fbpx
notino popust

Recenzija Garmin Venu 3: Baterija koja traje danima

garmin venu 3 look
Photo: Garmin

Imam jednu zamjerku na Garmin Venu 3: nikada ne znam kada ga skinuti. OK, to zapravo nije prigovor; to je ugodan problem, ali shvaćate poantu. Venu 3, koji košta 450 USD (450 £, 749 AUD), možda ima najduži vijek trajanja baterije od bilo kojeg pametnog sata koji sam testirao, trajajući oko tjedan dana s jednim punjenjem.

Samo to je dovoljno da ostavi snažan dojam. Osim trajanja baterije, Garminov najnoviji Venu sat zadovoljava mnoge zahtjeve koje bih imao za pametni sat u ovoj cjenovnoj kategoriji, i još više. Sa širokim izborom zdravstvenih mjerenja i vrsta vježbi, korisnim savjetima za oporavak i detaljnim podacima o spavanju, Venu 3 je očito namijenjen onima koji najviše cijene kondiciju, wellness (i trajanje baterije) kod pametnog sata.

Što se tiče “pametne” strane pametnih satova, Garmin još uvijek ima prostora za napredak. Osnovne funkcije su prisutne, poput mogućnosti pregledavanja obavijesti i pristupa glasovnim asistentima, ali Garminova aplikacijska ekosfera još uvijek zaostaje u usporedbi s jeftinijim Apple Watch Series 9 koji košta 399 USD. Operativni sustav također nije tako intuitivan kao softver na Apple Watchu, Google Pixel Watchu i Samsung Galaxy Watchu, što je vjerojatno u redu za dugogodišnje Garminove fanove, ali može predstavljati krivulju učenja za nove korisnike.

Uz toliko mnogo satova na izbor, može biti teško znati kako se točno Venu 3 uklapa u Garminovu ponudu. S obzirom na cijenu i izbor značajki, čini se kao Garminov odgovor na Apple Watch. Venu 3 uspijeva i podbacuje na način na koji biste možda očekivali u usporedbi sa satovima od Applea i Samsunga. Te tvrtke znaju ponešto o dizajniranju elegantnog softvera, ali nisu toliko dugo radile nosive uređaje za sportaše kao Garmin.

Sučelje i dizajn Garmin Venu 3

garmin venu 3
Photo: Garmin

Garmin Venu 3 dolazi u dvije veličine, 45-milimetarski regularni Venu 3 i 41-milimetarski Venu 3S. Nosio sam standardni Venu 3, koji je za moj ukus malo prevelik, ali ne izgleda neprirodno na mom zapešću. Venu 3 ima okvir od nehrđajućeg čelika, ali kućište je izrađeno od polimera ojačanog vlaknima, što ne djeluje tako premium kao aluminijski završeci na Apple Watch Series 9 ili Pixel Watch 2.

Okrugli AMOLED zaslon je šaren i lako čitljiv, i cijenim što Garmin koristi većinu lica sata za prikaz statistika i drugih podataka, za razliku od Pixel Watcha 2 koji ima vidljivo debele rubove. Ipak, Garminova lica satova su za moj ukus pomalo prenatrpana, iako mi se sviđa što mogu vidjeti toliko statistika i minijaturnih grafikona na prvi pogled.

Garminov operativni sustav može zahtijevati malo privikavanja, posebno ako prelazite s Apple Watcha poput mene. Potezom prema gore ili dolje s lica sata prikazuju se vaši pregledi, koji su mali dijelovi podataka koje možete dodirnuti kako biste dobili više detalja, poput koraka, trenera za spavanje i obavijesti među ostalim. Također možete urediti svoje preglede kako biste zamijenili vrste podataka koje želite vidjeti na prvi pogled.

Tri gumba nalaze se na vanjskoj strani sata. Pritiskom na gornji gumb otvaraju se vaše aktivnosti i aplikacije, drugi prikazuje nedavno pregledane aplikacije i preglede, a treći služi kao tipka za povratak.

Ovi gumbi također imaju sekundarne funkcije koje možete aktivirati dugim pritiskom na svaki. Gornji gumb otvara razne prečace do kontrola poput ne ometaj, glasnoće, svjetline i mogućnosti pinganja vašeg telefona ako je u blizini. Srednji gumb dugim pritiskom pokreće glasovnog asistenta vašeg telefona, a treći omogućuje pristup postavkama.

To je mnogo za zapamtiti, i ponekad bih slučajno pritisnuo i držao pogrešne gumbe. Garmin Venu 3 također nema posvećenu tipku za početni zaslon, što znači da nema jednostavnog načina da se jednim pritiskom ili potezom vratite na glavno lice sata.

Jedan od mojih omiljenih aspekata korisničkog sučelja je prilagodljivi prečac, kojem možete pristupiti potezom s lijeva na desno na licu sata. Postavio sam svoj kao 30-sekundni tajmer, koji često koristim prilikom istezanja prije vježbanja.

Praćenje zdravlja i aktivnosti na Garmin Venu 3

Nije iznenađujuće da je praćenje zdravlja i aktivnosti područje gdje Venu 3 blista. Naći ćete standardni niz zdravstvenih i wellness mjerenja, poput mogućnosti uzimanja EKG-a, praćenja otkucaja srca, varijabilnosti otkucaja srca, zasićenja krvi kisikom, praćenja stresa, mogućnosti slanja upozorenja o visokom i niskom otkucaju srca te praćenja temperature, koje se može koristiti za praćenje promjena temperature kože tijekom noći.

Ono što me zaista impresioniralo je kako Garmin povezuje ove nalaze kroz svoju funkciju Body Battery, koja nije ekskluzivna za Venu 3, ali Garmin ju razlikuje od konkurencije. Body Battery pokazuje koliko ste odmorni ili napunjeni određenog dana na temelju vaših vježbi, aktivnosti i sna.

garmin venu 3 san

Slično Oura-inom Readiness Scoreu, Garminov Body Battery povezuje ove čimbenike kako bi pružio savjet o tome bi li danas trebao biti dan za vježbanje ili odmor. Također možete vidjeti grafikon koji prikazuje kako se razina vašeg Body Battery mijenjala tijekom dana na temelju razdoblja odmora i stresa, a aplikacija Garmin Connect omogućuje vam pregledavanje statistika Body Battery iz protekla četiri tjedna.

Venu 3 će vam također povremeno slati obavijesti pokazujući kako vaši periodi odmora ili aktivnosti doprinose vašem Body Battery. Na primjer, nakon sjedenja na kauču neko vrijeme nakon posla, primio sam obavijest da “dugi, mirni trenuci” poput ovih mogu pomoći u poboljšanju mog Body Battery i “uravnoteženju perioda stresa.”

Ovi detalji koji povezuju stres, aktivnost i odmor učinili su da više cijenim korištenje Venu 3 u odnosu na Apple Watch Series 9. Dok Apple u mnogim stvarima briljira, zaostaje za Garminom i drugima kada je riječ o pružanju uvida u oporavak nakon vježbanja i kvalitetu sna.

Postoji širok izbor vrsta vježbi za odabrati, uključujući osnovne poput trčanja i bicikliranja, kao i badminton, bejzbol, mješovite borilačke vještine i hokej na ledu. Također možete urediti koje vrste mjerenja će se prikazivati na satu tijekom vježbanja, što vam omogućuje personaliziranje iskustva. Zamijenio sam jedno mjerenje na ekranu za bicikliranje u zatvorenom prostoru kako bi prikazivalo kalorije, na primjer.

Ponekad mi se činilo da je Venu 3 spor u povezivanju s GPS-om tijekom šetnji na otvorenom. U nekoliko slučajeva morao sam izaći iz aktivnosti Walk i ponovno je otvoriti kako bih uspostavio vezu. Venu 3 je općenito pratio očitanja mog monitora otkucaja srca na prsima tijekom biciklističkog treninga, iako je ponekad zaostajao za monitorom na prsima dok se prebacivao između zona otkucaja srca. I Venu 3 i moj monitor na prsima dali su slična očitanja pri određivanju prosječnog otkucaja srca tijekom vježbanja.

Trajanje baterije i praćenje sna na Garmin Venu 3

garmin venu 3 sport

Najveća prednost Venu 3 je dugo trajanje baterije. Garminov sat trajao je otprilike cijeli tjedan tijekom mog korištenja, što je impresivno za pametni sat. Za usporedbu, Apple Watch Series 9 i Google Pixel Watch 2 traju samo jedan do dva dana. Baterija je trajala toliko dugo da sam imao poteškoća u određivanju kada bih zapravo trebao skinuti sat i pustiti zapešće da diše.

Garmin tvrdi da baterija traje 14 dana, ali to vrijedi kada se koristi u načinu rada pametnog sata. Često sam koristio sat za praćenje vježbi (poput šetnji na otvorenom, bicikliranja u zatvorenom i sl.) i za praćenje sna. Također sam uključio uvijek uključeni zaslon i automatsko otkrivanje vježbanja nakon nekoliko dana korištenja, što može skratiti trajanje baterije. Nažalost, automatsko otkrivanje aktivnosti nije bilo aktivirano prema zadanim postavkama na mom Venu 3, ali sam ga lako mogao uključiti u izborniku postavki sata.

Općenito, dugo trajanje baterije Venu 3 čini ga idealnim za praćenje sna. Osim mjerenja faza sna, možete vidjeti svoju noćnu varijabilnost otkucaja srca, koliko ste imali nemirnih trenutaka, kako je vaš san pridonio vašem Body Battery i još mnogo toga.

Garmin također izdaje ocjenu sna koja procjenjuje kvalitetu vašeg sna zajedno s opisom kako bi vam pomogao razumjeti tu ocjenu. Na primjer, nakon što sam nedavno dobio ocjenu sna od 71, aplikacija je primijetila da je moj san bio kraći od idealnog, ali je pohvalila što je bio kontinuirani odmor. Također je dodala da je moja dnevna aktivnost pomogla kvaliteti sna. Oura i Fitbit pružaju slična očitanja, ali takvi uvidi zahtijevaju plaćenu pretplatu. Appleovo praćenje sna, međutim, nije ni približno tako sveobuhvatno.

Garmin također ima trenera za spavanje koji vam savjetuje o promjenama koje bi trebalo napraviti u vašem rasporedu spavanja, što može biti korisno za znati kada je vrijeme za odlazak na spavanje.

Također sam pronašao Garminov Jutarnji izvještaj praktičnim i korisnim. Kao što ime sugerira, Garmin pruža sažetak veličine zapešća koji sažima što trebate znati za početak dana, kao što su vrijeme, ocjena sna i razina Body Battery.

Nije riječ samo o tome kako spavate tijekom noći; Venu 3 može također otkriti drijemanje i uzeti ga u obzir u vašoj ukupnoj razini Body Battery. Dok je sat točno otkrio i zabilježio drijemanje od 30 minuta, neki moji drijemci nisu bili registrirani. Također možete postaviti sat da ručno bilježi drijemanje prije nego što počnete drijemati.

Općenito, vrlo sam zadovoljan koliko je Garminovo praćenje sna sveobuhvatno i kako povezuje te detalje u šire uvide.

Pametne značajke Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 je zasigurno pametni sat, ali ta funkcija djeluje sekundarno. Ima sve osnovne funkcije, poput poziva, glasovnog asistenta, mogućnosti pinganja izgubljenog telefona ako je u blizini i obavijesti o tekstualnim porukama i aplikacijama s vašeg telefona. Ako imate Android telefon, možete također odgovarati na tekstualne poruke putem sata.

Nema toliko mnogo aplikacija za Garmin Venu 3 kao za Apple Watch Series 9 ili Pixel Watch, što može biti problem za one koji cijene mogućnost korištenja aplikacija za omiljenu zrakoplovnu tvrtku ili kafić s ručnog zapešća. Možete preuzeti glazbu na sat putem usluga kao što su Spotify, Deezer i Amazon Music, ali preuzimanje aplikacija trajalo je dugo. Spotify se zaglavio u redu za preuzimanje prije nego što je proradio s mojim satom, a isto se dogodilo kada sam pokušao instalirati aplikaciju za navigaciju Maps4Garmin.

Također je vrijedno spomenuti da morate koristiti dvije odvojene aplikacije za upravljanje Venu 3: Garmin Connect, koja služi kao središte za vaše zdravstvene statistike, i Garmin IQ, koja je zapravo Garminova trgovina za aplikacije i lica satova. Mogućnost pregleda mojih zdravstvenih statistika i preuzimanja novih lica satova iz iste aplikacije bila bi jednostavnije iskustvo.

Garmin nije jedini u ovom pogledu. Postoje tri odvojene aplikacije povezane s Apple Watchom: Apple Health (središte za sve vrste zdravstvenih podataka), Fitness (aplikacija za bilježenje vježbi i pristup Apple Fitness Plusu) i Watch (za upravljanje postavkama, licima satova i ažuriranjima softvera).

Funkcionalnost glasovnog asistenta na Venu 3 je dovoljna, ali ne tako rafinirana kao na uređaju poput Apple Watcha ili Pixel Watcha. Garminov pametni sat zapravo služi kao daljinski upravljač za glasovnog asistenta na vašem telefonu. To je postalo očito kada sam postavio alarm pomoću glasovnog asistenta Venu 3 samo da bi se postavio alarm na mom telefonu, a ne na satu.

Opći dojmovi o Garmin Venu 3

Garmin Venu 3 blista zbog dugog trajanja baterije i sveobuhvatnog praćenja zdravlja i sna. Ako prvenstveno želite pametni sat za izgradnju boljih navika spavanja i praćenje vježbi, a manje vam je stalo do aplikacija na zapešću, Venu 3 vas neće razočarati. Dug vijek trajanja baterije Venu 3 omogućuje lako praćenje sna nekoliko dana bez potrebe za žrtvovanjem dnevnog praćenja aktivnosti kako bi se sat napunio.

Apple, Google i Samsung izgradili su profinjenija korisnička sučelja koja bi njihovi satovi mogli učiniti upravljivijima za one koji su novi u svijetu pametnih satova, posebno Garminovih satova. Ako vam se čini privlačnijim imati čišća lica satova, premium dizajn, sofisticiranije značajke pametnog telefona (poput dublje integracije s glasovnim asistentima) i veće trgovine aplikacija, tada je bolje da se odlučite za Apple Watch, Pixel Watch ili Samsung Galaxy Watch.

Trajanje baterije Venu 3 je teško nadmašiti, i to ga samo po sebi izdvaja iz mase.

Komentariši