fbpx
notino popust

Francuski buldog: Otkrijte zašto je ovaj mali mišićavko tako omiljen i popularan

Francuski buldog

Francuski buldog (French Bulldog) je mala pasmina pasa s karakterističnim izgledom, a karakteriziraju ga velike, uspravne uši (liče na šišmiša) i kompaktno tijelo. Francuski buldozi su jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu.

Pregled pasmine:

 • Pasmina: psi pratioci
 • Visina: Visina mužjaka se obično kreće između 28 do 31 cm, dok visina ženki varira u istom rasponu.
 • Težina: Težina mužjaka se kreće od 9 do 13 kg, dok težina ženki varira od 7 do 11 kg.
 • Očekivano trajanje života: Francuski buldozi imaju prosječan životni vijek od 10-12 godina.
 • Rep: kratak
 • Boja: tigrasta, bijela, žuta, kombinacija tih boja
Francuski buldog pasmina

Francuski buldog izgled

Ovo su neki od ključnih atributa ove rase:

 1. Velike uspravne „šiljate“ uši: To je jedna od najprepoznatljivijih karakteristika francuskog buldoga. Njihove uši nalikuju ušima šišmiša, što im daje jedinstven izgled.
 2. Kratka njuška i bore: Glava francuskog buldoga je velika, četvrtasta i ima izrazite bore, posebno iznad kratkog nosa. Ovo ih čini izuzetno šarmantnim.
 3. Razigran i prilagodljiv temperament: Francuzi su poznati po svom prijateljskom i zabavnom temperamentu. Oni su odani, ljubazni i vole provoditi vrijeme s ljudima. Ovo ih čini sjajnim pratiteljima.
 4. Niska razina lajanja: Francuski buldozi obično nisu skloni čestom lajanju. Međutim, budni su i dobar su izbor kao psi čuvari, jer će upozoriti ako primijete nešto neobično.
 5. Prilagodljivost životnom stilu: Ovo su psi koji se dobro prilagođavaju različitim životnim stilovima. Mogu živjeti u stanovima ili kućama, a ne zahtijevaju puno vježbanja na otvorenom.
 6. Druželjubivi prema drugim životinjama: Francuski buldozi obično dobro podnose druge kućne ljubimce i lako se povezuju s drugim životinjama.
 7. Omiljeni gradski pas: Zbog svoje veličine, temperamenta i prilagodljivosti, francuski buldozi postali su omiljeni pas gradskih stanovnika diljem svijeta.
Francuski buldog izgled

Boja dlake

Francuski buldozi dolaze u različitim bojama, uključujući braon, krem, tigrastu i bijelu (tigrasta pied). Boje koje nisu prihvaćene kod uzgoja uključuju potpunu crnu, jetrenu, mišju i crnu s bijelom ili žuto smeđom bojom.

Boja dlake ne utječe na njihov temperament, zdravlje i ljubaznost, pa je važno usredotočiti se na sveukupno zdravlje i dobrobit francuskog buldoga pri odabiru kućnog ljubimca.

Porijeklo

Potječe iz Engleske kao manja verzija Buldoga, a engleske čipkarice donijele su ih u Francusku, gdje su dobilii nadimak “francuski buldog”. Ova šarmantna pasmina postala je omiljena širom svijeta zbog svog ljubaznog temperamenta i posebnog izgleda.

Historija francuskog buldoga (French Bulldog) bogata je zanimljivim događajima koji su oblikovali ovu šarmantnu pasminu.

Sredinom 1800-ih, buldozi postali su popularni u engleskom gradu Nottingemu, koji je bio poznat po izradi čipke. Ovi psi postali su neka vrsta simbola i maskote za čipkare u tom području. Kako se industrijska revolucija razvijala u Engleskoj, tradicionalni “kućni obrti” poput izrade čipke postali su ugroženi. Mnogi čipkari su se preselili u sjevernu Francusku, noseći sa sobom svoje buldoge.

U francuskim selima gdje su se naselili čipkari, buldozi su se križali s drugim rasama, kao što su terijeri i mopsovi. Tokom tog vremena, razvile su se karakteristične velike uši u obliku šišmiša koje su danas zaštitni znak francuskog buldoga. Odatle potječe i naziv “Bouledogue Français”.

U Parizu, rasa je postala popularna i povezana s gradskim životom. Francuski buldozi postali su prisutni u pariškim kafićima i plesnim dvoranama, a postali su i inspiracija za umjetnike poput Edgara Degasa i Toulouse-Lautreca.

Francuski buldog porijeklo

Krajem 19. stoljeća, popularnost francuskog buldoga proširila se širom Europe i Amerike. Međutim, u Engleskoj je postojala određena osjetljivost prema ovom šarmantnom psu jer je engleski buldog bio nacionalni simbol, a mnogi Englezi nisu željeli da se Francuzi “prisvoje” tu pasminu.

U ranim 1900-ima, američki ljubitelji francuskog buldoga doprinijeli su rasi naglašavajući specifičnost ušiju (oblik šišmiša) kao standard za ovu pasminu. To je dodatno oblikovalo izgled francuskog buldoga i postalo prepoznatljivo obilježje ove pasmine u svijetu.

Danas, francuski buldozi su jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu, cijenjeni zbog svog šarma, prijateljskog temperamenta i prilagodljivosti urbanom životu. Njihovu bogatu povijest i jedinstven izgled čine ih posebnom pasminom koja osvaja srca ljubitelja pasa diljem svijeta.

Zdravlje

Zdravlje francuskog buldoga (French Bulldog) važan je aspekt brige o ovoj pasmini, kao i kod svih drugih pasa. Kao što ste već naveli, francuski buldozi, zajedno s drugim pasminama ravnih lica, mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima koji su karakteristični za njihovu anatomiju. Evo nekoliko ključnih zdravstvenih aspekata koje treba uzeti u obzir:

 1. Problemi s disanjem: Zbog svoje kratke njuške (brachiocephalic), francuski buldozi mogu imati poteškoće s disanjem, posebno tijekom vrućeg ili vlažnog vremena. Mogu brže osjetiti toplinu i imati problema s regulacijom tjelesne temperature. Stoga ih treba čuvati od pregrijavanja i ne ostavljati bez nadzora na vrućini.
 2. Izduženo meko nepce: Izduženo meko nepce je stanje kod kojeg nepce (tkivo na stražnjem dijelu nepca) nije dovoljno skraćeno, što može uzrokovati probleme s disanjem, posebno kod kratkonosih pasmina poput francuskog buldoga.
 3. Podgriz je stanje u kojem gornji zubi prelaze preko donjih zuba kad pas zatvori usta. To može uzrokovati probleme sa zubima i desnima te otežati žvakanje. Liječenje može uključivati terapiju loptom, uklanjanje zuba ili korekciju protezom.
 4. Rascjep nepca: Rascjep nepca je kongenitalna anomalija u kojoj se nepce ne spoji potpuno tijekom fetalnog razvoja. To može uzrokovati probleme s jedenjem, gutanjem i disanjem, a često zahtijeva kirurški zahvat.
 5. Von Willebrandova bolest: Von Willebrandova bolest je nasljedna bolest krvarenja kod pasa. Ova bolest uzrokuje poteškoće u zgrušavanju krvi, što može rezultirati teškim krvarenjem iz manjih ozljeda.
 6. Bolest intervertebralnog diska (IVDD): IVDD je degenerativna bolest kralježnice koja utječe na intervertebralne diskove. To može uzrokovati bol, slabost i paralizu kod pasa.
 7. Luksacija patele: Luksacija patele je stanje u kojem patela (koljeno) ispada iz svoje normalne pozicije. To može uzrokovati bol, hromost i otežano kretanje kod pasa.
 8. Hemivertebrae: Hemivertebrae je kongenitalna deformacija kralježnice u kojoj kralješci imaju nepravilan oblik. Ovo može uzrokovati probleme s kralježnicom i leđima.
 9. Displazija kuka: Displazija kuka je nasljedna abnormalnost u razvoju kuka kod pasa. To može uzrokovati bol i smanjenu pokretljivost kuka, posebno u starijoj dobi.
 10. Problemi s plivanjem: Zbog prednje teške strukture i kratkih nogu, francuski buldozi nisu dobri plivači. Njihova tjelesna građa otežava plivanje, a mogućnost tonjenja je veća. Stoga ih treba držati pod nadzorom u blizini vode kako bi se spriječile nezgode.
 11. Problemi s očima: Francuski buldozi mogu biti podložni određenim očnim bolestima poput trešnje (izbočenje očnih jabučica), juvenilne katarakte i entropiona (uvrtanje kapaka). Redoviti veterinarski pregledi i brza intervencija mogu biti ključni u očuvanju zdravlja očiju.
 12. Kožne alergije i autoimuni kožni poremećaji: Francuski buldozi također mogu biti skloni raznim kožnim problemima, uključujući alergije i autoimune kožne poremećaje. Praćenje njihove prehrane i higijene, te pravodobno liječenje potencijalnih problema, može pomoći u održavanju zdrave kože.
 13. Osjetljivost na anesteziju: Pasmine ravnog lica, uključujući francuske buldoge, poznate su po većoj osjetljivosti na anesteziju. Prije bilo kakve operacije ili medicinskog postupka, važno je upozoriti veterinara na ovu osjetljivost.

Odgojeni i uzgajani odgovorno, francuski buldozi mogu biti sretni i zdravi psi s dugim životom. Redoviti veterinarski pregledi, pravilna prehrana, adekvatna tjelesna aktivnost i opća briga ključni su za osiguranje da vaš francuski buldog ima sretan i zdrav život.

Također je važno surađivati s odgovornim uzgajivačima koji provode testiranje priplodnih pasa kako bi se smanjio rizik od nasljednih zdravstvenih problema u pasmini.

Francuski buldog zdravlje

Njega

Njega dlake francuskog buldoga (French Bulldog) važan je dio brige o ovoj pasmini. Iako se francuski buldozi minimalno linjaju, redovna njega dlake pomaže održati njezin sjaj i zdravlje. Evo nekoliko koraka za njegu dlake francuskog buldoga:

 1. Četkanje: Preporučuje se sedmično četkanje dlake francuskog buldoga kako bi se uklonila osipana dlaka i potaknuo rast nove dlake. Možete koristiti četku sa srednjim dlačicama, gumenom rukavicom ili alatom za njegu kako biste uklonili mrtvu dlaku i poboljšali izgled dlake.
 2. Čišćenje nabora na licu: Francuski buldozi imaju prepoznatljive nabora na licu, posebno oko nosa i očiju. Ove nabore treba redovito čistiti kako bi se spriječila nakupljanje prljavštine i vlage, što može uzrokovati iritacije ili infekcije kože. Koristite mekanu, vlažnu krpu ili blagu otopinu za čišćenje kako biste održali nabori suhim i čistim.
 3. Redovno šišanje noktiju: Provjeravajte i šišajte nokte vašeg francuskog buldoga redovito. Predugi nokti mogu uzrokovati bol i nelagodu pri hodanju. Ako niste sigurni kako pravilno šišati nokte svog psa, potražite pomoć veterinara ili profesionalnog groomera.
 4. Kupanje: Francuske buldoge ne treba često kupati, osim ako nisu jako prljavi. Prečesto kupanje može ukloniti prirodna ulja kože i dovesti do suhoće ili iritacije kože. Kada ih kupate, koristite blagi šampon pogodan za pse i dobro isperite dlaku kako ne bi ostao ostatak šampona.
 5. Briga o ušima i očima: Redovito provjeravajte i čistite uši i oči vašeg psa kako biste spriječili nakupljanje voska ili prašine. Koristite vatu ili blagu otopinu za čišćenje i budite nježni kako ne biste ozlijedili osjetljive dijelove.

Pravilna njega dlake pomoći će vašem francuskom buldogu izgledati sjajno i osjećati se ugodno. Uz redovite veterinarske preglede i brigu o općem zdravlju, održavajte redovnu njegu dlake kako biste vašeg ljubimca održali sretnim i zdravim.

Francuski buldog njega

Hrana

Ishrana je ključni faktor u održavanju dobrog zdravlja i dobrobiti francuskog buldoga (French Bulldog). Pravilno hranjenje pasa važno je za osiguravanje potrebnih hranjivih tvari, održavanje zdrave tjelesne mase i prevenciju zdravstvenih problema. Evo nekoliko smjernica za pravilnu ishranu francuskog buldoga:

 1. Odaberite visokokvalitetnu hranu: Birajte hranu koja je namijenjena specifičnoj dobi vašeg psa (štene, odrasla osoba ili stariji pas). Visokokvalitetna hrana pružit će sve potrebne hranjive tvari koje pasu trebaju za pravilan rast, održavanje i zdravlje.
 2. Pratite veličinu porcija: Francuski buldozi su skloni pretilosti, što može imati negativne posljedice na njihovu fizičku strukturu i zdravlje općenito. Pazite da dajete odgovarajuće veličine porcija prema uputama proizvođača hrane i preporukama veterinara. Izbjegavajte prekomjerno hranjenje i nagrade u obliku poslastica koje mogu doprinijeti prekomjernoj tjelesnoj masi.
 3. Kontrolirajte unos kalorija: Praćenje unosa kalorija posebno je važno kod odraslih pasa koji mogu biti manje aktivni. Osigurajte da vaš francuski buldog dobiva adekvatnu količinu kalorija kako bi održao zdravu tjelesnu masu.
 4. Ograničite poslastice i ostatke hrane: Kao što ste već spomenuli, poslastice i ostaci stola trebaju se davati umjereno. Ove namirnice često sadrže više kalorija, masti ili začina koje mogu biti štetni za pse. Neka poslastice budu zdravi snackovi prikladni za pse, a izbjegavajte davati hranu bogatu mastima, šećerom i solju.
 5. Voda: Održavanje dovoljne količine svježe vode uvijek je važno za vašeg psa, bez obzira na dob. Osigurajte pristup svježoj vodi cijeli dan kako bi vaš francuski buldog ostao hidratiziran.

Kao uvijek, savjetujte se sa svojim veterinarom oko prehrambenih potreba vašeg francuskog buldoga i pravilnog plana prehrane koji odgovara njegovim specifičnim potrebama. Redoviti veterinarski pregledi i individualizirani plan prehrane pomoći će vašem psu da ostane zdrav i sretan.

Temperament

Francuski buldog je pasmina koja ima svoje jedinstvene osobine koje je čine posebnom i privlačnom. Evo nekoliko ključnih aspekata koji opisuju ovu rasu:

 1. Izgled: Francuski buldog ima šarmantan izgled, posebno zahvaljujući svojim velikim, uspravnim ušima šišmiša. Iako ne može se reći da je rasa glamurozna kao neke druge, ljepota je subjektivna i mnogi ljudi cijene njegov šarm i privlačnost.
 2. Mali i snažan: Francuski buldog ima malu, ali solidnu građu s mišićavim tijelom. Ovo ih čini prilično robusnim i izdržljivim, unatoč njihovoj maloj veličini.
 3. Opušteni psi: Francuzi su poznati po svojoj opuštenoj i prijateljskoj naravi. Vole se igrati, ali također uživaju u mirnim trenucima opuštanja na sofi ili uz svoje vlasnike.
 4. Inteligencija i trening: Francuski buldozi su inteligentni psi, ali njihov pristup treningu može biti opušten. Oni vole učiti kroz igru i zabavne aktivnosti. Slobodnog su duha i ne uvijek su najbolji kandidati za natjecateljske sportove poput poslušnosti ili agilityja.
 5. Tvrdoglavost: Iako su pametni, francuski buldozi mogu biti tvrdoglavi i inatljivi. Ako odluče da ne žele nešto učiniti, mogu biti uporni. Stoga je važno koristiti pozitivne metode treninga i biti dosljedan u njihovom odgoju.

Francuski buldozi su veseli, ljubazni i odani psi koji često postaju izvrsni pratitelji. Njihova jedinstvena osobnost i šarm osvajaju srca mnogih vlasnika, čineći ih jednom od najpopularnijih pasmina na svijetu. Važno je osigurati im pravilnu socijalizaciju i trening kako bi postali dobro prilagođeni i sretni članovi obitelji.

Njihova priroda je prijateljska i obično se dobro slažu s djecom i drugim članovima obitelji. Međutim, mogu biti teritorijalni i posesivni prema svojim ljudima, što može dovesti do nekih problema u društvu s drugim psima. Stoga je važno pravilno socijalizirati francuskog buldoga kako bi se osiguralo da bude dobar s drugim životinjama i ljudima.

Francuski buldozi su poznati po svojoj duhovitosti i nestašnosti, pa je bitno da imaju vlasnika koji će biti dosljedan, strpljiv i čvrst u njihovom odgoju. Njihov temperament može biti izazovan, ali i iznimno šarmantan.

Francuski buldog i drugi psi

Uzgoj i razmnožavanje Francuskog buldoga

Kao manja pasmina, francuski buldozi imaju kratke noge i male kukove, što im otežava prirodno parenje. Također, slično nekim drugim pasminama poput engleskog buldoga, Shih Tzua i Bostonskog terijera, francuski buldozi imaju kratke disajne puteve koji mogu dovesti do brze iscrpljenosti i umora kod mužjaka.

Zbog tih fizičkih izazova, većina francuskih buldoga se razmnožava putem umjetne oplodnje. To znači da se sperma muškog psa ekstrahira i ubrizgava u ženke kako bi se postigla oplodnja. Ovaj pažljiv proces je siguran i rutinski postupak koji omogućuje uspješnu reprodukciju.

Također, zbog građe ženskih pasa, oko 80% štenaca francuskog buldoga rodi se putem carskog reza, što znači da veterinar mora izvršiti hirurški zahvat kako bi izvukao štenad iz maternice.

Ovakvi reproduktivni postupci osiguravaju zdravlje i dobrobit francuskog buldoga i omogućuju uzgajivačima da osiguraju siguran i uspješan proces razmnožavanja ove prekrasne pasmine.

Francuski buldog stene

Komentariši