fbpx
notino popust

Bernski planinski pas: nježni div porijeklom sa švicarskih Alpa

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas je velika pasmina koja je poznata po svojoj snažnoj i miroljubivoj naravi. Ovi psi imaju gustu dvostruku dlaku s prepoznatljivim trolistnim uzorkom, obično kombinacijom bijele, crne i smeđe boje. Također su poznati kao dobri obiteljski psi, ali treba im pružiti dovoljno tjelesne aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi bili sretni i zdravi.

Pregled pasmine

 • Pasmina: radni psi
 • Visina: Muški 63,5 – 69,85 cm, Ženke 58,42 – 66,04 cm
 • Težina: Muški 36,29 – 52,16 kg, Ženke 31,75 – 43,09 kg
 • Očekivano trajanje života: 7-10 godina
 • Boja dlake: Crna smeđa, bijela
Bernski planinski pas pasmina

Bernski planinski pas (Berner Sennenhund)

 • Velika Snaga i Robusnost: Bernski planinski pas je uzgajan za teške radne zadatke, što je rezultiralo njihovom iznimnom snagom i robusnošću. Njihova tjelesna građa omogućava im da se nose s fizički zahtjevnim poslovima.
 • Impozantna Veličina: Veličina ovih pasa može premašiti čak 70cm, što im daje impozantan izgled. Njihova veličina je jedna od karakteristika koja ih čini primamljivim i prepoznatljivim.
 • Svilenkasta i Gusta Dlaka: Dlaka bernskog planinskog psa je guste, svilenkaste i umjereno duge duljine. Ova tekstura dlake čini ih ne samo prepoznatljivima, već i ugodnima za maženje.
 • Trobojna Boja: Njihova trobojna boja, kombinacija tamnocrne, bijele i smeđe, dodaje im šarm i raznolikost. Ova kombinacija boja, posebno na licu, ističe ih među ostalim pasminama.
 • Prepoznatljive Oznake: Karakteristične oznake na dlaci, posebno na licu, su obilježja rase. One dodaju dodatnu dozu prepoznatljivosti i plemenitosti njihovom izgledu.
 • Inteligentne Tamne Oči: Njihove tamne oči odaju inteligenciju i prisnost. Oči često govore mnogo o psihičkom stanju psa, a kod bernskog planinskog psa one dodatno naglašavaju njihovu mudrost i prisutnost.
 • Prijateljska Narav: Osim svojih fizičkih karakteristika, bernski planinski psi su poznati po svojoj nježnoj i privrženoj prirodi. Oni su često nježni prema djeci i vlasnicima te se dobro slažu s obitelji.
 • Radna Sposobnost: Njihova povijest rada na farmama i pašnjacima naglašava njihovu izdržljivost i radnu sposobnost. Ovo je pasmina koja je uzgajana da obavlja fizički zahtjevne zadatke, što se i dalje vidi u njihovom karakteru.

Svaki vlasnik psa zna da slinjenje može biti sastavni dio života s četveronožnim prijateljima. No, evo malog preokreta – Bernski planinski psi, iako poznati po svojim velikim čeljustima, zapravo spadaju u kategoriju pasa koji ne sline.

Ove zanimljive karakteristike čine bernskog planinskog psa jednom od fascinantnijih pasmina, koja osvaja svojom fizičkom pojavom i privlačnom osobnošću.

Porijeklo

Njihovi korijeni sežu unatrag, sve do vremena Rimskog Carstva, gdje su njihovi preci, poznati kao rimski mastifi, služili kao vjerni čuvari stada i imanja. Iako su vremena se promijenila, njihova odanost i ljubav prema radu nisu.

Naziv “Sennenhund” proizlazi iz njemačkog jezika, gdje “Senne” označava alpske pašnjake, a “Hund” jednostavno znači pas ili gonič. Ovi četveronožni čuvari pratili su švicarske stočare i mljekare, poznate kao “Senn”, čuvajući stada i pružajući im zaštitu u grmovima i snježnim visinama.

Bernski planinski pas je duboko povezan s poviješću i tradicijom švicarskih farmi te igrao ključnu ulogu u poljoprivredi i proizvodnji mliječnih proizvoda.

Povijest i Radna Uloga: Bernski planinski pas je jedna od četiri rase planinskih pasa koja je dugo bila prisutna u kantonu Bern, važnoj poljoprivrednoj regiji u Švicarskoj. Ovaj kraj bio je ključan za proizvodnju mliječnih proizvoda, koji su važni za izvozne proizvode poput čokolade i sira. Čak i danas, na stotine farmi nastanjuju doline, brda i planinske regije kantona.

Bernski planinski psi su imali višestruke uloge na farmama. Oni su tjeranjem stoke, čuvanjem farmi od grabežljivaca. Njihova fizička snaga i sposobnost vuče tereta znatno većeg od njihove vlastite težine činili su ih izuzetno korisnim za vuču tereta.

Obnova Pasmine: Unatoč korisnosti, njihov broj je u kasnim 1800-ima počeo opadati, a kvaliteta preživjelih pasa nije bila na željenom nivou. No, švicarski uzgajivači su se odlučili suprotstaviti tom trendu.

Bernski planinski pas porijeklo

Godine 1907. osnovan je klub švicarskih pasmina pod vodstvom profesora Alberta Heima, koji je bio izuzetno cijenjen u svijetu pasa. Zahvaljujući tom naporu, Bernski planinski psi su ponovno postali omiljeni seoski psi i pronašli svoje mjesto kao prijatelji švicarskih domaćina.

Američka Historija: Američka veza s pasminom započela je 1926. kada je farmer iz Kanzasa uveo par ovih pasa kao svestrane farmske pse. Brzo su osvojili srca i AKC (Američki kinološki savez) je prvi put registrirao Bernskog planinskog psa kao pasminu 1937.

Uvoz u Englesku i SAD: Godine 1936., dva britanska uzgajivača su počela uvoziti bernske planinske pse, a prvo leglo štenaca je rođeno u Engleskoj. U istoj godini, uzgajivačnica Glen Shadow u Louisiani uvezla je ženku i mužjaka iz Švicarske.

Američki kinološki savez (AKC) je poslao pismo uzgajivačnici Glen Shadow u kojem je obavijestio da je bernski planinski pas službeno prihvaćen kao nova pasmina u radničkoj klasi. Ovo priznanje je označilo značajan korak prema priznavanju i prepoznavanju Bernskog planinskog psa kao legitimne pasmine pasa.

Danas, Američki klub Bernskih planinskih pasa organizira događaje poput skijanja i vuče tereta kako bi testirali radne sposobnosti ovih planinskih pasa.

Ova pasmina ima duboku povijest i važan je dio švicarske poljoprivredne baštine. Njihova prilagodljivost, snaga i nježnost čine ih ne samo korisnim radnim psima već i omiljenim kućnim ljubimcima širom svijeta.

Temperament

Bernski planinski pas je poznat po svojoj slatkoj, privrženoj i nježnoj prirodi. Unatoč njihovoj impresivnoj veličini, često su mirni i ravnotežni psi. Oni su vjerni i odani svojim vlasnicima, spremni se posvetiti svakom zadatku koji im je dodeljen. Imaju prirodan nagon za rad i vrlo su inteligentni, što im omogućava da brzo nauče nove zadatke i zadovolje svoje vlasnike.

Privrženost i Inteligencija:

Prema svojoj obitelji, bernski planinski psi su izuzetno nježni, posebno prema djeci. Oni mogu postati vezani za jednog člana obitelji i često traže blisku vezu s ljudima koje vole. Prema strancima, zadržavaju dozu dostojanstva i povučenosti, ali nisu prijeteći. Njihova blaga narav i pristojnost čine ih često omiljenim izborom kao obiteljskih pasa.

Nježnost i Smirenost: Bernski planinski psi su poznati po svojoj nežnoj i smirenoj prirodi. Oni obično imaju miran temperament i ne skloni su naglim izljevima energije. Ova osobina čini ih prikladnim kućnim ljubimcima za obitelji s djecom ili za ljude koji preferiraju mirniji životni stil.

Uključenost u Porodične Aktivnosti: Ova pasmina voli biti uključena u porodične aktivnosti. Oni su sretni kada su u blizini svoje obitelji i sudjeluju u svakodnevnim rutinama. Njihova prijateljska narav čini ih odličnim partnerima za različite aktivnosti, poput šetnji ili igara na otvorenom.

Zaštitnički Nastrojeni: Bernski planinski psi imaju prirodnu zaštitničku nastrojenost prema svojoj obitelji. Iako obično nisu agresivni, spremni su se postaviti kao čuvari i zaštititi svoje bližnje od prijetnji. Ova osobina čini ih dobrom kombinacijom čuvarskih i obiteljskih pasa.

Socijalizacija i Rana Obuka: Kao i kod većine pasa, socijalizacija je ključna za razvoj dobrog temperamenta. Dovođenje šteneta u različite situacije, ljude i okruženja pomaže im da postanu sigurni i samouvjereni. Rana obuka je također važna kako bi naučili osnovne naredbe i pravilno se ponašali u kući i sa ljudima.

U cjelini, bernski planinski pas kombinira izdržljivost, inteligenciju, ljubaznost i impozantnost, čineći ga voljenom i cijenjenom pasminom među mnogim vlasnicima pasa.

Bernski planinski pas temperament

Zdravlje

Rak: Rak je ozbiljno stanje koje pogađa mnoge Bernske planinske pse. Različite vrste raka mogu uzrokovati različite simptome kao što su kvržice, rane koje ne zacjeljuju, krvarenje iz otvora tijela i teškoće s disanjem ili mokrenjem. Liječenje uključuje kemoterapiju, operaciju i lijekove.

Displazija kuka: Displazija kuka je nasljedno stanje gdje se bedrena kost ne pristaje dobro u zglob kuka. To može uzrokovati bol, hromost i razvoj artritisa kako pas stari. Rendgenski pregled je najsigurniji način za dijagnosticiranje problema. U slučaju displazije kuka, uzgoj treba izbjegavati.

Displazija lakta: Slično kao kod displazije kuka, ovo je degenerativno stanje koje često pogađa veće pasmine. To može rezultirati hromostju ili razvojem artritisa. Liječenje uključuje operaciju, upravljanje težinom i uporabu antiinflamatornih lijekova.

Progresivna atrofija retine (PRA): PRA je porodična skupina očnih bolesti koja dovodi do gubitka vida. Psi postaju noćno slijepi u ranim fazama i gube vid tokom dana kako bolest napreduje. Većina pasa se dobro prilagođava smanjenom ili izgubljenom vidu, oslanjajući se na svoje druge čula.

Portosistemski šant (PSS): Ovo je urođeno stanje gdje krvni sudovi zaobilaze jetru, što može uzrokovati probleme s rastom, neurobihevioralne abnormalnosti i druge simptome. Operacija je često potrebna kako bi se ispravila ovaj problem.

Von Willebrandova bolest: Ovo je poremećaj zgrušavanja krvi koji može uzrokovati krvarenje iz nosa, desni i produženo krvarenje nakon operacije ili tijekom ciklusa. Ovaj poremećaj se ne može izliječiti, ali se može upravljati kroz različite tretmane.

Panosteitis: Ovo stanje uzrokuje samoograničavajuću hromost kod pasa između petog i dvanaestog mjeseca života. Pas može hramati na jednoj nozi, ali se stanje obično poboljšava bez dugoročnih posljedica.

Torzija želuca: Ovo je ozbiljno stanje koje može utjecati na pse dubokih grudi poput ovog. Pas može osjetiti napetost, povraćati bez povraćanja i pokazivati znakove šoka. Ovo stanje zahtijeva hitnu veterinarsku pomoć.

Svaki od ovih zdravstvenih problema može značajno utjecati na zdravlje i život Bernskog planinskog psa. Redovni posjeti veterinaru, rana dijagnoza i odgovarajuća briga su ključni kako bi se održalo njihovo dobrobit.

Bernski planinski pas zdravlje

Njega

Briga o bernskim planinskim psima zahtijeva pažljivu razmatranje njihovih potreba, okoline i zdravstvenih čimbenika. Evo detaljnog objašnjenja:

Okruženje i Aktivnost: Bernski planinski psi nisu prikladni za život u stanu zbog svoje veličine i potrebe za prostorom. Kuća s velikim i sigurno ograđenim dvorištem je idealna za njih. Budući da su radni psi s obiljem energije, potrebno im je dosta vježbe. Intenzivna fizička aktivnost trebala bi trajati najmanje 30 minuta svakodnevno, kako bi održali svoje tijelo i um u formi.

Prilagodba na Klimu: Bernski planinski psi su prirodno prilagođeni hladnim klimama zbog svoje guste dlake. Vole igru na snijegu. Međutim, treba paziti na toplotni udar zbog njihove crne boje kaputa i veličine. Tijekom vrućih dana, treba ih zadržati hladnim unutar klimatiziranih prostora ili ih izvoditi vani tijekom hladnijeg dijela dana.

Boja i Dlaka: Bernski planinski pas je impresivan, s dvostrukom dlakom koja ima dužu vanjsku dlaku i gustom vunenom poddlakom. Njihova karakteristična trobojna boja obično se sastoji od crne dlake s bogatom rđom i svijetlo bijelom bojom. Bijela oznaka na prsima koja izgleda poput obrnutog križa, bijeli plamen između očiju i bijeli vrh repa čine prepoznatljiv izgled rase.

Linjanje i Četkanje: Bernski planinski psi se linjaju umjereno tokom cijele godine, s naglašenim linjanjem u proljeće i jesen. Redovito četkanje nekoliko puta tjedno pomaže smanjiti količinu dlake u kući i sprječava zapetljavanje. To također održava dlaku čistom i zdravom.

Kupanje i Njega Zuba: Periodično kupanje, otprilike svaka tri mjeseca, pomaže održavati uredan izgled. Pobrinite se za redovitu njegu zuba, četkanje najmanje dva do tri puta tjedno kako biste spriječili nakupljanje kamenca i bolesti desni.

Njega Noktiju i Ušiju: Nokte treba podrezivati jednom mjesečno, osim ako pas nije u mogućnosti istrošiti ih sam. Treba paziti da ne odrežete previše kako biste izbjegli krvarenje. Za njegu ušiju, provjeravajte ih svakog tjedna na crvenilo, loš miris ili znakove infekcije. Čišćenje se vrši izvan ušnog kanala nježnim, pH izbalansiranim sredstvom.

Redovni pregledi: Redovito pregledavajte svog Bernskog planinskog psa na rane, osipe i znakove infekcije na koži, ustima, očima i šapama. Pregledajte i oči na crvenilo ili iscjedak. Osim toga, navikavajte psa na čišćenje, četkanje i dotjerivanje još dok je štene.

Briga o boji i dlaci bernskog planinskog psa pomaže očuvati njihov prepoznatljiv izgled i osigurava zdravlje i dobrobit vašeg ljubimca.

Bernski planinski pas njega

Štene Bernskog planinskog psa

Ovi impozantni i prijateljski psi mogu iznenaditi mnoge svojom sposobnošću pri rađanju – u jednom leglu mogu imati čak do 14 štenaca! To je zaista nevjerojatno, posebno s obzirom na njihovu veličinu i snagom. Osim toga, prosječno leglo ovih pasa broji oko 8 štenaca, što je više nego što se očekuje od većine drugih pasmina.

Posebna pažnja treba biti usmjerena na brigu o štencima Bernskog planinskog psa. Zbog brzog rasta u dobi od četiri do sedam mjeseci, skloni su problemima s kostima i ozljedama. Dijeta s niskim kalorijama može pomoći kontrolirati njihov rast. Također, treba izbjegavati intenzivno vježbanje i skakanje na tvrdim površinama kako bi se spriječile ozljede zglobova.

Bernski planinski pas stene

Hranjenje bernskih planinskih pasa

Hranjenje bernskih planinskih pasa je ključno za osiguravanje njihove optimalne zdravstvene i fizičke kondicije. Evo detaljnijeg objašnjenja:

Pravilna Dijeta: Dijeta Bernskog planinskog psa treba biti prilagođena njihovim velikim dimenzijama i visokim potrebama za energijom. Ova pasmina ima sklonost prema brzom rastu u mlađim godinama, stoga je važno osigurati da dobiju potrebne hranjive tvari za pravilan razvoj kostiju i mišića.

Veterinarski Savjet: Važno je konzultirati se sa svojim veterinarom ili stručnjakom za prehranu pasa kako biste dobili preporuke o vrsti hrane, količinama i rasporedu hranjenja. Veterinar će uzeti u obzir starost, veličinu, tjelesnu kondiciju i druge faktore vašeg psa kako bi prilagodio prehranu njihovim specifičnim potrebama.

Promjene u Prehrani tijekom Životnih Faza: Prehrambene potrebe Bernskih planinskih pasa mijenjaju se tijekom različitih životnih faza. Od šteneće do odrasle dobi, potrebne su različite količine hranjivih tvari kako bi podržale rast i razvoj. U starijoj dobi također će biti potrebno prilagoditi dijetu kako bi se održala zdrava tjelesna kondicija.

Praćenje Tjelesne Kondicije: Važno je redovito praćenje tjelesne kondicije vašeg psa kako biste osigurali da primaju odgovarajuću količinu hrane. Prekomjerna tjelesna težina može dovesti do problema sa zglobovima i drugim zdravstvenim pitanjima. S druge strane, nedostatak težine također može biti problematičan. Vaš veterinar može vam pomoći u određivanju optimalne tjelesne težine i pravilnih porcija hrane.

Kvaliteta Hrane: Odabir visokokvalitetne hrane za pse od ključnog je značaja. Pogledajte sastojke hrane kako biste se uvjerili da sadrži sve potrebne hranjive tvari, uključujući proteine, masti, vitamine i minerale. Izbjegavajte hrane s previše punila ili nepotrebnih aditiva.

U konačnici, pravilno hranjenje bernskih planinskih pasa igra ključnu ulogu u održavanju njihovog zdravlja, energije i kvalitete njihovog života. Redovita suradnja s veterinarom ili stručnjakom za prehranu pomaže osigurati da vaš pas dobiva najbolju moguću prehranu.

Bernski planinski pas hranjenje

Zaključak

Bernski planinski pas, otkrili smo da su ovi divovski krzneni čuvari prava tajna skrivena u srcu švicarskih Alpa. Njihova veza s drevnom tradicijom stočarenja i uloga na farmama daju im šarm prošlih vremena. No, njihova veličina nije jedina iznenađujuća osobina – s nevjerojatnom sposobnošću da rađaju čak do 14 štenaca, oni stvarno pomjeraju granice mogućeg.

Njihova ljubav prema obitelji, potreba za aktivnošću i posebnosti psi koji ne balave čine ih jedinstvenim izborom za vlasnike koji cijene veličinu, inteligenciju i ljubaznost u svom četveronožnom suputniku. Ako tražite vjernog suputnika s velikim srcem, prijateljskim duhom, Bernski planinski pas je definitivno rasa koju nećete zaboraviti.

Komentariši