fbpx
notino popust

Xiaomi Redmi Note 13 Pro i Pro Plus: Dostojna alternativa za Samsung Galaxy S24?

xiaomi redmi note 13 pro smartphone
Photo: Xiaomi

Xiaomijeva najnovija linija Redmi Note 13 donosi impresivan učinak za svoju cijenu, s posebnim naglaskom na kamerama i nekim intrigantnim AI značajkama. Ovi modeli mogu biti pristupačne alternative Samsungovoj Galaxy S24 liniji.

Redmi Note 13 Pro i Redmi Note 13 Pro Plus su dva vodeća modela iz pet novih modela u seriji Redmi Note 13 koji su pušteni u prodaju u siječnju.

Testiranje Redmi Note 13 Pro 5G i Redmi Note 13 Pro Plus pokazalo je neizvjesnost u pogledu očekivanja od marke koja je više poznata po pristupačnosti nego po vrhunskim modelima. Međutim, rezultati su bili ugodno iznenađujući.

Fantastično kućište i brz ekran

redmi note 13 pro display 120hz
Photo: Xiaomi

Na početku sam bio impresioniran lakoćom novih Redmi Note telefona, što je rezultat korištenja plastičnih materijala za okvir i poleđinu. Redmi Note 13 Pro 5G, s težinom od samo 187 grama, i Pro Plus težak 204 grama, izgledali su ranjivo, ali su se pokazali prilično otpornim zahvaljujući zaštiti staklom Gorilla Glass Victus na ekranima.

Zaštita od prašine i vode varira između modela; Pro model ima IP53 ocjenu, dok Pro Plus nudi bolju zaštitu s IP68 ocjenom, što je više nego dovoljno za izdržavanje kiše.

Oba modela su elegantna i udobna za držanje, pri čemu Pro Plus nešto više izlazi u prvi plan zbog svojeg blago zakrivljenog oblika, dok ostali modeli zadržavaju dizajn s ravnim rubovima.

redmi note 13 pro display
Photo: Xiaomi

Na vrhu Redmi Note 13 Pro Plus se nalaze zvučnik, mikrofon i IR blaster, a na dnu drugi zvučnik, mikrofon i ladica za SIM karticu. Sa strane su tipke za uključivanje i kontrolu glasnoće, što je prilično standardno. Iznenadio sam se prisustvom 3,5 mm audio priključka na Redmi Note 13 Pro, što je rijetkost u modernim telefonima gdje se često koristi Bluetooth veza, no to pruža dodatnu opciju za očuvanje baterije prilikom slušanja glazbe.

Zasloni oba modela, Redmi Note 13 Pro 5G i Pro Plus, su impresivni: 6,67-inčni, 120Hz AMOLED zasloni s tankim okvirima. Iako nisam imao priliku testirati ih s streamingom ili igrama, zasloni su izgledali šareno i oštro.

Jedan od nedostataka Pro modela je njegova sklonost ostavljanju otisaka prstiju i mrlja, što može biti iritantno, ali obično nije presudni faktor za većinu korisnika.

Sljedeći aspekt koji me privukao na oba modela bio je veliki modul kamere na poleđini.

Vrhunske kamere

Serija Redmi Note 13 stavlja snažan naglasak na fotografiju, a Pro i Pro Plus modeli to najbolje ilustriraju s trostrukim sustavom kamera. Uključuje 200-megapikselnu glavnu kameru, 8MP ultra-široku kameru i 2MP makro kameru, uz 16MP prednju kameru podržanu optičkom stabilizacijom slike.

xiaomi redmi note 13 pro kamera
Photo: Xiaomi

Ovaj prošireni modul kamere znatno je istaknutiji od onoga na Redmi Note 12 Pro i zamjenjuje 50-megapikselnu kameru s nadograđenom 200-megapikselnom glavnom kamerom na oba modela.

Impresioniran sam sposobnošću Redmi Note 13 Pro Plus da zadrži detalje kada se zumira do maksimalnog 4x fokalnog raspona, što je posebno korisno u uvjetima slabog osvjetljenja.

Uključivanje 2MP makro kamere čini se nepotrebnim, jer makro kamere obično ne doprinose puno ukupnom iskustvu kamere pametnog telefona. Ultra-široke kamere se češće koriste za makrofotografiju u najboljim telefonima dostupnim danas.

Snimke snimljene u 200-megapikselnom načinu omogućuju različite izreze koristeći Xiaomi ProCut 2.0, prilagođene različitim omjerima slike, što je korisno za kreiranje sadržaja za društvene mreže. Reprodukcija boja bila je nešto blijeda, ali ne i isprana, dajući prirodniji dojam.

Redmi Note 13 Pro style
Photo: Xiaomi

AI efekti, poput opcije za ljepotu koja omogućuje uređivanje značajki selfija, kao što su oblik lica i veličina očiju, inicijalno su izgledali uznemirujuće, ali su nakon malo prakse pružili ugodne, iako suptilne rezultate.

Također sam imao priliku vidjeti demonstraciju alata AI Sky Replace, koji može zamijeniti sivo nebo dramatičnijim scenama, iako su neki rezultati izgledali pretjerano. Mogućnost brisanja nepoželjnih osoba s fotografija slična je funkciji Magic Eraser kod Google Pixela, s mješovitim rezultatima.

Performanse u uvjetima slabog osvjetljenja bile su bolje od očekivanih zahvaljujući većem senzoru od 1/1,4″, koji može prikupiti više svjetla, što je bilo vidljivo u slabo osvijetljenim prostorima. Retro filtri u video načinu rada bili su zabavni, iako nisam stigao isprobati sve.

Iako Redmi Note 13 Pro i Pro Plus vjerojatno neće izazvati Galaxy S24 seriju u direktnom natjecanju za fotografske mogućnosti, ovdje definitivno postoji zanimljiv potencijal, posebno s obzirom na cijenu.

Što se tiče dizajna kamera, oba modela imaju atraktivan raspored s tri kamere u kvadratu. Primijetio sam da malo izlazi na Redmi Note 13 Pro 5G, što sprječava da se telefon položi ravno, dok se Pro Plus čini da bolje integrira svoj sustav kamera.

Specifikacije u fokusu

Fokusirajući se na specifikacije, Redmi Note 13 Pro 5G koristi čipset Snapdragon 7s Gen 2, dok Pro Plus model dolazi s MediaTek Dimensity 7200 Ultra. Iako oba čipa od 4 nanometra ne mogu se usporediti s najnovijim Snapdragon Gen 3 i Gen 2 čipovima, u svakodnevnoj upotrebi razlike u performansama možda neće biti očite, jer oba pružaju visoke performanse.

redmi note 13 pro procesor
Photo: Xiaomi

U ograničenom vremenu provedenom s uređajima, nisam primijetio značajnu razliku u performansama između dva čipa, iako bi Dimensity čip trebao nuditi bolje performanse za igranje. Povremeni trzaji su zabilježeni na oba modela, posebno na Pro verziji s Snapdragonom tijekom korištenja kamere i AI funkcija, što može biti posljedica optimizacije softvera.

Oba modela dolaze s najnovijom verzijom MIUI 14.0.2, baziranom na Androidu 13, za razliku od Androida 14 koji se distribuira na novijim uređajima. Iako su modeli koji su bili na raspolaganju demo verzije, zabilježeno je prisustvo brojnih preinstaliranih aplikacija poput TikToka, Spotifyja i AliExpressa, koje bi trebale biti uklonjive.

Redmi Note 13 Pro znacajke
Photo: Xiaomi

Dostupne su dvije konfiguracije za Redmi Note 13 Pro 5G i Redmi Note 13 Pro Plus: jedna s 8 GB RAM-a i 256 GB memorije, te druga s 12 GB RAM-a i 512 GB memorije.

Što se tiče baterije, Redmi Note 13 Pro Plus opremljen je baterijom od 5.000 mAh s HyperCharge tehnologijom brzog punjenja od 120 W, koja omogućuje potpuno punjenje za samo 19 minuta. S druge strane, Redmi Note 13 Pro 5G ima nešto veću bateriju od 5.100 mAh s turbo punjenjem od 67 W, što nije tako brzo kao u Plus modelu, ali ipak omogućuje potpuno punjenje za 44 minute. Oba modela uključuju punjač u paketu.

xiaomi redmi note 13 pro specifikacije
Photo: Xiaomi

Uzimajući u obzir kapacitet i brzinu punjenja, ovi telefoni mogu nadmašiti Galaxy S24 i mnoge druge vodeće Android telefone kada je riječ o trajanju baterije.

Cijena

Iako još nisam vidio cijelu ponudu, ono što sam dosad vidio od Redmi Note 13 Pro i Pro Plus impresivno je. Cijene izgledaju vrlo razumne s obzirom na potencijalnu kvalitetu Redmi Note 13 serije, pri čemu Redmi Note 13 Pro Plus počinje s 479 eura za verziju s 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu.

Redmi Note 13 Pro 5G počinje od 479 eura za verziju s 8 GB RAM-a i 256 GB prostora za pohranu. Redmi Note 13 Pro Plus 5G i Redmi Note 13 Pro 5G sada su dostupni kod odabranih prodavača. Ali preporučujemo vam da pričekate naš potpuni pregled prije nego što se odlučite i 

kupite jedan.

Ali do sada je prognoza da bismo mogli gledati na dva telefona koji nude specifikacije i značajke koje bi mogle parirati nekim od najnovijih flagship telefona, ali bez cjenovne oznake koja ide uz to. To je sve obećavajuće.

Komentariši