fbpx
notino popust

Ukrajina Uzvraća Udarac: Protunapadi, politički manevri i tajne operacije – Analiza sukoba 9. jula 2023.

ukrajinska samohodna haubica
Ukrainian self-propelled howitzer fires towards Russian positions near Bakhmut on July 7. Evgeniy Maloletka/AP

Ukrajinske snage su 9. jula izvele protunapade na barem tri sektora fronta. Ukrajinski zapovjednik kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Syrskyi, izjavio je da ukrajinske snage uspješno napreduju u smjeru Bakhmuta.

Jedina potvrđena promjena za 9.juli 2023. po informacijama ISW (Institute for The Study of War) je za oblast Zaprožja (Zaporizhia oblast) i može se vidjeti na karti ispod. Riječ je o tome da prema Ruskom izvoru Ukrajinske snage se nalaze na 2km od Pryyutne.

napredovanje za 9.juli 2023 u oblasti Zaprožja
Photo Map: ISW – Institute for The Study of War

Wall Street Journal izvijestio je da ukrajinske snage pokušavaju omekšati ruske obrane prije oslobađanja teritorija, prihvaćajući sporiji tempo napredovanja.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da Ukrajina ne može pristupiti NATO-u dok ne završi ruski rat u Ukrajini.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov 9. srpnja razgovarao je s turskim kolegom Hakanom Fidanom o odluci Turske da dopusti oslobađanje pet ukrajinskih zapovjednika koji su sudjelovali u obrani Azovstal Metallurgical Combine u Mariupolu, Donjeck Oblast.

Ruska ultranacionalistička zajednica nastavila je kriviti Kremlj što je vjerovao Turskoj da će se pridržavati dogovora i zadržati branitelje Azovstala u Turskoj.

Bivši ruski časnik i vatreni nacionalist Igor Girkin tvrdi da ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) namjerno cenzurira njega.

Glasnogovornik predsjednika Srednjoafričke Republike (CAR) Albert Yaloke Mokpem izjavio je 8. srpnja da osoblje Wagner Group koje napušta CAR provodi rotacije, a ne povlačenje.

Nepoznate osobe 9. jula su procurile sliku onoga što se čini kao osnivačka povelja Wagner Group, možda kako bi predstavile Wagner Group kao profesionalnu organizaciju.

Odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne riješi Wagner Group brzo i ne procesuira sudionike pobune stavlja njega i njegove podređene u neugodan položaj.

Ukrajinci napadaju Krimski most, ruski generali smijenjeni

Ukrajinski napredak na fronti nastavlja se, s brojnim izvještajima o značajnim operacijama i taktičkim manevrima. Ukrajinske snage navodno su izvele raketni napad na Krimski most, u pokušaju da prekinu opskrbu južne ruske skupine smještene u Zaporožju. Ruski izvori tvrde da su ruski operateri protuzračne obrane uspjeli oboriti raketu nekoliko kilometara sjeverno od Tamana, a ostaci presretnute rakete pali su u Azovsko more. Unatoč tome, ruske vlasti zatvorile su most, uzrokujući velike prometne gužve.

Ukrajinska vojska nastavlja s ofenzivama na različitim frontovima, koristeći taktiku razvlačenja ruskih snaga i traženja slabosti u njihovim linijama. Ova strategija, iako spora, pokazuje znakove uspjeha. Ukrajinske snage su, između ostalog, uspješno izvele operacije na sjeveru i jugu Buckmuta, te su napredovale kroz Donjeck i Zaporizhia.

U međuvremenu, Rusija je izvršila promjene u vojnom zapovjedništvu. Putin je navodno smijenio načelnika Glavnog stožera, Gerasimova, s pozicije zapovjednika takozvane specijalne vojne operacije. Novi zapovjednik bi trebao biti pukovnik-general Teplinskiy, koji je bio zapovjednik zračnih snaga.

Ukrajinske snage su također primile pojačanja u obliku 10 helikoptera Mi-24, koji su već viđeni na putu prema fronti u Poljskoj. Ovi helikopteri trenutno se široko koriste u Khersonskoj regiji kako bi zaštitili ukrajinski mostobran s druge strane rijeke i olakšali ofenzivne operacije prema Oleshkyju.

Kako bi pomogli Ukrajincima da brže napreduju s kontranapadom, Sjedinjene Države najavile su nove isporuke oružja, ovaj put uključujući kasetne bombe. Kasetna bomba je specijalistička granata koja raspršuje eksplozive prekrivajući veliko područje. Sada, kada se Ukrajinci suočavaju s brojnim ruskim položajima i utvrdama na poljima, isporuke takvog oružja znatno će im pomoći da brže provode svoje jurišne operacije i s manje gubitaka.

Komentariši