fronta.

Prvi javni nastup ruskog načelnika Generalštaba i ukupnog zapovjednika teatra, generala vojske Valerija Gerasimova, od pobune Wagnera podržava prethodnu procjenu ISW-a da će vjerojatno zadržati svoju službenu poziciju unutar ruske vojske.

Kremlj i zapadni obavještajni dužnosnici izvijestili su da je ruski predsjednik Vladimir Putin sastao s financijerom Wagner grupe Jevgenijem Prigožinom 29. lipnja (i/ili 1. srpnja) nakon oružane pobune Wagnera 24. lipnja.

Putinova odluka da se sastane s Prigožinom nije u skladu s prethodnom retorikom Kremlja o Prigožinu i njegovoj ulozi unutar privatne vojne kompanije Wagner (PMC).

Ratni dopisnik povezan s Kremljom karakterizirao je sastanak Putina i Prigožina kao pokušaj Kremlja da “nježno” zamijeni Prigožina i restrukturira Wagner.

Nije jasno hoće li bilo koji sporazumi između Kremlja i Prigožina potaknuti značajan broj osoblja Wagnera da pristane potpisati ugovore s MoD-om.

Glava Čečenske Republike Ramzan Kadyrov tvrdi da su čečenske specijalne snage Akhmat raspoređene u smjeru Bakhmuta, ali lokalni ukrajinski zapovjednik porekao je da je naišao na čečenske snage, što sugerira da ovi čečenski elementi ne pridonose značajno ruskim operacijama u Ukrajini na prvoj liniji.

Bivši ruski časnik i istaknuti nacionalistički milblogger Igor Girkin tvrdi da je 10. srpnja uspio održati govor u Sankt Peterburgu unatoč naporima policije da ga cenzurira i spriječi govor.

Ukrajinska vojska je ostvarila uspjeh na severu, preuzimajući selo Berahiefka, iako je još uvek djelimično u sivoj zoni. Ukrajinska vojska nastavlja da se kreće prema zapadu, sa ciljem da presječe deo teritorije i izoluje ruske snage.

IFV Bradley pruža podršku Ukrajinskoj pješadiji na jugu

U međuvremenu, ruska vojska je pretrpela još jedan taktički neuspeh. Konvoj ruskih snaga je upao u zasedu, a ruske snage su pretrpele gubitke. Iako su ruske snage uspele da preuzmu deo teritorije, ukrajinska vojska je ostvarila veći napredak i ima resurse da nastavi sa napredovanjem.

preuzimajući selo Berahiefka - karta

Na južnom frontu, situacija je ostala nepromenjena. Ukrajina je preuzela važne visine u regionu, ali Klashifka je još uvek pod kontrolom Rusije. Rusija je takođe preduzela neke pokrete blizu Debre, ali su to samo manji taktički uspesi.

U međuvremenu, ruski general komandant Gerasimov je smenjen sa kontrole vojne operacije u Ukrajini. Novi šef ruskog rata u Ukrajini je ruski general Tipulinski, koji je rođen u Donbasu, ali živi u Rusiji. Ova promena nije dobra za Ukrajinu, ali nije ni kritična, jer čak ni najbolji general na svetu ne bi mogao da reši probleme ruske vojske.

Ukrajinski predsednik Zelenskij je danas izjavio da postoje znaci drugog pokušaja vojnog puča u Rusiji. Nije precizirao koje snage bi mogle biti umešane, ali je naglasio da bi moglo biti drugih snaga koje bi mogle da iskoriste scenario Prigožina.

Ukrajina je takođe dobila pojačanje u vidu napadačkih helikoptera iz Poljske. Video snimci pokazuju kako su helikopteri transportovani na ukrajinsku teritoriju. Ovo bi moglo da bude značajno pojačanje za ukrajinske snage.

mezha.media

Photo: mezha.media

Ukrajina nastavlja sa svojim napredovanjem uprkos izazovima. Iako ruske snage nastavljaju sa svojim napadima, ukrajinska vojska pokazuje da je sposobna da se suprotstavi i nastavi sa svojim napredovanjem. Situacija se nastavlja razvijati, a svaki dan donosi nove izazove i mogućnosti.

Photo: YouTube – trofej Ukrajinske vojske

Komentariši