fbpx
notino popust

Sve što trebate znati o zubobolji: uzroci, simptomi i liječenje

zubobolja

Zubobolja je neugodan osjećaj koji može biti uzrokovan različitim faktorima poput karijesa, infekcije ili problema sa zubnim korijenom. Uzrokuje neugodu i bol u ustima, što može biti vrlo frustrirajuće. U ovom vodiču saznajte sve o uzrocima, simptomima, liječenju i prevenciji zubobolje.

Što je zubobolja?

Zubobolja je bol u zubima ili oko zuba koja može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući karijes, upalu zubne pulpe, oštećenje desni ili trauma. Zubobolja može biti blaga ili vrlo jaka, a često je praćena osjetljivošću zuba, oticanjem desni ili čak glavoboljom.

U nekim slučajevima, zubobolja može biti znak ozbiljnijih problema, kao što su infekcija, bolest desni ili čak srčani problemi, stoga je važno potražiti liječničku pomoć ako se simptomi ne ublaže u roku od nekoliko dana.

pokvaren zub

Zubobolja noću: Zašto je bol tada jača?

Zubobolja može biti bolnija noću iz nekoliko razloga. Tijekom dana, kada smo aktivni, naša pažnja se usmjerava na druge stvari, što može pridonijeti tome da osjećaj boli u zubu bude manje izražen. Međutim, kada legnemo spavati, manje je distrakcija i bol može postati intenzivnija.

Također, noću se smanjuje protok krvi prema zubima, što može uzrokovati oticanje i povećati pritisak na zubni živac, što dodatno pogoršava bol. Konačno, noću se možemo osjećati anksiozno ili stresno zbog neugodnosti povezanih sa zuboboljom, što može otežati zaspati i pogoršati osjećaj boli.

Simptomi zubobolje

Simptomi zubobolje mogu uključivati:

 1. Bol u zubu koja može biti blaga ili jaka, pulsirajuća ili konstantna
 2. Osjetljivost zuba na toplo i hladno, slatko i kiselo
 3. Oteklina oko zuba ili zubnog mesa
 4. Crvenilo i osjetljivost zubnog mesa
 5. Loš zadah ili okus u ustima
 6. Poteškoće s otvaranjem usta
 7. Groznica i opća slabost (u težim slučajevima).

Važno je napomenuti da simptomi mogu varirati ovisno o uzroku zubobolje. Stoga, ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, preporuča se posjetiti stomatologa radi dijagnostike i liječenja.

Koliko traje zubobolja?

Trajanje zubobolje ovisi o uzroku boli. Ako je uzrok akutna upala ili infekcija zuba ili desni, bol može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana, sve dok se ne liječi. Ako je uzrok karijes, bol može trajati nekoliko dana ili tjedana, ovisno o težini oštećenja zuba i brzini kojom se karijes širi.

U nekim slučajevima, zubobolja može trajati i nekoliko tjedana ili mjeseci ako postoji kronična upala ili infekcija. U svakom slučaju, ako zubobolja traje duže od nekoliko sati, preporučuje se posjet stomatologu radi dijagnostike i liječenja.

ciscenje korijenskog kanala

14 najčešćih uzroka zubobolje

Evo 14 najčešćih uzroka zubobolje:

 1. Karijes – oštećenje zuba koje može dovesti do infekcije i uzrokovati zubobolju.
 2. Parodontalna bolest – infekcija desni koja može dovesti do propadanja zuba i uzrokovati bol.
 3. Trauma – ozljeda zuba, uključujući frakture, pukotine i dislokacije, može uzrokovati zubobolju.
 4. Zubni absces – infekcija koja se širi na korijen zuba i okolno tkivo, uzrokujući bol.
 5. Zubni implantat – bol može biti povezana s postavljanjem zubnog implantata.
 6. Bruxizam – škripanje i stezanje zuba koje može uzrokovati zubobolju i osjetljivost. Bruxizam je neuromuskularni poremećaj koji uzrokuje nekontrolirano stiskanje i škripanje zubima. Ovo može biti uzrokovano stresom, tjeskobom, problemima s disanjem, ortodontskim problemima ili drugim čimbenicima.
 7. Sinusitis – upala sinusa može uzrokovati bol u gornjim zubima.
 8. Gingivitis – upala desni koja može uzrokovati bol i osjetljivost zuba.
 9. Abrazija – gubitak cakline na zubima zbog loših navika četkanja ili jedenja kiselih namirnica.
 10. Loše navike – konzumiranje hrane s visokim udjelom šećera ili kiselosti može dovesti do karijesa i uzrokovati bol u zubima.
 11. Izbijanje zuba – Izbijanje zuba može uzrokovati bol i osjetljivost, osobito u slučajevima kada se radi o umnjacima. Zubi koji rastu mogu stvoriti pritisak i bol u desnima i okolnim zubima.
 12. Oštećena (ispala) plomba – Ispadanje plombe može izložiti osjetljivi dio zuba koji može uzrokovati zubobolju.
 13. Upala živca – Infekcija živca u zubu koja može uzrokovati bol i osjetljivost.
 14. Loša oralna higijena

Kako spriječiti zubobolju?

Evo kratkog opisa svake od navedenih metoda kako spriječiti zubobolju:

 1. Lijekovi protiv bolova – mogu privremeno olakšati bolove uzrokovane zuboboljom.
 2. Povez s vrećicom leda ili hladni oblog – smanjuje upalu i bol.
 3. Uzdignuti položaj glave kod spavanja – smanjuje pritisak u zahvaćenom području i smanjuje bolove.
 4. Kapi protiv zubobolje – mogu pružiti trenutno olakšanje boli.
 5. Slana otopina – pomaže u smanjenju upale i ublažavanju boli.
 6. Otopina s vodikovim peroksidom – pomaže u dezinfekciji i ublažavanju bolova.
 7. Čaj od paprene metvice – može smanjiti osjetljivost i ublažiti bolove.
 8. Eugenol iz klinčića – prirodni lijek za ublažavanje bolova i dezinfekciju.
 9. Češnjak – prirodni antibiotik, može pomoći u smanjenju boli i upale. Luk ima prirodna antibakterijska svojstva i može pomoći u smanjenju boli u ustima. Narežite krišku luka i stavite je na bolno područje. Držite nekoliko minuta i isperite usta toplom vodom.
 10. Soda bikarbona – Ova uobičajena kuhinjska namirnica također može djelovati kao prirodni antacid koji pomaže u ublažavanju zubobolje. Sodu bikarbonu možete koristiti tako da napravite pastu miješajući je s malo vode i nanosite na bolno područje.
 11. Ulje origana – Ulje origana ima protuupalna i antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i boli u ustima. Možete ga koristiti tako da nekoliko kapi ulja pomiješate s malo vode i isperete usta.
 12. Vodikov peroksid – Vodikov peroksid je antiseptik koji se često koristi za čišćenje rana, ali može se koristiti i za ublažavanje zubobolje. Pomiješajte malu količinu peroksida s jednakom količinom vode i isperite usta ovom otopinom nekoliko puta dnevno.
 13. Ekstrakt vanilije – Ekstrakt vanilije može imati umirujući učinak na bolne desni i zube. Namočite pamučni štapić u ekstrakt vanilije i nanesite na bolno područje.
 14. Đumbir – Đumbir ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju boli u ustima. Možete koristiti svježi đumbir tako da ga ogulite i naribate, a zatim stavite malo đumbira na bolno područje.
 15. Maslinovo ulje – Maslinovo ulje ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju boli u ustima. Namočite pamučni štapić u malo maslinovog ulja i nanesite na bolno područje.
 16. Cimet i med su poznati po svojim ljekovitim svojstvima, a također mogu pomoći u ublažavanju zubobolje. Cimet sadrži sastojke koji imaju protuupalno i antibakterijsko djelovanje, dok med ima prirodna antiseptička svojstva. Ove dvije namirnice mogu se kombinirati kako bi se napravila smjesa koja se nanosi na zahvaćeni zub i okolno područje, a koja može smanjiti bolove i ublažiti upalu.

Koje su posljedice ignoriranja zubobolje?

Ignoriranje zubobolje može dovesti do ozbiljnih posljedica za zdravlje usne šupljine i cjelokupnog zdravlja. Neke od posljedica su:

 1. Gubitak zuba: Ako se uzrok zubobolje ne liječi, može doći do trajnog oštećenja zuba koje se ne može popraviti, što može dovesti do gubitka zuba.
 2. Infekcija: Ako se infekcija širi, može dovesti do apscesa ili širenja infekcije na druge dijelove tijela.
 3. Gingivitis i parodontitis: Ignoriranje zubobolje može dovesti do upale zubnog mesa i parodontalnih bolesti, koje mogu uzrokovati gubitak zuba.
 4. Loše opće zdravlje: Infekcije u ustima mogu utjecati na opće zdravlje tijela, povećavajući rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i raka.

Zato je važno odmah posjetiti stomatologa ako osjetite zubobolju ili bilo kakvu drugu nelagodu u usnoj šupljini.

Kada posjetiti stomatologa?

Preporučuje se da posjetite stomatologa najmanje jednom godišnje za rutinski pregled i čišćenje zubi. Međutim, ako osjetite bilo kakvu bol ili nelagodu u ustima ili zubima, trebali biste odmah potražiti stomatološku pomoć.

Također, ako primijetite bilo kakve promjene u vašim ustima, poput otoka, crvenila ili čireva, trebali biste posjetiti stomatologa što je prije moguće. U slučaju izbijanja zuba ili ozljede zubnog mesa, također je važno odmah posjetiti stomatologa. Redoviti posjeti stomatologu pomažu u otkrivanju i rješavanju problema prije nego što postanu ozbiljni, što može dovesti do manje invazivnih i manje skupih tretmana.

Može li se zubobolja spriječiti?

Iako je teško potpuno spriječiti zubobolju, postoje neke preventivne mjere koje mogu pomoći u smanjenju rizika od njezina nastanka:

 1. Redoviti posjeti stomatologu – barem jednom godišnje za pregled i čišćenje zubi.
 2. Pravilna oralna higijena – svakodnevno četkanje zubi i konac za zube kako bi se uklonili ostaci hrane i plak.
 3. Uravnotežena prehrana – izbjegavanje slatke i kisele hrane koja može uzrokovati karijes.
 4. Nošenje zaštitne opreme – ako se bavite sportovima koji uključuju rizik od udarca u usta, kao što su hokej ili ragbi.
 5. Izbjegavanje loših navika – kao što su pušenje i žvakanje tvrdih predmeta.

U slučaju pojave zubobolje, trebate se odmah obratiti svom stomatologu kako bi se problem riješio prije nego što se pogorša.

Komentariši