fbpx
notino popust

Najvrednije blago vašeg djetinjstva: Od Supermana do Barbike, igračke koje vrijede milijune!

najskuplje igracke na svijetu

Tko bi rekao da one omiljene igračke iz prošlosti, koje smo nekad nosili svuda sa sobom, danas mogu biti prava mala blaga? Riječ je o malim čarolijama koje su nas uvijek uspijevale nasmijati i pretvoriti običan dan u nezaboravnu avanturu.

Jeste li ikada pomislili da je vaša stara kutija s igračkama zapravo skrivala pravo bogatstvo?

Vjerojatno ste neke od ovih igračaka nekada skrivali ispod jastuka kako bi čuvali tajnu avanturu, dok su druge bile ponosno izložene na polici, skupljajući prašinu i vrijednost iz dana u dan. Ponesite sa sobom dozu uspomena i zavirite u svoje sjećanje jer tko zna, možda je vrijeme za proljetno čišćenje koje će vas dovesti do pravog blaga!

Pa, jesu li vaše igračke među ovih 10 najvrednijih? Saznajte koje bi danas mogle vrijediti mnogo više nego što ste ikada mogli pretpostaviti.

U ovom čarobnom popisu donosimo vam 10 najvrednijih igračaka iz vaših najdražih uspomena. Zavirite u prošlost i doznajte koje bi se cijene mogle kretati na tržištu danas. Tko zna, možda ste sačuvali pravo malo blago u svom podrumu ili na tavanu!

1. Stripovi

Stripovi su bez sumnje jedan od najpopularnijih oblika zabave i umjetnosti koji su osvojili srca mnogih ljudi diljem svijeta. Mnogi su stripovi iz djetinjstva postali prava blaga među kolekcionarima, posebno ako su rijetki primjerci i u odličnom stanju.

Kada je riječ o najvrednijim stripovima ikada, nema sumnje da je “Action Comics #1” među vrhuncima. Ovo izdanje, koje je objavljeno 1938. godine, ima poseban status u svijetu stripova jer je prvi put predstavilo jednog od najpoznatijih super junaka ikada – Super Mana! Ovo je početak jedne od najuspješnijih i najpoznatijih franšiza u povijesti stripova.

Originalno izdanje “Action Comics #1” predstavlja pravu rijetkost. Kako je ovaj strip bio prvo pojavljivanje Super Mana, mnogi ga nisu sačuvali, a oni koji jesu, često su ga čitali i tiskane kopije su se istrošile tijekom godina. Zbog toga postoje samo nekoliko očuvanih primjeraka ovog izdanja.

Danas se “Action Comics #1” smatra “svetim gralom” stripova i postigao je zaista impresivne cijene na aukcijama. 2014. godine, jedan primjerak ovog izdanja prodan je za nevjerojatnih 3,2 miliona dolara! Ova cijena svjedoči o nevjerojatnoj vrijednosti i strasti koju kolekcionari imaju prema ovom izuzetnom stripu.

Ako ste slučajno sačuvali neke od svojih stripova iz djetinjstva, možda biste ih trebali pažljivo provjeriti i istražiti njihovu vrijednost. Možda ćete biti ugodno iznenađeni kada saznate koliko neki od vaših stripova mogu vrijediti na tržištu danas. “Action Comics #1” je samo jedan od primjera kako rijetki i očuvani primjerci stripova mogu postići iznenađujuće visoke cijene i postati pravo blago među kolekcionarima.

Action Comics #1

2. Bejzbol karte

Bejzbol karte su postale nevjerojatno vrijedne i tražene među kolekcionarima igračaka i ljubiteljima sporta. S vremenom, mnoge od tih karata postaju sve rjeđe, što povećava njihovu cijenu i čini ih pravim blagom među kolekcionarima.

Jedna od najvrijednijih i najpoznatijih bejzbol karti je “Honus Wagner” karta. Honus Wagner bio je jedan od najvećih bejzbol igrača svih vremena, a njegova karta postala je prava legenda među kolekcionarima. Originalna “Honus Wagner” karta postala je poznata kao “sveti gral” bejzbol karata, jer je izuzetno rijetka i vrhunski tražena.

2007. godine, jedna originalna “Honus Wagner” karta prodana je na aukciji za nevjerojatnih 2,8 miliona dolara! Ova nevjerojatna cijena svjedoči o žaru i strasti koju kolekcionari imaju prema ovim kartama. Honus Wagner karta je vrhunski primjerak u svijetu bejzbol karata i jedna od najvrednijih igračaka iz djetinjstva koja je ikada prodata.

Važno je napomenuti da su za postizanje ovako visokih cijena presudni i drugi čimbenici. Stanje karte, njezina rijetkost, povijesna važnost i povijest prethodnih vlasnika mogu sve utjecati na njezinu cijenu. Honus Wagner karta je savršen primjer kako rijetke i vrhunski očuvane igračke postižu zapanjujuće visoke cijene na aukcijama.

Ako slučajno imate neku rijetku bejzbol kartu u svojoj kolekciji, možda biste trebali razmisliti o njezinoj vrijednosti i potencijalnoj cijeni na tržištu. Honus Wagner karta pokazuje koliko su ove bejzbol karte postale posebne i vrijedne u očima kolekcionara, te kako mogu donijeti velike pare onima koji ih posjeduju.

Bejzbol karta Hogus Wagner

3. GI Joe

GI Joe akcijska figura je bez sumnje jedna od najlegendarnijih igračaka u povijesti. Od svog prvog pojavljivanja 1964. godine, ova vojnička figura osvojila je srca mnogih dječaka diljem svijeta i stvorila bazu obožavatelja koji su je pratili tijekom godina.

Hasbro je bio tvrtka koja je stvorila GI Joe akcijske figure i brzo je postala jedna od najuspješnijih igračaka na tržištu. Ubrzo su se počele pojavljivati različite figure i dodaci, a neki od rijetkih primjeraka postali su prava blaga među kolekcionarima.

Kao što ste spomenuli, neke GI Joe akcijske figure i dodaci postigli su zapanjujuće cijene na aukcijama. The Missile Command Centre, poseban dodatak, prodan je za impresivnih 17.500 dolara, dok su neke druge figure u seriji postigle cijene od 10.000 dolara.

No, najnevjerojatnija cijena postignuta je za GI Joe prototip akcijske figure. Prototipi su iznimno rijetke verzije koje se stvaraju prije masovne proizvodnje kako bi se testirale i doradile ideje. 2013. godine, jedan prototip GI Joe akcijske figure prodan je na aukciji za nevjerojatnih 200.000 dolara! Ova cijena svjedoči o velikoj ljubavi i strasti koju obožavatelji imaju prema ovoj ikoničnoj igrački.

Ako imate GI Joe akcijske figure iz vašeg djetinjstva, posebno rijetke primjerke ili prototipe, vrijeme je da ih pažljivo čuvate. Kao što vidimo, ove igračke mogu postići nevjerojatno visoke cijene na aukcijama, a vaša kolekcija može postati prava mala blagajna koja će vas razveseljavati i u budućnosti!

GI Joe figura

4. Monopol

Monopoly je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih društvenih igara koja je osvojila srca igrača diljem svijeta. Ova klasična igra u kojoj igrači trguju nekretninama, grade kuće i hotela, te stvaraju vlastito bogatstvo, postala je neizostavan dio mnogih porodičnih okupljanja i božićnih proslava.

Originalna verzija Monopolyja je posebno vrijedna i cijenjena među kolekcionarima igračaka. Ako imate ručno nacrtanu i oslikanu verziju ove igre, koja je stvorena još davne 1933. godine, možda sjedite na pravom zlatnom rudniku.

Jedan od najpoznatijih primjera je ručno nacrtana i oslikana verzija Monopoly igre koju je kreirao sam kreator igre, Charles Darrow. Njegova originalna verzija, izrađena na uljanom platnu, bila je prava rijetkost i jedinstvena među svim drugim kopijama Monopolyja. 2011. godine, ova dragocjena verzija igre prodana je na aukciji za ogromnih 146.500 dolara, što je dvostruko više od očekivane cijene!

Vrijednost ove originalne ručno nacrtane verzije Monopoly igre leži u njezinoj rijetkosti i povijesnoj važnosti. Kao prvo izdanje od samog tvorca igre, smatra se pravim kolekcionarskim blagom, koje mnogi entuzijasti i kolekcionari žele imati u svojim kolekcijama.

Ako imate neku od starih verzija Monopoly igre, posebno originalno ručno nacrtanu, možda imate pravu malu blagajnu u svojoj kolekciji. Ova priča pokazuje koliko su rijetke i povijesno značajne igračke predmeti cijenjeni među kolekcionarima i kako mogu postići iznenađujuće visoke cijene na aukcijama.

Monopoly

5. Hot Wheels

Hot Wheels su bez sumnje jedna od najpoznatijih i najomiljenijih igračaka iz djetinjstva mnogih ljudi. Ove male metalne automobilčiće je predstavio američki proizvođač igračaka, Mattel, 1968. godine, i od tada su osvojili srca mnogih generacija. Iako većina Hot Wheels automobilčića vrijedi nekoliko dolara, postoje rijetki i stariji modeli koji postižu izuzetno visoke cijene među kolekcionarima.

Jedan od najskupljih Hot Wheels modela ikad prodatih na tržištu je Volkswagen Beach Bomb, prototip stvoren 1969. godine. Ova verzija automobila ima posebnu vrijednost jer nikada nije ušla u masovnu proizvodnju. Stvaranje ovog prototipa smatrano je izazovnim i nije bilo prikladno za široku proizvodnju zbog svog oblika i konstrukcije. Zbog toga je napravljen samo jedan primjerak ovog Volkswagen Beach Bomb modela.

Baš zbog svoje izuzetne rijetkosti i statusa prototipa, ovaj Hot Wheels automobilčić je postao nevjerojatno cijenjen među kolekcionarima. 2011. godine, primjerak Volkswagen Beach Bomba prodan je za impresivnih 125.000 dolara! Ta cijena je vjerojatno i veća sada, jer rijetke igračke s vremenom mogu postati još vrijednije.

S obzirom na to da postoji samo jedan primjerak ovog posebnog modela i da se smatra jedinstvenom dragocjenosti, gotovo je nemoguće pronaći ga na tržištu. Taj jedan primjerak vjerojatno se nalazi u nekoj privatnoj kolekciji ili muzeju, a njegova vrijednost i dalje raste iz godine u godinu.

Hot Wheels Beach Bomb

6. Pokémon karte

Pokémon karte su postale prava senzacija među ljubiteljima igara i kolekcionarima širom svijeta. Kada su prvi put stvorene u Japanu 1966. godine, nitko nije mogao predvidjeti koliko će postati popularne i koliko će im cijena s vremenom porasti.

Danas, neke od ovih Pokémon karata, posebno rijetke i ograničene verzije, postale su prava blaga među kolekcionarima. Ako ste uspjeli zadržati svoju kolekciju Pokémon kartica iz vašeg djetinjstva, možda biste mogli biti u posjedu vrijednih primjeraka.

Jedan takav primjer je japanska verzija Pikachu ilustrator karte. Pikachu je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih Pokémon likova, što dodatno povećava vrijednost ove karte.

Ova karta ima posebnu povijest jer je izdana kao nagrada za pobjednike ilustracijskog natječaja u Japanu, što je učinilo njezinu proizvodnju ograničenom. Danas se ova karta prodaje za nevjerojatnih 100.000 dolara na internetskoj platformi poput eBay-a.

Važno je napomenuti da je stanje karte od izuzetne važnosti za njezinu vrijednost. Karata u odličnom stanju, bez bilo kakvih oštećenja ili znakova habanja, postiže najvišu cijenu među kolekcionarima.

Ako imate kolekciju Pokémon kartica iz djetinjstva, možda je vrijeme da ih pažljivo procijenite. Možda će vas iznenaditi koliko neke od njih mogu vrijediti na tržištu danas, posebno ako se radi o rijetkim i traženim primjercima. Vaša kolekcija Pokémon kartica može se pokazati kao jedno od najvrednijih blaga iz vašeg djetinjstva koje će vas i dalje donositi radost, kako emocionalno tako i financijski!

7. Vintage Atari igre: “Air Raid”

Atari 2600 igraća konzola ima poseban status u povijesti video igara. Iako je možda bila jedna od prvih konzola koja je popularizirala video igre, mnogi je smatraju jednom od najgorih igraćih konzola zbog tehničkih ograničenja i jednostavnog grafičkog prikaza. Međutim, upravo ta povijesna važnost i činjenica da je bila popularna u svoje vrijeme čine njezine igre, posebno rijetke primjerke, iznimno cijenjenima među kolekcionarima.

Jedna od takvih igara koja je postala prava legenda među kolekcionarima je “Air Raid”. Ova igra je izdana 1982. godine i smatra se jednom od najrjeđih igara za Atari 2600 konzolu. Njezina rijetkost i popularnost među kolekcionarima doveli su do nevjerojatnih cijena na tržištu.

Ako imate “Air Raid” u svojoj kolekciji, mogli biste sjediti na pravom zlatnom rudniku. Kao što ste naveli, korišteni primjerak igre mogao bi se prodati za oko 14.000 dolara, što je izuzetno visoka cijena za video igru. Međutim, potpuno nov uložak igre u kutiji, posebno ako je u vrhunskom stanju, može dosegnuti nevjerojatnih 33.400 dolara.

Najznačajniji trenutak vezan uz ovu igru dogodio se 2014. godine, kada je otkriveno 881 primjerak igre “Air Raid” u pustinji Novog Meksika. Ovo je potaknulo veliki interes među kolekcionarima, a igre su na aukciji prodane za ukupno nevjerojatnih 107.000 dolara.

Ova priča pokazuje koliko je strastvena zajednica kolekcionara video igara i koliko su oni spremni platiti za rijetke primjerke koji su ostali sačuvani tijekom godina. Ako imate neke od starih Atari igara, posebno rijetke primjerke kao što je “Air Raid”, možda je vrijeme da ih pažljivo provjerite jer bi vas mogli iznenaditi njihova izuzetna vrijednost!

Air Raid Atari

8. Akcijske figure Star Wars

Star Wars je jedna od najpoznatijih filmskih franšiza koja je zauvijek promijenila krajolik zabavne industrije. No, nije samo filmska umjetnost ono što čini ovu franšizu posebnom – njena roba, posebice akcijske figure, također su postale predmeti požude za kolekcionare diljem svijeta.

Japanski kolekcionar očigledno je bio strastveni ljubitelj Ratova zvijezda i vjerojatno je stekao nevjerojatno vrijednu kolekciju tijekom godina. Među tim dragocjenim predmetima bila je akcijska figura “Luke Skywalker iz 1978.”, koja se još uvijek nalazila u originalnom pakovanju. To je ključan čimbenik kada govorimo o vrijednosti ovih akcijskih figura – što su bolje očuvane i u originalnoj ambalaži, to je njihova vrijednost veća.

Godine 2015., odlučio je prodati ovu dragocjenu akcijsku figuru na aukciji. Njezina izuzetna rijetkost i vrhunsko stanje privukli su brojne kolekcionare koji su bili spremni platiti nevjerojatnih 25.000 dolara za ovu specifičnu figuricu Lukea Skywalkera.

Ali to nije bio jedini dragulj u njegovoj kolekciji. Cijela njegova Star Wars kolekcija bila je toliko vrijedna da je ukupno zaradio čak 500.000 dolara na Sotheby’s aukciji.

Ovo svjedoči o tome koliko su akcijske figure iz 1970-ih i 80-ih izvornih Star Wars filmova danas cijenjene među kolekcionarima. Kao simboli djetinjstva mnogih generacija, ove figure imaju ne samo financijsku, već i emocionalnu vrijednost za mnoge kolekcionare. Ako ste slučajno sačuvali neku od ovih figura iz vašeg djetinjstva, posebno u originalnom pakiranju, možda imate pravu malu blagajnu koja čeka da bude otkrivena!

Star Wars figurice

9. Slikovnice

Knjige su nevjerojatno dragocjene kada su u pitanju rijetki primjerci prvih izdanja, a “Gdje su divlje stvari” je upravo takav primjer. Ova knjiga, napisana i ilustrirana od strane Mauricea Sendaka, postala je klasik i omiljena dječja slikovnica koja je osvojila srca čitatelja diljem svijeta. No, ono što je čini posebnom je rijetko prvo izdanje, koje ima nevjerojatno visoku vrijednost među kolekcionarima.

Prvo izdanje “Gdje su divlje stvari” potpisano od autora iz 1963. godine postiglo je nevjerojatnih 25.000 dolara na aukciji na internetskoj platformi AbeBooks.com 2012. godine. To je iznos koji zapanjuje s obzirom na to da je riječ o slikovnici s relativno malo riječi po stranici. Međutim, vrijednost leži u njenom statusu klasika i sentimentalnoj vrijednosti koju ima za kolekcionare.

Važno je napomenuti da su za postizanje takve cijene presudni i drugi čimbenici. Prvo izdanje mora biti potpisano od samog autora, što čini primjerak još posebnijim i ekskluzivnijim. Također, ključno je da knjiga bude u iznimno dobrom stanju, gotovo kao nova, bez znakova oštećenja i trošenja. To znači da ju je vlasnik čuvao s velikom pažnjom i gotovo je nije koristio.

Ovakve rijetke i vrhunski očuvane knjige privlače kolekcionare i ljubitelje umjetnosti koji su spremni platiti visoke cijene kako bi imali tako poseban primjerak u svojoj kolekciji.

Gdje su divlje stvari

10. Barbike

Barbike su ikonične lutke koje su osvojile srca milijuna djevojčica diljem svijeta i postale simbol mode i stila. No, niste svjesni da neke od tih Barbika iz vašeg djetinjstva mogu danas vrijediti pravo bogatstvo!

Na vrhu naše liste najvrednijih igračaka iz vašeg djetinjstva nalaze se baš Barbike, posebice one iz prošlih desetljeća. Kao primjer izdvajamo jednu posebnu Barbiku koja je postala prava rijetkost i kolekcionarski san.

Govorimo o vintage plavoj Barbie iz 1959. godine, koja se ističe svojim crno-bijelim kupaćim kostimom i visokim potpeticama. Ova verzija Barbike je prava dragocjenost za kolekcionare jer je bila prva Barbie lutka koju je predstavila tvrtka Mattel, i ima poseban status u povijesti igračaka. Njen značaj i rijetkost su je učinili vrlo traženom na tržištu.

Nedavno je na aukciji prodana posljednja ograničena serija ove Barbie iz 1959., a iznenađujuće visoka cijena od čak 23.000 dolara postavljen je kao rekordna prodaja za ovu lutku!

To je izniman primjer koliko neka igračka može vrijediti ako je sačuvana u besprijekornom stanju. Dakle, ako imate neku od starih Barbika iz vašeg djetinjstva, posebno neku rijetku verziju, vrijeme je da ih pažljivo provjerite.

Original Barbie

Zaključak

Igračke iz našeg djetinjstva koje su nekada vrijedile samo nekoliko centi danas su postale prava blaga među kolekcionarima. Stripovi koji su predstavili ikonične junake, rijetke Barbie lutke, cijenjene Pokémon karte i mnoge druge igračke sada postižu zapanjujuće cijene na aukcijama, dosežući milijunske iznose.

Ova fenomenalna transformacija ukazuje na to kako ljubav prema igračkama i kolekcionarstvo mogu spojiti prošlost i sadašnjost, ostavljajući nas očaranim i zapanjenim vrijednostima koje neki od naših omiljenih dječjih igračaka sada imaju.

Komentariši